Nedávno mi jeden můj žák (mj. vícemistr ČR v Muay Thai) po podobne debatě na Facebooku psal:
Ve finale me to nezajima, me zajima, ze mi reknes, ze po pressovacim programu budu mut vetsi granaty, ja jdu po dvou mesicich na lapy a Pepa mi rekne, ze mam vetsi bomby nez posledne. Jenze to tam zas napsat nemuzu, ta osobni zkuaenost asi nikoho nezajima a lide by se tomu zasmali. Ja jsem si zakazal jakekoliv vazne minene diskuze at o cemkoliv, o politice, o sportu, o sebeobrane, protoze stejne ty lidi nikdy nepresvedcis a ja mam pak akorat nervy
Já jsem naštěstí geek, diskuse si nezakazuju
Josef2 - článek samozřejmě znám - mnou zmiňovanou studii zkus někde dohledat (postnul jsme resumé), určo jich od té doby byly mraky dalších. Sleduju to (reps. moji učitelé za mě, od kterých mám výcuc), musím, protože je to moje obživa.
Co jsou to "silové sporty"? Kupř. powerlifting (anebo vzpírání) a MMA (anebo americký fotbal) jsou úplně jiní živočichové.
Debata je o vzájemném vlivu silového a vytrvalostního tréninku (a poměru, a minimální efektivní dávky [!]). Začne-li řekněme powerlifter běhat, anebo běžec powerliftovat, jaký objem/intensita tréninku ovlivní A JAK jeho primární disciplínu? Co má druhý pól co nabídnout? Co řekněme MMA zápasník, tam se to totiž výrazně komplikuje - na čím více kvalitách je totiž ta či ona disciplína založena, tím je tam více proměnných. U powerliftingu je to třeba de facto (kromě techniky) "jen" absolutní síla.
Vezmu-li si kupř. běžce, a budu pracovat řekněme na deadliftu nabo back squatu, velmi minimalistickým programem, který zabere tak maximálně 10% jeho tréninkového času, jeho výkony se zlepší - minimální investice, velký benefit. A strop je poměrně vysoko - řekněme 2x váhy na deadlift, 1,5x na back squat. Powerlifterowi budou tato čísla k smíchu, ale pro běžce je cokoliv víc "point of diminishing return". Z ničeho na 2x váhy na DL je to parádní zlepšení jeho výkonu, z 2x na 2,5x už ne, čas/úsilí může investovat monohem lépe.
Dtto pro powerliftera - kde je je jeho "point of diminishing return"? Jak může běh zlepšit jeho výkony? Potřebuje zvětšovat vzdálenost, zkracovat časy? Ne, jeho běhání zabere ještě méně času (a jestli vůbec nějaký), nejenže velmi brzy narazí na "point of diminishing return", ale jeho výkony se začnou zhoršovat. Pokud je člověk zmatenej, kterým směrem se má jeho systém adaptovat, jeho tělo bude o to zmatenější.
Třetí příklad, řekněme MMA zápasník: Jeho disicplína je multiskill, jak co do fyzických kvalit, tak dalších aspektů. O aerobní bázi, vybudované v off-season nikdo nepochybuje, ale - kde je opět onen "point of diminishing return"? A co je skutečný základ všech fyzických kvalit, priorita? Jak vybudovat sportovně specifické (!) "kardio", a přetavit aerobní (a stejně tak silovou) bázi do použití v jeho disciplíně? A nemůžu to udělat líp - např. jet výbušnost, a učit aerobně regenerovat, a posílit přitom posteriorní/anteriorní řetězec, "jádro", pracovat na generaci síly z nohou, předávání síly do rukou, posílení úchopu, synchronizaci dechu, rychlostně/dovednostě specifického strečinku, střídáni zpevnění/uvolnění, p-rehabilitaci? Jasně že můžu, a ani není třeba si obout boty. Parádní aerobní báze totiž nestačí ani omylem - jeden můj žák běhal maratóny, a hulil v prvním kole.
Joel Jamiesona hutně zmiňovaného v článku mám velmi podrobně nastudovaného, a upřímně, je to tak překombinované a komplikované, že bych chtěl vidět někoho, kdo se jeho programu řídí, včetně profíků, co nemají nic jiného na práci. Absolutně nereálné.
Trénuju silově/kondičně profi MMA zápasníky. Před pár týdny měl první z nich první event - vyhrál 3 MMA zápasy za 1 večer. Jeden můj žák bude zápasit na ADCC, další někde v Rusku, takže tohle všechno rozhodně řešíme - a výsledky jsou a musí být. Běžecký program mají jako jednu z alternativ - máme speciální přímo pro potřeby bojových sportů, ale tomu by se vytrvalostní běžci vysmáli. Dtto jejich silový trénink - říkám jim, nekoukej, co zvedá kluk vedle tebe, víš, že bys ho uškrtil. Běžecký program mj. nevyužívají, jak říkám, alternativa do některého z dalších cyklů, "kardio" budují jinak (a imho rozhodně lépe).
Spousta lidí má výsledky navzdory tomu, jak trénujou, ne proto, jak trénujou - mohli by trénovat jinak, mnohem méně, zdravěji a měli by lepší výsledky. Hledání lepší metody je neverending story - příští týden budu v Itálii, další v Maďarsku, vzdělávat se i učit.
A protože tohle je thread o kettlebell, nelze jen dodat, že právě unikátní mix silového/kondičního tréninku z nich (+ chytrým programingem! - jen o náčiní to rozhodně není) dělá jeden z top nástrojů jak pro sílu, tak kondici - s nulovou potřebou běžeckého oválu. S velkou činkou nebo vlastní váhou už bych to třeba programoval jinak, ale opět ne nutně, ale přesunul bych to do jiných threadů, ju - je tu posilovací i běžecký.