MiQing píše:Třeba děti nemusí číst Castanedu a mohou dělat "jenom něco" z toho (?) Drogy taky asi nepotřebuje každý - ty zřejmě byly jenom na rozbourání dlouho budované představy o světě, ve kterém žijeme?
MiQing (woai)
wushi píše:len slovíčko...andromeda, nemám asi s tebou o čom debatiť, ak považuješ to, že som si dal dohromady novú inštruktorku, ktorá to s deťmi možno vie a tvoje nekúsenosti s deťmi (viď debatu na tému výuka použitia palice u detí...), tak ťa už fakt nemám za hodného debaty...
ad fotky...nedávno si mi tvrdil, že tie foto, ktoré sú tu, sú z cvičenia tensegrity...ak prvú a tretiu pozíciu nájdete niekde v tensegrite, tak mi niekto dajte vedieť, mne sa totiž zdá, že prvá je sfušovaná pozícia z ninjutsu a tretia bežná rozcvička pred tréningom...
to sú vecné pripomienky (nie som ani Klaus ani ©pidla), ale ak na takéto veci nedokážeš dať normálnu odpoveď, tak nemáme o čom...
hrom píše:Dík za odpověď.
Já Castanedovu práci znám, ale běžný člověk ho bude znát špíš skrze jeho zkušenosti s drogami než skrze jeho další knihy. Např. já bych měl obavy, že moje dítě bude informace z jeho knih sbírat poněkud nekriticky. Prostě to, co se tam píše, není pro děti. Asi musíte počítat s tím, že když si někdo dá práci a prozkoumá, co obnáší svět C.C., tak mu budou vstávat vlasy na hlavě![]()
Nikdo nečeká, že dítě bude číst celé Castanedovo dílo a hlavně pokud jej vnímáš takto, nevíš o něm takřka nic.
Na www.nagual.info jsou ke Hře jen častečné informace, stránka funguje třetí týden a mnohé další texty teprve píši a fotky a videa připravuji. Zatím děláte unáhlené závědy. Trpělivost.
To s tím blázincem bylo myšleno spíš jako reakce běžného člověka (běžné instituce) na podobné informace. Svět C.C. není pro každého, nedá se vyučovat jako kroužek přírodopisu, dokonce ani jako BU. Proto bych neměl odvahu plést tím dětem hlavu.
Když nemáš odvahu, tak to nedělej. Já se třeba nepletu pro práce režisérovi, protože na to taky nemám odvahu. Ale když někdo dělá to, na ce ty odvahu nemáš, neznamená to, že tomu nerozumí, má špatné úmysly, nebo to bude dělat špatně.
Co se týká cvičení tensegrity, tak to není jen otázky něčí cesty. Všechna tzv. energetická cvičení, co znám, mají účinek pouze za příslušných mentálních procesů. Jsou to spíš cvičení mysli než těla. Podle mých zkušeností většina dětí nemá dostatečnou koncentraci, aby to mělo požadovaný účinek (nemá ho ani většina dospělých).
Jsi vedle jak ta jedle. Právě na děti to má největší účinek, protože jsou tomu nejvíc otevřené. Dospělí jsou zaslepení svou myslí. U dětí je spíš důležité jim vysvětlovat v klidu a srozumitelně, co právě při cvičení prožívají - a i to je smyslem Velké hry rytířů nagualu - nechat děti prožívat a vysvětlovat jim, co prožívají, ne je učit slovy v lavicích, nebo přes obrazovku počítače.
Pak ovšem tato cvičení ani nemají takovou cenu jako běhání nebo skákání.
Nevíš o tom vlastně nic.
Za důležitější ale považuju otázku, že kdyby to mělo na děti popisované účinky, jsou to účinky vhodné pro děti? K čemu by jim třeba bylo "vnitřní ticho" nebo jiné efekty těchto cviků v době neklidných hormonů, dospívání atd? Asi není náhoda, že nejsou mládežnické oddíly čchi-kungu, tchaj-ťi apod.
No a to je právě největší škoda. Jenže na děti se musí jinak, než s orientálním nábožensky založeným vnímáním. Vnitřní ticho v přírodě je pro děti blahodárné, jen informacím okolo toho musí jasně rozumět, nemůže se na ně mluvit čínsky, japonsky, nebo indicky.
Berte to spíš jako modelové připomínky od někoho zvenčí, kdo se na to dívá jinak než vy.
wushi píše:...súhlas...konečne som sa ku Castanedovi dostal a mám ten názor, že pre normálneho človeka je to nič moc, hlavne, ak to má podporiť drogami...niežeby na to navádzal, no tie stavy, ktoré popisuje, sú skôr prezentáciou marišového opojenia, ako nejakého seriózneho cvičenia...neviem, ako u iných, no deti, ktoré učím, by ma s podobnými cvičeniami asi nakopali do zadku, deťom treba pohyb, vybúrenie energie, strečing, silu, ohybnosť, mrštnosť...a podľa môjho názoru dospelým tiež...
MiQing píše:Třeba děti nemusí číst Castanedu a mohou dělat "jenom něco" z toho (?) Drogy taky asi nepotřebuje každý - ty zřejmě byly jenom na rozbourání dlouho budované představy o světě, ve kterém žijeme? Sama teď procházím zkušeností, že se mi bourají staré předsudky, představy, názory apod. - ani přesně nevím, díky čemu - byla jsem jednou v životě u kinezioložky (moc nevím, co si mám o této metodě myslet...), potom si koupila barevnou lahvičku Aura Sómy (takový olejíček, co si člověk na sebe patlá) a začala jsem chodit na masáže se zádama (celý den sedím u PC) - všechno tohle začalo v rozmezí asi jednoho týdne asi před 3 měsíci. Teď mi do toho někdo podstrčil knížku o vtělených andělích (v životě by mě nenapadlo vzít něco takového do ruky!) a vyložili mi karty - prostě jsem si vytáhla 5 karet aniž bych myslela na cokoliv - a tak to "ťalo do živého", že jsem najednou hodně změnila názor na spoustu věcí ("odloupávám" si zajeté myšlení, názory o "morálce" apod., které jsem si v průběhu života kolem sebe vystavěla) - takže člověk nikdy neví, co s ním jak zatočí, jak to do sebe zapadne s jinými věcmi, kdo mu pomůže a někam ho popostrčí... do neznáma, do nejistoty, blíž sama k sobě
Souhlasím, že se to nedá dělat "masově" a rodiče se určitě budou bát (alespoň drtivá většina z nich...). - Moji rodiče se bojí dodneška a to mi je 30. Manžel začíná mít pocit, že bych měla vyhledat psychiatra - třeba se někde v ordinaci časem potkám s někým, kdo se pustí do cvičení u andromedy![]()
Ale už to tady začíná vypadat na "smysluplnější" diskusi, ne?
MiQing (woai)
Rena píše:Dobrý den, promiňte prosím, že se zapojuji do Vaší debaty, možná je to trochu od věci. Všimla jsem si na stránkách nagual.info, že pan Polák má v hlavní roli obsazeného pana Martina Dejdara. Pokud mám správné informace, pan Dejdar se objevil v prvním obsazení tohoto projektu (vedle Aleny Malachové, Terezy Kerndlové, Ondřeje Vetchého...) potom se z obsazení vytratil (stejně jako Alena i Tereza) se zdůvodněním, že takto zprofanovanému herci by šlo těžko uvěřit jeho roli, že bude hledat někoho úplně neznámého. Nemohl by pan Polák zdůvodnit, proč je opět v tomto filmu ona profláknutá tvář?
hrom píše:MiQing píše:Třeba děti nemusí číst Castanedu a mohou dělat "jenom něco" z toho (?) Drogy taky asi nepotřebuje každý - ty zřejmě byly jenom na rozbourání dlouho budované představy o světě, ve kterém žijeme?
MiQing (woai)
To jistě nemusí, ale když budou pátrat, odkud jsou takové pojmy jako "nagual" atd. tak se k němu dostanou. Netvrdím, že jim to musí za každou cenu ublížit, ale je docela těžký si to přebrat a neuletět na tom.
Co jsem viděl, tak některé cviky tensegrity jsou docela dynamické, ale jinak souhlasím s Wushi, že vyběhat se a vyřádit, to potřebují mládežníci nejvíc. Vypomáhal jsem na treninzích aikido pro děti a techniky jim moc nešly - moc to nechápali, za to když se běhalo a padalo, tak to byli ve svým živlu.
Zpět na bojová umění a média...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník