Psychika a stres v bojových situacích

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Gino » ned 30. dub, 2006 18:10

Rychi píše:Nn, jen jsem chtel rict, ze preci pri hospodskych rvackach, kdy uz mate par piv v sobe je vyhoda umet i neco, co vychazi trochu z instinktivniho jednani uderit a moc u toho nepremyslet. Jeste nikdy jsem teda nevidel nikoho, kdo by se v hospode pral s wushu.

Teda, ty jsi urcite odbornik na vsechny styly od wushu pocinaje pres karate az po systemu, ze. A navic ostrileny bojovnik v hospode, kde sis to vsechno mohl dokonale prozkouset a po deseteletich uceni vsech tech umeni a systemu + nasledne provnovani jsi dosel ke svemu zaveru, ze? No... i kdyby to tak bylo, porad je to jen tvuj zaver :wink:

Anyway... co se tyce chladne hlavy, tak pardon, ale i pri fyzickem kontaktu jde zachovat chladna hlava, schopna reagovat podle toho, co se kde na trenincich naucila. :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » ned 30. dub, 2006 20:52

:twisted: :twisted:
Naposledy upravil diablik dne stř 18. dub, 2007 17:00, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » ned 30. dub, 2006 21:00

Naposledy upravil diablik dne stř 18. dub, 2007 17:01, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » ned 30. dub, 2006 21:06

Naposledy upravil diablik dne stř 18. dub, 2007 17:01, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 30. dub, 2006 22:30

diablik... adrenalin, nevozita...strach... tam samozrejme vzdycky je. Pokud teda clovek neni pod vlivem nejakych omamnych latek, napriklad - s tim zkusenost nemam :))

Ja nevim, ale na sobe jsem vzdy pocitoval, ze mam kontrolu nad tim, co delam. Rozhodne jsem si vzdy pripadal vice pod kontrolou, nez ten druhy, ktery treba ani nevdel, kde ma ruce a kde nohy (protoze pesti a kopy litaj vsude mozne, jak jsi napsal). Ale rikam, to je jen muj pocit... nekdo nezucastneny by to treba videl jinak.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » ned 30. dub, 2006 22:31

diablik píše:neznizujem ani nahodou systemu a krawku pre tych jednodichsich,co to nepochopili...ale to ze na ulici ide vasa psyche,vola prezit a ublizit tomu druhemu za kazdu cenu a nie pitchoviny typu.....a vlaste vsetky BU tohtosveta..su to len technicke nuance,naucenie a vypilovanie pohybu,ale ked sa doserie psyche ,tak ziaden pohyb nie je...a teraz ma znoste pod ciernu zem :twisted: :twisted: :twisted:

Bohuzial si to vystihol. Vela ludi zvladne BU na 10. stupen, ale maju slabu psychiku a na ulici sa zosypu. Lenze, co s tou psychikou? Asi si treba trochu vybit hlavu alebo fakt neviem co.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rychi » pon 01. kvě, 2006 6:35

diablik píše:neznizujem ani nahodou systemu a krawku pre tych jednodichsich,co to nepochopili...ale to ze na ulici ide vasa psyche,vola prezit a ublizit tomu druhemu za kazdu cenu a nie pitchoviny typu.....a vlaste vsetky BU tohtosveta..su to len technicke nuance,naucenie a vypilovanie pohybu,ale ked sa doserie psyche ,tak ziaden pohyb nie je...a teraz ma znoste pod ciernu zem :twisted: :twisted: :twisted:

Neco na tom bude, ale ze jo, proc se teda ucit BU, kdyz na ulici je ti to stejne no hovno?? Radsi denodenne chodit romskym gethem a rasisticky na ne pokrikovat a naucit se tak zvladat stres ze? :D
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » pon 01. kvě, 2006 7:58

Rychi píše:proc se teda ucit BU, kdyz na ulici je ti to stejne no hovno??

Teď jsi to opravdu rozhrábl. Jestli opravdu nedokážeš najít žádný jiný důvod, tak toho fakt raději nech a začni chodit ghettem. Pokud přežiješ, jsi na konflikt po psychické stránce připraven líp, než mistr jakéhokoliv BU.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 01. kvě, 2006 8:06

graver píše:Jestli opravdu nedokážeš najít žádný jiný důvod, tak toho fakt raději nech a začni chodit ghettem.

Promin, ale mystika kolem BU je IMHO vydobytek moderni doby, hlavne zapadni, protoze se pak BU lepe prodava. Proste nepotrebujes hledat v BU jine faktory, nejsou tam - nebo si snad pri treninku predcitate sutry?

Nemusis mi zminovat ovlivneni osobnosti, ducha atp. To je proste fakt, kterej prijde treninkem sam u vetsiny lidi (ti, u kterych to neprijde, nevydrzi). Nemusis mi zminovat ani meditace, ci podobne veci, ktere se v leckterych BU nachazi, ale jejich duchovni vyznam je zase jen prezitek moderni doby.
graver píše:Pokud přežiješ, jsi na konflikt po psychické stránce připraven líp, než mistr jakéhokoliv BU.
No nevim, podle ceho soudis, ze bude lepe pripraven, nez mistr jakehokoli BU?? Ehmm, kdo je to mistr? Clovek s prvnim cernym remenem? Nebo druhym, tretim, patym? Pokud si nekdo necha rikat mistr, ale pritom neni psychicky zpusobily obstat, je to mistr?
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pon 01. kvě, 2006 11:39

4Gino: máš pravdu, nejdřív je potřeba definovat mistra. Já jsem to bral asi moc akademicky. Chtěl jsem jen říct, že ani léta dřiny v dódžó tě připraví na reálný konflikt technicky, s psychikou už to může být horší. Barva pásku mistra nedělá, to netvrdím.
K tomu ostatnímu: z toho, co píšeš, mi vychází názor, že jediným smyslem, proč dělat BU, je lepší připravenost na konfliktní situace - myslel jsi to tak? Neříkám, že by to tak nemělo být - sám si na to nedokážu odpovědět.
Ne, na tréninku si nečteme sútry ani nemeditujeme a kvůli tomu to taky nedělám - to se totiž dá dělat separátně, kdyby někomu šlo jen o to.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 01. kvě, 2006 12:04

Ty sutry... to jsem predpokladal, to bylo ode me takove popichnuti (priklad).

K te drine v dojo a pripravenosti. Technicky nejspise ano (i kdyz jak kde) a psychicky nejspise ne (i kdyz jak kde) - vis tak trochu co tim chci rict?

Smysl BU... no, tak nejak. Proto jsem psal, ze ty humanisticke sklony jsou zalezitosti az moderni doby a prevazne zapadu. Prevazne zapad nam z BU dela neco skoro magickeho a bohuzel uz kolikrat ne tolik respektuhodneho. Pisu "prevazne" jelikoz i kolikrat v zemi puvodu narazis i na podobne jevy.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně