raffaj píše:Ahoj,
léta jsem Shotokan dělal, pak chvíli Goju a nakonec jsem zakotvil u Uechi-Ryu. Myslím, že největší problém v moderním karate (myslím tím teď hlavně Shotokan a Goju) je v oddělení Kata a Kumite.
prošel jsem desítky zápasů vrcholnýho karate co jsou na Youtubu a v žádným jsem neviděl, že by ty závodníci použili nějakou klasickou techniku
z kata (například klasické kryty).
Přitom v kata nikde žádný mawashi není.
Jsou tam převážně přední přímý kopy - jak to, že je tedy skoro nikdo v
závodním kumite nepoužívá?
RBR píše:Přímé kopy v kumite jsou problém. Buď je slabý a rozhodčí jej neboduje nebo soupeře sundají a pak je to nepovolený kontakt. To bude nejspíš důvod jejich malé oblíbenosti u závodníkůRBR
RBR píše:Přitom v kata nikde žádný mawashi není.
závodním kumite nepoužívá?
V katách není mawashi proto, že do karate přišlo až v minulém století a to už všechny kata měli již stanovený postup.
RBR
ukropcany píše:®e by sa na kopačku do nohy zboku prišlo len pred pred ca. 100 rokmi sa mi akosi nechce veriť...![]()
![]()
raffaj píše:Ahoj,
léta jsem Shotokan dělal, pak chvíli Goju a nakonec jsem zakotvil u Uechi-Ryu. Myslím, že největší problém v moderním karate (myslím tím teď hlavně Shotokan a Goju) je v oddělení Kata a Kumite.
Prošel jsem desítky zápasů vrcholnýho karate co jsou na Youtubu a v žádným jsem neviděl, že by ty závodníci použili nějakou klasickou techniku
z kata (například klasické kryty). Většinou jsou to jen rychlý kombinace
přímých úderů a mawashi-geri. Přitom v kata nikde žádný mawashi není.
závodním kumite nepoužívá? Těch příkladů je mnohem víc, ale to by bylo na dlouho (a bohužel žádný rozdíl jsem nenašel ani v kumite škol, které
si říkají "tradiční karate").
V Shotokanu člověk pár let stráví cvičením Kihonu a Heianů. Ale do "závodního kumite" mu tohle pomůže snad jen lepší koordinací.
Navíc Heiany jsou seskládaný z kousků tradičnícch kata. Některý jsou
delší a těžší než ty mistrovský .
Za stejnou dobu je ten kdo cvičí TBX nebo BJJ úplně někde jinde - protože
se od začátku jeho trénink co nejvíc přibližuje tomu jak by měl tímhle stylem bojovat .
Aplikace kata se dnes ukazují skoro standardně, takže je skoro každý zná nicméně nikdo je už dál "nedriluje" (aby je byl schopný použít i v souboji).
K čemu to tedy je ? Každý "velký mistr" kterého jsem zažil na semináři
ukazoval desítky "krásných" a supr provedených aplikací, ale když pak bojoval - zase to bylo to stejné kumite (Oi, Gjaku, Mawashi).
Někde je velká chyba a divím se, že se s tím nic nedělá.
Možná by stačilo nějak předělat styl kumite, aby bylo pomalejší a umožňovalo víc používat alespoň nějak to co se učím v katách.
Nedávno jsem viděl dokument o Taekkyonu - řekl bych něco mezi Taekwondem a Capoeirou. Nejdřív mi to přišlo směšný, ale pak jsem si uvědomil, že díky tomu, že jedou volnej sparing spíš formou hry a
trošku si vycházej vstříc, jsou schopný používat ty techniky co se učej.
A je asi jen pak otázkou času aby zrychlili a přitvrdili a přitom zůstali
technický.
RBR píše:Celkově se kopání v karate jako sebeobraně moc nepreferuje, proto asi nebyl důvod se mawashim dříve zabývat, měli tam jiný kop, plně nahrazující mawasho např. mikazuki.
pucmaz píše:[
Tohle bohuzel neni pravda. I v Cine, ze ktere karate prislo obloukove kopy provozovali.... Je navic nekolik stylu (nebo zeby dokonce vsechny?), ktere maji nekolik kata vytvorenych prave v "minulem stoleti" a presto ani v jedne mawashigeri k nalezeni neni.
Moto píše:PS.
Tim jsem neodpovidal na hadanku, jelikoz spravnych odpovedi muze byt vice...a navic, kdo zna tu jedinou spravnou odpoved?...Ruku na srdce, panove, nikdo z nas...
Panda píše:Já jsem na to přišel už poměrně dávno, je to proto že kopat karate mawaši do vzduchu nejde, repsektive jde, ale pak by ses musel stejně jako v thaiboxu otočit kolem osy a to se do kata nehodí...
RBR píše:Panda píše:Já jsem na to přišel už poměrně dávno, je to proto že kopat karate mawaši do vzduchu nejde, repsektive jde, ale pak by ses musel stejně jako v thaiboxu otočit kolem osy a to se do kata nehodí...
Proč nejde kopat mawashi do vzduchu?
RBR
ukropcany píše: Aj keď si pozriete tréning thaicov, oni sa nepretáčajú... kopnú šupu a na línii to stiahnu dole, nie sú blbí...![]()
Zpět na bojová umění a média...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků