zbraně v aikidu a jiu jitsu

knihy, časopisy, TV, film a internet...

zbraně v aikidu a jiu jitsu

Příspěvekod Tribute » ned 30. lis, 2008 19:16

Zajímalo by mě jak moc se v těchto BU trénuje se zbraněmi a na co je trenink se zbraněmi zaměřen , zda se učí jen obrana proti nim nebo zda se s cvičí i nějaký boj např. meč proti meči.
Děkuji za odpověď
Tribute
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Boreas » ned 30. lis, 2008 19:29

V aikidu je to jak říkáš.. obrana proti nim, případně boj meč proti meči, meč proti holi, hůl proti holi.
Trénují se katy a vstupy.
A jak moc? Záleží jakou důležitost jim vyučující přikládá.
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » ned 30. lis, 2008 20:44

hm v aikidu se jedou zbrane vicemene pro pochopeni principu tototo bu...na to je jim v ramci drilu i nasazeni venovano prilis malo casu i prostoru....lidi co to mysleji vazne casto k tomu jeste trenujou kendo, iado aj. .....pokud vim v ju jitsu se cvici obrana proti kratke tyci,nozi pistoli...jestli se s nimi cvici netusim....obrana proti jakekoliv zbrani se kterou neumis aspon rozumne zachazet a netusis co od ni muzes cekat mi prijde jako mytus...vic bude vedet makoto napis mu SZ ..ale jsou ruzne kluby na hodne odlisne urovni a metodice ..a rozdil i kvalita muzou byt hodne rozdilne.... 8) ...
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » ned 30. lis, 2008 20:47

a pokud zrovna vim tak zrovna matej novak pod kterym makoto cvici se o FMA hoodne zajima a s tim jeste o jine libustky..... :lol: :wink: ...
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » ned 30. lis, 2008 20:53

a kor to odzbrojovani gumovy pistole a gumovyho noze mi prijde jako naprosta hovadina...melo by se aspon cvicit s prazdnou plynovkou a drevenym tanto..abys mel aspon nejakej respekt..a nejake nasazeni....
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 01. pro, 2008 7:53

scout píše:a kor to odzbrojovani gumovy pistole a gumovyho noze mi prijde jako naprosta hovadina...melo by se aspon cvicit s prazdnou plynovkou a drevenym tanto..abys mel aspon nejakej respekt..a nejake nasazeni....

Gumové atrapy nejsou jediné co se používají na nácvik těchto dovedností. V této oblasti je výběr široký: dřevěné repliky, kovové tupé repliky, molitanem nebo jinou tlumící vrstvou pokryté repliky, "značkovací" nože atd.
Naia a jeho parta má s těmito hračkami bohaté zkušenosti. Pokud vím tak, jim "gumové" nože až zas tolik nevadí. O to aby měl obránce dostatečné nasazení se postará útočník.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 01. pro, 2008 8:53

scout píše:a kor to odzbrojovani gumovy pistole a gumovyho noze mi prijde jako naprosta hovadina...melo by se aspon cvicit s prazdnou plynovkou a drevenym tanto..abys mel aspon nejakej respekt..a nejake nasazeni....

No zkus si tu plynovku na odzrojovani. Z me zkusenosti vim ze to hodne trha kuzi na dlanich. Takze radsi cvicim s maketou. Dalsi problem u te plynovky je ten ze mas pevny lucik a kdyz tam nechas jako odzbrojovaný prst tak ti ho obrance lehce zlomi kdyz ma vetsi nasazeni tak i vyslece z kuze:)

U tom jakou paseku udela dreveny kolik ala tanto je snad jasne.

Jinak vsechny pomucky jsou jen jedna z casti treninku. Samy o sobe dobry trenink neudelaji. Zaleji jak se k tomu postavi studenti popripade jak je vede trener pri treninku.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » pon 01. pro, 2008 10:16

naia..prave proto jsem to myslel ze skutecna zbran nebo jeji max. realisticka replika se chovaji trochu jinak a clovek si muze zakodovat spatny navyky nebo si mysli ze mu bude fungovat neco co v realite bude mnohem problematictejsi.....cetl jsem kdysi rozhovor od jednoho amika co cvicil SWAT aj. a ten tu gumu prave prilis neschvaloval....vy to mate treba zmaknute dobre ale videl jsem "odzbrojovani" v jednom klubu kdy pri tom lidi byli vysmaty,zive spolecensky konverzovali, nebo usinali :? :? ..zkus nekomu pri treninku vzit vostrej nuz nebo jenom omotanej aspon lepici paskou a spanek te prejde.... :lol: :wink: ..jak rikam uroven je ruzna.... 8) ....
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pon 01. pro, 2008 10:50

problém je v tom, že s takovou realističtější zbraní si zas útočník nemůže dovolit s nasazením zaútočit :wink: je to o přístupu a jak to člověk bere a trenér podá, když k tomu přistupují někde tak jak jsi popsal tak je zbytečné vůbec něco dělat a už je jendno co s čím to trénuješ...
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 01. pro, 2008 10:56

Jasne, ale kdyz nekde kecaji misto toho aby cvicili tak je to problem spise trenera ze to vede jak to vede, kdyz to nezvlada tak mu nepomuze ani skutečna bran :D

Co se tyce pistoli tak naprosto perfektni jsou blueguny. Co je dobre u toho přetahování o pistoli tak lyzarské rukavice protože jinak tece moc krve :D

Vis me pripada ze napriklad to "odzbrojovani" protivnika s pistoli je dost spatny navyk ale to uz jsme nekde jinde.....
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » pon 01. pro, 2008 12:37

jo naia lepsi je jako neo umet uhybat kulkam :wink: ...to uz se asi nikdy nenaucim ...i kdyz je fakt ze kdyz se nekdy ve 2 rano vracim domu tak se motam tak ze by mne prumernej strelec stejne netrefil..jo jo matu telem :lol: :lol: ) ....leda ze by mne pokropil thompsonem 45 s bubnovym zasobnikem ....a pak ze alkohol snizuje reakni schopnost....kdo to sakra rika....??? kdo !!! :twisted: ....
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » pon 01. pro, 2008 12:43

tak dobre reakcni schopnost mozna jo....ale schopnost improvizovaneho preziti.....ne...
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 01. pro, 2008 14:18

scout píše:jo naia lepsi je jako neo umet uhybat kulkam :wink: ...to uz se asi nikdy nenaucim ...i kdyz je fakt ze kdyz se nekdy ve 2 rano vracim domu tak se motam tak ze by mne prumernej strelec stejne netrefil..jo jo matu telem :lol: :lol: ) ....leda ze by mne pokropil thompsonem 45 s bubnovym zasobnikem ....a pak ze alkohol snizuje reakni schopnost....kdo to sakra rika....??? kdo !!! :twisted: ....

No kdyz tak Neo uhybal strelam. Kulkam uhybal asi v jinem filmu, ale ten jsem nevidel :D

Myslel jsem to tak ze z me zkusenosti se v klubech BU cvici jen odebirani zbrani a tim to hasne. Daleko dulezitejsi je to okolo. To ze vim kde chytit pistoli.... je dost malo pro preziti.
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » pon 01. pro, 2008 15:07

Jojo nasazení, to je věc :lol:
To jsme jednou jeli na plnej kotel a... Já dostal tantem do zubů a kámoš mojí železnou holení(protéza) do týla 8)
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: zbraně v aikidu a jiu jitsu

Příspěvekod patrik » úte 02. pro, 2008 8:05

Re: zbraně v aikidu a jiu jitsu

Tribute píše:Zajímalo by mě jak moc se v těchto BU trénuje se zbraněmi a na co je trenink se zbraněmi zaměřen , zda se učí jen obrana proti nim nebo zda se s cvičí i nějaký boj např. meč proti meči.
Děkuji za odpověď

V aikidó jsou v současnosti tři zbraně, to najdeš v každé brožuře ;) a na webech. Jednak je to bokken (dřevěný meč), potom džó (hůl) a nakonec tantó (nůž). Bokken je dlouhý meč (odači nebo daitó), ve většině škol se používá standardní, nicméně Iwama rjú (jeden z nejrozšířenějších aikidó směrů) používá specifický typ bokkenu. Hůl džó má nejčastěji délku 128 cm, ale v aikidó obecně tato délka není pevně určená. Často se používá džó s přihlédnutím k výšce toho, kdo ho používá na rozdíl od tradičního džódó. Nůž tantó se pro trénink používá nejčastěji dřevěný, přičemž jeho délka bývá obvykle 30 cm, nicméně jsou i školy, kde místo tantó používají kodači (krátký meč, 56 cm)...

Zakladatel aikidó "cvičil" i s dalšími zbraněmi (viz stará videa a fotky - džúken, jari nebo tessen)... Kupodivu čas od času i dneska na takové "cvičení" narazíš. Zaplaťšintó ;) ne v ČR.

Co se cvičí a jak moc?

V každém případě by se asi všude mělo cvičit odebírání těchto zbraní tj. tači dori (odebírání meče), džó dori (odebírání hole) a tantó dori (odebírání nože). V případě některých škol se cvičí i opak, tj. techniky aikidó prováděné pomocí hole nebo meče. Tj. uke chytne toriho hůl nebo meč a tori provádí techniku aikidó s pomocí této zbraně.

Někde (!) se cvičí aikiken a aikidžó, nebo něco co se tomu podobá ale třeba se jinak jmenuje ;). Tam jsou různé přístupy. Meč proti meči nebo hůl proti holi (respektive meči). Nejrozšířenější typ takového cvičení je právě Iwama rjú M. Saita nebo styl ©. Nišia, který navíc vytvořil techniky iai (Aikidó tóhó iai). Vlastně se dá říci, že každý z učitelů aikidó buď vytvořil nějakou formu cvičení se zbraněmi (výrazně Saotome, Sugawara, Močizuki apod.), která více nebo méně vycházíz jejich zkušenosti s nějakým klasickým BU nebo fantazie. U Saotomeho se mluví o ©inkage nebo ©ingan rjú, u Sugawary je to zřetelně Katori šintó rjú, stejně jako u Močizukiho (zemřel myslím 1993) a jeho Yoseikanu. Dneska ale takové záchvaty tvořivosti mívají i mnohem větší zobáci, než výše zmínění. Na druhou stranu - i oni, když to vytvářeli někdy byli ještě vlastně zobáci ;)

Kolik prostoru tomu kde věnují se hodně liší. Někde jsou tyhle zbraně součástí "každého" cvičení, jinde to nevezmou do ruky jak je rok dlouhý ;) Pravda je, že když budu mít chuť opravdu cvičit s bokkenem nebo džó, nepůjdu kvůli tomu cvičit aikidó :)

Zjednodušeně řečeno, zakladatel aikidó nikdy žádnej systém cvičení s džó nebo mečem nevytvořil, ale používal zbraně k výkladu i ukázkám... Právě jeho žáci v různých dobách různě ovlivnění jeho výkladem něco takového vytvářeli. Otázka je, kam se přitom vytváření kdo dostal.

Jak ty jednotlivé styly vypadají a jak ti učitelé cvičí najdeš třeba na YT. Dneska už je toho k vidění kopec.

Ohledně džúdžucu (necvičím) jen stručně :)
Původní formy džúdžucu byly velmi spojené s cvičením tehdejších zbraní.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na bojová umění a média...