BU podle ucinnosti

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

BU podle ucinnosti

Příspěvekod DMC » pon 17. kvě, 2004 16:05

Tohle bylo puvodne poslano na aikidisticky thread, ale myslim ze si to zaslouzi samostatne tema :-)

"Pro všechny pochybovače a dislutéry. Účinnost jednotlivých bojových umění se zkoumala dlouhodobou studií na jedné us univerzitě. Pokud vás zajímají styly boje seřazené podle reálné použitelnosti v pouličním konfliktu, tak více zde:

http://www.specnaz.cz/forum/viewtopic.php?t=258&start=0

Asi budete mnozí obhájci konkrétních stylů překvapeni."

Ve zkratce, nejucinnejsi "bojova umeni" maji byt:

1. Hokej
dlouho nic
2. Box
3. Americký fotbal
4. Zápas
5. Sportovní karate (takže ani ne jeho bojová forma, ale tzv. soutěžáci...)

Hehehe....sice by me zajimalo, ktera vsechna BU se zucastnila studie,a jak to testovali, ale jinak ten vysledek podle me zni celkem verohodne :-)
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 17. kvě, 2004 16:32

mno, to když to vystudovali v Americe na americké univerzitě, tak to bude určitě pravda...

:lol:

...škoda, že neumím bruslit.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pon 17. kvě, 2004 18:22

No prosim, tomu zase rikam pytlovsky argument, skoda ze me nenapadlo dat tam "na belgicke universite" nebo "na africke universite", co bys asi napsal pak?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 17. kvě, 2004 18:26

DMC píše:No prosim, tomu zase rikam pytlovsky argument, skoda ze me nenapadlo dat tam "na belgicke universite" nebo "na africke universite", co bys asi napsal pak?

že vůbec nezáleží na typu boj. umění, ale na psychice... a hádat se nebudu... a v Belgii určitě nejsou tak chytrý jako v Americe...

Patrik

P.S.
a vůbec si myslí, že je tu až moc řečí kolem toho, které boj. umění je funkční na ulici, a které je úplně na hovno... a toho už se účastnit nebudu, sorry za argument, který Tě netěší...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pon 17. kvě, 2004 18:32

nerekl jsem ze me netesi, rekl jsem ze je hloupy :-) asi jako kdybych napsal "madarsky vedec objevil desatou planetu" a ty na to "no jo, Madari vedi vsechno lip".

ale jinak te samozrejme nikdo do zadne diskuze nenuti
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 17. kvě, 2004 18:35

to je dobře... děkuji...

a stejně by mě zajímalo, co to bylo za univerzitu... že se zajímá o takovou krávovinu...

p
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pon 17. kvě, 2004 20:12

Myslim, ze by nebylo od veci si precist ostatni prispevky na tom foru na speznaz.cz. Bylo tam o neduveryhodnosti teto studie receno dost.
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » úte 18. kvě, 2004 7:18

celkovo je to somarina, nemôžem predsa vedľa seba postaviť hokejistu s 15ročnou praxou a karatistu, ktorý má za sebou 2-3roky, je to blbosť...a pochybujem, že našli úplne ideálne vzorky napadnutých ľudí, kedy sa zhodovali podmienky napadnutia a všetky objektívne aj subjektívne faktory (tým myslím, keď niekomu dajú na tréningu do držky, bude reagovať na ulici inak ako niekto, komu práve zomrel blízky človek, nie?)...takže je to celé blbosť...korčuľujem celkom dobre, hral som dedinskú ligu, no že by mi to nejak pomohlo v sebaobrane.... :)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 18. kvě, 2004 9:01

Wushi má pravdu. Sám jsem zmlátil hokejistu, kterého nechci jmenovat, ale v současné době hraje v NHL. V době této události jsem vážil o 15 kg méně a hrál pouze tenis a jezdil na kole. Skutečnosti, které jsem zde uvedl ,ukazují mnoho nových směrů hodnocení a zároveň zpochybňují hodnotu takovéto studie.

PS: Slyšel jsem o události ze svého blízkého okolí, kdy 5 hokejistů zmlátilo kluka co dělal WT. Otázka pro pacienty.Je tedy lepší hokej nebo WT.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » úte 18. kvě, 2004 9:15

o účinnosti bu sa už toho popísalo strašne moc, no nemáte niekto fakt objektívne zhodnotenie? napr.postavme proti sebe rovnako dlhý čas trénujúcich podobných cvičencov (nielen fyzicky, ale i mentálne podobných) a uvidí sa, pritom samozrejme zamerať tréning za to obdobie na konkrétny účel, teda stret....ktovie, možno by to mohlo byť aspoň trochu reálne...ale asi neuskutočniteľné...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kocka » úte 18. kvě, 2004 9:26

Mam dojem, ze ta studie nebyla postavena jako "srovnavani bojovych umeni". Tykalo se to uplne vsech sportu a vystupem byla ciste statisticka informace (kdo a kolikrat). Jestli je mozne z toho udelat nejaky zaver, tak asi jenom ten, ze hokejista je zvykly dnes a denne dostavat (i davat) dost tvrde do tlamy, takze se z toho jednak psychicky neslozi, jednak ma rychle reakce apod.
Rozhodne to neznamena, ze hokej je lepsi bojove umeni nez WT nebo cokoliv jineho. Je to proste statistika a nic vic.
Kocka
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Srovnávání

Příspěvekod hrom » úte 18. kvě, 2004 9:38

Hlavně je totální blbost srovnávat styly BU. Jestliže 10 žáků jednoho stylu prohraje s jedním jiného stylu, tak to jenom znamená, že v tu chvíli jsou horší jako jednotlivci, než ten jeden konkrétní člověk. O stylu to vpodstatě vůbec nic nevypovídá. Spíš záleží na konkrétním studentu a případně konkrétním učiteli. Styl je podle mě otázka toho, jaký přístup upřednostňuju a k čemu mám sklony.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod wushi » úte 18. kvě, 2004 9:47

trefa do čierneho...no občas sa niekto utne a začne vymýšľať somariny typu "moje gongfu je lepšie ako tvoje karate a to je lepšie ako susedovo aikido a ten porazí dedkove taekwondo...."jednoducho somariny...len by ma zaujímalo, koľko prípadných cvičencov by malo chuť si svoje bu porovnať...mal som tú česť byť na jednom sedení s majstrom P.Belousom a tam sa niektoré veci porovnávali, samozrejme v priateľskom duchu...takéto niečo nie je na škodu, len sa to nesmie zvrhnúť na sprostú bitku (aj slovnú)...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Srovnání

Příspěvekod hrom » úte 18. kvě, 2004 10:00

Jo, jako jednotlivci lze "změřit síly". To není na škodu ověřit si čeho jsem skutečně dosáhl. Z toho ovšem pro statistiku žádné zásadní výsledky nevyplynou :wink:
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 18. kvě, 2004 17:31

Můžou se porovnávat lidi.....to je normální.Styly nesrovnáte......a taky proč?K čemu je to dobré?Vždyť každému vyhovuje něco jiného,ne?
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 19. kvě, 2004 5:12

Já už vím, jak tuhle studii dělali... prostě spočítali počet vyražených zubů a zlomených žeber, no a k výsledku přičetli vydělané milióny vzhledem k času stráveném na place...

...mno a vyšlo jim "nejúčinější boj. umění"

8)

jenom vtip... sorry DMC

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 24. kvě, 2004 16:03

Joo,takovej facak od diskare,taky nemusi byt spatny. :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pon 24. kvě, 2004 21:14

Proc sorry? Ja tu studii nezadaval :-) Akorat jsem ji prevzal z "aikido aneb boj na zivot a smrt" (nebo nejak podobne hodnotny nazev), kde ji zase nekdo prevzal z fora specnas atd. protoze mi pripada jako obecne zajimava.

Sam mam urcite pochybnosti o absolutni objektivite podobnych studii, ALE smahem to odsoudit jako nesmysl taky neni zrovna "osviceny" pristup. Co takhle se misto nadavani na "idealni vzorky" zkusit zamyslet PROC by tomu tak mohlo byt? Rozhodne ne kvuli mistrovskemu ovladani hokejky :-p
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 25. kvě, 2004 4:55

DMC píše:Proc sorry? Ja tu studii nezadaval :-) Akorat jsem ji prevzal z "aikido aneb boj na zivot a smrt" (nebo nejak podobne hodnotny nazev), kde ji zase nekdo prevzal z fora specnas atd. protoze mi pripada jako obecne zajimava.

Sam mam urcite pochybnosti o absolutni objektivite podobnych studii, ALE smahem to odsoudit jako nesmysl taky neni zrovna "osviceny" pristup. Co takhle se misto nadavani na "idealni vzorky" zkusit zamyslet PROC by tomu tak mohlo byt? Rozhodne ne kvuli mistrovskemu ovladani hokejky :-p

Dóbroš, osobně mám pochybnosti o jakékoliv objektivitě podobných studií, a jaxem napsal dříve, nevěřím, že by nějaká univerzita vůbec podobnou studii dělala...

...právě když někdo (na specnaz.cézet) napíše něco jako "jednou sem četl o nějaký studii" jí moc věrohodnosti nepřidá.

Proč by se tedy kdokoliv měl vážně zabývat jejími výsledky.

Patrik :wink:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » úte 25. kvě, 2004 8:34

Ono to asi nebude tak složitý. Hokejisti jsou velký, silný, rychlí, agresívní, nemaj strach z fyzickýho kontaktu, nebojej se bolesti a nevyhýbaj se potyčkám. A možná se v hospodách vytahujou, kolik prachů zarábaj, takže si o facku přímo koledujou :lol: 8)
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně