Dotaz

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod patrik » stř 05. dub, 2006 5:51

Renji píše:hmm a co bys doporucil , kdyz se mi libi pouze kendo kata a klasicky kendo se sinajem a "zbroji" vubec? jsem laik, se zajmem se ucit, tak promin blby dotazy :)

To je poměrně častá záležitost, že se někomu "nelíbí" šinai kendó a chtěl by dělat "šerm" s těma khůl katanama ;)

Popravdě je možný cvičit buď korjú, jak napsal Pikoš, ale taky iaidó. Právě iaidó (i když některý trumberové si ho představují jako meditaci, nebo kýho výra) je šerm, jako každej jinej. Jen nemá tak velký důraz na katy ve dvojici.

Na druhou stranu, ať už v případě kendžucu nabo iaidó budeš "muset" cvičit především formou nácviku základního pohybu, kata apod. zatímco kendó Ti umožní formu "volnýho boje" a "plnej kontakt"...

Jde čistě o to, co hledáš a očekáváš.

Principy všech jsou podobný. JPN meč má určitý zákonitosti, který neoblafneš... a potom nějaký typický znaky pro konkrétní disciplíny.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Patayon » stř 05. dub, 2006 8:14

Pokud by ti nevadilo dojíždět na semináře,které se konají pravidelně každý měsíc v Pardubicích nebo v Českých Budějovicích :
IAI JUTSU - www.guard7.cz/mjer/seminare.htm
Do ČR dojíždí instruktor z Polska.
Patayon
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Renji » stř 05. dub, 2006 8:15

no jasny že to dělám kvůli kůůl katanám, kdo ne? :D

Drilovat zakladni pohyby je samozrejmy, o tom se tu vubec nebavim.

Ne, ale fakt, je že klasicky kendo a mlateni se šinajem po hlave me opravdu nezaujalo. Koukal jsem na Tenšin ©óden Katori ©intó Rjú a vypadalo to tak nějak dle očekavani a dokonce je to v Brně, tak si este budu sondovat tohle .) a taky je + ze to ma v treninku spoustu (11) iaido kat, coz se mi libi, jelikoz iaido byla jinak dalsi volba ;)
Renji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » stř 05. dub, 2006 14:20

patrik píše:
pavela píše:jak se to vezme, ony totiž čínské školy šermu ve stylu zároveň procvičujou i další záležitosti, teda abych to vyjádřil správně,šermířský styl obsahuje i spousty dalších technik, které se provádějí tělem, nejen mečem. Takže odpověď, dá ale zároveň to obsahuje i techniky "holých rukou" Nevím, jestli se Japonský šerm soustřeďuje jenom na meč, nebo obsahuje taky porazy, přehozy, páky, údery atd...???

U nás je to taky jak se to vezme ;)

Původně bylo součástí těch škol kendžucu a iaidžucu něco, co dnes vidíš jako "džúdžucu". To znamená, že v rámci nějaký nepříjemný události (ztráta meče) se řešilo, jak bojovat bez něj... v některých školách mohlo být něco jako úchopy a údery za současného používání meče. A to se řadí mezi "neozbrojený" boj. Ve skutečnosti většina tohohle se nedochovala. Málokterý šermířský BU má formu boje beze zbraně. Jde o to, že to nebylo ani třeba a ani o to nebyl zájem...

Dneska je to spíš o tom, že si nějakej pitomec mylí, že když má člověk JPN meč, může kolem sebe kopat nohama a prokládat to sekáním. Takový sekání je potom dooost od věci ;)

Já svůj dotaz směřoval k tomu, že když bude chtít někdo cvičit s mečem, v případě japonských BU k tomu má samostatnou disciplínu, zatímco v těch čínskejch je to spíš součástí nějakého systému... ne? Čímž neříkám, že je to horší, ale že mně osobně by kopání nohama nebavilo, když se zajímám o šerm.

Jinak dnes je to spíš tak, že lidi kolem jiných BU, karatisti, aikidisti, džúdžucuisti apod. si japonskej meč přidávaj do osnov bez nějaký souvislosti s tím, jak se "ve skutečnosti" používá. Většinou podceňují nuntost učit se to. Obvyklej postup a úvaha "mám 5. dan v karate, tak to už umím, cvičit s mečem".

Patrik
No, zrovna ve Wudangský škole šermu si člověk nevybere, tam je kopání součástí sestavy(katy,řeklo by se u vás) ale teda, že by někdo cvičil pěstní sestavu v kungfu a tím automaticky "uměl" meč či šavli, to je taky blbost i v ČBU. Jo a kté součásti systému, někdy je to tak, Xinyi, Pakua, Tchajti, Shaolin školy atd. mají jako součás tyttému meč i šavli ale třeba Wudangská škola meče je samostatná(ale její součástí jsou i pěstní techniky, takže si člověk nevybere. :lol: )
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod romantimpl » stř 05. dub, 2006 21:35

patrik píše:
pavela píše:jak se to vezme, ony totiž čínské školy šermu ve stylu zároveň procvičujou i další záležitosti, teda abych to vyjádřil správně,šermířský styl obsahuje i spousty dalších technik, které se provádějí tělem, nejen mečem. Takže odpověď, dá ale zároveň to obsahuje i techniky "holých rukou" Nevím, jestli se Japonský šerm soustřeďuje jenom na meč, nebo obsahuje taky porazy, přehozy, páky, údery atd...???

U nás je to taky jak se to vezme ;)

Původně bylo součástí těch škol kendžucu a iaidžucu něco, co dnes vidíš jako "džúdžucu". To znamená, že v rámci nějaký nepříjemný události (ztráta meče) se řešilo, jak bojovat bez něj... v některých školách mohlo být něco jako úchopy a údery za současného používání meče. A to se řadí mezi "neozbrojený" boj. Ve skutečnosti většina tohohle se nedochovala. Málokterý šermířský BU má formu boje beze zbraně. Jde o to, že to nebylo ani třeba a ani o to nebyl zájem...

Dneska je to spíš o tom, že si nějakej pitomec mylí, že když má člověk JPN meč, může kolem sebe kopat nohama a prokládat to sekáním. Takový sekání je potom dooost od věci ;)

Já svůj dotaz směřoval k tomu, že když bude chtít někdo cvičit s mečem, v případě japonských BU k tomu má samostatnou disciplínu, zatímco v těch čínskejch je to spíš součástí nějakého systému... ne? Čímž neříkám, že je to horší, ale že mně osobně by kopání nohama nebavilo, když se zajímám o šerm.

Jinak dnes je to spíš tak, že lidi kolem jiných BU, karatisti, aikidisti, džúdžucuisti apod. si japonskej meč přidávaj do osnov bez nějaký souvislosti s tím, jak se "ve skutečnosti" používá. Většinou podceňují nuntost učit se to. Obvyklej postup a úvaha "mám 5. dan v karate, tak to už umím, cvičit s mečem".

Patrik

Měl jsem za to, že meč byl součástí aikidó od začátku? A že mnohé, ne-li všechny techniky vycházejí z pohybů mečem? Dokonce si vzpomínám, že nám ukazovali na seminářích techniky jako sankjó s mečem v ruce (nageho). Prostě jsem měl dojem, jak o tom mluví Pavela na začátku, že to propojení s mečem tam je???
romantimpl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » čtv 06. dub, 2006 2:58

jojo, to si taky pamatuju, když jsem kdysi zkoušel aikido, tak nám taky učitel povídal, že ty techniky jsou všechny odvozený od meče :?:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 06. dub, 2006 8:11

romantimpl píše:Měl jsem za to, že meč byl součástí aikidó od začátku? A že mnohé, ne-li všechny techniky vycházejí z pohybů mečem? Dokonce si vzpomínám, že nám ukazovali na seminářích techniky jako sankjó s mečem v ruce (nageho). Prostě jsem měl dojem, jak o tom mluví Pavela na začátku, že to propojení s mečem tam je???

Ano postoj, pohyb rukama apod. by měly vycházet z "pohybu meče"...

Zeptej se ale průměrného aikidisty, jak často s mečem cvičí, nebo kdo ho kdy učil cvičit s mečem. Funguje tady totéž, jako u těch karatistů... Tedy mám Xtý dan, ostatní ode mně očekávají, že budu ovládat meč, oukej... Tak jdu na to. A dotyčný vezme meč a vymyslí si, jak se používá...

Když koukneš na archivní záběry Osenseie s mečem, uvidíš obvykle mnohem jiný pohyby, než ukazují dnešní aikidisti s mečem. Půlka z toho, co starej pán cvičil významně připomíná kendó (30. léta), další část jsou úhyby tělem a ukazování "teď se Tě dotknu mečem" a poslední část jsou nějaký purifikační tance se zbraněmi...

Jedna z nejčastějších diskuzí mezi zkušenými aikidisty na fórech je o tom, kde se asi vzal meč v aikidó, kde je původ toho, co se s ním cvičí. A věř mi, žádnej výslednej result tam není...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně