pm píše:Janoj: zajimavy, podnetny a k veci prispevek, diky.
PM: díky moc, protože asi vím, jaký člověk to píše. Vážím si Tvého kungfu a o to více je to pro mě poctou. Ale musím se Ti přiznat, že jste mě tou diskusí se Sunem docela zamotali hlavu. Víš, mám kamaráda, který říká jednu větu: „Cest je bezpočtu“ a já jsem toto „krédo“přijal a začal jsem tak nahlížet na to, co zrovna není tím, kterým se zabývám, ale jsem přesto přesvědčen, že to je dobré (třeba jen z důvodu, že to má svojí tradici, že to „setrvává“ mezi lidmi už dlouhou dobu a že to je hodnotný systém – tak já chápu, jak taijiquan, tak hun gar, nemám z tohoto důvodu moc rád to někdy striktní rozdělování na vnější a vnitřní styly, protože nic není jen černé a bílé a věřím tomu, že Číňané to také nemohou tak striktně chápat, pokud se drží principu Jin-Jang, kde v jednom je vždy „zárodek“ toho druhého). Představme si horu (nebo stačí kopec) a její vrchol a třeba 10 lidí, kteří stojí na jejím úpatí a chtějí se dostat na vrchol. Někdo zvolí cestu přímo a někdo po vrstevnicích, ale všichni se snaží dojít na ten vrchol – cest je bezpočtu. Tak je to podle mého i s námi - všichni směřujeme k vrcholu – a tím je v této souvislosti, podle mě, kultivace našeho těla (a samozřejmě i naší mysli), aby pracovalo dobře – ať už pro sebeobranu (úmyslně neříkám pro útok, protože smyslem bojových umění není , podle mě, útočit, ale dokázat se orientovat v životních situacích) nebo pro zdraví a obecně, aby se dokázalo vypořádat s normálním, běžným životem, který žijeme . Pak to člověku umožní hledat styčné body a ne rozpory. Když se dívám na ty obrázky, které jsi PM uvedl dne 3.1.2007 na tomto threadu, tak se nemůžu ubránit dojmu, že se jedná o postoj mabu. Pro mé chápání , z hlediska principů a nikoliv, jak to navenek vypadá, je to všechno postoj mabu - a nezáleží na tom, zda stojím s nohama třeba na šířku ramen a nízko a nebo nohama skoro u sebe - principy jsou stejné a podle mého, když opravdový mistr stojí v mabu, tak může mít klidně nohy u sebe a je to také mabu, když stojí dle principů tohoto postoje, který je základem těch dalších postojů v bu. I postoj wu-ťi nebo Zhan Zhuang má základ v mabu. Když toto přijmeme, tak není důvod si myslet, že by Zhang Zhuang v chápání Suna byl zas tak odlišný od toho, který se nazývá jaat ma ( čínsky znám prakticky nic, ale neznamená náhodou to „ma“ zrovna koně?). Možná Sun používá k tomu jinou formu rukou (paží) než je uvedeno na těch obrázcích, ale je to v této chvíli podstatné? Já znám postoj mabu a tam máš ruce dlaněma u sebe a využíváš práce šlach(svalů) na vnitřní straně předloktích, aby jsi podpořil tu „vznosnou sílu“, o které jsem už psal ve svém první příspěvku. Tomu věřím a to pokládám za správné a podobně mohu nahlížet i na formy rukou, které jsou na těch Tvých obrázcích – také určitě mají asi podobný účel , jak si ho aspoň já představuji. Pak, podle mě, má Sun, Ty, já a další stejný „vrchol hory“, ke kterému směřujeme. Víš, Suna moc neznám, ale jen z toho co o něm vím, tak se nemohu ubránit tvrzení, že jeho Taijiquan je upřímný. Vím, že slovo upřímně a upřímný asi bylo díky našemu bývalému, mladému premiérovi dost zneváženo, ale slyšel jsem jednoho čínského mistra bu říkat jedné osobě, že jeho Taijiquan je upřímný a zdálo se mi, že to nebyla prázdná slova. Neznám čínskou mentalitu, takže nedokáži zcela docenit váhu těch slov, ale zdálo se mi, že to byl výraz ocenění. Moc by mě PM ( a třeba i někoho dalšího), zajímal Tvůj názor, jak Ty, jako člověk znalý, bys to chápal, kdyby ses s tímto výrokem od Číňana setkal – díky předem za tvůj názor.
Nechci obhajovat Suna, ale myslím si, že jeho mysl je více orientovaná na taijiquan a tomu odpovídají jeho výroky a já jim docela rozumím, i když se mi také mohou zdát trochu přehnané( viz. např. ta mysl u toho Jupitera - myslím , že jeho cílem bylo ukázat, jak v takovém systému jako je taijiquan má role mysli (I) důležitou úlohu). Ale on to jistě vysvětlí nejlépe sám. Mě jen trochu mrzí, že lidé z nedostatku info a otevřenosti, některé věci chápou jako „pohádky v bu“ a nedokážou se nad tím zamyslet uvolněně a s „vyprázdněnou“ myslí a bez předsudků se na to podívat. Teď to myslím obecně a vůbec ne v souvisloti s někým konkrétním.
Hodně zdraví a úspěchů všem v novém roce.