NAIA píše:Gino píše:NAIA - nenavazel jsem se do tebe ani jsem te nijak nechtel rozohnit, ale prave ze ta mysl a mentalni stav je neco, co se tu da tezko posoudit. IMHO tu muze kazdej tvrdit A a ve skutecnosti delat B. Zbytek v souladu s picardovym prispevkem a hlavne s vetou:
Picard píše:a to jestli se nekde bojuje nebo baleti poznas z netoveho fora? A z fora taky poznas co maji v ocich?
A zbytek taky viz. co napsal Jian. Me to proste prislo jako ze ses chtel trosku pobavit a zapochybovat si nad bojovym srdcem sermiru a jinych a to bylo to, co jsem myslel tim, ze snad nemas za potrebi. Ale uz do toho nechci vstupovat.
No chtel jsem vedet jestli v tom co cvici vidi jeste boj nebo jen soubor pohybu. Na to je jednoducha odpoved, ale dostal jsem mnoho jinych a slozitych.
Jiných? Složitých? Mě osobně Tvůj dotaz přišel jednak velmi absurdní a taky už poněkolikáté zopakovaný. Mimoto si to zakončil konstatováním, že žijeme v 16. století. Nějak nevím, jestli žije víc "ve středověku" někdo, kdo se furt bojí nějakých pouličních střetů, anebo ten, co cvičí a takové cvičení si nechá v dódžó na příště. Nevím, jestli tomu rozumíš, ale schválně koukni do okruhů témat a zjistíš, že je tu vedle "bojová umění obecně" také "sebeobrana a streetfighting", z čehož plyne, že i autor fóra předpokládá, že "sebeobrana" není jediný důvod, proč cvičit bojová umění.
Mimochodem, osobně nesouhlasím s tím, co napsal ingwe o tom, že někdo cosi cvičí "jako balet". IMHO všichni dřív nebo později budou i to jeho budó dělat, jako budó. Asi jsem naivní, ale i u těch lidí u mě vidím nasazení, tedy takové, jakého jsou v ten moment schopní. A možná právě o tom to cvičení je, o tom, aby bylo za čas větší, aby jim "z očí" taky něco koukalo.
NAIA píše:Vis pripada mi ze kdyz se clovek zepta na neco ohledne tradicnich skol tak je ohen na strese... nevis proc?
Jestliže se ptáš a předem "znáš odpověď", nediv se... Napsal si, že si viděl cvičit T©K©R a tak už o tom něco víš. Já jsem viděl (nejen) na youtube karate a nácvik pouliční sebeobrany a střílení z luky a puškou a kdoví co ještě... Ale ani jedno z toho jsem si nezkusil, páč mě to nezajímá... Jestli ale tebe zajímá tradiční bu, není nic jednoduššího, než ho vyzkoušet. Ale bacha, základy se učíme hróóózně dlouho
(Taky na Tebe nijak neútočím, jen reaguju

.)
2DrGlock
Myslíš, že počmárat někoho fixou nebo ho majznout molitanem po hlavě je totéž, jako seknout mečem? Tedy typicky seknout japonským mečem? Tohle Ti "mistři" co 50 let nevystrčili hlavu z dódžó zřejmě cvičí, a tak se nebudou srovnávat s nějakým molitanem, nebo fixama. Páč to je úplně jiný obor... ani lepší, ani horší, je to prostě něco jiného. (Btw existuje i molitanový japonský šerm, ale žádnou techniku JPN šermu tam nenajdeš, páč ten nafukovací meč, co si vymysleli, chrániče, co používaj, to všechno funguje úplně jinak.)
Jinak, kolik mistrů, co 50 let nevystrčili hlavu si potkal?
Kolik z nich Tě přesvědčovalo, že nedělaj balet, ale bojové umění a jsou lepší než mladý kluci, co si obalej bokken molitanem?
K tomu využívání tradičních principů v moderním pojetí. ANO, taky jsem to dřív psal, třeba Vám to uniklo. Např. v JPN ze starých budó vznikly moderní disciplíny. Z džutte vzinkly techniky tokušu keibó (teleskopický obušek) a ze starých technik džúdžucu a taihó džucu je vytvořená "sebeobrana" policistů, z džódžucu vzniklo keibódžucu atp... Ale kvůli tomu přece nepřestaly existovat ty původní, staré disciplíny. (Mimochodem, moc ty moderní školy nemakaj, prej.)
Znovu a znovu, nikdo tady netvrdí, že metoda, která se v tradičním budó používá je lepší, než metoda jiná - IMHO. Osobně tvrdím, že funguje v případě tradičního budó. Proč takové budó člověk dělá a jestli někomu k něčemu je snad není tématem tohoto topíku.
®e si někdo myslí o tradičním bu, že neexistuje, nebo že je něco jiného podle něj snad také nemá vliv na to, jak se tradiční bu cvičí.
Patrik