ingwe píše:DrGlock píše:Máš to trochu popletené, tradice neznamená v určitý moment zakonzervovat vybrané techniky a cvičit tak až do zániku světa.
kdo má co popletené jsou zbytečné urážky, co kdyby sme se od toho oprostili? lidi maj různý názory, to se holt stává... kdo může říct "ten názor je špatný a ten dobrý"? ty? není to egoismus v nejrozvinutější podobě? no tak...
Myslím si že tradice znamená zakonzervovat všechny techniky v tu chvíli, kdy se přestanou používat v boji, a cvičit je tak buď do zániku světa, nebo do doby, než se zase začnou používat v boji.
Ale tak to není. Bojová umění byla tradiční i v době, kdy byla aktivně používána v boji. Tradice je v předávání a zachování principů a dovedností z otce na syna, z učitele na žáka. A každý z nich to bojové umění vylepšoval a přidával do toho něco svého, ale přitom zachovával ty základní principy a to je ta tradičnost. Neexistuje jediný důvod, proč by se to dnes mělo dělat jinak.
ingwe píše:DrGlock píše:Cvičit tradiční bojové umění znamená zachovat základní principy, a přitom nepřestat neustále rozvíjet bojové schopnosti tak, aby byly v boji co nejefektivnější. Pochopiltelně je problém rozvíjet bojové techniky v boji se zbraněmi jako meč, když se již v boji (války, ulice, ...) běžně nepoužívá a chybí tak zpětná vazba mezi tréninkem a skutečným bojem. Ale to neznamená, že to nejde.
Pro mně to znamená že to nejde.
Když se chce, tak všechno jde. Myslíš že je tak velký rozdíl např. mezi tím, když si dám souboj na nože co barví, oproti souboji s ostrými noži? A není reálnější alespoň ten souboj s barvícími noži, než žádný souboj?
ingwe píše:DrGlock píše:Kdejakej čtrnáctiletej kluk, co si obalil klacek molitanem a posekal se s dalšíma klukama na nějaké dřevárně toho ví o boji z mečem víc, než mistr co padesát let nevylezl z tělocvičny.
Nesouhlasím, ale to je asi tak jediný co s tím zmůžu.
DrGlock píše:A zažil jsem jak lidé roky cvičící různá bojová umění s mečem "nepřežila" první střet s klukama, co nic moc perfektně neumí, ale jen mají odhodlání "zabít".
posekali se železem? předpokládám že ne. předpokládám že mluvíš o nějaké simulaci střetu á la dřevárna. tím pádem to je vcelku prázdný argument (pro mně).
Tohle patřilo k těm dřevárnám, o železe jsem psal až dál. A železo není nějaká simulace, tam se jede většinou na plný kontakt, samozřejmě s mírou, aby se předešlo úmrtím.
ingwe píše:DrGlock píše:Pokud nejste dost odhodlaní naučit se bojovat jako historičtí šermíři, kteří se oblečou do brnění a natvrdo se řežou železem,
někdo tu řekl že nejsme? kde? citaci? no tak...
ocelové iaito, yoroi... to vše bych chtěl, nicméně rozpočet je neúprosný, vše je v plánu do budoucna. prozatím stačí bokken.
DrGlock píše:stačilo by vzít nějakou helmu s plexisklem, rukavice a kalhoty na hokej, chrániče na lokty, kolena, krk, suspenzor, nějakou protiúderovou vestu a obalit boken izolací na trubky a
... a je z toho dřevárna. děkuji pěkně ale nechci. takhle se nedají zkoušet funkční techniky, přinejlepším jen některé. z vlastní zkušenosti.
dřevárny mně dřív bavily a nějaké jsem sjezdil, ale nemyslím že je to blíž boji, než naše kata. spíš dál. kata jsou pro mně až moc dobrý...
Kdybyste byli odhodlaní, tak nečekáte až našetříte desítky tisíc na originální samurajské brnění, ale řežete se v čemkoliv. Dnes máme lepší materiály a tréninkové prostředky, o kterých se dávným mistrům jen snilo, tak lze trénink posunout mnohem dál. V čem se liší dřevárna, nebo trénink v hokejovém vybavení, od tréninku v samurajském brnění s bokenem?
ingwe píše:DrGlock píše:Stejně tak pokud vám jde o zachování tradic a tradičních schopností, neškodilo by zajít si na zabijačku a vyzkoušet si, jaké to je seknout do masa a kostí.
na tohle nemám příliš vyhraněný názor... jen mi dovol soukromou otázečku: nemáš na jiných fórech náhodou přezdívku Belegis? jestli ano, není dál o čem mluvit. opakovali bysme se

Ne nemám.
ingwe píše:DrGlock píše:Možností jak přiblížit trénink skutečnému boji jsou spousty, stačí o tom jen přemýšlet a zkoušet.
ano. zkoušet a vymýšlet nesmysly. přesně tak to funguje. takhle vznikly ty pochybný "zaručeně pravý a kórjů kendžucu", který se ve 20. století vyrojily všude po světě a jejich "sóke" berou od svých uctívačů pěkný obnosy, ale když se jich někdo zeptá na původ jejich stylu, je to tajné...
DrGlock píše:Pokud si v životě nevyzkoušíte, jestli vaše techniky fungují a při tréninku je neustále neověřujte, nemůžete tvrdit, že fungují a že to co cvičíte je bojové umění.
vyzkoušet pro tebe znamená jet na dřevárnu (velmi zlehčeně), už jsem napsal svůj názor na toto. myslím že nic jiného než opravdový boj techniku "nevyzkouší". a můžeme tvrdit co chceme. na to bacha

V čem je třeba dřevárna ne-opravdová? Jen v tom že se tam tak jednoduše neumírá. Ale jestli tě někdo sekne do hlavy mečem nebo klackem v molitanu je jedno, důležité je, že jsi udělal někde chybu a proto tě sekl. Ale dokud tě někdo nesekne, nezjistíš, že tu chybu děláš.
Pokud ti jde o psychickou stránku věci, pokud sám sebe nedokážeš přesvědčit, že to není hra, tak i ta simulace boje se dá přiblížit realitě např. pomocí
Shocknife. Tam jde všechna sranda stranou a podle lidí, co měli možnost si je vyzkoušet, je tam opravdový strach a adrenalin. Dokážu si představit, že by šly vyrobit i takové meče.
ingwe píše:DrGlock píše:Smyslem cvičení tradičních bojových umění s mečem je to, že kdyby se z jakéhokoliv důvodu začalo zase bojovat meči, lidé co je cvičí by měli bez problémů dokázat bojovat a vyhrávat a neměli by až pak začít hledat příčiny, proč tak často umírají, když jejich soupeři nic neumí.
s tímto víceméně souhlasím, ale je to velmi těžké.
Těžké to není, stačí chtít a něco pro to dělat.