Honzo- cau,cau,
ja mam podobny nazor ako Ty az na tie paky na pazu a zapastia atd...vnimam ich pre mna osobne ako stratu casu,pokial porovnam pomer casu na naucenie strikingu a wrestlingu vs pacenie a zabudovanie do svalovej pamati,ale kto chce nech ich cvici..
...sak prave ze zapas vnimam podobne ako Ty,rozne chytenia za limec,krk,rukav a vychylovanie supera so strhavanim do stran s hakmi,zdvihakmi a hlavickami,natlacovanie na stenu a dribling s hlavou,do toho strhy a takedowns za satstvo k zemi atd a lowkicks a stompkicks na leziaceho supera atd..proste klasika..
..ked je to bezuderova faza,rozne potiahnutia za pazu k sebe ,zapasnici to volaju "Armdrags" u vas su tusim Lap-sao varianty a ist mu za chrbat a strhnut za hlavu k zemi,alebo nasadit skrtenie vstoji a vytiahnut ho von z miestnosti atd..cokolvek..
..aj ked cvicim z casu na cas take modifikovane a zjednodusene BJJ 101 s uderovkou do toho, povazujem boj na zemi na ulici ako posledny rezort,ako totalne nevyhodnu vzdialenost a snazim sa unikat z drzani na zemi ,vytlacit,vytiahnut sa alebo odkopnut supera napr. z mojej Guard pozicie a utekam rovno na nohy...ja sa na zemi podvedome necitim velmi dobre..par krat som kedysi v ostrej rvacke na ulici na zemi bol a viem velmi dobre co som na tej zemi prezival a aky je to rozdiel medzi bojom na zemi v Dojo a na asfalt chodniku za diskotekou
Ja beriem ze sa treba snazit o komplexnost ale vzdy s dorazom na konecny efekt,prostedie a ciel na ktory sa pripravuje ten ktory jedinec
atd..

"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"