Prave som dopozeral Fearless a celkove sa mi to pacilo. Nejako som si zabudol vsimnut, kto to reziroval, ale mam pocit, akoby film bol robeny pre Jet Li(ho) na zelanie, zda sa mi, ze Jet Li dozrel, uz to nie su iba bezduche, i ked vyborne mlaticky, ale je to sirsi pohlad na wushu a zivot vobec. Napriklad Hero (ktory sa Pavelovi tak velmi nepaci,

je skvely film, akurat ze to nie je tradicny film o bojovych umeniach, ale skor film o osobnej zodpovednosti ci rieseni problemu zmyslu konania ci obecne o hladani pravdy) vlastne neguje bojove umenia, pretoze aj ked je hlavny hrdina schopny bojovnik, nema svedomie ho pouzit a cisara zabit, vzdava sa toho i za cenu vlastnej smrti... Suhlasim s Pavelom, ze Fist of Legend je lepsi film, ale Fearless omnoho bohatsi svojim nadhladom mudrosti, ktory vo Fist of Legend je iba velmi okrajovo v postave onoho Japonca...
Fearless dalej pokracuje v odburavani bezduchych (avsak tak velmi rozsirenych) nazorov, ze bojove umenia su o tom, ako byt silnejsi ako druhi... Prakticky v celom filme sa v roznych obmenach objavuju hlasky ako napriklad ze bojove umenia nie su na bitie inych ludi (hovori matka mlademu hrdinovi), ze najvacsim nepriatelom je vlastne srdce (scena pri piti caju s Japoncom) a ze bojove umenia su vobec o niecom uplne inom nez o skvelych subojoch - avsak hlavnemu hrdinovi to trvalo prilis dlho, kym to pochopil, a za cenu velkych osobnych strat...
Chen Zhen mi tam vobec nechybal, nie je to ani zivotopisny film, dokonca ani nie legenda o Huo Yuanjia, je to skor pribeh o dozrievani a pochopeni seba sameho (preto mi napriklad vidiecke sceny vobec nevadili, prave naopak)...
Trosku mi vo filme vadilo lietanie v subojoch (i ked oproti napr. Drakovi a tigrovi ho bolo omnoho, omnoho menej), no ale co uz, tej pliagy sa budeme zbavovat asi velmi dlho...
Film rozhodne stoji za zhliadnutie, bojove sekvencie su vyborne, ale podobne ako Hero, je to film skor pre fajnsmekrov, ktori si chcu vychutnat rozne chute, nalady, stavy a myslienky, nez pre tych, ktori idu za jasnym hardcore.
Miro