Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pavela » pon 15. říj, 2007 1:53

MartinMartin píše:pavela
tak to nevim kde jsi to slysel...mozna uci mistr rychleji,ale po roce stravenym s pi quanem si to nemyslim. Proc se nekdy na treninku nestavis kdyz jsi v CR? Treba by jsi zdvihl ucast -napr. na ctvtecnim treninku bychom nebyli 3 ale 4 8)
A mimochodem,ze by uroven lidi,kteri tam jsou od zacatku byla nejak super...az na par cestnych vyjimek..
no nic jak rikam prijed a uvidime jakej master xing yi ses ty :wink:
no a k tomu jak uci mistr Qin...ty jsi uz tu vazne dlouho nebyl...
Čau, hele já to slyšel, ale od kohoooo? Počkej, myslim že mi to povídal Petr, někdy před 2 lety nebo tak. Já se chci vždycky stavět ale prolítnu čechama tak rychle, že nemám čas na důležitější věci. No na vánoce by to snad mohlo vyjít, to bych se měl vokázat.A kerej ty seš? Starej Martin (brýle?), nebo Martin P. sinolog? (no ti by se ale znova neučili pičchuen dávno ho umí???) NO je pravda, že jsem fakt dlouho nebyl, Qina jsem neviděl cca 5 let. A že by úroveň nás starejch, co byli od začátku byla horší? Co mí milí bratři Dan, Jindra, Adam, Michal,Petr,že by to kungfu někde ztratili ? Ještě k těm učitelům mě něco napadlo, což je podle mýho dost podstatný, Učitel by měl především mít CO učit... PS: no to víš že jo, já už jsem úplnej Guo Yun Shen :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » pon 15. říj, 2007 9:10

Dejv píše:Souhlasim s Luenem.Ty nábory je to zbytečný.Pokud je ten učitel dobrý tak tě veme kdykoli a věnuje se ti.A je jedno kdy tam přijdeš.

Však ano... ale přesto nevidím důvod, proč ten nábor jednou za čas neudělat...
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » pon 15. říj, 2007 9:17

Hosobiki píše:
Dejv píše:Souhlasim s Luenem.Ty nábory je to zbytečný.Pokud je ten učitel dobrý tak tě veme kdykoli a věnuje se ti.A je jedno kdy tam přijdeš.

Však ano... ale přesto nevidím důvod, proč ten nábor jednou za čas neudělat...

To je neco jineho ... pokud se dvere skol nezavrou se skoncenim ofiko naboru, tak je to v poradku o tom se ale nebavime :wink: Ja se kriticky vyjadril pouze k tem klubum kde to delaji tak, ze po ukonceni naboru nikoho nevemou a reknou mu at prijde pristi rok v zari napr. :wink: Takovej pristup mi prijde zastaralej a neprofesionalni ... tot vse!

Vlastne i to ze to nekdo takhle ma a pak jako dela nekomu milost a veme ho i kdyz uz je po naboru ... mi prijde pritazene za vlasy a zbytecne :!:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » pon 15. říj, 2007 9:30

to luen: k těm kolektivním hrám.. upřímě si myslím, že pro úplného nováčka je mnohem lepší začít společně s ostatníma úplnýma nováčkama...
Na stránkách ostravského aikida jsem četla něco jako, že dělají nábor jenom dvakrát nebo jednou (opravdu se už nepamatuju) do roka - pro začátečníky, ale lidi, co mají s BU nějakou zkušenost můžou přijít kdykoli - to se mi zdá jako ideální řešení...
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » pon 15. říj, 2007 9:59

Hosobiki píše:to luen: k těm kolektivním hrám.. upřímě si myslím, že pro úplného nováčka je mnohem lepší začít společně s ostatníma úplnýma nováčkama...
Na stránkách ostravského aikida jsem četla něco jako, že dělají nábor jenom dvakrát nebo jednou (opravdu se už nepamatuju) do roka - pro začátečníky, ale lidi, co mají s BU nějakou zkušenost můžou přijít kdykoli - to se mi zdá jako ideální řešení...

:lol: Bych rad vedel jak v klubu akido poznaji novacka od zkusenejsiho (joke :wink: ), ale jo vlastne je to fakt jedno ... kazdemu co si zada, zaslouzi a co mu vyhovuje. Castokrat je zduvodnovano nabirani 1x v roce tim, ze pak studenti maji priblizne stejnou uroven a mohou spolu cvicit ... Coz je jedna z nejdementnejsich predstav kazdeho "ucitele" ... ze mu vsichni zaci (protoze prisli v jeden den) porostou stejne a budou delat identicke pokroky ... Kdyz pominu fakt, ze uz na startu je kazdy jinde, tak min. uz za 2 mesice je situace takova, jako by kazdej prisel v jinem rocnim obdobi. A jestli si tohodle ucitel/trener nevsimne, tak je to JOUDA :lol:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » pon 15. říj, 2007 10:34

luen píše:...
Coz je jedna z nejdementnejsich predstav kazdeho "ucitele" ... ze mu vsichni zaci (protoze prisli v jeden den) porostou stejne a budou delat identicke pokroky ...
...

Nevím jak je to ve wing chun, ale u nás to tak je. Přibližně první rok cvičení roste většina nováčků zhruba stejně rychle, a to, že jsou "stádo", které si může procvičovat katy, příslušné jejich úrovni, vzájemně mezi sebou, opravovat se, filosofovat nad technikama apod., ve chvíli kdy se učitel věnuje někomu jinému, jim docela prospívá.
Ale jak už psala hosobiki, nábory nepořádáme. Dveře jsou otevřené pořád. Má to nejspíš co dělat s kolektivním podvědomím, a sociálním vychováním, že ty lidi sami od sebe nejvíc přicházej na začátku školního roku. (I já jsem všechny BS/BU, co jsem kdy zkusil, začal kolem září...)

Ještě jedna věc. Co říkáš na hypotetickou situaci, kdy učitel řekne zájemci "teď tě nevezmu, vrať se v září", z toho důvodu, že má plné dódžó začátečníků, kteří se tam svým počtem skoro nevlezou, ale ze zkušenosti ví, že jich spousta po prázdninách nepřijde, ale přijde nové "stádo", ve kterém onen žadatel o učení bude solidně růst minimálně ten první rok, kdy se dělají pro všechny nováčky stejné základy, ...?

A poslední věc: proč by se měl učitel, jehož čas je pro pokročilé žáky drahocený, "otravovat" tím, že bude každého nováčka zvlášť na každém tréninku, učit základy s vědomím, že na 80% ten člověk stejně po nějaké době (z praxe: je to zhruba 1 rok) odejde? není logické, že tím, že ukáže základy najednou celému stádu, šetří čas pro pokročilé žáky, kteří mu za to opravdu stojí, aby do nich svůj čas investoval?
Můj učitel teda dělá obojí, na začátku roku hromadně stádu a v průběhu roku každému nově příchozímu vysvětluje ty elementární základy zvlášť...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dejv » pon 15. říj, 2007 11:18

to ingwe: Co se týče ztráty času já nevim jak to jinde ale co jsem zažil já tak většina klubů to má rozdělený na různý pokročilostní stupně.A když přijde nováček tak je vždycky zvanej k začátečníkum a ten trenér s tim počítá že to bude muset vysvětlovat znovu,pak když se ukáže že je dobrej tak se šoupne k pokročilým.Tak to funguje v kickboxu.
Dejv
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » pon 15. říj, 2007 11:23

souhlasim s luenem, doplnim nekolik poznamek z me cvicebni i ucitelske praxe:

- b.u. nelze ucit sablonovite, individualni pristup je klic k uspechu. kazdy je jiny, kazdy ma jine vlohy, slabe stranky, motivace, potreby. kazdy si casem vypestujuje "svuj styl" - jde o to, aby to zakovi fungovalo, ne aby . delal totez co ti co cvici stejnou dobu jako on, nebo jeho ucitel. osobnost, ne ovce/papousek

- kazdy z "novacku" dela pokroky uplne jinym tempem; nekdo je za par mesicu lepsi nez druhy za par let. 3 kluci zacnou cvicit ve stejny den, uz prvni den je na tom kazdy jinak, natoz za par tydnu.

- novacci se nejvice nauci v treninku s pokrocilejsimi/pokrocilymi

- b.u. nejsou kolektivni sport - bavi-li nekoho chodit na fotbalek a jine skopicinky do skolni telocvicny na stadni treninky o 30 lidech, ok, not my cup of tea

- "zacit cvicit muzete jen minuly mesic nebo v dubnu" - ne, zacit cvicit je mozne a nutne cvicit kdykoliv. vcera bylo pozde

vyse uvedene skutecnosti mi pripadaji jako samozrejmost, nektere argumenty v tomto threadu mi pripominaji casy sportovnich karate/dzudo kursu z doby krale Jakese (kurs zacina v zari, plati se cely dopredu, clenske znamky, paskovani, vsichni delaji totez, fotbalek, vybika a jiny pitomosti... ). pro decka dobry, ale to je tak vse
Naposledy upravil pm dne pon 15. říj, 2007 11:24, celkově upraveno 1
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 15. říj, 2007 11:24

ingwe píše: proč by se měl učitel, jehož čas je pro pokročilé žáky drahocený, "otravovat" tím, že bude každého nováčka zvlášť na každém tréninku, učit základy s vědomím, že na 80% ten člověk stejně po nějaké době (z praxe: je to zhruba 1 rok) odejde?

Protože za to bere peníze...protože já mu za výuku platím.A nejsem zvědavej na to,že za peníze,který do toho vrazím,mne bude "učit nějakej pokročilej"....šel jsem za konkrétním člověkem,on mne přijal,tak tedy potom nechť mne učí.Je mi celkem jedno(v té chvilce),že je pro pokročilé jeho čas vzácnej...potom nechť neotevírá nábor a věnuje se pouze svým pokročilým.....nehledě na to,že základy jsou to nejdůležitější....takže...pokud ho učení základů otravuje,ať tu školu zavře...je totiž o ničem(netvrdím,že to tak opravdu je,jen reaguju na to,cos napsal)...:wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 15. říj, 2007 11:26

Jendis píše:
ingwe píše: proč by se měl učitel, jehož čas je pro pokročilé žáky drahocený, "otravovat" tím, že bude každého nováčka zvlášť na každém tréninku, učit základy s vědomím, že na 80% ten člověk stejně po nějaké době (z praxe: je to zhruba 1 rok) odejde?

Protože za to bere peníze...protože já mu za výuku platím.A nejsem zvědavej na to,že za peníze,který do toho vrazím,mne bude "učit nějakej pokročilej"....šel jsem za konkrétním člověkem,on mne přijal,tak tedy potom nechť mne učí.Je mi celkem jedno(v té chvilce),že je pro pokročilé jeho čas vzácnej...potom nechť neotevírá nábor a věnuje se pouze svým pokročilým.....nehledě na to,že základy jsou to nejdůležitější....takže...pokud ho učení základů otravuje,ať tu školu zavře...je totiž o ničem(netvrdím,že to tak opravdu je,jen reaguju na to,cos napsal)...:wink:

Mno a právě o tom tu (často) ingwe mluví. Jeho učitel za to nebere peníze.

2Dejv a jsou kluby, které nemají rozdělení na začátečníky a pokročilé.

Prostě to není všude stejné a nelze vše měřit podle stejné šablony.

Patrik

P.S.
Aniž bych se stavil na kteroukoliv stranu ;)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 15. říj, 2007 11:30

patrik píše:Mno a právě o tom tu (často) ingwe mluví. Jeho učitel za to nebere peníze.

Prostě to není všude stejné a nelze vše měřit podle stejné šablony.

Patrik

Jenže stejně je nutné,aby cvičenec nějak poskočil,aby se ty základy naučil pořádně.....pokud ho to "otravuje",nedivím se,že lidi po cca 1 roce odchází.

Jinak souhlas,nelze vždy měřit dle stejné šablony.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pon 15. říj, 2007 12:02

ingwe píše:Nevím jak je to ve wing chun, ale u nás to tak je. Přibližně první rok cvičení roste většina nováčků zhruba stejně rychle, a to, že jsou "stádo", které si může procvičovat katy, příslušné jejich úrovni, vzájemně mezi sebou, opravovat se, filosofovat nad technikama apod., ve chvíli kdy se učitel věnuje někomu jinému, jim docela prospívá.
Ale jak už psala hosobiki, nábory nepořádáme. Dveře jsou otevřené pořád. Má to nejspíš co dělat s kolektivním podvědomím, a sociálním vychováním, že ty lidi sami od sebe nejvíc přicházej na začátku školního roku. (I já jsem všechny BS/BU, co jsem kdy zkusil, začal kolem září...)

Ještě jedna věc. Co říkáš na hypotetickou situaci, kdy učitel řekne zájemci "teď tě nevezmu, vrať se v září", z toho důvodu, že má plné dódžó začátečníků, kteří se tam svým počtem skoro nevlezou, ale ze zkušenosti ví, že jich spousta po prázdninách nepřijde, ale přijde nové "stádo", ve kterém onen žadatel o učení bude solidně růst minimálně ten první rok, kdy se dělají pro všechny nováčky stejné základy, ...?

A poslední věc: proč by se měl učitel, jehož čas je pro pokročilé žáky drahocený, "otravovat" tím, že bude každého nováčka zvlášť na každém tréninku, učit základy s vědomím, že na 80% ten člověk stejně po nějaké době (z praxe: je to zhruba 1 rok) odejde? není logické, že tím, že ukáže základy najednou celému stádu, šetří čas pro pokročilé žáky, kteří mu za to opravdu stojí, aby do nich svůj čas investoval?
Můj učitel teda dělá obojí, na začátku roku hromadně stádu a v průběhu roku každému nově příchozímu vysvětluje ty elementární základy zvlášť...

Rostou stejne? A jak to zaridis? Maji stejnej software? Nebo je skupinka zamerne berzdena, aby pockali na ty mene zdatne az je dozenou? Cvicim uz vice jak 26 roku, ale s timhle jsem se jeste nesetkal ... asi nejaci bambinoti :lol: Vzajemne se mezi sebou opravuji ... taky dobry :lol: Fylozofovani nad technikama je take dobre ... vrele doporucuji :wink:

Socialni citeni si rozvijej jak chces, to je v poradku, ale v boji ti nic platne nebude ... tedy pokud k tomu nekdy dojde! Ze prijde vetsina lidi v zari je dano skolnim rokem, koncem prazdnin a dovolenych, ale nema to nic spolecneho s tim se timto terminem nejak zaklinat ... coz se ve vasem pripade nedeje (jak sam pises). Psal jsem o tom pripadu, kde to tak treba maji. Je to to same jako bys prisel do obchodu pro nejakou vec a odpoved by byla ... "Zbozi mame jen od 01.09.-30.09". :lol:

Kdyz je plno, tak je plno ... s tim nikdo nic nenadela at to zkusi za par tydnu, mesicu ... od toho jsou telefony, Net ...

Prave ze naopak, pokrocilej zak je lepe schopen cvicit samostatne ... ma uz jakous takous cvicebni kazen, cca vi co a jak ...
Ano, celemu stadecku najednou :lol: to je prave to co kritizuji - to nestaci a je to zalostne malo ... Takhle se drezuruje, voj. jednotka ... kde je treba aby tam vzniklo pouto mezi jednotlivejma clenama ... Na ulici budes holenku sam a sam za sebe ... tam ti stadovitost v nicem nepomuze, ale to pochopis az se z toho bludu vymanis ... Predpokladam, ze delas neco z japanu, vid? Tak hodne stesti v ceske "kolektivizaci" japonskych BU/BS :lol:

Ano Patriku a proto jsem to tady kritizoval ... neprofesionalita, ktera se schovava za dobractvi je vzdy znouzectnost. A tady je jasnej dukaz. Vsichni na povel paskuji, hybaji se, dychaji, premysleji ... Fasismus :lol: Hodne zdaru ...

for PM diky za doplneni - jsem v praci, mam toho hodne a nestiham si tribit myslenky :wink:
Naposledy upravil luen dne pon 15. říj, 2007 12:11, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pe25tr » pon 15. říj, 2007 12:10

ingwe píše:Přibližně první rok cvičení roste většina nováčků zhruba stejně rychle,...

Tak toto neplati ani na zakladni skole, ani nikde jinde...
ingwe píše:A poslední věc: proč by se měl učitel, ... "otravovat" tím, že bude každého nováčka ... učit základy ...

Vypreparoval jsem schvalne tu "omacku", aby lepe vynikla hola kostra vety.
Z toho, co se clovek uci prvni mesice/roky, se pak cerpa i po deseti a vice letech.
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

.

Příspěvekod luen » pon 15. říj, 2007 12:17

Inwe ... jak dlouho cvicis? Ja chapu, ze nadsene obhajujes to co sam trenujes a i zpusob jakym trenujes, ale uvedom si, ze 90-ta leta jsou pryc a doba experimentovani uz probehla. Vetsinou se experimentovani ukazalo jako naprosto posahane pocinani pomatenejch jedincu, kteri nemeli o BU/BS zajem ... jen se chteli obkolopit poslusnejma oveckama ve sve sekticce :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 15. říj, 2007 12:20

luen píše:Ano Patriku a proto jsem to tady kritizoval ... neprofesionalita, ktera se schovava za dobractvi je vzdy znouzectnost. A tady je jasnej dukaz. Vsichni na povel paskuji, hybaji se, dychaji, premysleji ... Fasismus :lol: Hodne zdaru ...

Ale no tak, všichni na povel páskují, hýbají se, dýchají, přemýšlí... fašismus.

Proč takhle? Proč zase ukazovat prstem na ty škaredý japonský BU? S takovou se na to můžu vy*rat ;)

Teď vážně. V tom, co cvičí ingwe (a neřekl bych, že dlouho) může být (a neříkám, že je) jistý model starých japonských škol. Síto, kterým nepropadnou všichni. Je to metoda (a neříkám, že ideální), jak oddělit zrno od plev ;)

Fakt, že se to přeneslo i do těch moderních japonských BU je zřejmě díky jejich přístupu k vzdělání. Normálka. Jsme zase u toho, že si to můžeš/nemusíš vybrat, ale jak si v tom, zřejmě na to musíš přistoupit. Nemyslím, že by se to tolik lišilo od současných "komerčních" přístupů na Západě.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pon 15. říj, 2007 12:39

patrik píše:
luen píše:Ano Patriku a proto jsem to tady kritizoval ... neprofesionalita, ktera se schovava za dobractvi je vzdy znouzectnost. A tady je jasnej dukaz. Vsichni na povel paskuji, hybaji se, dychaji, premysleji ... Fasismus :lol: Hodne zdaru ...

Ale no tak, všichni na povel páskují, hýbají se, dýchají, přemýšlí... fašismus.

Proč takhle? Proč zase ukazovat prstem na ty škaredý japonský BU? S takovou se na to můžu vy*rat ;)

luen píše:Predpokladam, ze delas neco z japanu, vid? Tak hodne stesti v ceske "kolektivizaci" japonskych BU/BS :lol:

Z textu jasne plyne, ze nekritizuji Japonsky fasismus, ale Cesky :lol: :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 15. říj, 2007 12:45

Muhehe, především zjednodušuješ nebo hážeš do jednoho pytle "předlistopadové karate nábory" a to, co popisuje ingwe... Jestli si to dobře představuju, ingwe mluví o cvičení, které je podobné i u nás. (Proto mě zaráží, že je na tom něco špatného ;) ).

Kihon, základní techniky "v davu" pěti lidí, kteří náhodou omylem dorazí na trénink, když je ten veliký nábor a kteří se po pár týdnech zcvrknou na jednoho a půl ;)

A pro tyhle lidi je i u nás stejná metodika, řekněme během pár prvních týdnů nebo měsíců :)

Nevidím na tom nic špatného a myslím, že i u Vás, nebo kdekoliv jinde se základům věnujete podle stejného klíče.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 15. říj, 2007 13:32

Igor Hnízdo :D no měl jsem za komoušu celkem fajn trenéra.jinač asi bylo řečeno vše.dobrý pedagog a dodal bych zdravá osobnost s přirozenou autoritou. a co se týká bu a bs také s určitou morálkou tedy aby nevychovával zabijáky.možná to zní naivně,ale řekl bych že to je duležitý.
zdravím pavla macka,honzu nováka a pana pavelu
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » pon 15. říj, 2007 13:33

Poslední dva roky jsem slyšel od známých z různých b.u.,že měli na náboru přes 80 lidí.Některé systémy jsou na to holt přizpůsobené a to,že tam cvičí jako stádo je prostě nutnost.To,že někteří šikovnější jsou bržděni v pokroku,protože musí počkat až instruktor obejde ty méně zdatné je stále skoro samozřejmost,ale ti lidé to ví a počítají s tím.
Techniky jsou většinou jednoduché a jasně nalajnované v mnoha knížkách.Ti méně ostýchavý si dojdou za trenérem a občas se ho na něco zeptají a jede se dál.Z vlastní zkušenosti vím,že bylo často důležitější,jak jsme cvičili s kamarádama mimo trénink než na tréninku samotném.
Když například porovnám výuku Arnisu na školách a mimo ně,je to absolutně rozdílné pojetí.Na univerzitách cvičí celá stáda sestavy s tyčema.Je jich třeba 80 v tělocvičně a cvičí podle japon-korea systému.
Mimo školu se cvičí v malých skupinkách a často jen instruktor-žák.Cvičení není jen o technikách a student je neustále vtahován do hloubky systému osobním vedením.Je mi jasný,že v Kung Fu je to úplně stejný.Zatímco na stadionu cvičí 100000 lidí wushu,někde v malé mistnosti učí nějaký strejda 5 kluků jak správně bouchat do dřeva.
Proto bych přitýhle debatě kladl důraz na systém a až potom na intruktora.
Naposledy upravil severin dne pon 15. říj, 2007 14:29, celkově upraveno 1
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pon 15. říj, 2007 13:44

patrik píše:Nevidím na tom nic špatného a myslím, že i u Vás, nebo kdekoliv jinde se základům věnujete podle stejného klíče.

Patrik

Pato ja te zklamu asi to neni stejne :wink: Jak uz tady bylo napsano, lide na tom nejsou stejne ani ve chvili kdy prijdou ... natoz po par mesicich cviceni. Nedavam do spolecne "cvicebni skupiny" lidi, kteri stejne dlouho cvici, ale ty jenz k sobe "pasuji" výkonnostně :wink: Coz asi bude "malinkej" rozdil. Absolutne nehraje roli jak dlouho cvici, ale co umi :wink: Sluzebni stari a dovednost nejdou vzdy ruku v ruce :!:

Nechci to nijak demonizovat ... proste takovej pristup odmitam a jak vidno nejsem sam ... vsechno tecka :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně