knihy - best of

knihy, časopisy, TV, film a internet...

Re: knihy - best of

Příspěvekod mark4 » pát 16. dub, 2004 14:07

DaLok píše:Pm,
<BR>
<BR> Bruce Frantzis je skutocne rozporuplny - raz som sa s nim stretol a napriek tomu, ze bol neskutocne tlsty (co osobne povazujem za znak toho, ze niekto nerozumie svojmu telu - a ked niekto nerozumie svojmu telu, nemoze ovladat ani bojove umenia), vedel sa vrtiet v bague so znacnou davkou gracioznosti. Jeho fighting skills su na velmi dobrej urovni. Napriek tomu som voci nemu rezervovany. Ale bez ohladu na to, aky skutocne je, jeho knihy (aspon ta zmienena) su skutocne velmi dobre a jednoznacne hodne studia (nielen precitania).

A co sumo? :)
mark4
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » pát 16. dub, 2004 14:10

Jendis píše:Patrik - Bylo to,tuším,dubnové číslo časopisu Zbraně a Náboje.Tu recenzi napsal M.Cibulka,ale fakt dost objektivně a bez nějakých příkras.Něco shodil,něco vyzdvihl....

No, a tady to začíná. Pan Cibulka zřejmě obratně zachází s nožem, ale cvičil někdy nějakou starou japonskou školu? Ja sam o tantódžucu nic nevím :wink: ani o kendžucu a džó :lol:... proto do toho radši nemluvím, ale jasné mi je, že obsahově budou ty dva typy BÚ úplně jiný... Jenže v tomhle případě si myslím, že je to já na bráchu, brácha na mě...

...ale fakt musím mlčet, protože jsem nečetl ani tu recenzi, ani ten článek...

... :oops:

Když já to nějak nemůžu vydržet... prostě mám tenhle názor ještě před přečtením... takový tušení... asi si to seženu...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 14:58

Picard - Jo,já vím,že není.....nebudeme 8) 8)

Patrik - Počkej,Cibulka má dan v JuJutsu,tantójutsu taky dělal...tu recenzi psal proto,že s tím časopisem spolupracuje v oblasti chladných zbraní.Fakt to ale není psané stylem já na bráchu......spíše se do Mádla docela opřel.Až jsem čuměl :!: :!: 8O Fakt si to přečti,než se k tomu obrátíš zády.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 16. dub, 2004 15:22

Jendis píše:Patrik - Počkej,Cibulka má dan v JuJutsu,tantójutsu taky dělal...tu recenzi psal proto,že s tím časopisem spolupracuje v oblasti chladných zbraní.Fakt to ale není psané stylem já na bráchu......spíše se do Mádla docela opřel.Až jsem čuměl :!: :!: 8O Fakt si to přečti,než se k tomu obrátíš zády.

Yau... yau... ja veděl, že k tomu dojde... jake džúdžucu, jaké tantó džucu - myslím, jaké rjú? Já netvrdím a nebudu, že necvičil džúdžucu nebo tantódžucu, ale že možná nezná staré školy kobudó (Nihon kobudó...)

Ale přečtu

Patrik

P.S.
Teď nakrknu půl světa... auuuu
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 15:30

Jo,takhle si to myslel....to fakt nevím.Já na to takhle nekoukám.
Ale přečti........!!!!!! :wink: :lol: :lol:

A přidám další dobrou knihu - Co nově vyšlé Tajemství Samuraje....hodně obsáhlé a spoustu věcí objasní.Tahle knížka mne i přes svou cenu(500 kč) dost zaujala.(A Tebe,Patriku,by mohla taky....dost povídání o "starých"školách 8) 8) :D )
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 16. dub, 2004 15:58

Jendis píše:Jo,takhle si to myslel....to fakt nevím.Já na to takhle nekoukám.
Ale přečti........!!!!!! :wink: :lol: :lol:

A přidám další dobrou knihu - Co nově vyšlé Tajemství Samuraje....hodně obsáhlé a spoustu věcí objasní.Tahle knížka mne i přes svou cenu(500 kč) dost zaujala.(A Tebe,Patriku,by mohla taky....dost povídání o "starých"školách 8) 8) :D )

No, já jí mám sice v obchodě, ale i kupujícím a vydavateli říkám jednu věc... teda dvě věci:

1) je stará a chybí jí komentář, že je strá - tedy byla napsaná v době, kdy informace v ní znal opravdu málokdo
2) a to je ta druhá věc - Westbrooková a Ratti necvičili žádné staré BÚ, pokud vím, ale aikidó, proto jsou ty informace mnohdy nepřesné

Mezi dobré knížky v ČJ bych je řadil jenom těžko... ale nic obsáhlejšího tu nevyšlo.

Patrik

P.S.
O starých školách je nová diskuze - přidej se.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 16:00

Jo,je stará,ale právě obsahově mne zaujala.Dost mi rozšířila obzory.
A vidíš,jsme u toho....někomu se líbí,někdo by jí nechtěl.

Jinak,na začátku té knížky,to myslím je napsané,že pojednává o období do 70.let min.století
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 16. dub, 2004 16:14

Jendis píše:Jo,je stará,ale právě obsahově mne zaujala.Dost mi rozšířila obzory.
A vidíš,jsme u toho....někomu se líbí,někdo by jí nechtěl.

No počkej, problém není, že je stará, ale že v době, kdy jí psali nebyli informace o starých školách tak úplně pro každého - proto je tam (dle mého názoru) dost chyb...

Příklad knížka Tajemství samurajů vyšla v roce 1973 a první knížka o klasickém džódó (Džódó Kjóhan) vyšla až o tři roky později... proto tihle autoři, kteří klasické džódó nestudovali, popsali tuto školu s mnoha chybami... (názvy technik, jejich popis...). Zatímco třeba Donn F. Draeger, ve svých materiálech tuto školu popsal bezchybně... protože měl v klasickém džódó Menkjó kaiden (licenci úplného přenosu) od 25. hlavního představitele rjú...

Jenže laikovi je to docela jedno, a tak si čte a líbí se mu...

...a nejen laikovi, ale i vykradačům :evil: kteří to potom dají do těch svých knížek.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 16:17

Aha,jasný.Jenže já jsem právě takový laik.A čtu.Ale zase se nechám opravit,pokud plácám bludy a někdo mne přesvědčí,že ty bludy plácám.
Obecně mám ale radši takovéhle knihy,než tupé popisy technik,které z obrázků stejně nepochopím.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 16. dub, 2004 16:19

Jendis píše:Aha,jasný.Jenže já jsem právě takový laik.A čtu.Ale zase se nechám opravit,pokud plácám bludy a někdo mne přesvědčí,že ty bludy plácám.
Obecně mám ale radši takovéhle knihy,než tupé popisy technik,které z obrázků stejně nepochopím.

...yo, yo a tady jsou ty obrázky tak romantické :wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 16:24

A což teprve ty popisky :wink: Například v pasáži o Naginata a Yari....samojediný kopiník rozpráší bandu samurajů...hezky se to čte.Tuhle pasáž jsem četl po filmu Musa - válečník a dovedeš si představit ty živé obrázky :lol: :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 17. dub, 2004 19:01

Patrik - Teď jsem se kouknul,ta recenze je opravdu v časopise Zbraně a Náboje,číslo 4.A knížka prý stojí 195 kč.

Jen tak to zkusím...nemáte někdo kopii knihy "Manual del Baratero" :?: :?:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 18. dub, 2004 8:40

Jendis píše:Patrik - Teď jsem se kouknul,ta recenze je opravdu v časopise Zbraně a Náboje,číslo 4.A knížka prý stojí 195 kč.

OK... nevím, kde jsem k té ceně přišel... nicméně časopis Zbraně a náboje stojí kilo... a kvůli jedné recenzi... :cry: Nicméně kdyby se to chtělo někomu naskenovat a poslat ... :wink:

Knížku si dřív nebo pozdějc stejně koupim... přečtu a asi prodám, jako to většinou dělám u podobných titulů :wink:

Patrik
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 18. dub, 2004 9:15

Dobře...jen co se dostanu ke scanu,tak to sjedu a pošlu Ti to.Cenu jsem viděl v obchodě....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 20. dub, 2004 7:54

Patrik - Poslal jsem Ti tu recenzi,dej vědět,jestli Ti došla.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 20. dub, 2004 8:15

Jendis píše:Patrik - Poslal jsem Ti tu recenzi,dej vědět,jestli Ti došla.

Díky, přišla a přečetl jsem si... nicméně nemyslím, že by tam nějak zvlášť do autora bušil... Měl jsem pocit, že se jen cítil dotčený, když autor popisoval nejaponské školy...

...asi je to to maximum, které může napsat, ze své pozice odborníka na evropský nůž.

Fakt si nemůžu pomoct, ale zdá se, že ®ivé ostří bude zase jedno z těch dílek, které tvrdí, že jsou o nějakém tradičním japonském BU, ale které prostě a jednoduše vycházejí z nějakých úplně jiných zdrojů...

Víc, až si jí přečtu, abych byl objektivní...

Nicméně zatím se mi nepodařilo napsat žádnou skutečnou recenzi o českých knížkách, i když jsem k tomu byl vyzván (Tajemství samurajů, Tajemství aikidó...). Nikdy jsem nenašel odvahu, protože mě žádný z těch titulů nenadchl...

P...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 20. dub, 2004 10:03

Jestli nemáš moc negativistický pohled... :lol: :lol: :lol:
Vždyť recenze nemusí být jen pozitivní,ne? A když to vezmeš úplně objektivně,tak pořád ty knihy patří k tomu nejlepšímu,co u nás vyšlo.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 20. dub, 2004 10:13

Jendis píše:Jestli nemáš moc negativistický pohled... :lol: :lol: :lol:

... na tom něco bude. :oops:

Jendis píše:A když to vezmeš úplně objektivně,tak pořád ty knihy patří k tomu nejlepšímu,co u nás vyšlo.

... to možná ano, ale není to smutné?

Zrovna jsem narazil třeba na tenhle titul
Taiho-Jutsu: Law and Order in the Age of the Samurai
a Classical Weaponry of Japan: Special Weapons and Tactics of the Martial Arts

a jsem nasr... :evil: , že nemám na účtě žádné prostředky, abych to obědnal...

P...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 20. dub, 2004 10:26

objednal :oops: :roll:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 20. dub, 2004 10:38

Možná to smutné je,ale co už s tím :?: :?: :?: Jak donutit vydavatele,aby vydával super kusy :?: :?: :?:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a média...