Vnitřní síla ki :-)

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod zm » stř 14. lis, 2007 19:19

migli píše:Ja za sebe - zatim jsem nepotkal nikoho, kdo by me uzemnil do nebojeschopneho stavu jinak nez fyzickou silou. Jsem otevreny i moznostem jinym, nicmene zatim jsem nemel stesti/smulu na nekoho, kdo by to umel a vyzkousel na mne. Jsem ochotny delat pokusneho kralika, kdyby to nekdo chtel zkusit.

A co vy?

Jsem pro. Jak by sis to představoval?
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » stř 14. lis, 2007 19:27

ukropcany píše:
zm píše:Jsem pro. Jak by sis to představoval?
Ja by som vedel ako na to... :twisted:

Víme - hledal bys ve "vesmírné studni" tlačítko "Off". To už tu bylo a věřím, že u toho taky zůstaneš.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » stř 14. lis, 2007 19:35

to migli - máš ode mne SZ
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » stř 14. lis, 2007 19:39

2 zm:
Tak fajn :)

ja sice bydlim v Praze, ale do Brna je to kousek - takze navrhuji dohodnout se pres SZ na nejakem terminu, setkani na caji, a pokud bude stale ochota na tve strane, tak i na prakticke ukazce. Poridil bych z toho video, a pak ho sem postnul.

Pokud vyhovuje, navrhuji dalsi komunikaci pres SZ, at tu nedelame moc offtopic.
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » stř 14. lis, 2007 19:52

Výborně, pánové ... tomu říkám konstruktivní přístup. Doufejme, že to dopadne.
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod DrGlock » stř 14. lis, 2007 20:11

zm píše:Ano, boj je konfrontace, ale se vcítěním se do soupeře jde ho porazit daleko snadněji. To jsi snad už slyšel, ale bohužel zkušenost s tím nemáš.

To je zajímavá myšlenka, mohl bys to vcítění trochu rozvést?
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » stř 14. lis, 2007 20:13

ukropcany píše:Tlačítko "Off" nehľadám v studni, ale na brade a na žebrách... Ti verím, že cheš, aby ostalo len pri studni... :twisted:

4migli - bojový setup je Ti jasný? :wink:

Je dobře vědět, že ty na své bradě a svých žebrech to tlačítko máš. Už sis ho našel? Nebo ti ho tam našel někdo jiný? Ale nech už toho a vrať se do své "vesmírné studně", jsi těžce "off" topic.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » stř 14. lis, 2007 20:17

DrGlock píše:
zm píše:Ano, boj je konfrontace, ale se vcítěním se do soupeře jde ho porazit daleko snadněji. To jsi snad už slyšel, ale bohužel zkušenost s tím nemáš.

To je zajímavá myšlenka, mohl bys to vcítění trochu rozvést?

Mohl, ale to asi přesahuje možnosti tohoto webu. Myslím, že o tom se můžeš dočíst v každé alespoň trochu normální knize o bojových uměních, takže bych asi jen opakoval jinými slovy, co je už známé. Doporučuju zejména knihu Mijamoto Musaši - ®ivot a dílo-mýtus a skutečnost, kde o tom docela výstižně píše autor Kendži Tokicu.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » stř 14. lis, 2007 20:20

ukropcany píše:4zm - OT nie som... tajne totiž dúfam, že pozveš aj mňa... :lol:

Co bys tam dělal, když ty přece podle vlastních slov bojové umění neděláš. Asi by ses unudil k smrti, anebo by sis začal hledat na svých žebrech a na své bradě různá tlačítka "off".
Ale naše semináře jsou otevřené.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » stř 14. lis, 2007 20:29

ukropcany píše:možno ma switcheš na tú správnu cestu... :oops:

Ne to neudělám, co bych z toho měl?
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TF » stř 14. lis, 2007 22:29

zm píše:

když tady uvidím video jak ukropčanýho někdo odhodí nebo cokoli jiného něakou vnitřní silou samozřejmě za hranicema mého chápání páč sem jen hloupej thai-boxer delající BS tak okamžitě končím s TB a začínám se věnovat rozvoji svého nitra a meditacím v parku :lol: :twisted:
TF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » stř 14. lis, 2007 23:20

zm píše:

Něco mi říká, že to nakonec stejně vyšumí do ztracena, nebo to skončí nějakou chytrou a vznešeně znějící výmluvou ze strany energetika, který přece nemá zapotřebí nikomu nic dokazovat.
Tihle lidi žijí ve svém vlastním světě, libují si v teorii a v reálu nejsou schopni dostát svým slovům. Ale abych taky jen nemlátil prázdnou slámu, tak půjdu se svým názorem i kůží na trh a veřejně nabízím jakémukoliv energetikovi sázku o penízky (řekněme 5 - 20.000 Kč, dle vzájemné dohody). Pokud mě dokáže BEZ FYZICKÉHO DOTYKU spacifikovat (nebo alespoň nějak zasáhnout a přimět k jinému, než mnou kontrolovanému pohybu), vyhrál, hluboce se omluvím za své neuctivé výroky a odevzdám výhru. V opačném případě si za lehce nabyté penízky zaletím po vánocích k moři já. To je férová nabídka, ne? 8)
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod spider » stř 14. lis, 2007 23:25

Tím samozřejmě nemyslím své nekontrolované pohyby po zásahu z el. paralyzéru, plynovky atd., nebo spíš následkem záchvatu smíchu nad počínáním oponenta :lol:
Počítá se jen působení mocné síly ki....
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » čtv 15. lis, 2007 6:34

Neříkám, že z hlediska kvantové fyziky je něco nemožné,(ba říkat že je cokoliv nemožné je na 99% chyba) nebo že to někdo v historii neuměl, když Da Mo koukal 10 let nepřetržitě do zdi tak tam možná i ten svůj obraz vypálil ale v dnešní době jsem nepotkal nikoho,kdo by to uměl. Možná taky žijeme v Matrixu :lol: a podstata věcí je jiná než jak jí vidíme. Bohužel,kromě sehraného divadýlka to nikdo NEJSPÍ© neumí, i když nelze vyloučit, že myšlenkou lze ovládat hmotu(teoreticky) Ale jinak mám taky MOC rád pohádky a přál bych si,aby facka na dálku fungovala.:lol: :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » čtv 15. lis, 2007 8:00

zm píše:
migli píše:Ja za sebe - zatim jsem nepotkal nikoho, kdo by me uzemnil do nebojeschopneho stavu jinak nez fyzickou silou. Jsem otevreny i moznostem jinym, nicmene zatim jsem nemel stesti/smulu na nekoho, kdo by to umel a vyzkousel na mne. Jsem ochotny delat pokusneho kralika, kdyby to nekdo chtel zkusit.

A co vy?

Jsem pro. Jak by sis to představoval?

Migli, pozor ide to aj bez fyzickej sily (spider to uz nacal) - elektrickym paralizerom - to je ta spravna energetika :twisted:

Dufam ze to zdokumentujes a das sem, teda ak sa to stretko vobec uskutocni :?
PS: dufam ze budes moct aspon "natacat" bez toho aby to panom "energetikom" narusilo auru...... :lol:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pe25tr » čtv 15. lis, 2007 8:50

to Pavela: Tady na foru, a neni to tak davno, jsi psal:
pavela píše:...zkraceno... Protože KA¬DÝ mistr čchikungu, každý lékař tradiční medicíny ví, že přenos čchi na dálku větší než 1 cm je nesmysl a patří do legend pohádek a HK filmů ...zkraceno...

Viz. http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2093&postdays=0&postorder=asc&highlight=shi+de+lon&start=120
treti prispevek shora.

Tos tenkrat myslel prenos "vzduchu" na dalku?
pavela píše:... :lol: :lol: :lol: Čchi prostě v překladu znamená VZDUCH ,NIKOLIV njaká energie!... Čchi kung-umění vzduchu... (taky zkraceno)

Tak to je omyl. Vzduch lze rozhodne prenaset na dalku vetsi nez 1cm!

Ale mozna jsi tehdy jeste nezastaval nazor čchi=vzduch. Jenze v tom pripade je 1cm zatracene velka vzdalenost... z urciteho pohledu... pro prenos čchi=VNITRNIenergie.

Ja nevim o čchi a čchikungu nic, ale presto citim nejaky rozpor/protimluvu v tom co pises ted a v tom cos psal tehdy. Jasne, ze tehdy to byla diskuze na jine tema a pro jine "ctenare", ale tvoje reakce se musely, stejne jako ted, opirat o nejaky tvuj nazor na čchi. A ten se, jak se zda, rapidne zmenil behem par mesicu. Cim to?

Jinak na prenosu energie na dalku neni nic nadprirozenyho, kazdy z nas sdili do okoli teplo a teplo je energie... ale nikoho tim nelze paralyzovat.

Videli jste v nedeli v televizi ukazku placebo-efektu? Na tom neni taky nic naprirozenyho... Na vlastni oci jsem videl dedu chodit po zhavym uhli, bez triku slapal primo na ty uhliky. Ale pred tim si vzal placebo v podobe cigarety :lol: . Jenze nebyl asiat, takze si tim nemohl moc videlavat, kdo by chodil na chikung k starymu bulharovi? :lol:
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RUNAR » čtv 15. lis, 2007 9:38

spider píše:Ale abych taky jen nemlátil prázdnou slámu, tak půjdu se svým názorem i kůží na trh a veřejně nabízím jakémukoliv energetikovi sázku o penízky (řekněme 5 - 20.000 Kč, dle vzájemné dohody). Pokud mě dokáže BEZ FYZICKÉHO DOTYKU spacifikovat (nebo alespoň nějak zasáhnout a přimět k jinému, než mnou kontrolovanému pohybu), vyhrál, hluboce se omluvím za své neuctivé výroky a odevzdám výhru. V opačném případě si za lehce nabyté penízky zaletím po vánocích k moři já. To je férová nabídka, ne? 8)

No to je slovo chlapa........., za ty prachy si taky potom můžeš koupit oblečení značky stejné jako tvůj nick
Obrázek
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » čtv 15. lis, 2007 10:16

pavela píše:Ad Fang Ning video, mockrát jsem tyhle tuišou blbosti tady v Číně viděl. Funguje to bohužel jen na vlastní žáky. Sám mám několik takovéch videí, která se stydím rozšiřovat, protože nijak nezpochybňuju, že ty lidi se dovedou dobře prát,jsou to slavní mistři slavných rodokmenů, mají krásný fa jing, tuišou blabla bla, ale tohle je prostě blábol, ktzerý umím se starým Wangem vod nás z parku taky pro šou nacvičit, a bude poskakovat jako debílek. Je to totéž, jako krásné snímací techniky Aikida na budou šou, prostě ©OU nic víc. Janoi, máš to pěkně teoreticky nastudovaný. Jenže tvůj výklad známého úsloví Yi Dao Qi Dao je právě příkladem nepochopení a zesložiťování a zamlžování a ztajemňování zcela prostých věcí, které chtěli staří mistři těmahle průpovídkama předat. Není třeba hledat vědu a tajemno tam kde není. Celé to přísloví, které není o ničem jiném než použití explozivní síly zní: 眼到意到,意到气到,气到劲到。 A neznamená to nic víc než že zrak řídí myšlenku, myšlenka řídí čchi(dech) a dech řídí sílu (Jin).Nejdřív vidím, to způsobí záměr, Intence, záměr, myšlenka nasměruje sílu podpořenou dechem. ®ádné čáry máry s energiemi, prostě chci hodit soupeře a provedu to s výdechem. Někdy je dobré si přečíst výklady několika mistrů k těmhle věcem v originále a zjistí se, že jsou to úplně prosté záležitosti, jak se má stát, dýchat mlátit, kopat atd.®ÁDNÉ energie. Staré texty jsou psané starou čínštinou, která je jako básničky, stačí to přeložit do moderní řeči a je to. (prostě třeba "Jadeitová Vážka ťuká do vodní hladiny" se dá dneska říct jako ťuknutí mečem do zápěstí, nebo třeba zelený drak vylétá z vody" = "bomba zespoda do koulí" :lol: Totéž to o čem si mluvil, Xin Yi ,což je jedno ze šesti sladění Xin Yi. Neříká nic jiného, než že Xin(=srdce ALE v tomto přeneseném významu bojový duch, odvaha či nenávist, jak říkají bratři Japonci) má být v souladu s intencí, myšlenkou, záměrem. tedy nemůžu chtít někoho sejmout a myslet při tom na pivo(například :lol: ) nýbrž na to jak, kam atd. ho sejmout. Stejně jako sladění ruky s nohou (Shou Yu Zu He) neříká nic víc, než že síla pěsti vychází z paty chodidla. Vona v tom věda je ale zas ne až tak velká. :lol:

Pavelo,
díky za vysvětlení a posudek mého příspěvku. I tak jsem stále přesvědčen, že tebou použitá definice čchi(qi) a qigongu není úplná a bylo by podle mě škoda vycházet jen z toho, že čchi znamená dech (nevím sice, zda v japonštině se ki také dá přeložit více výrazy-dech, energie, ale v případě indického výrazu prána také hodně lidí to má tendenci zužovat jen na to, že to znamená dech a vysvětlují si pojem pranajama jako dechové cvičení a to je škoda,hlavně pro ně).
Když o tom tak uvažuji, tak mi napadá, že jsi asi vycházel z původní definice čchi-kungu , kterou vytvořil v padesátých letech 20.století pan Liu Kai Jin (1920-1984).Tento pán definuje „qi“ jako „dýchání“ a „gong“ jako cvičení pozici(poloh), které jsou výsledkem dýchání. Takto víceméně zúženou definici qi a qigong pak stejný pán později upravil(na základě připomínek lidí praktikující qigong a podle tradiční čínské medicíny) a definoval qi jako celkovou qi v lidském těle (qi-energie v těle na základě dechu a dýchání je jen jedním z projevů-druhů qi v těle – další je qi z potravy, qi od našich rodičů atd.)

Ještě kdyby ses chtěl o tyto názory dále zajímat, tak doporučuji moc pěkný web

http://www.gstaichi.org/

Zde v záložce Články je veliké množství článků od mistra taijiquan Vincenta Chu (pro ty, kdo se o taijiquan třeba nezajímají, tak je to jedna z nejváženějších a nejuznávanějších linií taijiquan stylu Jang (Yang), která vede přes mistra Yang Sau Chung, syna mistra Yang Cheng Fu, dále mistra Chu Gin Soon a jeho syna mistra Chu Vincenta).
Články k naší debatě jsou v oddílu „Application“ - o vztahu záměru (mysli), qi a síly – viz ty už diskutované vnitřní harmonie v taijiquan - je ve článku „ About Intent“ a také ve článku "A Discussion on Jing" v oddíle "Power". O qi a qigong pak má hezké a poučné články v oddílu „Qigong“. Ale i ostatní články stojí za to.

Jsem daleko od toho tebe a kohokoliv jiného nějak přemlouvat, takže se můžeme v klidu rozejít s tím, že si každý necháme svoje přesvědčení a pochopení.

Zdar
Janoj
Naposledy upravil Janoj dne čtv 15. lis, 2007 10:49, celkově upraveno 1
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod spider » čtv 15. lis, 2007 10:45

to Janoj: TEORETICKY to máte skvěle zmáknutý, kluci energetický, to se musí nechat. :wink:
Ale skutek utek...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod TF » čtv 15. lis, 2007 23:05

a koukám že od tématu už raději utekli i energetici asi nechtěj přijít o prachy :lol:
TF
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně