od Tyrman » ned 08. říj, 2006 10:50
To CiD:
My máme Tameši-vari, jako sportovní disciplínu a taky jako zkouškovou disciplínu. Od určitého technického stupně na zkouškách přerážíš i desku. Ta má rozměry 30x30 cm a tloušťku podle tvýho pohlaví a věku. Do 15-ti let je to tuším 1,5cm, do 18 let 2,5cm a nad 18 let 3 cm. Holky mají to samé, jen vždy o 0,5cm užší desky.
Disciplína Tameši-vari, má prověřit odolnost úderových ploch a tvrdost a rychlost tvojí techniky. Ale tneměl bys to dělat bez přípravy (ne, že by to nešlo). Lidi tady psali o machrování v alkoholovém opojení...pak jejich zranění chápu. Příprava totiž spočívá v postuném zatěžování ploch, kterými chceš přerážet. My třeba začínáme na ZTV Mae-geri, pak Tetsui, Pak Kekomi, Teď v prosinci, když mě sensei pustí na zkoušky budu přerážet ©uto-uči. Takže se začíná tim, že začneš kopat do lapy, abys dostal techniku do fyzicky existující věci, protože Kihon sám o sobě ti dá jenom část techniky. Po dvou třech trénincích přejdeš na medicimbál (Jasný, že ti ho musí někdo držet), teď si dáš třeba pět, šest, deset tréninků...podle toho jak máš chuť a čas a podle toho jakej máš pocit. Když už do toho medicimbálu dáváš prdy, že se otřásá Dojo, přejdi dál. Výborná je třeba gymnastická koza. A opět drill. Pak jseš připravenej jít přerážet desku. Můžeš i přeskočit celý tohle martyrium a zkusit to rovnou. Neni to nic těžkýho. Já jsem teď na posledním MČR přerážel Uširo ura mawashi geri na volně drženou desku za roh a pak Joko tobi geri přes pět lidí a nepřipravoval jsem se tak, jak jsem psal výš. Jenom jsem trénoval ten první kop do vzduchu a na gumový desky. Ale pata je velká a hrozí menší zranění, než když chceš přerážet Seiken-em. Tam bych doporučil nejdřív tak půl roku klikovat na kloubech, aby se ti šlachy šouply vedle kloubů a pak utužovat postupně...
Zdar Tyrman
!!Fuck Ego!!