kyokushinkai vs. svet (pro Low)

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Angus » pon 28. lis, 2005 13:36

Low píše:V shotokanu je hodně velkej důraz na kata. No zajmalo by mě kolika z nich to k něčemu je. nechci spekulovat..

Bohužel většinou v shotokanu není dostatečný důraz na kata a to je jeho velký mínus.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sai » pon 28. lis, 2005 19:02

:roll: to je zbytečné :lol:
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pon 28. lis, 2005 22:55

aha no uz sem na to kap.. kata je to co shotokanu chybi.. :lol:
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 30. lis, 2005 11:24

Low píše:aha no uz sem na to kap.. kata je to co shotokanu chybi.. :lol:

Buďme přesní, předpokládám, že tím myslíš sportovní formy shotokan karate. Jádro problému je ale někde jinde. Tam chybí porozumění katě. Kata je cvičena pro krásu, protože sportovní karate je rozděleno na kataře a kumiťáky.
Kumiťáci mají dynamiku, načasování a svoji specifickou techniku upravenou dle pravidel sportovního boje. Dle jejich pravidel, je to ta nejvhodnější technika co se dá dělat. Jiná věc je, že se to kapku vzdaluje původním myšlenkám karate jako účinného nástroje sebeobrany. Cvičení katy je pro kumiťáka ten nejhorší trest.
Kataři cvičí čistou bojovou gymnastiku, prokládanou vysoce hodnotnými hereckými výkony. :lol: Bohužel malo který z nich má procvičené a pochopené aplikace, bez kterých se stává kata mrtvou prázdnou schránkou.
Na katách není nic tajemného, je to jen jeden ze způsobů jak předat dalším generacím těžce získané poznatky. Nezapomeňte, že dříve neexistovalo video, foťáky atd. Takže samotná kata Vás BÚ nenaučí, ale výrazně Vám při pochopení a cvičení BÚ pomůže.
Na druhé straně nesnažme se katy "zbošťovat". Pokud někdo příjde s jiným, účinnějším a lepším zbůsobem učení BÚ, tak kata klidně přestanu cvičit. Nicméně moc nevěřím, že se tak v brzké době stane.

RBR

To Low: Mohl by si mě ve zkratce napsat jak kata vznikaly? Dosti by mě zajímala Tvá odpověď.
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 30. lis, 2005 12:43

RBR:
jo to že kata v shotokanu jsou na **** jsem myslel přesně tak jak jsi to napsal.

Jak kata vznikali? Nevim. Nebo něco málo jo ale ani mě to nějak nebere..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 30. lis, 2005 15:16

Díka za odpověď. Namáhej mozek. Stačí na to jedno slovo. Až na to slovo příjdeš a trochu se nad ním zamyslíš, tak Ti to možná trošku rozšíří obzory.
Z tvých příspěvků srší mladický zápal, mnohém máš i pravdu, ale tolerance a diplomacie Ti zatím moc neříká. Snad to příjde časem.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně