Sune, jasne toto chapu, zase na druhou stranu, je tu fura cvicencu, kteri maji rovna zada a pri cviceni a) koukaj do zeme, b) uplne jinym smerem, nez by meli (coz je dano aplikaci, postojem, duchem chces-li) a konecne za zac) maji zavrene oci. Chybi jim proste takove "bojove uvedomeni", co se vlastne deje a proc. Cvici par let, ale stoji jako kdyz nestoji, nemaji stabilitu v postojich, drbnes do nichj a hrouti se, toto neni dano tim, ze maji/nemaji rovna zada, ale ze vi co se ve forme deje a kam smeruji svou enegrii, resp odkud ji stahuji/vyprazdnuji.
Z tohoto hlediska se prave ostatnim bojovym umelcum moc nedivim, ze po me tak vyjeli a proc je tu Taiji vnimano tak jak je vnimano.
Techniky Taiji, jsou imho funkni jako kazde jine (rozumej z jineho BU), to ze se jinak nacvicuji ma trosku jiny vyznam a to az finalni rekl bych, to znamena finalni vyuziti qi po boj (obavam se ze pro zapadoevropana je toto nedosazitelne)
ted tady nekdo postnul video wing chun mistra (IRzounek ho zna) a jeho demonstraci, jeho pohyby jsou Taiji principy jak vysite!! A jak se cvcici Wing chun? Uplne jinak,k dyz vidim, "ozivle obrazy" lidi z Ivanovi skoly, tak je to uplne neco jineho, nez trenink Taiji.
Ja tady v tomto naprosto souhlasim s Pavelou, at uz slo o to, ze se rika Yong chun quan = Taiji jihu. Ono se vubec nejak tady zapomina, ze spravne to neni ani Tai Chi, ani Taiji, ale Taiji quan. Quan to je slovo, ktere se na zapade vypustilo a s nim i patrne dost podstatna slozka cviceni. Ja sem si to zkusil v Cine, kdy mi rekl chlapik, jo ty cvicis Taijiquan, tak pod dame Tui shou, a ja ve sve naivite zacatecnika myslel, ze se jen tak postrcime a pohoda, ze tomu tak nebude jsem pochopil, kdyz jsem mel rosekle celo a koukal, ze na me jede normalni udery (cvicil Shaolin) a nezkouma ctyri sily.

Pak mi od mistra, se kterym jsem tam byl vytknuto, proc jsem nepouzil pakovou techniku, kterou nas ucil, protze bylo prece zcela zrejme, ze pretahoval svou silu.
Nebo s tim, ze se tady vic diskutuje jestli Qi pri nadechu stoupa kanalem Ren, nebo Maj a pak klesa do Tan tien.... (nadsazka), misto toho aby se ziskavalo gong fu.
Zdar
PC