s

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pavela » pát 22. zář, 2006 3:04

PC píše:no jo je to tezky s tim Taiji, kdyz to tu popularizujou lidi jako Zorka, pak vznikne povedomi jaky je :cry: Lidi se nauci odchodit sestavu, o aplikacich jednotlivych forem, nemaj paru, ale hlavne, ze si odpocinuli a relaxovali... to je bohuzel fakt.
BTW. par lidi co delaj Taiji a dokazou to zaaplikovat znam :wink:

4Pavela: Super citat!!! Ta 24 to je yang?

Diky
no myslel jsem simplified taiji 24, je to pár forem z Yang xin jia od Li Tianji. Některé velmi podobné styly jak je vidět na příkladě třeba Wingchun a Taiji se vydaly na západě každý odlišnou cestou. Wingchun zachoval svojí bojovou podstatu, Taiji se vydalo cestou zdrvotních tanečků. a přitom v Číně jsou tyto styly řazeny veklice blízko sebe(Yongchunquan=Taijiquan jižní Číny...)I když to samozřejmě neplatí apriori, i s wingchunem předělaným na hamburgery se dá často setkat :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: a

Příspěvekod PC » pát 22. zář, 2006 10:24

roza píše:PC:"par lidi co delaj Taiji a dokazou to zaaplikovat znam "

Smim znat jmena a klubovou prislusnost?
Dekuji

Roza

Poslal jsem ti SZ.

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pát 22. zář, 2006 12:29

PC píše:

Dekuji

Roza

Poslal jsem ti SZ.

PC

Problematika techto stylu (nechci zamerne pouzit oznaceni "internich stylu") a jejich vyvoj nejen u nas ale i ve svete me velmi zajima. Rad bych chtel proto take vedet jmena mistru nebo skoly, kde se Tai Chi vyucuje v plnem rozsahu a kde je mozne videt tyto realne aplikace Tai Chi na vlastni oci.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 22. zář, 2006 14:32

SiuLouFu píše:
PC píše:

Dekuji

Roza

Poslal jsem ti SZ.

PC

Problematika techto stylu (nechci zamerne pouzit oznaceni "internich stylu") a jejich vyvoj nejen u nas ale i ve svete me velmi zajima. Rad bych chtel proto take vedet jmena mistru nebo skoly, kde se Tai Chi vyucuje v plnem rozsahu a kde je mozne videt tyto realne aplikace Tai Chi na vlastni oci.
zdar, jestli přijedeš s Yiwanem do Pekingu, rád tě do pár škol vezmu :wink:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 22. zář, 2006 14:39

SiuLouFu píše:
PC píše:

Dekuji

Roza

Poslal jsem ti SZ.

PC

Mista, kde se da ledacos videt:
Beijing Tien Tan park - tam jich par najdes
Huludao park - taky sem tam potkal jednoho borce
Tianjin, Chenjiagou, Singapur- vsude tam sem videl praktiky jako vino, muzes vyrazit. :wink:

Co se tyce aplikaci, tak tyto realne aplikace se vyucuji v kazde sestave Taiji, pokud to neni uplny vymysl, ale ramcove se da rici, ze realne aplikace jsou v kazde "tradicni" sestave taiji, ze je evropsti intruktori nevidi, resp jim nebyly predany je vec dalsi, ale tyto realne aplikace tam opravdu jsou v kazde sestave.

A na zaver male vysvetleni, pokud me zrak nesali, tak jsem ve svem postu nikde nepsal o CR a ani slovo skola, ci mistr tam nevidim.
Nicmene chapu, ze mohlo dojit k nedorozumeni a spatnemu pochopeni.:oops:
Co se tyce konkretne CR, tak jsem mel spise na mysli, ze jsou tu i jedinci, kteri cvici JINAK. Netituluji se mistri, a nemaji skoly, proste cvici, sparuji, cvici, a diskutuji nad Taiji jako nad bojovym umenim, nikoli jako nad dechovym zdravotnim cvicenim.
Takze asi tak

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 22. zář, 2006 14:43

tak vida nez jsem nasmolil svuj post, tak uz tu mas i pruvodce :lol:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pát 22. zář, 2006 15:03

pavela píše:zdar, jestli přijedeš s Yiwanem do Pekingu, rád tě do pár škol vezmu :wink:

Dekuji moc za nabidku a prijimam :wink:
  V Pekingu jsem byl letos se Sifu, ale bohuzel jsem se osobne s Tebou nesetkal :( Tak doufam, ze to pri me dalsi navsteve v Cine vyjde :D

4 PC

Diky za info. Automaticky jsem predpokladal, ze mluvime o CR. Proto jsem chtel vedet o nekom, kdo u nas cvici Tai Chi tak, jak se cvicit ma (tzn. se vsemi aspekty). Bohuzel jsem u nas zatim nevidel nikoho, kdo by se venoval studiu Tai Chi a byl by schopen sparingu napriklad s boxerem nebo s nekym, kdo cvici nektere z "tvrdych" BU. Zatim vsichni adepti Tai Chi, co jsem potkal, meli k "hrubemu nasili" znacni odpor :lol: Ale treba se pletu a nekoho jsem prehledl :roll:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 22. zář, 2006 15:22

PC píše:Co se tyce aplikaci, tak tyto realne aplikace se vyucuji v kazde sestave Taiji, pokud to neni uplny vymysl, ale ramcove se da rici, ze realne aplikace jsou v kazde "tradicni" sestave taiji, ze je evropsti intruktori nevidi, resp jim nebyly predany je vec dalsi, ale tyto realne aplikace tam opravdu jsou v kazde sestave.
PC

S aplikacemi v sestavě taijiquan máš samozřejmě pravdu. S trochou fantazie lze každý pohyb nejen při cvičení vysvětlit jako bojovou aplikaci, určitě i škrábání se za uchem. Pokud o to někdo stojí, tak proč ne. O tom nikdo nepochybuje, tak jak nikdo nepochybuje o tom, že fotbal se hraje s balonem a na branky. Bez bojového významu pohybů by nebylo taijiquan a bez balonu by nebyl fotbal. To ví každý. Pokud chceme ale posunout diskusi dále, tak je nasnadě otázka, kdy s tím začít? Tak jak ve fotbale mají trénink bez míče i v taijiquan je trénink bez aplikací. Tak tedy kdy má začátečník začít s aplikacemi? Já jsem přesvědčen, že začátečník nikdy, protože pak zůstane začátečníkem navždy. Je třeba začít postupně. Proto to si myslím, že v tomhle to Pavela docela přehnal:

"Boxer západní i východní se při stejném úsilí naučí bojovat přibližně na stejné úrovni, neexistuje jediný důvod, proč by nějaké metoda měla být rychlejší.®ádná zkratka neexistuje, příroda se nedá oblafnout. To jestli nějací třeba Taijisté umí za stejnou dobu bojovat hůř(vůbec) než západní boxer je jedině tím, že místo pořádného cvičení dělají diskuzní kroužky,nebo nějakou pochybnou kungfu energetiku)hlavně teoreticky), zatímco západní boxer poctivě driluje "kungfu"

Proto, aby taijista mohl svou mysl začít soustředit na smysl a význam pohybů, musí napřed vycvičit "něco" co tou myslí ovládá, jinak je to o ničem a to vycvičení "něčeho" prostě chvilku trvá, do té doby se musí soustředit na to, na co má, a to mu řekne učitel.
Pokud by taijista dal do toho tak málo, jak západní boxeři, tak se nikam nikdy nedostane, musí makat o hodně víc a déle. A taky může, protože i desetihodinnový každodenní trénink mu zdraví nepoškodí. Kdežto boxerský trénink toto neumožňuje.
Takový malý přiklad: Kdysi na záčátku (není to tak dlouho) jsem se našeho mistra zeptal, jaký že to má podle něj bojový význam ten pohyb, co zrovna děláme? A odpověď: Proč tě to vůbec zajímá, když ani tvé záda nejsou rovná." Chápeš? A já s v té chvíli styděl, že jsem zase ve zkoušce neobstál. Ale poučil jsem se a začal se o to víc soustředit na to, co je důležité na mé úrovni a k tomu jsem i směřoval další dotazy. Tož tak, čao.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 22. zář, 2006 16:29

Sune, jasne toto chapu, zase na druhou stranu, je tu fura cvicencu, kteri maji rovna zada a pri cviceni a) koukaj do zeme, b) uplne jinym smerem, nez by meli (coz je dano aplikaci, postojem, duchem chces-li) a konecne za zac) maji zavrene oci. Chybi jim proste takove "bojove uvedomeni", co se vlastne deje a proc. Cvici par let, ale stoji jako kdyz nestoji, nemaji stabilitu v postojich, drbnes do nichj a hrouti se, toto neni dano tim, ze maji/nemaji rovna zada, ale ze vi co se ve forme deje a kam smeruji svou enegrii, resp odkud ji stahuji/vyprazdnuji.
Z tohoto hlediska se prave ostatnim bojovym umelcum moc nedivim, ze po me tak vyjeli a proc je tu Taiji vnimano tak jak je vnimano.
Techniky Taiji, jsou imho funkni jako kazde jine (rozumej z jineho BU), to ze se jinak nacvicuji ma trosku jiny vyznam a to az finalni rekl bych, to znamena finalni vyuziti qi po boj (obavam se ze pro zapadoevropana je toto nedosazitelne)
ted tady nekdo postnul video wing chun mistra (IRzounek ho zna) a jeho demonstraci, jeho pohyby jsou Taiji principy jak vysite!! A jak se cvcici Wing chun? Uplne jinak,k dyz vidim, "ozivle obrazy" lidi z Ivanovi skoly, tak je to uplne neco jineho, nez trenink Taiji.

Ja tady v tomto naprosto souhlasim s Pavelou, at uz slo o to, ze se rika Yong chun quan = Taiji jihu. Ono se vubec nejak tady zapomina, ze spravne to neni ani Tai Chi, ani Taiji, ale Taiji quan. Quan to je slovo, ktere se na zapade vypustilo a s nim i patrne dost podstatna slozka cviceni. Ja sem si to zkusil v Cine, kdy mi rekl chlapik, jo ty cvicis Taijiquan, tak pod dame Tui shou, a ja ve sve naivite zacatecnika myslel, ze se jen tak postrcime a pohoda, ze tomu tak nebude jsem pochopil, kdyz jsem mel rosekle celo a koukal, ze na me jede normalni udery (cvicil Shaolin) a nezkouma ctyri sily. :lol: Pak mi od mistra, se kterym jsem tam byl vytknuto, proc jsem nepouzil pakovou techniku, kterou nas ucil, protze bylo prece zcela zrejme, ze pretahoval svou silu.

Nebo s tim, ze se tady vic diskutuje jestli Qi pri nadechu stoupa kanalem Ren, nebo Maj a pak klesa do Tan tien.... (nadsazka), misto toho aby se ziskavalo gong fu.

Zdar
PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » pát 22. zář, 2006 17:06

Sun - mozna slovo "usili" z Pavelova prispevku je jednim z keywords - proc chce nekdo cvicit deset hodin ale pouze tempem ,ktere ho bavi a jedine poklada za spravne ,kdyz se da cvicit hodinu a pul boxerskym tempem a dalsi hodinu a pul tim pomalym - nakonec jde stejne o vyuziti prostredku obou druhu treninku dohromady ,ne?

Vis jaky je obrovsky rozdil mezi tim co vis a tim co umis ,ze?A ta udajna vyjimecna sofistikovanost vaseho pojeti vas ale nespasi - i kdyz toho boxeri vedi jen setinu toho ,co vite vy ,z te setiny jsou zaroven schopni realne predvest 99 procent - a to stale bude 100 krat vic ,nez dokaze realne predvest cvicenec pouzivajici tebou nastinenou metodiku....

Ted neutocim osobne na tebe ,pouze na tvou ideu. :wink:

Pavela . 10 bodu z 10

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pát 22. zář, 2006 18:14

Aneb muj nejoblíbenější filmový citát: "The only thing that counts is what man can do, and what a man can´t do" :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 22. zář, 2006 18:25

Panda píše:Aneb muj nejoblíbenější filmový citát: "The only thing that counts is what man can do, and what a man can´t do" :wink:

hele to je z jakyho filmu?
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 24. zář, 2006 6:19

Sune, chtěl jsem tím taky trochu říct, že ani v boxu není nic zadarmo a není to apriori zpusob, jak se NEJRYCHLEJI naučit prát. Pokud bude boxer cvičit lážo plážo, tak se taky naučí prd. Ale máš pravdu s tím zdravím, protože pokud se bude člověk chtít naučit rychle prát, odnese to jeho tělo. (například pokud někdo bude chtít otloukat a veme to hopem, tak si akorát zlikviduje šlachy a kosti) proto je v BU důležitý harmonický rozvoj. PC:Souhlas ale to Huludao bych radši vynechal, Huludao=díra světa prdelní :lol: :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » ned 24. zář, 2006 9:12

SiuLouFu píše:
PC píše:

Dekuji

Roza

Poslal jsem ti SZ.

PC

kde je mozne videt tyto realne aplikace Tai Chi na vlastni oci.

http://www.youtube.com/watch?v=mOweduO_E9c

nevím jestli si to viděl, ale v tomhle podání mi tedy taijiquan příjde hodně využitelný :) , tedy jestli nevadí, že to není na vlastní oči, ale přes youtube :oops: .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » ned 24. zář, 2006 10:45

Majkx - pokud to mela byt ironie a ja to nepochopil ,tak se omlouvam ,ale snad tu jeste zustalo par lidi ,kteri umi rozlisit mezi realitou a cvicenim cviku s vlastnim spolupracujicim zakem ,ne?

Ale mela to byt ironie ,ze jo?

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » ned 24. zář, 2006 11:06

Jak praví roza celkem by mě zajímalo co by dělal při reálné situaci kdyby na něj někdo trocha zkušený normálně zaútočil.....

když pomineme spolupracujícího žáka tak dokázat podobné věci aplikovat proti sérii kopů, úderů je trocha jiné kafe než tyhle nacvičené ukázky z držení
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » ned 24. zář, 2006 12:21

roza píše:...
Vis jaky je obrovsky rozdil mezi tim co vis a tim co umis ,ze?A ta udajna vyjimecna sofistikovanost vaseho pojeti vas ale nespasi - i kdyz toho boxeri vedi jen setinu toho ,co vite vy ,z te setiny jsou zaroven schopni realne predvest 99 procent - a to stale bude 100 krat vic ,nez dokaze realne predvest cvicenec pouzivajici tebou nastinenou metodiku....
...

Rozo, trefa primo do cerneho, taktez 10/10!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » ned 24. zář, 2006 16:55

majkx píše:http://www.youtube.com/watch?v=mOweduO_E9c

nevím jestli si to viděl, ale v tomhle podání mi tedy taijiquan příjde hodně využitelný :) , tedy jestli nevadí, že to není na vlastní oči, ale přes youtube :oops: .

Zdar a silu!

Hmm, to si myslel asi ze srandy, ze jo? 8O Jinak si to vysvetlit neumim :roll: Tohle prece neni realne vyuziti Tai Chi, ale aplikace v ramci cviku Tui Shou. Realny utok obsahuje neco, jako serii uderu a kopu. Ne tohle "motani" rukama. Pokud si to myslel vazne, tak je to dalsi doklad o tom, jak se v CR podivne chape a vyucuje Tai Chi. Pokud to byla recese, tak se Ti moc povedla :lol:

4 roza

Tohle je poznamka jen pro Tebe: Nejlepsi Tai Chi v CR maji Eskimaci :!: :wink: Vis, na co narazim :lol:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pon 25. zář, 2006 7:20

roza píše:Majkx - pokud to mela byt ironie a ja to nepochopil ,tak se omlouvam ,ale snad tu jeste zustalo par lidi ,kteri umi rozlisit mezi realitou a cvicenim cviku s vlastnim spolupracujicim zakem ,ne?

Ale mela to byt ironie ,ze jo?

Roza

+ SiuLouLou
Jo no, chtěl jsem být trochu ironický, proto ten usmívající se smajlík za využitelný :oops: . Vůbec tím, ale nechci snižovat kung-fu toho mistra co předvádí techniky v tui shou. Jenom mě docela zaráží, že jsem v každém videoklipu při prezentaci vnitřních stylů viděl jenom to tui shou a né žádný normální útok, při tom z mojí cvičební a pracovní zkušennosti je "přežití" toho prvního útoku-kopu, údery, hlavičky atd. to nejdůležitější a následující eliminace útočníka už je většinou zásluha pudu sebezáchovy ruku v ruce s vytrénovanými schopnostmi. Ale ono je hodně čemu nerozumím, např. tomu co jsem tady četl v článku o taijiquan, že pěst samotná není ta zbraň, ale že je prostředek k vypuštění síly, ale nikdy jsem si nepřečetl, že by v taijiquanu nějak zpevňovali a otužovali pěst, jako např. v jiných stylech cvičením na panákovi, na pytli apod. pak bych chtěl vidět jak by dopadla ruka takového taičisti, který by trefil calvu :? .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » pon 25. zář, 2006 7:38

Majkx - "při tom z mojí cvičební a pracovní zkušennosti je "přežití" toho prvního útoku-kopu, údery, hlavičky atd. to nejdůležitější " :arrow: 100 procentne :!:

"jak by dopadla ruka takového taičisti, který by trefil calvu " - to uz si ve svych uvahach ale zasel prilis daleko ,rekl bych az za hranice rise fantasie..... :wink: :lol: :lol:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně