hmmm aikido

přátelské sparringy, praktická výměna zkušeností, testování dovedností, setkání, výzvy etc.

Příspěvekod Baxxse » pát 19. led, 2007 13:27

will píše:na ty bych moc nesázel, protože jsou to údery a kopy z karate, což není fulkontakt a podle toho ty údery asi budou vypadat

Ty proste vubec nevis o cem mluvis!!! :roll:
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » pát 19. led, 2007 14:01

wille to je největší kravina srovnávat lidi podle toho jestli by uspěli v kleci,na netu je hodně tradičních BU třeba karate ,kung fu atd.kteří si to rozdali s někým ultimátakem a ten je během chvilky dostal a přece to že třeba wt lehlo během pár sekund tak to neznamená ,že je to neefektivní způsob boje,ale o boji na ulici rozhoduje tolik faktorů ,které třeba ani v té kleci nenajdeš.Tvůj výrok je stejná blbost jako kdybych řekl ,že- viděl jsem v K-1 boxery a ti prohrávali na to že neměli otužené nohy a dostali pár lowkicků a šli na zem tzn.že klasický box je k ničemu ?že nemá šanci na ulici ,když ho sejme kdejaký šašek z K-1 který umí lowkick,ale všichní víme ,že box je naopak velmi účinný právě na té ulici.

tak co aikadáci máte zájem zaližit svoji sekci ,kde se budeme bavit o technikách atd.?
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pali » pát 19. led, 2007 15:04

Myslím, že v tejto diskusii o Aikide sa neprihliada na jednu dôležitú vec, a tou je potreba ideálu v živote. Bodu, ku ktorému môžem vztiahnuť svoje konanie. Toto má aikido so svojou európskou humanistickou a zároveň orientálnou idelógiou (nenásilie a harmónia KI kedy sa má bojovník dostať do súladu so všetkým) výborne prepracované. Je to fantastická cesta, ako sa dostať z oblasti boja do oblasti, ktorá je blízka mnohým náboženstvám.
Chybou je, že väčšina nemá odvahu priznať, že toto nie je efektívna cesta prípravy na boj (mňa nepočítam, ja už aikido nerobím :) ). ®ijeme vek diktátu efektivity v mnohých oblastiach života, a väčšina ozaj nemá odvahu zapochybovať (a keďže som "dnešný", často ani ja nie :? ).
Samotná efektivita je málo. Aj športy ako box, MT, BJJ, MMA majú svoje - v týchto diskusiách nereflektované - ideály. Presviedčajú ma o tom zábery bojovníkov na Eurosporte. Tí vychádzajú za zvukov hudby z akýchsi slavobrán, a ako polobohovia nastupujú na zápas do ringu, kde predvedú úžasnú odvahu, silu, techniku. V mnohom to pripomína ideál šporovca, ktorý v starom Grécku nastupoval proti súperovi v Pankratione, a v prípade víťazstva bol oslavovaný ako Boh. Pre mnohých práve tento ideál môže byť hybnou silou v tréningu, a nie večne omieľaná "realita, efektivita, ulica".
Čo má byť vlastne tou realitou? Niektorý sa celý život trasieme pred akýmsi možným konfliktom. To nedostať ale dať po hube v krčme môže byť fajn, no môže to byť aj strašná hanba (pri nevyprovokovanej agresii). Tiež je dôstojné snažiť sa neporušiť harmóniu a robiť aikido. Od začiatku konfliktu až po jeho (ak sa konflikt nepodarí zažehnať) možno neúspešný koniec. A nepokakať sa z toho. Hovorím o ne-sile akou disponovali Gándhí, Kristus... A to je tiež realita. Alebo nie?
Pali
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 19. led, 2007 16:04

našel jsem jedno videjko...nevím,jestli tady už náhodou někde nebylo...ale,ajk to tu čtu,tak Vám ho sem hodím..... :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=_cBg2tTCYL0

V podstatě první video,které jsem viděl,kdy se nějaký aikimen nebál jít vyzkoušet thaiboxera.Ale je to takovej lehčí sparring....
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 19. led, 2007 16:20

Ono asi nemá cenu to moc rešit.Puvodní otázka zněla aikido a thaibox při sparingu.Dle mého osobního názoru pro sportovní sparring ci utkání blbost,ale neni jednoduší ověřit si to v praxi.Jako doplněk k sebeobraně na bazi Bs a zejména tech ve stoji uderových ,bych opodstatnění videl.
Hned zduvodním Bs. jako box a thai box atd. jsou co tak čtu diskuse ,extremní sebeobrana na rešení velmi extremních situací.
Jenže v životě ,jakmile treba prestanete navštevovat diskotéky a pokud vás neživí nejaká bezpečnostní práce,dostanete do styku a kort v téhle době z běžnou agresivitou.Nerudnej řidič,agresivní soused ci nejaký ožrala ci konflikt s agresivním kolegou ,obcas se fackujou politici.Nebo disko machýrci co umí kung fu pravě z filmu.Prostě žadný rváči a perou se většinou stylem strkanice a neco mezi fackou a pestickou ci nepovedené mawaši.A ted je bud mužete radikalně zbušit a riskovat ,že je při zabijete,a pak je možný ,že vy budete mít opletačky.Nebo strkajícímu tatíkovi nasadit elegantní páku a umravnit ho.Dlší věc je obcas morální aspekt.Dám přiklad segra delala na recepci v jednom vetším hotelu a casto tam chodila obtežovat taková blaznivá bába ,problém byl že byla trosku agresivní máchala takovou plácačkou a sproste nadávala.No vetšinou ty securitáci ji nechali být at se vykřičí,bylo jim jí líto.Jenže jednou se takhle osopila na ředitele a holt ji musely dostat z hotelu.Tudíš myslím že aikido ci jiu jitsu má v sebeobraně svý místo
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » sob 20. led, 2007 7:57

Jendis píše:našel jsem jedno videjko...nevím,jestli tady už náhodou někde nebylo...ale,ajk to tu čtu,tak Vám ho sem hodím..... :wink:

V podstatě první video,které jsem viděl,kdy se nějaký aikimen nebál jít vyzkoušet thaiboxera.Ale je to takovej lehčí sparring....

Aikibudo co jsem viděl ve Francii má podle mě blíž k jiujitsu než k aikidu.
Malinko se mi to zdá šikovně domluvený souboj,ale dobrej pokus.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hOp » sob 20. led, 2007 21:37

"Malinko se mi to zdá šikovně domluvený souboj,ale dobrej pokus." ROFL STFU :lol:
hOp
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod sosuke » sob 20. led, 2007 23:53

Rozdíly mezi AIKIDO a AIKIBUDO jsou: 1.Postoj-aikido=hanmi- postoj ve tvaru trojúhelníku/ aikibudo=kamae- je delší a nižší
2.Pohyb-aikibudo= má o trošku níže těžiště než aikido
3.Pohyby paží-aikido= pohybují se po velkých drahách/ aikibudo= pohyby většinou po kratší dráze než aikido
4.Kopy a údery- v aikibudo jsou 2 katy na údery a 1 kata kopů a obrana proti kopům od 1. danu
5.Směry- v aikido se střídají směry technik, např. z jedné techniky se udělá jiná atd./ aikibudo= jdou většinou jedním směrem
6.Daito ryu aikijitsu- aikido vzniklo převážně z Daito ryu, ale původní tvrdé techniky se zde nevyučují/ aikibudo= aikibudo obsahuje techniky Daito ryu ve svoji původní podobě a až po úroveň sankadjo.
7.Zbraně- aikido= bokken, jo, tantó/ aikibudo= bokken, bó, naginata, kodachi, rjótó, jari, tantó, tambó a tonfa.

Toto jsou základní rozdíly. Taky jsou ještě rozdíly se systémem výcviku. V aikido jsou zkoušky do 4. danu a aikibudo do 5. danu. :D
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » ned 21. led, 2007 0:02

Severine.
Aikibudo má rozhodně nejblíž k Daito ryu. :wink:
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » ned 21. led, 2007 7:56

Jo díky tu historii znám a ty rozdíly Aikibudo-Aikido mluví za vše.Je tam krásně vidět,jak se tomu "Aikimenovi" nechce moc na zem.Myslím,že kdyby se někomu z Jiujitsu /nebo jiné tvrdší linie/ povedlo takové kote gaeshi nebo ta povedená páka na nohu,tak už by mu moc šancí nedal.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » ned 21. led, 2007 8:28

našel jsem jedno videjko...nevím,jestli tady už náhodou někde nebylo...ale,ajk to tu čtu,tak Vám ho sem hodím..... Mrkající

Sparring? Me pripadalo ze ten thaiboxer nedava do uderu zadnou silu, kdyby daval, tak toho aikimena odnesou...A aikimen pak mohl vyuzivat toho, ze ho protivnik doopravdy netluce, a chytat se ho pri tom.
Jo ale jinak 90% z toho, co aikimenovi fungovalo, bylo vice ci mene brazilsky jujutsu...
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » ned 21. led, 2007 11:45

Jak tam bylo ze začátku to, že ten thai boxer kopl a aikibudista se sklonil a potáhl ho za nohu, tak to udělal i Steven Seagal na jednom jeho semináři a bylo to přesně ono. Mám to jako video. Je to 54 minutový dokument.
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » ned 21. led, 2007 13:50

Jo, a to jak ten thaiboxer v pulce kopnul, tak to bylo to samy co udelal Jet Li v jednom svym filmu. Mam ho na cedecku.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kubik » ned 21. led, 2007 21:07

ukropcany píše:4Kubik - tie "urážky" nie sú urážky, ale názory... že sa niekto urazí na to, že ukážeš prstom a povieš "kráľ je holý", to je len a jedine jeho problém a škemranie typu "nekydajte nám na to, nám sa to páči, vy sa tomu nevenujte" je trápne... v BU platí, že rozhodujúca je metóda, učiteľ a žiak. Ak je metóda zlá, tak sebelepší učiteľ s tým najsnaživejším žiakom nedosiahnu taký úspech, ako zlý učiteľ s lenivým žiakom, ale super metódou... Náš tréner boxu nie je žiadna trénerská hviezda, lenže jeho jednoduché metódy mali taký efekt, že žiadny senseiovia z džaponska, ktorých som videl mi v živote toľko nedali... a nemusím sa ani o zem plieskať... proste len robím čo nakáže a úspech sa dostaví...

Ano souhlasim. Pokud se budeme bavit o realne sebeobrane, pak rozhodne nejjednodussi se s aikidem vubec nezabyvat. Nejjednodussi a nejrychlejsi zpusob je bezpochyby box ci MT. Nejsem pres box ci MT odbornik, ale prijde mi, ze se uci "jen" haky, direkt, ducking, bodovane kopy ... a pak se "jen" trenuje, trenuje, trenuje... Vysledkem je mlaticka proti niz se stezi hleda protivnik.

Ale to prece nemuzes porovnavat s Aikidem. Nepreberne mnozstvi nejruznejsich technik beze zbrani ci se zbranema...

Uz jsem to tady rikal a budu se opakovat. Zalezi na tom co je cilem treninku:
- chci vyhravat, chci byt nepremozitelna mlaticka, nevadi mi rany davat ani dostavat - jdu na box
- libi se mi bojova umeni, nechci soutezit, chci se po praci odreagovat, netouzim po tom byt mlaticka atd... - vyberu si neco jineho
(aikido, taichi, kendo, iaido, wushu ........)

Rozhodne mi neprijde trapne za sebe rict ze se mi Aikido libi, hodne mi dava a ze mam v planu ho cvicit dale. A s klidnym srdcem pripoustim, ze se nemusi nekomu libit a pak ho nemusi cvicit. Proste jen obhajuju to co mam rad a co mi dava smysl, stejne jako ty :-)
Kubik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Kubik » ned 21. led, 2007 21:08

sosuke píše:Jak tam bylo ze začátku to, že ten thai boxer kopl a aikibudista se sklonil a potáhl ho za nohu, tak to udělal i Steven Seagal na jednom jeho semináři a bylo to přesně ono. Mám to jako video. Je to 54 minutový dokument.

Ach jo...
Kubik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kik » ned 21. led, 2007 21:19

sosuke píše:Jak tam bylo ze začátku to, že ten thai boxer kopl a aikibudista se sklonil a potáhl ho za nohu, tak to udělal i Steven Seagal na jednom jeho semináři a bylo to přesně ono. Mám to jako video. Je to 54 minutový dokument.

sosuke doufám ,že přijdeš v únoru na seminář at tě konečně poznám sice bude to pro tebe něco nového,ale aikido je jen jedno tak se toho neboj .čus
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kubik » ned 21. led, 2007 21:26

sosuke píše:Rozdíly mezi AIKIDO a AIKIBUDO jsou: 1.Postoj-aikido=hanmi- postoj ve tvaru trojúhelníku/ aikibudo=kamae- je delší a nižší
2.Pohyb-aikibudo= má o trošku níže těžiště než aikido
3.Pohyby paží-aikido= pohybují se po velkých drahách/ aikibudo= pohyby většinou po kratší dráze než aikido
4.Kopy a údery- v aikibudo jsou 2 katy na údery a 1 kata kopů a obrana proti kopům od 1. danu
5.Směry- v aikido se střídají směry technik, např. z jedné techniky se udělá jiná atd./ aikibudo= jdou většinou jedním směrem
6.Daito ryu aikijitsu- aikido vzniklo převážně z Daito ryu, ale původní tvrdé techniky se zde nevyučují/ aikibudo= aikibudo obsahuje techniky Daito ryu ve svoji původní podobě a až po úroveň sankadjo.
7.Zbraně- aikido= bokken, jo, tantó/ aikibudo= bokken, bó, naginata, kodachi, rjótó, jari, tantó, tambó a tonfa.

Toto jsou základní rozdíly. Taky jsou ještě rozdíly se systémem výcviku. V aikido jsou zkoušky do 4. danu a aikibudo do 5. danu. :D

Sosuke, uz zase placas... Opakuju se a rikam cvic, cvic, cvic... a nerozdavej rozumy.
Aikido ma milion odnozi podle toho jaky ucitel ho cvici. Cvicim aikido o neco dele a nikdy bych se k podobnym generalizacim neodvazil...
Aikibudo je styl pana Alaina Floqeueta viz http://www.aikibudo.cz/index.php?aikibu ... in_Floquet
a vychazi z technik Yoseikan aikido. Nevim odkud cerpas sve informace, ale zarucene ne ze svych zkusenosti.

Tak uz vim i ten zdroj, ale stejne nektera tvrzeni jsou mirne receno zkreslena... treba: se vzrůstajícím stupněm dan mnoho technik nepřibývá :-)))
Tady je ten zdroj: http://aikibudo.ayrton.cz/aikibudo-aikido.php
Kubik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod migli » ned 21. led, 2007 22:23

kubik píše:- chci vyhravat, chci byt nepremozitelna mlaticka, nevadi mi rany davat ani dostavat - jdu na box

tohle tvrzeni, kdyz se zneguje, vystihuje podstatu mnohych aikidoku.

neboli: chci prohravat, chci, aby mne kazdy prepral, pose*u se z kazde rany a moje babicka ma tvrdsi facku nez ja shomen uchi.
:twisted: :twisted: :twisted:

P.S. pro nafrcky - neberte si to osobne ale jako ftip
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » ned 21. led, 2007 23:15

jak to tady tak pročítám, tak jsou asi dvě skupiny lidí dělající aikido, jedni to dělají protože je to baví, protáhnou se a odreagují se, nejde jim o nějakou sebeobranu nebo tak něco a ani netvrdí, že je to bojové umění, ty chápu a přeju jim to, že je to baví, ale je tu druhá část, co tvrdí ,že aikido na ulici funguje, je to BU a dá se s ním ubránit proti člověku, co mě chce natvrdo sejmout, to ale nechápu, jak na to ty lidi přišli, zatim sem totiž neviděl žádnou ukázku aikida, která by něco takovýho ukazovala, všude je velkej borec, ke kterýmu přibíhaj útočníci a vztahujou k němu ruce jako by žebrali o chleba a on s nima za jejich asistence hodí o zem. jestli tedy má někdo nějaký video nebo něco podobnýho, kde aikido obstojí proti agresivně vedenýmu útoku na úrovni, tak ať ho sem pls hodí, ptže bych to vážně rád viděl
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xavier » pon 22. led, 2007 9:04

ukropcany píše:...a teraz si predstav, že toto všetko si o sebe myslíš, prídeš na ten MT a dostaneš takú bitku, až Ti je z toho 2 dni zle... začneš pátrať po tom, že čo je zle a zistíš, že si sa NIČ NENAUČIL... nemáš absolútne žiadny odhad vzdialenosti, absolútne nevieš ovládať svoje emócie, načasovanie ani nevieš čo je... všimi si, že nespomínam techniku...

Naprostý souhlas!
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na přátelé a nepřátelé