kik píše:Ahoj díky za ten příspěvek udělal mi velkou radost protože jsi popsal úplně dva odlišné stavy.K tomu judu rozdíl mezi judo a aikido je v tom ,že v judu využíváš svojí energie a v aikidu soupeřovy energie.Vždyť základní cvičení v judu je že se chytnete a jeden vytahuje druhého a využívá své energie chápeš ten rozdíl.Aikido nejsou techniky ,ale princip ,který můžeš uplatnit v třeba judu .A judisti ho často uplatňují a ani o tom třeba neví ,že je to princip z aikida .Třeba je sranda je poslouchat jak nazávodech někdo dobře nastoupil ,ale ten druhý uhnul a technika třeba učimata vyšla na prázdno a tomu druhému stačilo jen trochu drcnout a on se hodil sám.Takové zážitky ze závodů slýchávám často a vlastně to je ten princip z aikida.Tak mi prosím tě nepiš ,že v aikidu to je mystika a v judu to je zdravé využívání energie.
Radost je předčasná ...

já tě nechtěl potěšit, ale donutit tě přemýšlet a to hlavou
V judu nejde jen o využívání vlastní síly/energie, ale i soupeřovo síly

Naproti tomu v akido nikdo nevyužívá žádnou sílu/energii z prostého důvodu - většinou jí tam nikdo nemá, a když se poštěstí, že jí jinde nabral, tak ho stejně na aikidu neučí s ní pracovat, jelikož je jedinej kdo jí tam má a nikdo mu vlastně neukáže co a jak s ní

... To co zde píši neni žádná teorie, ale zkušenost z vlastní praxe ...
Vždy takhle dopadla konfrontace aikida, vs má maličkost

... na konec se mi dostalo odpovědi, že aikido neni o boji, ale něco jako splívání s vesmírem ...

... takže velmi ohraná výmluva/lež ...
Je to prosté..., když něco netrénuješ, nepřipravuješ se na to, tak to zkrátka neumíš a nejsi schopen v této disciplíně nijak obstát ...

to, že někdo tvrdí opak znamená jen to, že lže (sobě i ostatním), je blázen, lhář a podvodník
Další..., co mě vždy pobaví, je to, že po konfrontaci mi každej adept/aikidák řekne, že na mně to nefunguje, jelikož "umím útočit", ale že na ulici se mu to nestane a že aikido funguje jen na laiky ... Tak na co potom aikido trénovat

Soupeř, který nic neumí a nechá se zmlátit na toho přeci nemusím trénovat nic. Dám mu facku, zlomí se v pase a hotovo! Trénujeme přeci proto, abychom se připravili na někoho, kdo něco umí

nebo je to u vás nějak jinak