talenti vs dříči

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 10:23

bezne zdravotnicke statistiky, ale musis to brat len orientacne. vysledok zavisi od pouzitej statistickej metody a velkosti suboru.

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » čtv 17. srp, 2006 10:31

vlado píše:bezne zdravotnicke statistiky, ale musis to brat len orientacne. vysledok zavisi od pouzitej statistickej metody a velkosti suboru. vlado (wmaa)

Hele, nechci nejak extra rejpat, ale pokud to mam brat orientacne, proc je to s presnosti az na dve desetinna mista? :wink:
A kdepak bych tyhle "bezne zdravotnicke statistiky" nasel...respektive, kde je nasel Marty? Treba tam jsou dalsi udaje, ktere by me mohly zajimat. Nic ve zlem, opravdu me to zajima.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » čtv 17. srp, 2006 10:40

Makoto - nechci Martymu nic podsouvat :wink: ,ale podle jim prilozenych smajliku bych to sacoval na to ,ze spis chtel naznacit ,jak moc jsou dotycne udaje dulezite pro to ,naucit se nekomu rozmaznout rypak ,a co si mysli o lidech ,kteri s temahle udajema pracujou....

Roza :wink:
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Marty » čtv 17. srp, 2006 10:40

Makoto píše:
vlado píše:bezne zdravotnicke statistiky, ale musis to brat len orientacne. vysledok zavisi od pouzitej statistickej metody a velkosti suboru. vlado (wmaa)

Hele, nechci nejak extra rejpat, ale pokud to mam brat orientacne, proc je to s presnosti az na dve desetinna mista? :wink:
A kdepak bych tyhle "bezne zdravotnicke statistiky" nasel...respektive, kde je nasel Marty? Treba tam jsou dalsi udaje, ktere by me mohly zajimat. Nic ve zlem, opravdu me to zajima.

Řeknu Ti přesně jak jsem na ta čísla přišel : vzal jsem čísla, která napsal Vlado, hodně dlouho jsem přemýšlel asi tak 20 let, pak jsem chvíli meditoval a najednou To přišlo...no a tak jsem ta čísla vymyslel. A s přesností na dvě desetinná čísla to je proto, že tři se mi tam nevešla.
Seš debil, nebo nevíš co je ironie?
Marty
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 10:41

skus zadat do vyhladavacu odkazy
genetika+vliv prostredi
geny+prostredi
pedagogika a vychova apod.

skoda, ze sa do diskusie este nezapojil nejaky erudovany psycholog alebo pedagog

vlado (wmma)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

A

Příspěvekod roza » čtv 17. srp, 2006 10:44

Makoto - aha ,tak uz ti to Marty vysvetlil..... :lol: :lol:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Marty » čtv 17. srp, 2006 10:44

vlado píše:skus zadat do vyhladavacu odkazy
genetika+vliv prostredi
geny+prostredi
pedagogika a vychova apod.

skoda, ze sa do diskusie este nezapojil nejaky erudovany psycholog alebo pedagog

vlado (wmma)

Taky psychoterapeut nebo psychiatr...věčná škoda. :twisted:
Marty
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » čtv 17. srp, 2006 10:49

Marty píše:
Makoto píše:

Řeknu Ti přesně jak jsem na ta čísla přišel : vzal jsem čísla, která napsal Vlado, hodně dlouho jsem přemýšlel asi tak 20 let, pak jsem chvíli meditoval a najednou To přišlo...no a tak jsem ta čísla vymyslel. A s přesností na dvě desetinná čísla to je proto, že tři se mi tam nevešla.

Jsem debil. Jak jsem psal nekolikrat, dneska nemam svuj den.
..a ty mas zase plochy nohy :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rainbird » čtv 17. srp, 2006 11:39

mao píše:
Rainbird píše:výsledek jednoduché úvahy nemusí být vždycky nezpochybnitelný :-)

Takže dřina je VZDY na prvním místě. Protože Člověk s geniálním šachovým mozkem, který 50let 12hodin denně 365 dní v roce sedí na prdeli a čumí na bednu, nikdy Kasparov nebude.

Celkem sranda, ne? Mao?

aha, nechapes o cem jsem mluvil. rozdil je v tom co tvori nutnou podminku a co je vysledkem nadstavby az PO splneni teto podminky. Znam par lidi co chodili hrat jednou za pul roku a presto davali sodu tem co u toho travili temer kazdy den. V tom neni problem. To podstatne je: prave proto ze ani jeden clovek o kterym mluvim nebyl "downak", tak tu byla splnena prave ta nutna podminka. Ta podminka je: musi to byt jedinec ktery ma tu schopnost myslet logicky. Jinak se muze stavet na hlavu a nic! Nezahraje ani zahajeni, mozna ze ani nerozpozna jednotlivy figurky atp. takze logicky zaver => vlohy jsou vzdy na prvnim miste.

Mao,

Možná bych si i dovolil tvrdit, že chápu o čem mluvíš/jaké máš důvody k tomu si myslet, že je talent na prvním místě.... jen nesouhlasím s tím, že se dá jednoduše/dle jednoduché úvahy napsat právě: „Talent je na prvním místě...“

Mohl bych napsat tvým způsobem (když už mluvíme o šachu): Znam někoho, kdo nemá geniální šachový mozek a díky dřině a treninku dokázal porazit „figurkovýho génia“, který dřinu/trejnyng zanedbával (vlastně to je vlastní zkušenost :-) )... a na základě toho bych si mohl dovolit říct, že tedy „Dřina je - musí být na prvním místě!“
Ale nic takového neříkám, jen pro mě osobně je v žebříčku dřina na vyšším místě. Neb talent, ať ho máš jakoliv velký(ho) :-), ti spadl od boha, zatím co dřina je to co musíš předvést, to bez čeho nebudou koláče.

Na závěr si dovolým drobnou poznámku: Dle vzorce „každý kecá o tom co mu chybí“ ...mě chybí ta dřina a tobě ten talent (ať už to pro nás oba znamená cokoliv), ne?? :-)
Naposledy upravil Rainbird dne čtv 17. srp, 2006 11:55, celkově upraveno 1
Rainbird
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Marty » čtv 17. srp, 2006 11:48

Makoto píše:
Marty píše:
Makoto píše:

Jsem debil. Jak jsem psal nekolikrat, dneska nemam svuj den.
..a ty mas zase plochy nohy :wink:

Ok, ale asi jenom ze 32,61 %. :)
Marty
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Kess » pát 18. srp, 2006 9:02

no... tak s těmi čísly to asi nebude tak horké :) nemyslím si že by někdo někdy spočítal heritabilitu vloh nebo talentu pro BU (heritabilita velice zjednodušeně znamená kolika procenty se na výsledku podílí genotypová složka znaku), protože talent je prakticky neměřitelný. Za druhé i kdyby to někdo spočítal, jsou tato čísla informativní pouze ve vztahu k populaci, nikoliv k jednotlivci. Tudíž nelze říct, že když někdo skočí 6 metrů o tyči, že 4 metry skočil pomocí "talentu" a zbylé 2 protože to nadřel "navíc" jako nějakou nástavbu na talent.

Náš genotyp (vlohy, talent) určuje maximální hranici, přes kterou nejede vlak, ale tuto hranici nemáme všichni stejnou a nikdo z nás neví jaká je (proto dřete, třeba ji máte vysoko :) ). A v rámci této genotypem vymezené hranice se pohybujeme podle toho jak na nás působí vnější prostředí. Do vnějšího prostředí patří i ten dril... takže drilem změníme svoje výkony, ale nikdy nemůžeme překročit hranici danou geny. Další stupidní příklad: ať budete krávu krmit sebelíp, nenadojí vám 40 litrů mléka za den, pokud to její genotyp neumožňuje.

Pokud by dva lidé vyrůstali, žili a trénovali v naprosto stejných podmínkách (což je prakticky nemožné), mohli bychom říci, že jsme teoreticky eliminovali vlivy vnějšího prostředí na jejich výkony a tudíž, že rozdíl mezi jejich výkony je dán genotypem, nebo-li potom by se zjistilo, kdo má více talentu.
Kess
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xavier » pát 18. srp, 2006 9:25

vlado píše:bezne zdravotnicke statistiky, ale musis to brat len orientacne. vysledok zavisi od pouzitej statistickej metody a velkosti suboru.

vlado (wmaa)

Máš pravdu, ale v limitě všechno konverguje k normálnimu (Gaussovu) rozdělení (=centrální limitní teorém).
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

talenti vs dříči

Příspěvekod luen » sob 19. srp, 2006 12:55

TALENTI VS DŘÍČI je myslím toto téma :wink:

Nadarmo se neříká, že idealní kombinace je "TALENT ROUBOVANÝ PÍLÍ"! Pár let už učím a vypozoroval jsem následující...

Často se tzv. talentům stává, že se nikam nedostanou. Vše jim jakoby hned jde a mnohdy si nevypěstují vůli! Dříč bez většího talentu díky své píli a vůli častokrát dojde mnohem, mnohem dál.

Neni to tak vždy, všude..., ale už jsem to zažil mnohokrát :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » sob 19. srp, 2006 14:03

8O 8O 8O
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ly » sob 19. srp, 2006 16:34

Obavam sa, ze driet treba vzdycky. Ci uz s talentom alebo bez neho :lol:
Moj grandmajster ma navyse prupovidku: Smart people should train more. :twisted:
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: talenti vs dříči

Příspěvekod NAIA » sob 19. srp, 2006 17:58

luen píše:TALENTI VS DŘÍČI je myslím toto téma :wink:

Nadarmo se neříká, že idealní kombinace je "TALENT ROUBOVANÝ PÍLÍ"! Pár let už učím a vypozoroval jsem následující...

Často se tzv. talentům stává, že se nikam nedostanou. Vše jim jakoby hned jde a mnohdy si nevypěstují vůli! Dříč bez většího talentu díky své píli a vůli častokrát dojde mnohem, mnohem dál.

Neni to tak vždy, všude..., ale už jsem to zažil mnohokrát :wink:

Naprotý souhlas. U těch lidí, kteří mají "talent od Boha" je často vidět tendence k tomu že umí všechno a nic. Hodně přelétají od jedné disciplíny ke druhé a nakonec neumí nic pořádně. Sice daný pohyb předvedou ale tím to hasne. Lidi, kteří si to všechno musí vydřít si toho daleko více cení a často to také líp někoho druhého naučí, protože si tím sami prošli.

Já osobně se u lidí dívám spíše na vůli pořádně makat než na vlohy. Myslím si že pevná vůle je daleko důležitější na tréninku stejně jako v boji. Nejde podle mě o to s čím člověk na trénink přide, ale jak je schopnej na sobě pracovat

Samozřejmě že když se sejde pevná vůle a velký talent je to ta nejlepší kombinace. Když je tam i skromnost (aby si člověk hned nemyslel že je mistr světa) tak je to jeden z těch kteří jsou vidět na Olympijských hrách atd...
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mandrake » sob 19. srp, 2006 20:17

"Tolik k 'rychle a ucinne sebeobrane za par tydnu - levne!'. "

Umění a sebeobranu moc nemíchat. V BU asi hodně záleží na motorickém talentu a dřině ale v sebeobraně jde spíš o viktimologické typy, které já rozděluju asi tak:
KOLEDNÍČCI - ti kteří si koledují o problém. Obvykle se stávají terčem nevině, vyštěkají je i hodní domácí mazlíčci.
NORMAL - obvykle dle nálady a opilosti.
RVÁČI - ti kteří problémy hledají, vybírají si obvykle koledníčky. I větší plemena před nima zalízaj do boudy.
Koledníčli a rváči mají obvykle nějaký mindrák, který se ale projevuje opačně. Viktimologický typ nemůže být omluvou nebo polehčující okolností za agresi.
mandrake
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod m-pet » sob 19. srp, 2006 21:09

Talenti vs dříči, myslím, že bez talentu se s velkou dřinou lze dostat na vysokou úroveň, s talentem a dřinou dohromady to jde podle mě o kus dál. Lze to vidět na všech činnostech, cvičením se lze naučit jistě velmi dobře např. hrát na hudební nástroj a stát se členem orchestru a živit se hrou ( nebo třeba se stát učitelem hry na hudební nástroj ), ale bez talentu z člověka asi nebude sólista filharmonie. Jestli se někomu mé přirovnání nelíbí tak pardon.
Zdá se mi, že dost odsuzujete talenty ( jako, že protože jim jde učení snadněji tak si výsledků neváží a často brzy skončí ), já mám pocit, že podobně brzo a často končí i lidé bez talentu (důvodem může být třeba to, že jim učení moc dobře nejde atd.), neodsuzoval bych ty talenty tak šmahem. Jo a taky se mi zdá, že úctu si zaslouží každý, kdo vydrží trénovat ( a je v celku jedno co ) po dostatečně dlouhou dobu, aby znal dobře svůj obor, záměrně píšu znal a ne uměl - těch co opravdu umí je jen pár ( to je možná ten rozdíl mezi talentem a dříčem ).
m-pet
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Fidellll----llll » ned 20. srp, 2006 16:29

jak v jakym sportu treba v kulturistice je to z 90% dano genetickym talentem
Fidellll----llll
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně