Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 10:07

ingwe píše:
NAIA píše:...
Ja s tebou naprostou souhlasim. A ted mi dej duvod proc to teda nenazvat scenickym tancem. Kdyz to nikdo nedela kvuli boji?

ten ti asi nedám, pokud to vidíš tak, že (bojové) umění, které se nepoužívá k zabíjení, se nesmí nazvat bojové. v podstatě máš pravdu. není opravdový boj=není bojové umění. Takže voják, který se učí bojové střelbě, ale kvůli nedostatku konfliktů ani jednou za život nezabije člověka, nedělá bojovou střelbu ale scénickou střelbu. logické, naprostý souhlas :wink:
budem.

Nemam v umyslu se hadat, od toho jsou tu jini...

Myslim ze se nachapem. Ten vojak to cvici s pocitem ze to muze pouzit, kdyz to nepouzije jen dobre. Ale mnoho lidi (nevim jestli vy konkretne) uz primarne delaji tyto styly ze to nechteji pouzivat v boji. Tak kde je ten boj?

Ja jsem to napsal s tim, ze kdyby se to clovek ucil s tim ze mu to musi zafungovat jinak umre tak do toho jde uplne s jinym nasazenim nez ten co si na trenink prisel pokecat s kamarady a rozvinout ducha - bez urazky. Vy se porad schovavate ze to ze neni mozne sekat lidi mecem v 21 stol. Ale to ze cvicim s orpavdovym nasazenim neznamena ze to musim pozivat. Tak jsem chtel vedet jak budujete tuto: "warrior spirit" jestli mi rozumite?

Abych vam to vysvetlil. Obcas cvicim s lidmy od PČR a ti vi, ze cvici proto aby se ubranili pri zakroku - maji konkretni cil co je zene do treninku. Stejne tak jako sportovec kdyz trenuje pred zapasem se vyhecuje k vykonum, kdyz vi ze ma tezkeho soupere. Jak to delate vy? Jak vas motivuje trener?
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 10:12

NAIA píše:Jak to delate vy? Jak vas motivuje trener?

Mně osobně "trenér" motivuje tím, že když te techniku neprovedu správně, patrně ho nezastavím a majzne mně bokkenem. A ono, mezi náma, rána do palice dřevěným mečem docela bolí, i když se ten člověk snaží kontrolovat.

(Není to podobné, jako když člověk bouchá rukama? Když nevykryje, dostane do nosu?)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 10:13

ingwe píše:a tady někdo řekl, že nejsme schopní použít naše zkušenosti z ozbrojených jap. bu s improvizovanou zbraní na ulici? nevšiml jsem si. to že někdo napíše, že sebeobrana není hlavní důvod proč cvičí to či ono, ještě přece neznamená, že by mu to v krizi nepomohlo.
a jestli je ti navíc jedno, jak člověk na té ulici dopadne, jak jsi napsal, pak nevidím důvod, proč filipínské ozbrojené bu nazývat, a japonské nenazývat, "bojovým uměním".
jen proto že jeden cosi řekne a druhý ne? šmankote to je mi měřítko...

Ja jsem myslel konkretne Vase treninky a to co cvicite. Rozhodne se nechci poustet do obecne debaty co funguje a co ne. Bavil jsem se o vasem treninku. Ja mam respekt ke vsem stylum, jen je dobre nazyvat veci pravymi jmeny.
Vis neni mi jedno jak clovek na ulici dopadne, jenze to nezalezi vzdy na jeho schopnostech :D
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 10:18

trenér nás nemotivuje, ale učí. motivovat je potřeba malý děcka, ne lidi 20+

důvod proč cvičit má každý svůj. každý si rozvíjí svůj "warrior spirit" sám podle své motivace. jsou lidi kteří to cvičí jako balet. učitel s tím nic nenadělá, je to jejich věc. a jsou i lidi kteří se to snaží cvičit jinak než balet.
kdybys to viděl na vlastní kukadla, rozuměl bys mi líp...

tedy nová teze: bojové umění je takové, při jehož cvičení cvičenci počítají s tím, že jim toto může být k užitku v krizové situaci. chápu tě dobře?

v tom případě to není otázka stylu, ale jednotlivce.
v tom případě máme v našem dojo jak lidi, kteří dělají bojové umění, tak lidi, kteří dělají balet.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 10:19

patrik píše:

Mně osobně "trenér" motivuje tím, že když te techniku neprovedu správně, patrně ho nezastavím a majzne mně bokkenem. A ono, mezi náma, rána do palice dřevěným mečem docela bolí, i když se ten člověk snaží kontrolovat.

(Není to podobné, jako když člověk bouchá rukama? Když nevykryje, dostane do nosu?)

Patrik

No neco takoveho me zajimalo, nepochybuju ze vas to boli. Nechtel jsem se do vas nijak navazet, jen me zajimalo pohled lidi co se zastituji tradici. Chapu, ze je prova obcas obtizne najit ekvivalent pro vas trenink v nasi dobe, tak me zajimalo jestlik tomu mate nejaky osobity postoj. Sice jsem moc odpovedi nenasel, ale to je asi tim ze vy zijete v 16 stol a ja v 21 :D
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 10:29

ingwe píše:

trenér nás nemotivuje, ale učí. motivovat je potřeba malý děcka, ne lidi 20+

důvod proč cvičit má každý svůj. každý si rozvíjí svůj "warrior spirit" sám podle své motivace. jsou lidi kteří to cvičí jako balet. učitel s tím nic nenadělá, je to jejich věc. a jsou i lidi kteří se to snaží cvičit jinak než balet.
kdybys to viděl na vlastní kukadla, rozuměl bys mi líp...

tedy nová teze: bojové umění je takové, při jehož cvičení cvičenci počítají s tím, že jim toto může být k užitku v krizové situaci. chápu tě dobře?

v tom případě to není otázka stylu, ale jednotlivce.
v tom případě máme v našem dojo jak lidi, kteří dělají bojové umění, tak lidi, kteří dělají balet.

K te "nove tezi" - ano takto vnimam bojove umeni at uz je k uzitku v boji nebo v zapase.

Nemysli si ze kdyz nedelam tradicni styl ze o tom nic nevim. Trenink Katori Shinto Ryu jsem hodnekrat videl u jednoho kamarada. Take jsem videl hodne zaznamu s msitrem Suginem... neboj ze nevim o cem mluvim, vzdelavam se vsude.

v tom případě máme v našem dojo jak lidi, kteří dělají bojové umění, tak lidi, kteří dělají balet - ja si to taky mslim. Ke kterym patris ty?

Ale nejvice me zaujalo: Proc si myslis ze vas trener nema motivat? Ja si myslel ze to je jedna z jeho uloh. Myslis si ze je to zbytecne nebo nepodstatne nebo skodlive?
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » stř 24. říj, 2007 10:47

NAIA píše:Ale nejvice me zaujalo: Proc si myslis ze vas trener nema motivat? Ja si myslel ze to je jedna z jeho uloh. Myslis si ze je to zbytecne nebo nepodstatne nebo skodlive?

IMHO trenér/učitel motivovat má. Jeho prostředky jsou omezené, může navazovat jen na základní motivaci, kterou má žák už ze sebe. A velké motivace jsou ukázat, že děláš pokroky, že lze ještě mnoho co vylepšovat, a že v případné životní konfrontaci (i když někdy s mizivou pravděpodobností, že se to stane, nebo že se to stane v takovéhle formě) to pomáhá.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 11:07

Nemysli si ze kdyz nedelam tradicni styl ze o tom nic nevim. Trenink Katori Shinto Ryu jsem hodnekrat videl u jednoho kamarada. Take jsem videl hodne zaznamu s msitrem Suginem... neboj ze nevim o cem mluvim, vzdelavam se vsude.

výborně. prozradíš kterou rjůha cvičí, a pokud tu co já, prozradíš (třeba v SZ) kdo to je? abych si udělal obrázek co jsi asi viděl za trénink.

NAIA píše:v tom případě máme v našem dojo jak lidi, kteří dělají bojové umění, tak lidi, kteří dělají balet - ja si to taky mslim. Ke kterym patris ty?

těžkou soudit sebe, ale snažím se necvičit balet, a když to někdo dělá, směju se mu (je to ošklivé, vím, ale mnohdy se neudržím) že jeho cvičení postrádá z mého úhlu pohledu smysl.

NAIA píše:Ale nejvice me zaujalo: Proc si myslis ze vas trener nema motivat? Ja si myslel ze to je jedna z jeho uloh. Myslis si ze je to zbytecne nebo nepodstatne nebo skodlive?

no a já si zas myslim že to není jedna z jeho úloh. motivace je osobní věc každého cvičence zvlášť. neříkám že v motivaci učitel nehraje roli-to je rozdíl.
slovo motivovat chápu jako najít někomu důvod/smysl proč cvičit (případně jak cvičit), když si ho neumí najít sám. a to neřadím k úlohám učitele.
K poslední otázce: myslím že je to škodlivé.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 11:14

Proč si myslíš že je to škodlivé?

K tomu známému .. nevím jak se vaše větve od sebe liší a jak se jmenují. Je z Olomouce. A myslím, že patří ke špičce v ČR.
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 11:25

NAIA píše:Proč si myslíš že je to škodlivé?

K tomu známému .. nevím jak se vaše větve od sebe liší a jak se jmenují. Je z Olomouce. A myslím, že patří ke špičce v ČR.

z olomouce, to znamená že cvičí sugino-ha. myslím že naše a jejich tréninky se liší, ale jak moc a v čem nedokážu posoudit.
jestli tě zajímá jak to chodí u nás (hatakeyama-ha), není jiné cesty než podívat se jak to chodí u náš ;)
jestli patří ke špičce, to taky nedokážu posoudit.

Myslím si že škodlivé je to proto, že je to pro mně jednou ze základních dovedností - najít si sám svou motivaci v tom co dělám. pokud mi ji dává někdo jiný, necvičím celým srdcem, ale jen tak napůl...
jinak: pokud mi učitel dává motivaci, a přestane cvičit, také přestanu cvičit. pokud mám svoji motivaci, budu se snažit jít po cestě dál.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » stř 24. říj, 2007 11:30

NAIA: už nevím, kde přesně to bylo, ale.. proč bysme měli žít v 16. století jenom proto, že cvičíme nějaké starší BU??!!! tohle tvoje popíchnutí je krapet nelogické.... (možná by sis mohl přečít vlákno, které se jmenovalo nějak jako bushido, staré ideály... nebo tak něco... možná pak líp pochopíš přístup některých lidí na tomhle fóru a zjistíš, kteří z nás žijou v současnosti a kteří ne :wink: )
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 24. říj, 2007 11:32

ingwe píše:
Ja s tebou naprostou souhlasim. A ted mi dej duvod proc to teda nenazvat scenickym tancem. Kdyz to nikdo nedela kvuli boji?

ten ti asi nedám, pokud to vidíš tak, že (bojové) umění, které se nepoužívá k zabíjení, se nesmí nazvat bojové. v podstatě máš pravdu. není opravdový boj=není bojové umění. Takže voják, který se učí bojové střelbě, ale kvůli nedostatku konfliktů ani jednou za život nezabije člověka, nedělá bojovou střelbu ale scénickou střelbu. logické, naprostý souhlas :wink:

klidně si to nazývej jak chceš, nebudu ti to vymlouvat prtotože z určitého úhlu pohledu máš pravdu. přesto lidé, kteří cvičí to co já, mají své důvody. nadhodím ti jen pár nápadů - jap. bu jsou hodně o tradici. snažíme se cvičit to, co cvičili buši v minulosti, pokudmožno v co nejméně změněné podobě. když to tehdy bylo bojové umění, používalo se v boji, vymysleli ho lidé, kteří měli nespočet bojových zkušeností, a my to cvičíme neříkám přesně jako oni, ale snažíme se o maximální kopírování, proč to není bojové umění?
můžeš to smést ze stolu tím, že to jen okecávám, bez problému, asi s tím nic nenadělám, nezabíjíme mečem/holí/kopím a nepředpokládám že někdy budem.

Máš to trochu popletené, tradice neznamená v určitý moment zakonzervovat vybrané techniky a cvičit tak až do zániku světa. Cvičit tradiční bojové umění znamená zachovat základní principy, a přitom nepřestat neustále rozvíjet bojové schopnosti tak, aby byly v boji co nejefektivnější. Pochopiltelně je problém rozvíjet bojové techniky v boji se zbraněmi jako meč, když se již v boji (války, ulice, ...) běžně nepoužívá a chybí tak zpětná vazba mezi tréninkem a skutečným bojem. Ale to neznamená, že to nejde.

Kdejakej čtrnáctiletej kluk, co si obalil klacek molitanem a posekal se s dalšíma klukama na nějaké dřevárně toho ví o boji z mečem víc, než mistr co padesát let nevylezl z tělocvičny. A zažil jsem jak lidé roky cvičící různá bojová umění s mečem "nepřežila" první střet s klukama, co nic moc perfektně neumí, ale jen mají odhodlání "zabít".

Pokud nejste dost odhodlaní naučit se bojovat jako historičtí šermíři, kteří se oblečou do brnění a natvrdo se řežou železem, stačilo by vzít nějakou helmu s plexisklem, rukavice a kalhoty na hokej, chrániče na lokty, kolena, krk, suspenzor, nějakou protiúderovou vestu a obalit boken izolací na trubky a můžete jakékoliv techniky trénovat a ověřovat bojově s reálnou odezvou od soupeře. Stejně tak pokud vám jde o zachování tradic a tradičních schopností, neškodilo by zajít si na zabijačku a vyzkoušet si, jaké to je seknout do masa a kostí. Možností jak přiblížit trénink skutečnému boji jsou spousty, stačí o tom jen přemýšlet a zkoušet.

Pokud si v životě nevyzkoušíte, jestli vaše techniky fungují a při tréninku je neustále neověřujte, nemůžete tvrdit, že fungují a že to co cvičíte je bojové umění. Smyslem cvičení tradičních bojových umění s mečem je to, že kdyby se z jakéhokoliv důvodu začalo zase bojovat meči, lidé co je cvičí by měli bez problémů dokázat bojovat a vyhrávat a neměli by až pak začít hledat příčiny, proč tak často umírají, když jejich soupeři nic neumí.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 24. říj, 2007 11:41

DrGlock píše:Máš to trochu popletené, tradice neznamená v určitý moment zakonzervovat vybrané techniky a cvičit tak až do zániku světa. Cvičit tradiční bojové umění znamená zachovat základní principy, a přitom nepřestat neustále rozvíjet bojové schopnosti tak, aby byly v boji co nejefektivnější. Pochopiltelně je problém rozvíjet bojové techniky v boji se zbraněmi jako meč, když se již v boji (války, ulice, ...) běžně nepoužívá a chybí tak zpětná vazba mezi tréninkem a skutečným bojem. Ale to neznamená, že to nejde.

No vyborne ... rekl bych, ze DrGlock nam trochu vyzral :lol: jen tak dal :wink:

PS: nezmenil jsi skolu ci trenera?
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » stř 24. říj, 2007 11:56

luen píše:

Aha.. to jako vyzraje každý, kdo s tebou souhlasí? wow...
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod choze » stř 24. říj, 2007 12:22

ahojte,
k tejto diskusii mam len niekolko poznamok:
obcas sa ma ludia pytaju preco cvicim bo jitsu, preco mavam s palicou a ja sa im to vacsinou snazim vysvetlit na nejakych prikladoch. jeden z nich je o piti piva. ked ste este nikdy nepili pivo a vidite niekoho ako ho pije, povedzme z plechovky - vidite ako si ho da k ustam, da sa 2-3 hlty a potom sa povedzme pousmeje. mozete sa ho spytat, ake to bolo a on vam moze povedat, ze povedzme super, alebo ze toto pifko nebolo az tak dobre. pokial ho ale sami neochutnate, nikdy nebudete vediet, ako to pifko chuti. a ked ho aj ochutnate, aj tak nebudete vediet, ako chutilo jemu. navyse mame vela druhov pifka (svetle, tmave, rezene, rozne znacky, capovane, lahvace, plechovkove, 10, 12tku... atd, atd) a to iste pifko inak chuti, ked si ho date po dobrom jedle, po tvrdom treningu, s kamaratmi, v zime, v lete... inak chuti prve, inak tretie... a pre mna je bo jitsu niekedy ako dobre nacapovane rezane pifko s krasnou bielou penou a niekedy zase ako staropramen granat v podniku obycajny svet..atd, atd
tazko sa to vysvetluje.
Istotne ale bo jitsu nerobim preto, aby som ho pouzival na ulici (kto by tu palicu vlacil vsade zo sebou :) ) a ked niekto ma pochybnosti, ci je bo jitsu bojove umenie, alebo je to gymnastika, rad ho privitam na mojom treningu.
Samozrejme toto neplati len pre bo jitsu ;) to tu snad nemusim zdoraznovat.
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 24. říj, 2007 12:46

luen píše:
DrGlock píše:Máš to trochu popletené, tradice neznamená v určitý moment zakonzervovat vybrané techniky a cvičit tak až do zániku světa. Cvičit tradiční bojové umění znamená zachovat základní principy, a přitom nepřestat neustále rozvíjet bojové schopnosti tak, aby byly v boji co nejefektivnější. Pochopiltelně je problém rozvíjet bojové techniky v boji se zbraněmi jako meč, když se již v boji (války, ulice, ...) běžně nepoužívá a chybí tak zpětná vazba mezi tréninkem a skutečným bojem. Ale to neznamená, že to nejde.

Nezměnil jsem ani školu, ani trenéra, ani sebe, jen způsob psaní a získávání informací na tomhle fóru :wink:
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 24. říj, 2007 13:19

Uf... teda koukam, NAIA... :roll:
Jako vsechen respekt k RBSD, ktere provozujes a dres v potu tvare, sparujes a buh vi co vsechno - vsechna cest... ale tady to vypada, ze se poustis do vod ve kterych neumis plavat a pak to ma uroven jenom takoveho akademickeho tlachani a to je (jak si myslim) pod tvoji uroven, ne?
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 13:24

DrGlock píše:Máš to trochu popletené, tradice neznamená v určitý moment zakonzervovat vybrané techniky a cvičit tak až do zániku světa.

kdo má co popletené jsou zbytečné urážky, co kdyby sme se od toho oprostili? lidi maj různý názory, to se holt stává... kdo může říct "ten názor je špatný a ten dobrý"? ty? není to egoismus v nejrozvinutější podobě? no tak...

Myslím si že tradice znamená zakonzervovat všechny techniky v tu chvíli, kdy se přestanou používat v boji, a cvičit je tak buď do zániku světa, nebo do doby, než se zase začnou používat v boji.

DrGlock píše:Cvičit tradiční bojové umění znamená zachovat základní principy, a přitom nepřestat neustále rozvíjet bojové schopnosti tak, aby byly v boji co nejefektivnější. Pochopiltelně je problém rozvíjet bojové techniky v boji se zbraněmi jako meč, když se již v boji (války, ulice, ...) běžně nepoužívá a chybí tak zpětná vazba mezi tréninkem a skutečným bojem. Ale to neznamená, že to nejde.

Pro mně to znamená že to nejde.

DrGlock píše:Kdejakej čtrnáctiletej kluk, co si obalil klacek molitanem a posekal se s dalšíma klukama na nějaké dřevárně toho ví o boji z mečem víc, než mistr co padesát let nevylezl z tělocvičny.

Nesouhlasím, ale to je asi tak jediný co s tím zmůžu.

DrGlock píše:A zažil jsem jak lidé roky cvičící různá bojová umění s mečem "nepřežila" první střet s klukama, co nic moc perfektně neumí, ale jen mají odhodlání "zabít".

posekali se železem? předpokládám že ne. předpokládám že mluvíš o nějaké simulaci střetu á la dřevárna. tím pádem to je vcelku prázdný argument (pro mně).

DrGlock píše:Pokud nejste dost odhodlaní naučit se bojovat jako historičtí šermíři, kteří se oblečou do brnění a natvrdo se řežou železem,

někdo tu řekl že nejsme? kde? citaci? no tak...
ocelové iaito, yoroi... to vše bych chtěl, nicméně rozpočet je neúprosný, vše je v plánu do budoucna. prozatím stačí bokken.

DrGlock píše:stačilo by vzít nějakou helmu s plexisklem, rukavice a kalhoty na hokej, chrániče na lokty, kolena, krk, suspenzor, nějakou protiúderovou vestu a obalit boken izolací na trubky a

... a je z toho dřevárna. děkuji pěkně ale nechci. takhle se nedají zkoušet funkční techniky, přinejlepším jen některé. z vlastní zkušenosti.
dřevárny mně dřív bavily a nějaké jsem sjezdil, ale nemyslím že je to blíž boji, než naše kata. spíš dál. kata jsou pro mně až moc dobrý...

DrGlock píše:Stejně tak pokud vám jde o zachování tradic a tradičních schopností, neškodilo by zajít si na zabijačku a vyzkoušet si, jaké to je seknout do masa a kostí.

na tohle nemám příliš vyhraněný názor... jen mi dovol soukromou otázečku: nemáš na jiných fórech náhodou přezdívku Belegis? jestli ano, není dál o čem mluvit. opakovali bysme se ;)

DrGlock píše:Možností jak přiblížit trénink skutečnému boji jsou spousty, stačí o tom jen přemýšlet a zkoušet.

ano. zkoušet a vymýšlet nesmysly. přesně tak to funguje. takhle vznikly ty pochybný "zaručeně pravý a kórjů kendžucu", který se ve 20. století vyrojily všude po světě a jejich "sóke" berou od svých uctívačů pěkný obnosy, ale když se jich někdo zeptá na původ jejich stylu, je to tajné...

DrGlock píše:Pokud si v životě nevyzkoušíte, jestli vaše techniky fungují a při tréninku je neustále neověřujte, nemůžete tvrdit, že fungují a že to co cvičíte je bojové umění.

vyzkoušet pro tebe znamená jet na dřevárnu (velmi zlehčeně), už jsem napsal svůj názor na toto. myslím že nic jiného než opravdový boj techniku "nevyzkouší". a můžeme tvrdit co chceme. na to bacha ;)

DrGlock píše:Smyslem cvičení tradičních bojových umění s mečem je to, že kdyby se z jakéhokoliv důvodu začalo zase bojovat meči, lidé co je cvičí by měli bez problémů dokázat bojovat a vyhrávat a neměli by až pak začít hledat příčiny, proč tak často umírají, když jejich soupeři nic neumí.

s tímto víceméně souhlasím, ale je to velmi těžké.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 24. říj, 2007 13:30

Dřevárna není sparring...sparring nás teď čeká v listopadu....do dřevárny bych NIKDY nešel.... :!: :!: Ale to jen na okraj....uvidíme,jaký to bude.... :wink: :twisted:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 24. říj, 2007 13:41

No mně přijde třeba v kung fu či karate občas cvičení s klasickými zbraněmi jako určitý osvěžující prvek .Takový pocit určitýho spojení s historií a navíc to rozvijí další dovednosti.
Třeba ty sparringový sestavy v kung fu určitě reflexy a třeba trochu zbaví pak strachu ,kdyby se človek třeba musel nedej bože bránit chlapíkovi s kulečníkovým tagem :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně