Vnitřní síla ki :-)

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod zm » čtv 15. lis, 2007 23:18

TF píše:a koukám že od tématu už raději utekli i energetici asi nechtěj přijít o prachy :lol:

ČEZ o svý prachy nepřijde nikdy.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 16. lis, 2007 10:03

janoj, ale jistě, co je to čchi? Jistě souvisí s dechem, dokonce byly zprávy,že to čínští doktoři vyfotili. jakou povahu má tato energie? Může to taky být stejná věc jako když se věřilo, že přenos radiovln nastává díky éteru. Čchi je přesně věc o které se mluví, je okolo ní napsáno spousta odborných spisů, jak se cvičí atd ale samotná čchi je co? Já nevím, všechny projevy čchi v BU lteré jsem zatím viděl se dají vysvětlit fyzickou silou a dokonalou a natrénovanou znalostí fyziky,rovnováhy atd. Předvádní čchi jakožto energie přenosné na dálku (dám facku člověku,který stojí 5 metrů ode mne) jsem neviděl nikdy, krom nacvičených šou a podfuků. ) osobn si myslím, že není třeba bádat nad tím CO čchi je ale JAK funguje v praxi. Nikdo nepopírá akupunkturu atd. V čínštině znak pro čchi 气 znamená vzduch. Je to proto, že je nepopsatelná? Stejně jako tao, které se dá popsat není tao? Kdo ví. Dobří učitelé, se kterými jsem studoval kouzla s čchi neumí a říkají, že je to hloupost. Navíc zabývat se čchi je zbytečné, na čchi není třeba vůbec myslet, je přirozená a kdo správně provádí cvičení čchi kungu, ten trénuje správně čchi. Účinky tzv.čchi v lékařství jsem viděl. V bojových uměních NA DÁLKU nikoliv. Tímto odpovídám i kolegovi pe25tr a nechť mi odpustí satirický tón minulého příspěvku
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod krovak » pát 16. lis, 2007 10:38

pavela píše:janoj, ale jistě, co je to čchi? Jistě souvisí s dechem, dokonce byly zprávy,že to čínští doktoři vyfotili. jakou povahu má tato energie? Může to taky být stejná věc jako když se věřilo, že přenos radiovln nastává díky éteru. Čchi je přesně věc o které se mluví, je okolo ní napsáno spousta odborných spisů, jak se cvičí atd ale samotná čchi je co? Já nevím, všechny projevy čchi v BU lteré jsem zatím viděl se dají vysvětlit fyzickou silou a dokonalou a natrénovanou znalostí fyziky,rovnováhy atd. Předvádní čchi jakožto energie přenosné na dálku (dám facku člověku,který stojí 5 metrů ode mne) jsem neviděl nikdy, krom nacvičených šou a podfuků. ) osobn si myslím, že není třeba bádat nad tím CO čchi je ale JAK funguje v praxi. Nikdo nepopírá akupunkturu atd. V čínštině znak pro čchi 气 znamená vzduch. Je to proto, že je nepopsatelná? Stejně jako tao, které se dá popsat není tao? Kdo ví. Dobří učitelé, se kterými jsem studoval kouzla s čchi neumí a říkají, že je to hloupost. Navíc zabývat se čchi je zbytečné, na čchi není třeba vůbec myslet, je přirozená a kdo správně provádí cvičení čchi kungu, ten trénuje správně čchi. Účinky tzv.čchi v lékařství jsem viděl. V bojových uměních NA DÁLKU nikoliv. Tímto odpovídám i kolegovi pe25tr a nechť mi odpustí satirický tón minulého příspěvku

ako ak mozem svoj maximalne laicky nazor - nedala by sa cchi brat ako ista forma abstrakcie na zdovodnenie pohybu? a teda a mozno par podobnych veci, mozno by bolo lepsie napisat zmien... lebo napriklad myslim ze bez mikroskopu sa fungovanie svaloveho vlakna skuma dost tazko...
mozno hlavnym problemom je to ze sa bezne dava rovnitko medzi cchi a energiu a zabuda sa ze je to vlastne iny pohlad na rovnaku vec (teda cloveka) a vela veci je akurat inak pomenovanych (z prvej ma napada wej cchi vs imunita)

a len tak mimochodom s tym eterom - podla mna je to celkom pekny model, teda inak povedane - pokial nejdeme do zvlast zurivych teorii (ale stale iba teorii) mam pocit, ze na otazku co je to el-mag vlnenie a zvlast ked je to vlnenie co sa vlni sa odpoveda dost tazko...
krovak
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod sun » pát 16. lis, 2007 11:37

pavela píše:janoj, ale jistě, co je to čchi? Jistě souvisí s dechem, dokonce byly zprávy,že to čínští doktoři vyfotili. jakou povahu má tato energie? Může to taky být stejná věc jako když se věřilo, že přenos radiovln nastává díky éteru. Čchi je přesně věc o které se mluví, je okolo ní napsáno spousta odborných spisů, jak se cvičí atd ale samotná čchi je co? Já nevím, všechny projevy čchi v BU lteré jsem zatím viděl se dají vysvětlit fyzickou silou a dokonalou a natrénovanou znalostí fyziky,rovnováhy atd. Předvádní čchi jakožto energie přenosné na dálku (dám facku člověku,který stojí 5 metrů ode mne) jsem neviděl nikdy, krom nacvičených šou a podfuků. ) osobn si myslím, že není třeba bádat nad tím CO čchi je ale JAK funguje v praxi. Nikdo nepopírá akupunkturu atd. V čínštině znak pro čchi 气 znamená vzduch. Je to proto, že je nepopsatelná? Stejně jako tao, které se dá popsat není tao? Kdo ví. Dobří učitelé, se kterými jsem studoval kouzla s čchi neumí a říkají, že je to hloupost. Navíc zabývat se čchi je zbytečné, na čchi není třeba vůbec myslet, je přirozená a kdo správně provádí cvičení čchi kungu, ten trénuje správně čchi. Účinky tzv.čchi v lékařství jsem viděl. V bojových uměních NA DÁLKU nikoliv. Tímto odpovídám i kolegovi pe25tr a nechť mi odpustí satirický tón minulého příspěvku

S tim se dá souhlasit.
:idea: Ovšem pokud připustíme Qi = Tao, nebo alespoň, že jsou podobné, tak by nakonec i ty kouzelnické triky byly pomocí qi, protože qi je všude a bez ni by nešly ani ty triky. :-)
Pozn. Ukázky profesora Fang Ninga nejsou o Qi, nýbrž o síle. On to prezentuje jako Fajin. Takže je to vlastně off topic, protože tohle téma je o něčem jiném.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 16. lis, 2007 12:00

zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 16. lis, 2007 12:47

DrGlock píše:
zm píše:Ano, boj je konfrontace, ale se vcítěním se do soupeře jde ho porazit daleko snadněji. To jsi snad už slyšel, ale bohužel zkušenost s tím nemáš.

To je zajímavá myšlenka, mohl bys to vcítění trochu rozvést?

Když tady chvilku na foru pohledáš tak něco o tom najdeš. Zkus použít anglický výraz feeling.
Teoreticky model je jednoduchý. Stručně řečeno vychází se z myšlenky, že než tě soupeř napadne tak ho to musí nejdříve napadnout. Jakmile má myšlenku dá povel tělu k akci. To spustí chemické procesy, které jej začnou uvádět do bojové pohotovosti a pak teprve následuje vlastní fyzická akce útočníka.
Většina východních systémů vypozorovala, že čím dříve narušíš tento proces s vlastní akcí tím máš větší šanci se ubránit.
No a teď se dostáváme na pole osobních prožitků a zkušeností. Nevím zda jsi někdy zažil situaci kdy ti někdo opravdu chtěl ublížit. Doslova cítíš tu nenávist a zlobu. To ovšem platí u člověka netrénovaného v afektu. Lidé znající problematiku BÚ se to snaží do poslední chvíle skrývat, ale nikdy to nejde ukrýt 100%. A to je podstata celého problému. Pokud se ti podaří naladit se na jeho "vlnovou délku" tak rozpoznáš jeho agresivní myšlenky vůči sobě dříve než se to projeví ve fyzické realitě. Myslím tím fyzické signály, které prozradí úmysly útočníka.
Když to převedu do západního myšlení tak i v bojovém střetu platí síla včasnosti informace (podotýkám správné). Čím dříve máš informaci tím lépe pro tebe. Vcítění je jedna z možností jak se k takové informaci co nejdříve dostat.
Velmi obtížně se to trénuje, protože útočník musí umět navodit tu správnou atmosféru, nechat obránce pocítit ten "proud agrese", doslova musí mít tu touhu zašlapat tě do země. Obránce tomu musí na 100% věřit. Pak to začne fungovat.
Uvedu příklad. Dokud na tebe někdo útočí s jakoukoliv atrapou nože tak máš pořád v podvědomí, že se nemůže nic stát, nezažiješ ten strach, obavu atd. prostě veškeré emoce co tato situace obnáší. Pokud se vytáhne skutečný nůž, útočník bude dělat to samé co dělal dříve s atrapou, tak je to v tu chvílí pro obránce jiná situace. On to tak cítí, přestane si věřit, zapojí se od akce jiné části mozku (půd sebezáchovy, atd.).
Zde narážíme na problém bezpečnosti cvičenců. Dostáváme se do základního problému nácviku bojových umění. Obránce musí být přesvědčen, že mu jde o život, ale nesmí být zraněn.
Takže to je zhruba vše o pojmu vcítění.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 16. lis, 2007 13:06

RBR píše:Když tady chvilku na foru pohledáš tak něco o tom najdeš. Zkus použít anglický výraz feeling.
Teoreticky model je jednoduchý. Stručně řečeno vychází se z myšlenky, že než tě soupeř napadne tak ho to musí nejdříve napadnout. Jakmile má myšlenku dá povel tělu k akci. To spustí chemické procesy, které jej začnou uvádět do bojové pohotovosti a pak teprve následuje vlastní fyzická akce útočníka.
Většina východních systémů vypozorovala, že čím dříve narušíš tento proces s vlastní akcí tím máš větší šanci se ubránit.
No a teď se dostáváme na pole osobních prožitků a zkušeností. Nevím zda jsi někdy zažil situaci kdy ti někdo opravdu chtěl ublížit. Doslova cítíš tu nenávist a zlobu. To ovšem platí u člověka netrénovaného v afektu. Lidé znající problematiku BÚ se to snaží do poslední chvíle skrývat, ale nikdy to nejde ukrýt 100%. A to je podstata celého problému. Pokud se ti podaří naladit se na jeho "vlnovou délku" tak rozpoznáš jeho agresivní myšlenky vůči sobě dříve než se to projeví ve fyzické realitě. Myslím tím fyzické signály, které prozradí úmysly útočníka.
Když to převedu do západního myšlení tak i v bojovém střetu platí síla včasnosti informace (podotýkám správné). Čím dříve máš informaci tím lépe pro tebe. Vcítění je jedna z možností jak se k takové informaci co nejdříve dostat.
Velmi obtížně se to trénuje, protože útočník musí umět navodit tu správnou atmosféru, nechat obránce pocítit ten "proud agrese", doslova musí mít tu touhu zašlapat tě do země. Obránce tomu musí na 100% věřit. Pak to začne fungovat.
Uvedu příklad. Dokud na tebe někdo útočí s jakoukoliv atrapou nože tak máš pořád v podvědomí, že se nemůže nic stát, nezažiješ ten strach, obavu atd. prostě veškeré emoce co tato situace obnáší. Pokud se vytáhne skutečný nůž, útočník bude dělat to samé co dělal dříve s atrapou, tak je to v tu chvílí pro obránce jiná situace. On to tak cítí, přestane si věřit, zapojí se od akce jiné části mozku (půd sebezáchovy, atd.).
Zde narážíme na problém bezpečnosti cvičenců. Dostáváme se do základního problému nácviku bojových umění. Obránce musí být přesvědčen, že mu jde o život, ale nesmí být zraněn.
RBR

Tak opravdu jen velice, velice zhruba, až řekl bych - instantně.
RBR píše:Pokud se ti podaří naladit se na jeho "vlnovou délku" tak rozpoznáš jeho agresivní myšlenky vůči sobě dříve než se to projeví ve fyzické realitě. Myslím tím fyzické signály, které prozradí úmysly útočníka.
A není toto třeba náhodou právě zrovna to "jasnovidenie", "jasnopočutie" a všechna ostatní jasno... ?
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 16. lis, 2007 13:28

Sune s tim Fang Ningem samozřejmě, on umí perfektně tuišou ale to poskakování odstrčeného je prostě nacvičená šou. ®ák se chce zavděčit učiteli, na tebe by to takhle nefungovalo. Ale samozřejmě normální tuišou ano,to je super cvičení, který má perfektní využití pro praxi.Dokonce je pro praxi důležitější než všechny sestavy dohromady. Je zajímavé, že nikdo se nepozastavuje nad "účinností" Chi Sao ve Wingchun a spousta lidí mluví o taiji a tuišou jako nepoužitelném pro praxi. A přitom je to totéž.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 16. lis, 2007 14:02

zm píše:Tak opravdu jen velice, velice zhruba, až řekl bych - instantně.

Souhlasím, podat vyčerpávající odpověď nebylo cílem.

A není toto třeba náhodou právě zrovna to "jasnovidenie", "jasnopočutie" a všechna ostatní jasno...

Spíš jde o pocity. Snažíš se být otevřený vůči jeho pocitům.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pát 16. lis, 2007 14:15

BRB, zm: Můžu se zeptat jak to trénujete to vcítění?
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » pát 16. lis, 2007 15:01

RBR píše:
DrGlock píše:
zm píše:Ano, boj je konfrontace, ale se vcítěním se do soupeře jde ho porazit daleko snadněji. To jsi snad už slyšel, ale bohužel zkušenost s tím nemáš.

To je zajímavá myšlenka, mohl bys to vcítění trochu rozvést?

Když tady chvilku na foru pohledáš tak něco o tom najdeš. Zkus použít anglický výraz feeling.

RBR

Aha, takže běžná intuice. Pod pojmem vcítění se do soupeře jsem si představil něco jako: "Ach ty chudáčku, nikdo tě nemá rád, nemáš peníze ani žádný majetek. Na, tady máš mou peněženku, a tady mě můžeš pobodat." Dokonce jsem slyšel jednoho "mistra" tvrdit, že útočníka musím milovat, abych ho mohl porazit. Tak mě zajímalo, jak je to myšleno.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 16. lis, 2007 15:55

pavela píše:Sune s tim Fang Ningem samozřejmě, on umí perfektně tuišou ale to poskakování odstrčeného je prostě nacvičená šou. ®ák se chce zavděčit učiteli, na tebe by to takhle nefungovalo...

Rozumím ti. Vzhledem, že jsem s těma klukama, co odstakují i s Fang Ningem cvičil, tak bych to 'show' rád dovysvětlil. Myslím si, tak jak to působilo na mne, že k tomu, aby byl někdo odskočen, musí něco umět a nepokazil to. (pokud se někdo tak uvolní, že si lehne na zem a řekne dělej si se mnou co chceš, ale já stejně neodskočím, tak s tím se samozřejmě cvičit nedá :-). Takže ti kluci jsou naučeni, že když už udělali chybu, tak se ji nesnaží napravovat žádným kroucením, zakláněním ani uvolněním rukou, aby byly bez síly. Prostě se snaží zachovat vše na co stačí správně, a potom i já na své úrovni, když je nachytám, tak je třeba odstrčím do vzduchu nebo dozadu nebo do strany, ale není to žádné hopsání, protože tak velkou, rychlou a pulzující silu nemám. Když jsem měl tu možnost cvičit s někým tady, tak je to jiné, většinou je každému jedno jaký má postoj, klidně se zaklání klidně se otáčí zády klidně si nechá ohnout ruce až na tělo. Což jsou věci, které v našem podání nejsou správně. Ale já, abych někoho odhodil, potřebuju dlouhou dráhu k vyvedení, pak musím najít do kterého směru ztrácí těžiště nebo nějakou fintou je ke ztrátě dotlačit a pak použít to odhození. To každý má čas na to, se nějak pokrčit, ohnout, předklonit, zaklonit, prostě odvést tu sílu ještě větší chybou, než je vlastní odhození. Navíc se žák musí naučit dát sílu do místa kontaktu nikoliv jinam, to může být taky problém. Takže generovat silu z celého těla jen třeba v předloktí, to už je vyšší úroveň. Pokud tohle žák umí, tak se s tím mistrovi lépe pracuje a vypadá to jak vypadá. Dalo by se říct, že oba musí nějaký to kungfu mít, aby se to dařilo. :idea:
Mrkni se třeba na tohle video (už jsem jej tu dával):
http://www.taijizlin.cz/video/vc5.avi
tady je jasně vidět, když Robert nedokázal udržet pevnou ruku, jak mu tou Vincentovou silou odletěla sama a tělo stojí,jenže to je chyba. Pokud vše udrží správně, projeví se je to že má menší dovednost v síle, zakořenění, tak odletí.
Nejdůležitější je si uvědomit, a to asi zde lidi nedomysleli, že to není žádný boj, ale ukázka, tutíž vlastně přesně jak říkáš 'show'. Není prostě záměr mistrovi všemi prostředky zabránit v odhození. Je přece lepší tak se to projeví.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » pát 16. lis, 2007 16:35

to Sun: Promiň, ale mohl bys jednou větou vyjádřit, o co tam teda vlastně jde..? Jsem jen programátor, takže pokud možno s použitím elementární logiky, sím...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod sun » pát 16. lis, 2007 17:13

spider píše:to Sun: Promiň, ale mohl bys jednou větou vyjádřit, o co tam teda vlastně jde..? Jsem jen programátor, takže pokud možno s použitím elementární logiky, sím...

Jde o to, aby jsi viděl, jak může vypadat uvolnění vnitřní sily (Fajin).

Bohužel s tou logikou je problém.
Můžeš přeci vzít v potaz pouze prvky, o kterých víš, ne ty o kterých nemáš zatím tušení.
Prostě, je tam pro tebe fůra neznámých, takže řešit elementárně to nelze. Logiku nelze použít. Nejprve praxe a tak jednotlivé prvky poznat a pak příjde i logické vysvětlení. Jiná cesta zatím neexistuje. Sorry.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 16. lis, 2007 17:53

DrGlock píše:
Aha, takže běžná intuice. Pod pojmem vcítění se do soupeře jsem si představil něco jako: "Ach ty chudáčku, nikdo tě nemá rád, nemáš peníze ani žádný majetek. Na, tady máš mou peněženku, a tady mě můžeš pobodat." Dokonce jsem slyšel jednoho "mistra" tvrdit, že útočníka musím milovat, abych ho mohl porazit. Tak mě zajímalo, jak je to myšleno.

I tak se to dá nazvat. Je to rozvoj intuice.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 16. lis, 2007 18:16

NAIA píše:BRB, zm: Můžu se zeptat jak to trénujete to vcítění?

Těžko, ale přece. Ale na konkrétní otázku konkrétní odpověď.
Přesná a jednotná univerzální "kuchařka" nebo metoda asi neexistuje.
Jde o vnímání soupeře a okolí jako celku všemi smysly, nebo také koncentrace nejen na to co dělám a jak to dělám, která obvykle stačí při pouhé výuce jedné dané konkrétní techniky, ale taky koncentrace na osobu protivníka, na to co dělá a jak to dělá on. A samozřejmě na okolí. Mám na mysli opravdu "všemi smysly" ne jen pouhým pohledem. Je zde mnoho aspektů a naučit se to dá vždy jen při cvičení se soupeřem (sparringpartnerem), i když pro určitou přípravu pro to je možné využít meditace na konkrétní objekt. Dále při cvičení je nutné bezpodmínečně dodržovat základní aspekty každé techniky, jako je správné držení těla, zejména rovná záda; uvolněnost těla a pohybu, zejména ramen a boků (kyčlí); správné dýchání, správný pohled - přičemž na směr pohledu je více názorů.
Základem je zřejmě dlouhodobá PRAXE s protivníkem při různých vnějších podmínkách, resp. je nutné vystřídat protivníků a vnějších podmínek co nejvíce. Stejně jako je typů lidí např. podle temperamentu (flegmatik, cholerik, ...) nebo podle zkušenosti v různých druzích bojových uměních (sportech), nebo ... - kritérií bude asi nespočetně, tolik typů a stupňů výraznosti tzv. "telegrafování" a navíc v různých vnějších podmínkách zřejmě také bude.
Tak to dělám já. Mám ale pocit, že jsem nepopsal nic nového, objevného, jen to, co snad každý při vedení dobrým učitelem běžně praktikuje. Ono totiž na tom není nic ani tajemného, ani směšného, ani "energetického", jde jen o to probudit v sobě reflexy a vlastnosti, které "civilizovaný" člověk už dávno zapomněl, potlačil, ... . Ano, i intuicí ve stručnosti se to dá také nazvat. Ale název je jedna věc a naučit se to je věc druhá. Ale na druhou stranu, když se to vcítění (intuici) člověk naučí, používá to podvědomě ve všech aspektech života (nejen při boji)a přijde mu to zcela přirozené. Ono tady je možno také říci staré známé - "život je boj".
O určitou "kuchařku", kterou využívají už generace bojovníků se pokusil v 17. století Miyamoto Musashi ve své Go rin no sho, kde jsou popsány konkrétní techniky ke všemu, co jsem zde velice stručně nastínil.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 16. lis, 2007 18:25

Ještě bych k tomu dodal, že jako při jiných činnostech v životě, jsou lidé senzitivnější (talenti), kteří vcítění se do druhého nebo intuici považují za něco přirozeného, tak jsou i lidé, kteří za tím musí cílevědomě jít a tvrdě cvičit ve všech aspektech.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 16. lis, 2007 19:20

Pokud jde o intuici (vciteni) v tomto smyslu, pak velmi dobre chapu oc jde. Sam toto "vciteni" (odhad situace, umyslu) pomerne uspesne praktikuju kdykoli je treba. Jsem dost empaticky clovek coz se nekdy hodi a jindy za to moc vdecny nejsem...

Ale asi se shodnem, ze to nema nic spolecneho s bouranim utocniku na vzdalenost.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 16. lis, 2007 20:17

Gino píše:Pokud jde o intuici (vciteni) v tomto smyslu, pak velmi dobre chapu oc jde. Sam toto "vciteni" (odhad situace, umyslu) pomerne uspesne praktikuju kdykoli je treba. Jsem dost empaticky clovek coz se nekdy hodi a jindy za to moc vdecny nejsem...

Ale asi se shodnem, ze to nema nic spolecneho s bouranim utocniku na vzdalenost.

Ano, vcítění se je někdy užitečné a někdy naopak dost komplikuje život.
Co se týká bourání útočníků na vzdálenost, tak s tím empatie, ani intuice ani vcítění se do útočníka, opravdu nemá nic společného. Nicméně empatie, atd. je jen jedna z mnoha stránek využití KI, ČCHI/QI, PRÁNA.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 17. lis, 2007 8:28

Prosímtě Sune, co je to za kodek, mě to nejde přehrát???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně