Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod NAIA » čtv 25. říj, 2007 7:28

Gino píše:NAIA - nenavazel jsem se do tebe ani jsem te nijak nechtel rozohnit, ale prave ze ta mysl a mentalni stav je neco, co se tu da tezko posoudit. IMHO tu muze kazdej tvrdit A a ve skutecnosti delat B. Zbytek v souladu s picardovym prispevkem a hlavne s vetou:
Picard píše:a to jestli se nekde bojuje nebo baleti poznas z netoveho fora? A z fora taky poznas co maji v ocich?
A zbytek taky viz. co napsal Jian. Me to proste prislo jako ze ses chtel trosku pobavit a zapochybovat si nad bojovym srdcem sermiru a jinych a to bylo to, co jsem myslel tim, ze snad nemas za potrebi. Ale uz do toho nechci vstupovat.

No chtel jsem vedet jestli v tom co cvici vidi jeste boj nebo jen soubor pohybu. Na to je jednoducha odpoved, ale dostal jsem mnoho jinych a slozitych.
Proc je tezke posoudit mentalni stav? Jde treba o to jestli clovek pri treninku kata pouziva vizalizaci a jestli jsou k tomu trenerem vedeni. Takove veci pouziva treba Tony Blauer - naprosta spicka v vycviku realne sebeobrany.
Vis pripada mi ze kdyz se clovek zepta na neco ohledne tradicnich skol tak je ohen na strese... nevis proc?
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 25. říj, 2007 7:34

NAIA - nevim.
Mozna uz tu lidi maj plny kecky toho neustalyho obhajovani - je to porad dokola, jenom se vzdycky pta nekdo jinej.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 25. říj, 2007 7:35

Abych to ještě vysvětlil, já sám bych totiž asi měl problém vidět v šermu to skutečné bojové umění kterým před pár stoletíma skutečně byl.
Ale myslím, že je tady ještě pár dobrých šermířů a to nepůjde bez toho aby v tom viděli zručnost, která jim může zachránit život.
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 25. říj, 2007 7:59

NAIA píše:
Gino píše:NAIA - nenavazel jsem se do tebe ani jsem te nijak nechtel rozohnit, ale prave ze ta mysl a mentalni stav je neco, co se tu da tezko posoudit. IMHO tu muze kazdej tvrdit A a ve skutecnosti delat B. Zbytek v souladu s picardovym prispevkem a hlavne s vetou:
Picard píše:a to jestli se nekde bojuje nebo baleti poznas z netoveho fora? A z fora taky poznas co maji v ocich?
A zbytek taky viz. co napsal Jian. Me to proste prislo jako ze ses chtel trosku pobavit a zapochybovat si nad bojovym srdcem sermiru a jinych a to bylo to, co jsem myslel tim, ze snad nemas za potrebi. Ale uz do toho nechci vstupovat.

No chtel jsem vedet jestli v tom co cvici vidi jeste boj nebo jen soubor pohybu. Na to je jednoducha odpoved, ale dostal jsem mnoho jinych a slozitych.

Jiných? Složitých? Mě osobně Tvůj dotaz přišel jednak velmi absurdní a taky už poněkolikáté zopakovaný. Mimoto si to zakončil konstatováním, že žijeme v 16. století. Nějak nevím, jestli žije víc "ve středověku" někdo, kdo se furt bojí nějakých pouličních střetů, anebo ten, co cvičí a takové cvičení si nechá v dódžó na příště. Nevím, jestli tomu rozumíš, ale schválně koukni do okruhů témat a zjistíš, že je tu vedle "bojová umění obecně" také "sebeobrana a streetfighting", z čehož plyne, že i autor fóra předpokládá, že "sebeobrana" není jediný důvod, proč cvičit bojová umění.

Mimochodem, osobně nesouhlasím s tím, co napsal ingwe o tom, že někdo cosi cvičí "jako balet". IMHO všichni dřív nebo později budou i to jeho budó dělat, jako budó. Asi jsem naivní, ale i u těch lidí u mě vidím nasazení, tedy takové, jakého jsou v ten moment schopní. A možná právě o tom to cvičení je, o tom, aby bylo za čas větší, aby jim "z očí" taky něco koukalo.

NAIA píše:Vis pripada mi ze kdyz se clovek zepta na neco ohledne tradicnich skol tak je ohen na strese... nevis proc?

Jestliže se ptáš a předem "znáš odpověď", nediv se... Napsal si, že si viděl cvičit T©K©R a tak už o tom něco víš. Já jsem viděl (nejen) na youtube karate a nácvik pouliční sebeobrany a střílení z luky a puškou a kdoví co ještě... Ale ani jedno z toho jsem si nezkusil, páč mě to nezajímá... Jestli ale tebe zajímá tradiční bu, není nic jednoduššího, než ho vyzkoušet. Ale bacha, základy se učíme hróóózně dlouho :)

(Taky na Tebe nijak neútočím, jen reaguju :) .)

2DrGlock

Myslíš, že počmárat někoho fixou nebo ho majznout molitanem po hlavě je totéž, jako seknout mečem? Tedy typicky seknout japonským mečem? Tohle Ti "mistři" co 50 let nevystrčili hlavu z dódžó zřejmě cvičí, a tak se nebudou srovnávat s nějakým molitanem, nebo fixama. Páč to je úplně jiný obor... ani lepší, ani horší, je to prostě něco jiného. (Btw existuje i molitanový japonský šerm, ale žádnou techniku JPN šermu tam nenajdeš, páč ten nafukovací meč, co si vymysleli, chrániče, co používaj, to všechno funguje úplně jinak.)

Jinak, kolik mistrů, co 50 let nevystrčili hlavu si potkal?

Kolik z nich Tě přesvědčovalo, že nedělaj balet, ale bojové umění a jsou lepší než mladý kluci, co si obalej bokken molitanem?

K tomu využívání tradičních principů v moderním pojetí. ANO, taky jsem to dřív psal, třeba Vám to uniklo. Např. v JPN ze starých budó vznikly moderní disciplíny. Z džutte vzinkly techniky tokušu keibó (teleskopický obušek) a ze starých technik džúdžucu a taihó džucu je vytvořená "sebeobrana" policistů, z džódžucu vzniklo keibódžucu atp... Ale kvůli tomu přece nepřestaly existovat ty původní, staré disciplíny. (Mimochodem, moc ty moderní školy nemakaj, prej.)

Znovu a znovu, nikdo tady netvrdí, že metoda, která se v tradičním budó používá je lepší, než metoda jiná - IMHO. Osobně tvrdím, že funguje v případě tradičního budó. Proč takové budó člověk dělá a jestli někomu k něčemu je snad není tématem tohoto topíku.

®e si někdo myslí o tradičním bu, že neexistuje, nebo že je něco jiného podle něj snad také nemá vliv na to, jak se tradiční bu cvičí.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 25. říj, 2007 8:36

To Patrik: V pohodě, já tady nečtu všechno a je možné, že jste to někde už vysvětlovali a už vás otravuje to pořád opakovat.
K těm složitým odpovědím, víš pal jsem se jestli to vnímáte jako boj (a co pro to děláte) nebo jako disciplínu které rozvíjí vaši osobnost, techniky atp... No Odpovědi byly takové že nežijeme v 16 století, že se meč nedá nosit na ulici atp...
Ale to už neřež (nebo nesekej:), to se mi občas stává při debatě s lidmi praktikujícími tradiční styly - asi nejsme na stejné vlně. Už bych to tu nezaplácával touto debatou a dal možnost ostatním...
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 25. říj, 2007 10:45

NAIA píše:K těm složitým odpovědím, víš pal jsem se jestli to vnímáte jako boj (a co pro to děláte) nebo jako disciplínu které rozvíjí vaši osobnost, techniky atp... No Odpovědi byly takové že nežijeme v 16 století, že se meč nedá nosit na ulici atp...
Ale to už neřež (nebo nesekej:), to se mi občas stává při debatě s lidmi praktikujícími tradiční styly - asi nejsme na stejné vlně. Už bych to tu nezaplácával touto debatou a dal možnost ostatním...

Ono tady asi po přečtení příspěvků nebude asi žádné "nebo". Na základě zde zveřejněných příspěvků a svých zkušeností bych řekl, že jde o vnímání bojového umění jako boje v užším slova smyslu jako bojování) a prostřednictvím něho a taky postupem času a rozvojem zkušeností dojde ke vnímání bojového umění v širším slova smyslu jako disciplíny, která může dát člověku spoustu věcí navíc. A jestli jsou odpovědi takové nebo makové? To bude asi tím, že to není vůbec jednoduchá otázka, každý to prostě vnímá na aktuální úrovni svých zkušeností. Tak to prostě občas někdy někdo zabalí.
Ano, nikdo teď nežije v 16. století, ale spousta lidí to 16. století v Japonsku zkrátka obdivuje, stejně jako např. historičtí šermíři evropskou historii. A pokud mají pochopit svoji starou a tradiční školu, měli by ji asi zkoumat ze všech hledisek. A pokud si nejsou příliš jisti, může být ta která daná odpověď velice různá.
Naposledy upravil zm dne čtv 25. říj, 2007 10:50, celkově upraveno 1
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » čtv 25. říj, 2007 10:45

sam-soi píše:Hosobiki < vis co je legracni ? pamatuju, ze pred nedavnem si sem prisla s jednim prispevkem a tim, ze si zacala chodit na aikido, za tu chvilku jich ted mas 150 a tendenci vysvetlovat veci lidem, kteri cvici bu/bs XX let jak to vlastne vsechno je, kdo je jak vyzralej a kdo naopak neni ...

zajímavý.. já nikdy aikido necvičila... ale pěknej pokus.

nikomu nic nevysvětluju - jen prezentuju svůj názor a od toho pokud vím veřejná fóra jsou. A když si pořádně přečteš co jsem napsala, tak pochopíš, že já nikomu, že je nebo není vyzrálý nepsala;)

ještě něco?
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hosobiki » čtv 25. říj, 2007 10:56

A mohli byste někdo doporučit nějakého brněnského "instruktora" ju jutsu? Ne někoho o kom jste jenom slyšeli, že je dobrý, ale někoho, koho jste osobně poznali? díík :)
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

.

Příspěvekod luen » čtv 25. říj, 2007 13:40

Petre to asi nema vyznam :lol: :wink: Ne kazdy chce diskutovat, nekdo se sem chodi jen ukajet :lol:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sam-soi » čtv 25. říj, 2007 16:26

Hosobiki píše:zajímavý.. já nikdy aikido necvičila... ale pěknej pokus.
ještě něco?

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... ght=#55318

hodim i citaci ... je toho mnohem vic, ale nechce se mi travit cas hledanim tvych tezi, takze jedna z mnohym z ktere by se dalo odvodit co sem napsal vyse >

Hosobiki píše:
Omlouvám se, trochu retro, ale teď jsem se registrovala a tohle mě docela zarazilo... uvažoval si někdy nad tím, že v bojovém umění existuje něco jako duchovní stránka? Proto se tomu taky říká umění... Já teba necvičím proto, abych mohla za prvním rohem zmlátit dvoumetrového týpečka, o to v aikidu taky ani nejde...

no to je fuk... každopádně se omlouvám jestli někdo za tím článkem, na který reaguju napsal něco takového, ale docela spěchám a myslím, že lidi, kteří mají aiki-cokoli rádi mě za to neodsoudí... doufám... příště se polepším a přečtu si všechno, slibuju:)

pak je tu varianta, ze vlastne cvicis "nic a vsechno" ...
sam-soi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » čtv 25. říj, 2007 16:40

sam-soi píše:
Hosobiki píše:zajímavý.. já nikdy aikido necvičila... ale pěknej pokus.
ještě něco?

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... ght=#55318

hodim i citaci ... je toho mnohem vic, ale nechce se mi travit cas hledanim tvych tezi, takze jedna z mnohym z ktere by se dalo odvodit co sem napsal vyse >

Hosobiki píše:
Omlouvám se, trochu retro, ale teď jsem se registrovala a tohle mě docela zarazilo... uvažoval si někdy nad tím, že v bojovém umění existuje něco jako duchovní stránka? Proto se tomu taky říká umění... Já teba necvičím proto, abych mohla za prvním rohem zmlátit dvoumetrového týpečka, o to v aikidu taky ani nejde...

no to je fuk... každopádně se omlouvám jestli někdo za tím článkem, na který reaguju napsal něco takového, ale docela spěchám a myslím, že lidi, kteří mají aiki-cokoli rádi mě za to neodsoudí... doufám... příště se polepším a přečtu si všechno, slibuju:)

pak je tu varianta, ze vlastne cvicis "nic a vsechno" ...

jakej je problém v tom, že hosobiki obhajovala přístup aikida k sebeobraně (či o čem ta debata vlastně byla), přesto že ho nikdy necvičila, neboť se věnuje/věnovala aikibudu? je na tom něco co tě žere?

spousta lidí tady tlachá o stylech, který viděli na youtube z rychlíku. nejsem výjimka, i já to dělám. a nikdo kvůli tomu humbuk netropí. tak proč ta změna?
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » čtv 25. říj, 2007 17:57

Hosobiki píše:to DrGlock: V čem je dřevárna neopravdová???!!! Proboha. Byl si někdy na nějaké??? Místa, na která se v naší škole útočí (protože jsou jediná možná, na které je to funkční kvůli yoroi) jsou označeny za nezásahové... Tak třeba proto. (o kvalitách toho, čím se tam lidi mlátí ani nemluvě...)

Každý nácvik boje je jen tak opravdový, jak opravdový si ho uděláš.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 25. říj, 2007 18:22

ingwe píše:jakej je problém v tom, že hosobiki obhajovala přístup aikida k sebeobraně (či o čem ta debata vlastně byla), přesto že ho nikdy necvičila, neboť se věnuje/věnovala aikibudu? je na tom něco co tě žere?

spousta lidí tady tlachá o stylech, který viděli na youtube z rychlíku. nejsem výjimka, i já to dělám. a nikdo kvůli tomu humbuk netropí. tak proč ta změna?

Tak naposled ... neni zadny problem ... jen Hosobiki mela/ma problem s tim, ze jsem zde nekoho pochvalil. Jinak si tady samo piste vse co vas napadne a vse co website unese :wink: Nechapu co porad chcete resit? Jednoho dne se budete muset smirit i s tak nelehkym ukolem, jako je ten, ze nekdo s nekym obcas muze souhlasit. Libit se vam to nemusi, ale to je asi tak vse co s tim muzete udelat :lol:

Doufam, ze muzeme celou zalezitost povazovat za uzavrenou :wink: V opacnem pripade SZ, email, telefon ... nebo napr. osobni navsteva :!: :lol: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 25. říj, 2007 19:14

Ja bych pridal doporuceni na trenera samba Miloše Ročňáka, který vede Orlovský klub juda, samba a gapplingu.
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » pát 26. říj, 2007 12:55

ukropcany píše:4hosobiki - priznám sa, že aj ja «a vnímam ako aikiďáčku... :D a čo to teda robíš, keď nie aikido?

No jak napsal Ingwe - cvičila jsem aikibudo (poznámka pro SAM-SOI: aikiBUdo - nikoli aikido...). Teď už ale dělám "jenom" Tenshin shoden katori shinto ryu. To ale nic nemění na tom, že mi na aiki pořád nesmí nikdo sahat :lol:
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RBR » pát 26. říj, 2007 13:17

Teď už ale dělám "jenom" Tenshin shoden katori shinto ryu.

Kde a u koho?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dejv » pát 26. říj, 2007 17:23

Mám rád instruktory z Krav Magy,učí vás to co vás na ulici může potkat a jak můžete dopadnout.Nic nám nenálhávaj a učí nás podle mě potřebné techniky žádnou zbytečnost.Krav Maga to má opravdu promakané.Vřele doporučuji
Dejv
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Hosobiki » pát 26. říj, 2007 22:00

RBR píše:
Teď už ale dělám "jenom" Tenshin shoden katori shinto ryu.

Kde a u koho?

RBR

Výslech? :lol:

Brno, Petr Kopeček a Richard Bouda (mimochodem: berte to i jako doporučení :wink: )
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Shrek » sob 27. říj, 2007 7:48

Nejaky dobry trener boxu v Praze?Nejlepe i soukromy?Doporucite mi nekoho.
Shrek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Box

Příspěvekod lukaskon » sob 27. říj, 2007 10:52

Shrek píše:Nejaky dobry trener boxu v Praze?Nejlepe i soukromy?Doporucite mi nekoho.

:lol:
Lukáš Konečný
bývalý reprezentant ČR dnes profesionální boxer a částečně i trenér
www.profiboxing.cz
info@profiboxing.cz
lukaskon
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně