chtěl bych poprosit o radu. Rád bych se začal věnovat nějakému bojovému umění, především v zájmu naučení se sebeobrany. Je mi 23 let, tak nevím, jestli už na to nejsem moc starej, ale budu doufat, že ne

Zhruba 3x až 4x týdně chodím do fitka, takže nějakou základní kondici mám. Jinak ze zdravotního hlediska mám jedinej problém - v 17 letech jsem byl na operaci srdce, nic závažnýho, takovej ten poměrně častej vrozenej defekt. Srdce mám na 100% zdravý, ovšem po tý operaci mám trochu deformovanou hrudní kost, jelikož ji museli v rámci tý operace rozříznout.
Nejedná se o nic hroznýho, v podstatě tam mám akorát dva kostnatý hrbolky, který sice nebolej, ale přesto trochu vycházejí na povrch hrudníku. Z toho důvodu bych se chtěl vyhnout uměním, kde se hodně padá / kde se hodně buší do hrudní oblasti (jestli nějaký takový existuje).
Jak už jsem řekl, jde mi především o sebeobranu, až na druhém místě třeba zlepšení fyzické kondice. Hodně mě lákalo BJJ, ale jednak nevím, jestli je to ideální vzhledem k tomu, že se to celý odehrává na zemi, a tudíž v real life situaci trochu nepraktický, a pak ten hrudník by asi dostal zabrat.

Kromě toho jsem uvažoval o Krav Maga, Aikido, Wing Tsun...?

Jinak nejsem konfliktní typ, a v případě nějakýho sporu spíš odejdu, takže určitě mi nejde o to si to s někým rozdat. V některých situacích to ale bohužel nekonfliktne vyřešit nejde, a na to bych se rád připravil. Času mám dost (jsem student) a plánuju se tomu věnovat intenzivně. Jo a jsem z Prahy, takže výběrem omezenej nejsem.

Sorry za dlouhej text a předem díky za jakýkoliv rady / nápady.