Thaiman: robim tkd od malicka (pokial mi pamat saha, tak som cvicil tkd), pred par rokmi sa k tomu pripojilo hapkido (neviem presne kolko, ale je to minimalne 5-6 rokov), ked som bol maly tak sme si doma aj zaboxovali sem tam (ale len tak pre radost) a par krat som cvicil s otcom kata s karate (ale to len preto si to vyskusat, lebo pumse v tkd su o nicom (mam na myslis hlavne po 1.dan, od 1.danu su uz lepsie)
ale zase po pravde musim povedat, ze uz rok a pol som netrenoval (niezeby som nechcel, alebo by ma to prestalo bavit, jednoducho sa do toho zamotali osobne problemy s otcom (ktory je zaroven trenerom)
o tkd toho zrejme zase vela nevies... treningy boli vzdy zamerane na sebaobranu a full kontakt, rovnako ako sebaobranne techniky z hapkida sa taktiez vzdy trenovali s partnerom aby sa posilnila sebaobranna zlozka
samozrejme sa techniky cvicia aj samostatne, napr. v hapkide, ale ucel tychto cviceni, je z automatizovat a pochopit tieto techniky este viac
ak ich dokazes robit dokonale sam (do vzduchu) tak sa ich lahsie naucis s partnerom a budu rychlejsie a automaticke
to ze ta box pripravi lepsie na ulicu ako kung-fu je dalsia kravina co som tu dnes cital... VZDY zalezi na treningoch, na pristupe k nim atd... box ta nauci ako rozbit druhemo hubu, ale je to potrebne? ja sa radsej budem drzat filozofie bojovych umeni a problem sa snazit vyhybat... tomu sa hovori prevencia
kung-fu ta dokaze naucit druheho rovno zabit, jedinym uderom, jedinym pohybom... ale zas sa pytam, je to potrebne? nieje lepsie sa problemu vyhnut?
samotne treningy tkd a hapkido ma naucili ako cloveku naozaj ublizit, ako mu dolamat ruky, nohy apod... ale taktiez som sa naucil, nezneuzivat ich a pouzit naozaj len v krajnom pripade ked uz nieje cesty von
ja sa problemom zatial uspesne vyhybam (ak neratam sem tam tie decke bitky na zakladnej skole

) a radsej by som to co som sa za tie roky nikdy nepouzil... nie preto zeby som mal strach ci to bude fungovat, ale preto, lebo mozem niekomu neprijemne ublizit
ked som chodil na zakladnu skolu, (niekedy v tretej triede), mal som suseda, s ktorym sme si obcas zaboxovali doma... raz ma ale kopol do pistale a potom pre istotu este druhykrat

pomerne som sa nasral a kym som si uvedomil co sa stalo, tak kamarat lezal na zemi a chvilu nato ho viezly do nemocnice... to som pouzil mozno 3 techniky.. samozrejme, boli sme deti, takze porovnavat to zo sucasnostou je pomerne hlupe... tym som chcel len povedat, ze ublizit cloveku je velmi jednoduche a je uplne jedno ci robis box, thaibox, tkd, karate, alebo aj hadzes sipkami na terc
vzdy ide o to, ako sa k treningom stavias, ako ich beries a co chces dosiahnut...