Gratuluju.
ukropcany píše:No dobre, k otázkam:
1. posieranie - jasné, že extrém o ktorom obaja vieme je v našich končinách relatívne zriedkavý, avšak celkový prístup je fakt iný
2. áno, tréner to hovorí, avšak nie je to tak úplne jednoduché, pretože:
- neexistuje žiadna hierarchia typu sensei - sempai - kohai
- neexistuje nič také, že tréner je nutne najlepší fighter v klube
- neexistuje žiadne hotovo curiculum podľa ktorého by sa systematicky v klube trénovalo (pokročilý)
- tréner často už ani aktívne netrénuje, skôr sa len udržiava v jakej takej forme
- neexistujú žiadne dogmy, namiesto dogiem sa ne/rešpektujú doporučenia a rady
- medzi pokročilými sa často trénuje individuálne, t.j. jeden robí to, druhý zase ono, pretože keď niekto potrebuje lapovať, tak potrebuje lapovať a mlátenie do mechu je mu zbytočné, pretože povedzme že bomby už má, ale je nepresný
- u pokročilých sú bežné individuálne tréningy systému "tréner + 1 žiak a dosť" úplne mimo bežných tréningov
- tréning vie odviesť hociktorý z pokročilých, pričom nikoho napr. nenabáda na niečo, keď sa mu nechce, nech nerobí, každému je to jedno, pretože on dostane na sparingu bitku a všetci to vedia
- často sú na tréningoch boxeri, ktorí nekopú, takže napr. 1/2 tréningu si idú niečo svoje a ignorujú okolie, neklikujú, nebehajú...
- často sú na tréningoch ľudia, ktorí napr. len spárujú (u nás som to napr. momentále ja, že chodím do domovského klubu len 1x do týždňa a to iba na sparingy, neklikujem, neskáčem, ... - robím to individuálne, a nikto mi z toho nerobí vetry, proste prídem 20 min. po začiatku a odídem 20 pred koncom)
Mám tu kolem sebe hromadu nedokončené práce, ale přesto a protože si s tím dal práci

Spousta věcí, které si popsal právě odpovídá tomu, co znáš ze svého současného cvičení a srovnáváš s tím, co si zažil v jednom (IMHO extrémně špatně vedeném) klubu.
Kupříkladu hierarchie typu sensei, sempai, kohai... je úplně o něčem jiném. Sensei, ten, kdo cvičení vede je mimo tuhle hierarchii

Ten tam prostě je. A vzta sempai/kohai se dotýká jen vztahu mezi dvěma lidmi. Toto není žádný titul, který by kohokoliv k něčemu opravňoval. Titul "sempai" je právě výplod moderního přístupu ke starým BU

POužívání JPN slovíček, nikoliv principu. A o tom, že v Japonsku je všechno založené na vertikálním systému a tedy i japonské BU se nehádám, ale zdaleka to neznamená, co tu popisujete.
Trenér/učitel je obvykle nejzkušenější v klubu. Japonský systém

Jestliže se dostaneš na "jeho úroveň", jestliže dokončíš vzdělání - buď odejdeš anebo mu pomáháš s dódžó a z toho plyne, že klidně můžeš být lepší než on

Jenže tady právě začíná ten respekt ke starším, kterej je tak špatnej a dle některých zde vůbec neexistuje

Co je na respektu ke zkušenějším tak hrozného?
Neexistuje curriculum? Fakt? Takže každej nováček přijde a od začátku si dělá, co chce? Není to spíš tak, že curriculum prostě dřív využívá "volné cvičení"? Problém je, že nevíš, co znamená tohle jasně stanovené curriculum, neznáš to z praxe a já Ti to vysvětlit neumím

A co myslíš, že se stane, až se dostane člověk v JPN Bu na "konec" těchto osnov (curriculum je hrozně dlouhé slovo)?
Trenér aktivně netrénuje. To je podle mně škoda

U nás většina učitelů cvičí dál a furt. Pořád hledaj - ti lepší.
Dogmy? Popravdě nevím, co konkrétně myslíš. Tohle bych potřeboval rozvést - na základě konkrétní zkušenosti

Víš co, já cvičím hlavně se zbraněma a musím se řídit tím, že někdo ví, jak se používají. Ale možná mluvíš o něčem jiném?
I u nás pokročilí cvičí samostatně to, co potřebují a světe div se, v Japonsku skoro furt

Tréninky v JPN bu taky vedou pokročilý. Nebo jejich části. To je normálka. A jestliže cvičí dobře, vědí, co mohou učit, nebo vysvětlit. Obvykle jen ukážou a vedou je systémem - začněte! skončete! Málokdy se zabývají nějakým vysvětlováním

To s tím, že jsou často lidé, kteří dělají jen jednu část cvičení... to je fakt jiné. Jestliže mají lidi u nás nějakou indispozici, asi to jde... nikdo je nevyhodí...
Zajímavé.
ukropcany píše:Záver z toho je ten, že z pohľadu napr. toho našeho známeho extrému je toto absolútny bordel a chaos, avšak napriek tomu sú u nás chalani, ktorí majú výborné výsledky (na svojej úrovni) a stále sú to lepšie výsledky ako v klasických dojo, kde cvičia vždy (skoro) všetci jedno a to isté, na ten istý pokyn, tým istým tempom, bez ohľadu na úroveň,
K tomuhle dvě věci

Jednak to, že by se v klasických dódžó cvičilo, jak si popsal není pravda a potom to měření výsledků...
Jestliže Ty budeš měřit tyhle výsledky podle svých měřítek a předpokladů, tak jistě... Ale si si jistý, že chalani od nás očekávají "stejné výsledky"?
ukropcany píše:... BS sú proste individuálne a väčšina ľudí v klube je tam vlastne len na to, aby ten klub vôbec mohol existovať, ale nikdy z nich nič nebude, ale nikoho to ani netrápi, ani ich, ani trénera... tak ako ja, ja viem, že zo mňa žiadny strašný fighter už nebude, ale je mi to 5, pretože viem, že je to stále o 1000% viac ako niekde, kde mi dajú na krk začiatočníka lebo ja som už pokročilý a musím mu pomáhať

No na kieho šľaka mu mám pomáhať?

Beriem snáď ja prachy za tréningy?

ale tohle je přeci stejné na mnoha místech
Patrik
P.S.
Pošli mi SZ nějaké veselé historky z dódžó, kdes cvičil, pls... z toho co jsem slyšel to tam byl opravdu extrém.