Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 14:07

Gino píše:Uf... teda koukam, NAIA... :roll:
Jako vsechen respekt k RBSD, ktere provozujes a dres v potu tvare, sparujes a buh vi co vsechno - vsechna cest... ale tady to vypada, ze se poustis do vod ve kterych neumis plavat a pak to ma uroven jenom takoveho akademickeho tlachani a to je (jak si myslim) pod tvoji uroven, ne?

A co ti na tom nesedi chtel jsem vedet jak sermiri udrzuji bojovy aspekt, kdyz je to bojove umeni. Vis ja mam k tomu co delaji respekt, ale take se hodne ptam abych se hodne dozvedel. Co ti na tom prijde spatneho?
Nakonec kluci napsali ze nekteri lide co s nimi cvici delaji balet. A ja jsem ten zly ze jsem se zeptal jestli to tak je?

To ze nekdo klade otazky na ktere jde tezko nebo neprijemne odpovidat znamena ze se shazuje?

Dekuji za ten respekt k RBSD co ja delam, doufam ze si ho zaslouzim i po tomto prispevku.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 24. říj, 2007 14:14

NAIA píše:chtel jsem vedet jak sermiri udrzuji bojovy aspekt

...za sebe....tak,že se občas...semotamo...pomelou...... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 24. říj, 2007 14:19

NAIA píše:Dekuji za ten respekt k RBSD co ja delam, doufam ze si ho zaslouzim i po tomto prispevku.
Ale jo, zaslouzis :wink: :) Respekt k nekomu (k necemu) se (doufam) nevytraci kvuli malickostem :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 24. říj, 2007 14:20

NAIA: jestli te to trochu vic uspokoji, tak treba ja vazne cvicim s mecem kvuli boji. :) A take ho pomerne casto nosim pri sobe. :) Lepsi? :)
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 14:35

Jian píše:NAIA: jestli te to trochu vic uspokoji, tak treba ja vazne cvicim s mecem kvuli boji. :) A take ho pomerne casto nosim pri sobe. :) Lepsi? :)

nic proti tvému postoji. jen se chci zeptat jak to vidíš s přiměřenou obranou? těžko tě napadne někdo mečem, proti pistoli je to na nic, a proti menším zbraním je to nepřiměřené... navíc když šerm cvičíš, na nepříčetnost bys to neuhrál...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 24. říj, 2007 14:44

ingwe píše: a proti menším zbraním je to nepřiměřené...

Ne...není...poměrně rozšířený omyl.....dnes již paragrafy hovoří jinak.....ale to už sem opravdu nepatří.....tady je OT už dost(a sám k tomu přispívám...omlouvám se) :oops:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » stř 24. říj, 2007 14:46

Jen trochu poopravím, meč proti menší zbrani, třeba noži, i třeba proti úplně neozbrojenému člověku může být za splnění spousty jiných okolností úplně v klidu přiměřená obrana, záleží na okolnostech útoku a zájem který ochranou chráníš, zvolená zbraň je jen jedno z mnoha ukazatelů které ukazují na intenzitu ůtoku a obrany.

ingwe píše:
Jian píše:NAIA: jestli te to trochu vic uspokoji, tak treba ja vazne cvicim s mecem kvuli boji. :) A take ho pomerne casto nosim pri sobe. :) Lepsi? :)

nic proti tvému postoji. jen se chci zeptat jak to vidíš s přiměřenou obranou? těžko tě napadne někdo mečem, proti pistoli je to na nic, a proti menším zbraním je to nepřiměřené... navíc když šerm cvičíš, na nepříčetnost bys to neuhrál...

Sorry Jendisi, prostě jsem se opět neudržel :oops:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 24. říj, 2007 15:01

ingwe píše:
DrGlock píše:Máš to trochu popletené, tradice neznamená v určitý moment zakonzervovat vybrané techniky a cvičit tak až do zániku světa.

kdo má co popletené jsou zbytečné urážky, co kdyby sme se od toho oprostili? lidi maj různý názory, to se holt stává... kdo může říct "ten názor je špatný a ten dobrý"? ty? není to egoismus v nejrozvinutější podobě? no tak...

Myslím si že tradice znamená zakonzervovat všechny techniky v tu chvíli, kdy se přestanou používat v boji, a cvičit je tak buď do zániku světa, nebo do doby, než se zase začnou používat v boji.

Ale tak to není. Bojová umění byla tradiční i v době, kdy byla aktivně používána v boji. Tradice je v předávání a zachování principů a dovedností z otce na syna, z učitele na žáka. A každý z nich to bojové umění vylepšoval a přidával do toho něco svého, ale přitom zachovával ty základní principy a to je ta tradičnost. Neexistuje jediný důvod, proč by se to dnes mělo dělat jinak.

ingwe píše:
DrGlock píše:Cvičit tradiční bojové umění znamená zachovat základní principy, a přitom nepřestat neustále rozvíjet bojové schopnosti tak, aby byly v boji co nejefektivnější. Pochopiltelně je problém rozvíjet bojové techniky v boji se zbraněmi jako meč, když se již v boji (války, ulice, ...) běžně nepoužívá a chybí tak zpětná vazba mezi tréninkem a skutečným bojem. Ale to neznamená, že to nejde.

Pro mně to znamená že to nejde.

Když se chce, tak všechno jde. Myslíš že je tak velký rozdíl např. mezi tím, když si dám souboj na nože co barví, oproti souboji s ostrými noži? A není reálnější alespoň ten souboj s barvícími noži, než žádný souboj?

ingwe píše:
DrGlock píše:Kdejakej čtrnáctiletej kluk, co si obalil klacek molitanem a posekal se s dalšíma klukama na nějaké dřevárně toho ví o boji z mečem víc, než mistr co padesát let nevylezl z tělocvičny.

Nesouhlasím, ale to je asi tak jediný co s tím zmůžu.

DrGlock píše:A zažil jsem jak lidé roky cvičící různá bojová umění s mečem "nepřežila" první střet s klukama, co nic moc perfektně neumí, ale jen mají odhodlání "zabít".

posekali se železem? předpokládám že ne. předpokládám že mluvíš o nějaké simulaci střetu á la dřevárna. tím pádem to je vcelku prázdný argument (pro mně).

Tohle patřilo k těm dřevárnám, o železe jsem psal až dál. A železo není nějaká simulace, tam se jede většinou na plný kontakt, samozřejmě s mírou, aby se předešlo úmrtím.

ingwe píše:
DrGlock píše:Pokud nejste dost odhodlaní naučit se bojovat jako historičtí šermíři, kteří se oblečou do brnění a natvrdo se řežou železem,

někdo tu řekl že nejsme? kde? citaci? no tak...
ocelové iaito, yoroi... to vše bych chtěl, nicméně rozpočet je neúprosný, vše je v plánu do budoucna. prozatím stačí bokken.

DrGlock píše:stačilo by vzít nějakou helmu s plexisklem, rukavice a kalhoty na hokej, chrániče na lokty, kolena, krk, suspenzor, nějakou protiúderovou vestu a obalit boken izolací na trubky a

... a je z toho dřevárna. děkuji pěkně ale nechci. takhle se nedají zkoušet funkční techniky, přinejlepším jen některé. z vlastní zkušenosti.
dřevárny mně dřív bavily a nějaké jsem sjezdil, ale nemyslím že je to blíž boji, než naše kata. spíš dál. kata jsou pro mně až moc dobrý...

Kdybyste byli odhodlaní, tak nečekáte až našetříte desítky tisíc na originální samurajské brnění, ale řežete se v čemkoliv. Dnes máme lepší materiály a tréninkové prostředky, o kterých se dávným mistrům jen snilo, tak lze trénink posunout mnohem dál. V čem se liší dřevárna, nebo trénink v hokejovém vybavení, od tréninku v samurajském brnění s bokenem?

ingwe píše:
DrGlock píše:Stejně tak pokud vám jde o zachování tradic a tradičních schopností, neškodilo by zajít si na zabijačku a vyzkoušet si, jaké to je seknout do masa a kostí.

na tohle nemám příliš vyhraněný názor... jen mi dovol soukromou otázečku: nemáš na jiných fórech náhodou přezdívku Belegis? jestli ano, není dál o čem mluvit. opakovali bysme se ;)

Ne nemám.

ingwe píše:
DrGlock píše:Možností jak přiblížit trénink skutečnému boji jsou spousty, stačí o tom jen přemýšlet a zkoušet.

ano. zkoušet a vymýšlet nesmysly. přesně tak to funguje. takhle vznikly ty pochybný "zaručeně pravý a kórjů kendžucu", který se ve 20. století vyrojily všude po světě a jejich "sóke" berou od svých uctívačů pěkný obnosy, ale když se jich někdo zeptá na původ jejich stylu, je to tajné...

DrGlock píše:Pokud si v životě nevyzkoušíte, jestli vaše techniky fungují a při tréninku je neustále neověřujte, nemůžete tvrdit, že fungují a že to co cvičíte je bojové umění.

vyzkoušet pro tebe znamená jet na dřevárnu (velmi zlehčeně), už jsem napsal svůj názor na toto. myslím že nic jiného než opravdový boj techniku "nevyzkouší". a můžeme tvrdit co chceme. na to bacha ;)

V čem je třeba dřevárna ne-opravdová? Jen v tom že se tam tak jednoduše neumírá. Ale jestli tě někdo sekne do hlavy mečem nebo klackem v molitanu je jedno, důležité je, že jsi udělal někde chybu a proto tě sekl. Ale dokud tě někdo nesekne, nezjistíš, že tu chybu děláš.

Pokud ti jde o psychickou stránku věci, pokud sám sebe nedokážeš přesvědčit, že to není hra, tak i ta simulace boje se dá přiblížit realitě např. pomocí Shocknife. Tam jde všechna sranda stranou a podle lidí, co měli možnost si je vyzkoušet, je tam opravdový strach a adrenalin. Dokážu si představit, že by šly vyrobit i takové meče.

ingwe píše:
DrGlock píše:Smyslem cvičení tradičních bojových umění s mečem je to, že kdyby se z jakéhokoliv důvodu začalo zase bojovat meči, lidé co je cvičí by měli bez problémů dokázat bojovat a vyhrávat a neměli by až pak začít hledat příčiny, proč tak často umírají, když jejich soupeři nic neumí.

s tímto víceméně souhlasím, ale je to velmi těžké.

Těžké to není, stačí chtít a něco pro to dělat.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » stř 24. říj, 2007 16:12

to DrGlock: V čem je dřevárna neopravdová???!!! Proboha. Byl si někdy na nějaké??? Místa, na která se v naší škole útočí (protože jsou jediná možná, na které je to funkční kvůli yoroi) jsou označeny za nezásahové... Tak třeba proto. (o kvalitách toho, čím se tam lidi mlátí ani nemluvě...)
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jian » stř 24. říj, 2007 16:21

ingwe: ona ta moje reakce byla psana v trochu jinem duchu... vzhledem k tomu co tu resil NAIA... porad v tom stejnem duchu bych ti ted kazdopadne odpovedel, ze napriklad ti samurajove prece take nic jako primerenou obranu neresili. :)
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. říj, 2007 16:36

Buď se snažíš zlehčit situaci nebo si dělat srandu ze mne. Na tom nazáleží.

to Ingwe, Patrik, Gino a dalsí...
Celé jsem to psal abych se dozvěděl, jestli jsou mezi lidmi co se věnují šermu bojovníci, nebo jestli si jen vytáhli ze starých systémů nějaké myšlenky, techniky a ideály a snaží se podle nich cvičit.
Jestli je někdo bojovník, tak to má napsané v očích a je jedno jestli cvičí s měčem nebo s pistolí. Zároveň nění důležité jestli ji má v boji u sebe nebo ne. Podle mne je nutné studovat boj více ze široka a ne se upnout na jeden předmět - to je podle mě chyba. A jestli je mezi vámi šermíři nějaký skutečně dobrý bojovník tak tomu rozumí.
Nechápu Gino proč jsi psal, že se pouštím do neznámých vod, já se bavil a mysli a mentálním stavu. To vy jste zůstali pořád u meče. Mě šlo o to se dozvědět jestli jste nějak vedeni k tomu aby z vás byli fighteři a ne baleťáci jak psal Inwge.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 24. říj, 2007 17:29

NAIA píše:to Ingwe, Patrik, Gino a dalsí...
Celé jsem to psal abych se dozvěděl, jestli jsou mezi lidmi co se věnují šermu bojovníci, nebo jestli si jen vytáhli ze starých systémů nějaké myšlenky, techniky a ideály a snaží se podle nich cvičit.

NAIO a to jestli se nekde bojuje nebo baleti poznas z netoveho fora? A z fora taky poznas co maji v ocich? Muze tato diskuze byt jeste vice nesmyslna? (recnicka otazka, neni mineno osobne na tebe ... hahaha ja vim ze urcite muze, urcite se o tom presvedcim :-) ).

Docela souhlasim s Ginem, ze to tady je akademicke tlachani, timto jsem se do nej zapojil, ach jo :-)

Ja jsem parkrat videl co delaji Ingwe a Hosobiki a bojovy duch mi tam fakt nechybel, volne receno muj dojem z toho byl "rezba jako remen" a moc se mi to libilo.

IMHO je trochu spatne navazet se do jinych stylu a apriori je pomlouvat a znevazovat, jen proto, ze delam neco jineho. Daleko lepsi mi prijde pristup s otevrenou mysli, kdy se to "jine" snazim co nejlepe poznat a pochopit, proc veci delaji zrovna tim konkretnim zpusobem.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sam-soi » stř 24. říj, 2007 17:33

Hosobiki < vis co je legracni ? pamatuju, ze pred nedavnem si sem prisla s jednim prispevkem a tim, ze si zacala chodit na aikido, za tu chvilku jich ted mas 150 a tendenci vysvetlovat veci lidem, kteri cvici bu/bs XX let jak to vlastne vsechno je, kdo je jak vyzralej a kdo naopak neni ...
sam-soi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » stř 24. říj, 2007 18:55

Hosobiki píše:
luen píše:
No vyborne ... rekl bych, ze DrGlock nam trochu vyzral :lol: jen tak dal :wink:

PS: nezmenil jsi skolu ci trenera?

Aha.. to jako vyzraje každý, kdo s tebou souhlasí? wow...

Nejde o to, ze se mnou souhlasi ... mimochodem se vsim nesouhlasim :wink: Ale to co napsal, je pomerne rozumne a dalo by se rici, ze i vyzrale. Ono totiz nejde o to se 100% shodnout, ale nebyt trumpetka a zacit se vyjadrovat k tomu co chapu (aspon zakladni pojmy) a diskutovat o tom co znam a s cim mam nejake zkusenosti ... misto toho poucovat nekoho o vecech, ktere mnozi zdejsi diskuteri velmi dobre znaji ...

Uvedom si prosim, ze to co se ty za 10 let naucis, to uz mnozi pred "X" lety odhodili jako nepotrebnou berlicku

Zatim co nekdo v tichosti z puberty zraje, tak nekdo se v ni jeste porad topi, vis Hosobiki :?: :lol: :wink: Ale drzime ti palce :!:

Jestli se chces bavit v tomto duchu ... nemam s tim problem :wink: Ale pro zdejsi debatu to nebude mit asi vetsi vyznam, ze :?: Tak bych si tedy dovolil navrhnout vetsi obezretnost :wink:
Naposledy upravil luen dne stř 24. říj, 2007 20:46, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 24. říj, 2007 19:30

NAIA: promin, ale ono se vazne neda na nektere veci co sem pises reagovat jinak nez zlehcenim, viz

"Celé jsem to psal abych se dozvěděl, jestli jsou mezi lidmi co se věnují šermu bojovníci, nebo jestli si jen vytáhli ze starých systémů nějaké myšlenky, techniky a ideály a snaží se podle nich cvičit. "

- z tohoto bych si pomalu tipnul ze jsi s mecem nejspis nikdy nic necvicil a pak to povidani o bojovnicich co to maji napsane v ocich, ach jo... Ja schvalne cekal jestli na ten muj puvodni prispevek o noseni mece bude nekdo reagovat napriklad zrovna tim poukazovanim na dnesni zakony, nebo proste cimkoliv co souvisi s dnesni dobou... myslel jsem ze neco by ti mohlo dojit prave z toho, plus z toho co se tu pokousi pracne vysvetlit ostatni, ale obavam se ze se tak nestalo...
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 25. říj, 2007 0:00

luen píše:Uvedom si prosim, ze to co se ty za 10 let naucis, to uz mnozi pred "X" lety odhodili jako nepotrebnou berlicku

Coz dava tobe 10 let na zamysleni se nad svym pristupem...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 25. říj, 2007 5:36

Picard píše:
luen píše:Uvedom si prosim, ze to co se ty za 10 let naucis, to uz mnozi pred "X" lety odhodili jako nepotrebnou berlicku

Coz dava tobe 10 let na zamysleni se nad svym pristupem...

:?: :?: :?:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 25. říj, 2007 7:02

Tak kdyz uz tu davas lidem casove limity za ktere se nic nenauci, tak proc bys treba ty nemohl ten cas ucelne vyuzit ...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 25. říj, 2007 7:07

Picard píše:Tak kdyz uz tu davas lidem casove limity za ktere se nic nenauci, tak proc bys treba ty nemohl ten cas ucelne vyuzit ...

Tak se priznam, ze tomu nerozumim :oops: Ja psal neco o tom, ze se nekdo ... neco za nejakou dobu nenauci :?: :?: :?:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 25. říj, 2007 7:15

NAIA - nenavazel jsem se do tebe ani jsem te nijak nechtel rozohnit, ale prave ze ta mysl a mentalni stav je neco, co se tu da tezko posoudit. IMHO tu muze kazdej tvrdit A a ve skutecnosti delat B. Zbytek v souladu s picardovym prispevkem a hlavne s vetou:
Picard píše:a to jestli se nekde bojuje nebo baleti poznas z netoveho fora? A z fora taky poznas co maji v ocich?
A zbytek taky viz. co napsal Jian. Me to proste prislo jako ze ses chtel trosku pobavit a zapochybovat si nad bojovym srdcem sermiru a jinych a to bylo to, co jsem myslel tim, ze snad nemas za potrebi. Ale uz do toho nechci vstupovat.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně