System vyuky

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

System vyuky

Příspěvekod severin » pát 25. bře, 2005 12:15

1. Pyramida : naucite se urcitou techniku a nadrilujete ji.Kdyz ji zvladnete postoupite dal a zase drilujete dalsi.Kdyz opravdu dobre zvladnete nekolik technik zacnete je kombinovat.Trenink je vzdy nekolik mesicu /i let/ stejny nez se zaci nauci danou techniku a postoupi dal potom se trenink zase zmeni.Jdete nahoru za cenu mesicu stejnych treninku.Mate perfektne zvladnuty urcity repertoar technik a nektere mozne kombinace.

2.Chaos : kazdy trenink je rozmanity a techniky se casto meni.Rozviji se ruzne kombinace uz od zacatku je kladen duraz na pohyb a ne na zapamatovani techniky.Za nejaky ten rok treninku vam zacne dochazet o co jde a vase telo vas zacina poslouchat.Zapamatujete si nekolik dulezitych technik,ktere jste schopni rozvijet do kombinaci.Mate velice dobre zvladnute nektere techniky a spoustu dalsich na ktere jste schopni si vzpomenout.

3.Kombinace nebo uplne jiny pristup.

Je velice tezke presne popsat tyto systemy presto doufam,ze me nekdo pochopi a napise sve zkusenosti ze sve skoly.Kdo a proc dava prednost tomu nebo onomu systemu.Jeste dalsi otazka.Jake mate zkusenosti s lidma kolem vas.Chteji se opravdu naucit branit nebo si jen zacvicit a jeste se neco naucit?
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalibor » pát 25. bře, 2005 13:32

1)písmena = pohyb - stabilita - relaxace - síla
2)slova (spojení pismen ve slova) = jednoduché kontra techniky
3)věty (jednoduché) = kombinace jednoduchých kontra technik
4)věty (souvětí) = strategie, časování, odhodlání
KUNG FU
LEVEL 1 - struktůra
LEVEL 2 - pohyb
LEVEL 3 - dymamika
LEVEL 4 - síla
......... L 6

chacha kdo hraje hry na počítači ví že v příštím Levelu bude muset uplatnit všechny schopnosti co nabyl a získat nové, a co bude v příští levelu zatím jen tušíme...

Boris
Dalibor
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pát 25. bře, 2005 13:48

K bodu číslo 2, chaos: pravděpodobně se ani po několika letech nenaučíte pořádně jedinou techniku. Cílem těchto mistrů je často udržet si hodně lidí, protože učit se pořát nové techniky je velmi zábavné :D
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 25. bře, 2005 14:00

Harutomo_Yasumizu píše:K bodu číslo 2, chaos: pravděpodobně se ani po několika letech nenaučíte pořádně jedinou techniku. Cílem těchto mistrů je často udržet si hodně lidí, protože učit se pořát nové techniky je velmi zábavné :D

Bohužel. :( :oops: Ovšem když se to umí, tak se naučíš spoustu věcí, které jsou důležitější než nějaká technika, už proto, že všechny probírané variace si stejně zapamatovat nemůžeš a tak začneš hledat to, co je spojuje. :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

opravdu ???

Příspěvekod Anonymní » pát 25. bře, 2005 18:49

Harutomo_Yasumizu píše:K bodu číslo 2, chaos: pravděpodobně se ani po několika letech nenaučíte pořádně jedinou techniku. Cílem těchto mistrů je často udržet si hodně lidí, protože učit se pořát nové techniky je velmi zábavné :D

Moje výuka se asi nejvíc blíží k bodu 2. tedy chaosu a nesnažím se "udržet si hodně lidí" a řekl bych že mým žákům BU funguje výborně... Petr Macháček (Muay Thai, Ultimátní Zápas)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pát 25. bře, 2005 21:08

Ja bych bod 1 poupravil tak ze to je pyramida postavena na spicku. Na zacatku toho vidis ponekud malo a jak postupujes dale tak se obzor rozsiruje tak ze pomalu nevidis od jednoho konce ke druhemu.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

System

Příspěvekod Hark » pát 25. bře, 2005 22:27

System: Vsechny pohyby jsou ulozeny do forem. Nejdrive se uci forma jako celek a spolu s tim se procvicuji jednotlive pohyby. Pro lepsi pochopeni se to dokoreni zajimavymi aplikacemi. Hodne drilu, pri kterem se musi premyslet, zkoumat a testovat funkcionalita. Hodne zkouseni, hodne otazek, uplne nejvic cviceni do vzduchu, aby technika byla nejdokonalejsi. Cviceni s partnery je taky nezbytne, ale kazdy je jiny a kazdemu se 'idealni' technika prizpusobuje a je mene idealni. Pak zalezi na kazdem, jak k tomu bude pristupovat a co z toho bude chtit pro sebe objevit a v sobe vybudovat.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 26. bře, 2005 8:29

U nás(šerm) se to praktikuje tak,že nejdříve do zblbnutí postoje,kroky,výpady(základy-jen a jen únavný dril) a až je lidičky zvládnou,tak potom "chaos".Protože každý šermuje jinak,má jiné myšlení,tak proto už pak nechám na každém,co se bude chtít naučit a co ne.Ale pouze potom,až zvládne základy(aby měl na čem stavět) :!:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Serm

Příspěvekod Hark » ned 27. bře, 2005 17:42

Jendis píše:U nás(šerm) se to praktikuje tak,že nejdříve do zblbnutí postoje,kroky,výpady(základy-jen a jen únavný dril) a až je lidičky zvládnou,tak potom "chaos".Protože každý šermuje jinak,má jiné myšlení,tak proto už pak nechám na každém,co se bude chtít naučit a co ne.Ale pouze potom,až zvládne základy(aby měl na čem stavět) :!:

Snazil jsem se trenink historickeho sermu systematizovat, viz.

http://jentak.moje.cz/program.html

Zacina se s nacvikem kroku (kroky se driluji porad, kvuli fyzicce a technice), pak kroky a strehy, pohyby ozbrojenou rukou do vzduchu, koordinace ruky s nohou a pohybem tela - prechody mezi strehy. Nasleduje dril seku a krytu, pak se prida technika bodu.

Vsechno se odviji od strehu - pohyb vychazi z jednoho strehu a konci ve strehu.

Nasleduje volny boj - volny serm, nejdriv jednoho proti jednomu, skupina proti skupine, vsichni proti vsem. V ruznych rychlostech v zavislosti na vybave a aktualnim vycviku. Ve volnem sermu se prave projevi individualita cviceni.

Nove techniky se do repertoaru zaclenuji trpelivym nacvikem-opakovanim jednotlive techniky do vzduchu, pak s partnerem, a nakonec pouzitim ve volnem sermu.

Pozdeji se vytvareji dohodnute sestavy pohybu, ktere is sestavi a cvici dvojice s durazem na efektivitu provedeni.

Cely trenink je vedeny s durazem na pochopeni principu pohybu ozbrojeneho/neozbrojeneho tela, ne jen nauceni se pracovat jednotlivymi zbranemi.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 27. bře, 2005 20:07

KhruHanuman: tak ale konkrétně ve vašem případě si myslím že máte nějaké základní techniky neboli hřiště pro váš chaos, tedy toto je funkční verze bodu číslo 2, jen aby nedošlo k nedorozumění.
To se v některejch chaos stylech třeba nevede a to je pak katastrofa o které mluvím, nic k ničemu neváže, v ničem není technika atd... Mluvím jen o tom co jsem zažil, nejsem žádnej expert.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 28. bře, 2005 7:56

Hark - Zajímavé....jen si myslím,že 2x tělocvična je málo.A to zahřátí by taky mělo být delší(ovšem,neviděl jsem,jak to probíhá,takže si to jen představuji.....může být,že kdybych Vás viděl,ani nepípnu :wink: )Ale samozřejmě je potřeba brát v potaz technickou vyspělost členů.Je rozdíl,jestli je to pouze opakování,nebo učení.
Jinak,pravděpodobně děláte "Němku",že?My děláme "Italku",tam je potřeba trošku jiný pohyb....s kordem se bojuje trošku jinak.(Tedy,četl jsem,že vycházíte z Marrozza,ale děláte "Normany").

Trošku mi u vás chybí trénink k ovládnutí(kontroly) zbraně(ale zase,možná si to neumím představit,kdybych viděl trénink....viz výše)....já s oblibou nechám lidičky krokovat proti zrcadlům(trénujeme v baletním sále-zrcadla jsou ohromnou výhodou) a přitom zbraní třeba obkreslují svůj odraz v zrcadle(nebo jen obličej,nebo bodají na své klouby....prostě různé kombinace útoků,které se ale pak dají přenést do klasického šermu).Zpevní si při tom zápěstí,zkoordinují nohy a ruce s očima a hlavně.....dostanou zbraň pod kontrolu.....je to docela makačka,ale výsledky se dostavují docela brzy.

K tomu chaosu,bral jsem to tak,že někdo preferuje zkracování vzdálenosti,nízké střehy,pohyb rovně dopředu a někdo zase udržuje distanc,zakloněný střeh,úhyby ap.Prostě,každý šermuje jinak a tak se učí to,co mu vyhovuje(má svůj styl).Samozřejmě,nutíme je s kolegou,aby uměli všechno(alespoň aby věděli,co a jak),základy ale drilují všichni stejně......
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod stefano » pon 28. bře, 2005 14:18

ahoj,po dlhom case prispejem aj ja:

poradie krokov pri vyuke-

1.zakladne techniky
2.kombinacie
3.drily
4.sparing
5.strategia a taktika
6.casovanie a citenie
casovanie a citenie
casovanie a citenie
casovanie a citenie.................................................. :idea:
stefano
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hark » pon 28. bře, 2005 16:07

Jendis píše:Hark - Zajímavé....jen si myslím,že 2x tělocvična je málo...

2x kazdy krok je minimum pro opakovani (pouze kroku), pri vyuce se samozrejme cvici jen a pouze jedna technika treba nekolik hodin za sebou, - tak dlouho, nez uzname zvladnuti za dostatecne. Zahrati si dela individualne kazdy sam, ja planuju dokopat vsechny jeste ke svihadlum. Novacci, kteri jeste nemaji zkusenosti s BU/zahrivanim tela, dostavaji drezuru ode mne.

Co se tyce skoly - zalezi na zbranich. Vychazime z italie co se tyce postoju, kroku, strehu, vbodnic a filosofie minimalniho potrebneho pohybu - prace se samotnou zbrani se prizpusobuji te konkretni zbrani (normansky mec je spise secna zbran a body se s nim delaji nejlip obouruc, jde to i jednoruc, ale kordu se to halt nevyrovna).

Jedenapulka je skola sama pro sebe, pakove pohyby se dost lisi od vsech ostatnich mecu a je to spis priprava na dvourucak.

Co se tyce kordu, mame zatim ve spolku jen jeden kord (a to uciteluv), takze to zatim uzstava otevrene. Az si poridim(e) vicero kordu, zacne se cvicit i nezprasena Marozzova skola.

Dik za konstruktivni debatu - ty zrcadla nejak zkusim zaridit, pro novacky to bude k nezaplaceni :) Planuju vyrobit i slamene panaky na bodani - uvidime jak se osvedci.

Kdyztak se k nam nekdy zajed podivat, az budes mit cestu do Prahy :o)
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 28. bře, 2005 17:09

Co se týče švihadel....dobrý,ty doporučuju :wink: Ještě je dost slušná metoda(díky za ní Picardovi-respektive jeho mistrovi šermu)-strkat padesátník pod nohu....mrkni sem,ta metoda je naprosto famózní :!: :!: :!:

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... &start=320

Zahřátí děláme společně,obyčejně vedu rozcvičku já(nebo starší kolega) a do rozcvičky počítám i rozchození,rozskákání a podobný "hnusy".
Je ale pravda,že když se připravuje scénář pro vystupování,většinou jde nácvik techniky stranou(u většiny....na rozehřátí dáme fotbálek).Aale jinak se technice věnujeme dost,až nás proklínají.On je ten dril nebaví :twisted: Už jsem se zařekl,že je nutit nebudu,ale potom jim to dám sežrat :twisted: :twisted: :twisted:

Nácvik bodů....panáky nemáme,ale máme hodně tlustou desku(dřevo,dřevotříska),na ní je obkreslená postava a jsou tam naznačené zásahové plochy a do toho bodáme.Procvičí to i držení zbraně a vůbec pevnost,protože bodnout do toho plnou silou...hehe,no,má to své kouzlo :lol: 8) :wink:
Ty zrcadla,to je k nezaplacení i pro pokročilé i mistry :!: :!: Není nad to,když se vidíš :wink: Ještě si to nahráváme na video(občas),abychom se mohli vidět i v pohybu.....taky velmi dobrá pomůcka.Chyby vidíš a nic neokecáš.

S některými(těmi,kteří mají zájem) jedeme i "volný šerm".Máme cvičné zbraně(duralové kordy)...zatím bez ochrany(masky se dělají).Ochranu těla nemáme,každý se alespoň pořádně kryje :wink: Nejhorší,co se zatím stalo,bylo pár modřin a škrábanců......
Souboje se spíše podobají sportovnímu šermu....je to hodně rychlé......tady je totiž jediná nevýhoda našeho sálu.Je tam voskovaný povrch,takže to tam celkem klouže(pomůže navoskovat či namočit podrážky ).Mně osobně to moc nevadí,alespoň to prověří správnost postoje a nutí to lidi správně pracovat s váhou a správně krokovat.....jen při těch soubojích to holt trošku omezuje,nějaké parádičky člověk nestíhá.

Třeba se stavím,díky za pozvání,ale pokud se už dostanu do Prahy,jsem pozvaný na více míst....takže to ,bohužel,v dohledné době spíše nevidím.Spíše mi napiš SZ,kdy a kde budete vystupovat,to bude možná reálnější :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

systém výuky

Příspěvekod josefmlady » pon 28. bře, 2005 18:13

Takže můj osobní názor na to, jaký by měl být trénink:
1)
Základ je vybrat pár technik (přímý úder, háky, lokty, kolena, kopy atd.)
a ty neustále opakovat. Poté zapojit kombinace těchto technik v různém pořadí, přičemž preferovat by se měli kombinace vyzkoušené, ale jakákoliv změna napomáhá schopnosti improvizace, která je určitě také důležitá.

Samozřejmně, že průběžně přidáváte techniky, až docílíte určitého stavu, kdy je zbytečné něco přidávat, protože začne platit pravidlo: méně je někdy více. Stejně jako v posilovně ničemu nepomůžete, když naložíte tělu víc, než snese, tak stejně na tatami si moc nepomůžete, když se budete učit příliš mnoho technikám. V zásadě jako ve všem v životě, má tato mince dvě strany:
a) technik je příliš málo

člověk pak zjistí, že na určit situace nemá recept, že pokud si ho soupeř přečte, tak už svou strategii nemůže změnit, protože nemá čím.

b)technik je přílš mnoho

-v duši se usídlí zmatek. Prostě máš příliš mezi čím vybírat a možnost volby není vždy výhodou.
-trénink je příliš časově náročný,nezbývá čas na ten základ, který už sám o sobě je dost časově náročný( samozřejmně pokud se snažíš o určitou technickou dokonalost, o rychlost, návaznost atd.

A řešení? Nalézt tu pomyslnou hranici.

2)
Nemyslím si, že drilovací trénink je nudný. Vždyť nějteré lidi baví běhat a to rozhodně není nic co by se dalo nějak moc obmněňovat.
Mně osobně dril baví do tá doby, než mám pocit, že techniku "ovládám". Pak už technce nevěnuj až takovou pozornost, prostě si j jen "párkrát "zopakuji ( třeba 30x direkt z přední.)

3)
Trénink by se měl , dle mého názoru ,skládat z několika částí:
rozcvička,

hlavní náplň tréninku,

něco pro osvěžení ducha( aby trénink nebyl stereotypní), což mohou být třeba sestavy, které splní výše uvedenou podmínku a navíc tělo protáhou zcela jiým způsobem, nebo třeba nějak é cvičení na stabilitu , gymnastika,atd.

závěrečné protažení,zklidnění, relaxace.

Samozřejmně, 80 procent času by se mělo zaobírat tou hlavní náplní tréninku.

Omlouvám se, ale už budu končit. Už mně začínaj pálit oči a navíc: toto téma je natolik klíčové, že se na něj dá napsat celá kniha, na což nemám bohužel čas.

8O
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hark » pon 28. bře, 2005 22:18

Jendis píše:Třeba se stavím,díky za pozvání,ale pokud se už dostanu do Prahy,jsem pozvaný na více míst....takže to ,bohužel,v dohledné době spíše nevidím.Spíše mi napiš SZ,kdy a kde budete vystupovat,to bude možná reálnější :wink:

Jop, zrcadla pouzivame ve wing chun, tady pri sermu spis bude problem ze je to normalni telocvicna. Uvidime.

Padesatnik mam v planu vykouset taky :)

Co se tyce linych prasat, to halt nejde jinak nez po dobrem, nebo po zlem. Oni ty lidi obcas potrebujou servat, zmlatit a zprazit, aby zas poradne cvicili a videli, ze to jde jedine s poradnou technikou.

A voskovany povrch - to mi povidej treninky venku na mokrem mechu a trave v historickych botkach (co nemaji zadny profil podrazky) - toje zuzo :) To same jsou klouzave botky na nalestene palubovce telocvicny :) Tam se proste jinak nez rovne v postoji stat neda - a to je dobre.

Co se tyce akci, viz.
http://jentak.moje.cz/akce.html

Urcite budeme na Case Vlku a Wothanburgu, ty ostatni akce se teprve uvidi.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 28. bře, 2005 22:22

No,líná prasata..... :lol: :lol: :lol: Musíme po dobrém....je to koníček nás všech,kdybychom na sebe řvali,dlouho to fungovat nebude. :evil: Takže případné protesty ignorujeme,když někdo nechce,nenutím ho.Akorát pak nemůže počítat se smetánkou........ 8) Ale jsou jisté metody...... :wink: :lol: :lol: :lol: :twisted: :twisted: :twisted: :idea: :!:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: systém výuky

Příspěvekod Sennin » pon 28. bře, 2005 23:43

josefmlady píše:Takže můj osobní názor na to, jaký by měl být trénink:
a ty neustále opakovat. Poté zapojit kombinace těchto technik v různém pořadí, přičemž preferovat by se měli kombinace vyzkoušené, ale jakákoliv změna napomáhá schopnosti improvizace, která je určitě také důležitá.

Samozřejmně, že průběžně přidáváte techniky, až docílíte určitého stavu, kdy je zbytečné něco přidávat, protože začne platit pravidlo: méně je někdy více. Stejně jako v posilovně ničemu nepomůžete, když naložíte tělu víc, než snese, tak stejně na tatami si moc nepomůžete, když se budete učit příliš mnoho technikám. V zásadě jako ve všem v životě, má tato mince dvě strany:

člověk pak zjistí, že na určit situace nemá recept, že pokud si ho soupeř přečte, tak už svou strategii nemůže změnit, protože nemá čím.

Dovolil jsem si učinit jen krátký výtah a mám otázky k poslední větě: Neučil Vás žádný učitel, že si máte nechávat "eso v rukávu"??? Není lepší zůstat "nečitelný"???
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: systém výuky

Příspěvekod Anonymní » úte 29. bře, 2005 13:03

Sennin píše:
josefmlady píše:Takže můj osobní názor na to, jaký by měl být trénink:

Dovolil jsem si učinit jen krátký výtah a mám otázky k poslední větě: Neučil Vás žádný učitel, že si máte nechávat "eso v rukávu"??? Není lepší zůstat "nečitelný"???

To oslovení Vás mám chápat jako vykání, nebo mně zařazuješ do určité skupiny? To jsou čistě mé úvahy, které jsem si vytvořil za dlouhých zimních večerů. Já si nenechávám nic v rukávě, jen prostě nemám čas to dokončit.

A myslím, že je lepší se zučastnit jakkoli diskuze, než to jen číst, protože se můžeš : poučit..zasmát..inspirovat....a přinejmenším si uděláš trošku obrázek o autorovi.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na bojová umění a sporty obecně