ingwe píše:Nevím jak je to ve wing chun, ale u nás to tak je. Přibližně první rok cvičení roste většina nováčků zhruba stejně rychle, a to, že jsou "stádo", které si může procvičovat katy, příslušné jejich úrovni, vzájemně mezi sebou, opravovat se, filosofovat nad technikama apod., ve chvíli kdy se učitel věnuje někomu jinému, jim docela prospívá.
Ale jak už psala hosobiki, nábory nepořádáme. Dveře jsou otevřené pořád. Má to nejspíš co dělat s kolektivním podvědomím, a sociálním vychováním, že ty lidi sami od sebe nejvíc přicházej na začátku školního roku. (I já jsem všechny BS/BU, co jsem kdy zkusil, začal kolem září...)
Ještě jedna věc. Co říkáš na hypotetickou situaci, kdy učitel řekne zájemci "teď tě nevezmu, vrať se v září", z toho důvodu, že má plné dódžó začátečníků, kteří se tam svým počtem skoro nevlezou, ale ze zkušenosti ví, že jich spousta po prázdninách nepřijde, ale přijde nové "stádo", ve kterém onen žadatel o učení bude solidně růst minimálně ten první rok, kdy se dělají pro všechny nováčky stejné základy, ...?
A poslední věc: proč by se měl učitel, jehož čas je pro pokročilé žáky drahocený, "otravovat" tím, že bude každého nováčka zvlášť na každém tréninku, učit základy s vědomím, že na 80% ten člověk stejně po nějaké době (z praxe: je to zhruba 1 rok) odejde? není logické, že tím, že ukáže základy najednou celému stádu, šetří čas pro pokročilé žáky, kteří mu za to opravdu stojí, aby do nich svůj čas investoval?
Můj učitel teda dělá obojí, na začátku roku hromadně stádu a v průběhu roku každému nově příchozímu vysvětluje ty elementární základy zvlášť...
Rostou stejne? A jak to zaridis? Maji stejnej software? Nebo je skupinka zamerne berzdena, aby pockali na ty mene zdatne az je dozenou? Cvicim uz vice jak 26 roku, ale s timhle jsem se jeste nesetkal ... asi nejaci bambinoti

Vzajemne se mezi sebou opravuji ... taky dobry

Fylozofovani nad technikama je take dobre ... vrele doporucuji
Socialni citeni si rozvijej jak chces, to je v poradku, ale v boji ti nic platne nebude ... tedy pokud k tomu nekdy dojde! Ze prijde vetsina lidi v zari je dano skolnim rokem, koncem prazdnin a dovolenych, ale nema to nic spolecneho s tim se timto terminem nejak zaklinat ... coz se ve vasem pripade nedeje (jak sam pises). Psal jsem o tom pripadu, kde to tak treba maji. Je to to same jako bys prisel do obchodu pro nejakou vec a odpoved by byla ... "Zbozi mame jen od 01.09.-30.09".
Kdyz je plno, tak je plno ... s tim nikdo nic nenadela at to zkusi za par tydnu, mesicu ... od toho jsou telefony, Net ...
Prave ze naopak, pokrocilej zak je lepe schopen cvicit samostatne ... ma uz jakous takous cvicebni kazen, cca vi co a jak ...
Ano, celemu stadecku najednou

to je prave to co kritizuji - to nestaci a je to zalostne malo ... Takhle se drezuruje, voj. jednotka ... kde je treba aby tam vzniklo pouto mezi jednotlivejma clenama ... Na ulici budes holenku sam a sam za sebe ... tam ti stadovitost v nicem nepomuze, ale to pochopis az se z toho bludu vymanis ... Predpokladam, ze delas neco z japanu, vid? Tak hodne stesti v ceske "kolektivizaci" japonskych BU/BS
Ano Patriku a proto jsem to tady kritizoval ... neprofesionalita, ktera se schovava za dobractvi je vzdy znouzectnost. A tady je jasnej dukaz. Vsichni na povel paskuji, hybaji se, dychaji, premysleji ... Fasismus

Hodne zdaru ...
for PM diky za doplneni - jsem v praci, mam toho hodne a nestiham si tribit myslenky