Vnitřní síla ki :-)

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pavela » čtv 08. lis, 2007 3:10

jeehehe, správně podotknul jeden člověk ve smyslu bullshit :lol: Základní otázka pro ty, kdo chtějí "používat" blábláblá "energii" čchi/ki v bojování: Dokážete aby vaše čchi/ki klesla do tantian(hara) ? Když ne, tak je vám celá čchi na nic. :lol: :lol: :lol: Čchi prostě v překladu znamená VZDUCH ,NIKOLIV njaká energie! O čchi hi se nemá mluvit, dokonce se nedá ani "použít" čchi prostě existuje nezávisle a dá se trénovat "nepřímýmy" způsoby. (nazývanými Čchi kung-umění vzduchu) Bláboly jako soustřeď se, pošli energii do ruky a ucítíš že ti brní prsty je blábol, falešná iluze "kungfu energetiků" a a pohádka do filmu. Čchi se dá "ucítit" v JEDINÉM případě, že se člověk posadí do hlubokého mabu(kibadači) soustředí energii do podbřišku, pak ještě níže, zatlačí vší silou a ....promptě "ucítí" čchi nejen samotný adept ale i okolí, doprovázená mohutným zvukovým efektem jako když se trhá prostěradlo! 8O :lol: :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » čtv 08. lis, 2007 8:36

spider píše:ingwe: máš pravdu, dík moc za tip!
První, co s tímto senseiem vypadlo z vyhledávače, bylo tohle: http://www.youtube.com/watch?v=MQwmBcNxKG0
To se musí opravdu vidět, začínám chápat, proč je aikido tak "populární" :lol:

můj dobrý kamarád byl na jeho semináři. bere ho vážně, nedělá si z toho prču. a není to podle mně idiot, který se nechá oklamat nějakým šarlatánem. takže já nevím. ten kamarád nemá důvod mi lhát, ale já zatím nemám důvod věřit... ale dyť je to jedno, nijak to můj, jeho, ani p. Yamaueho život neovlivní...
každopádně jestli někdy budu mít prachů jak šlupek, jel bych se na nějakého ki-mástra podívat, ať mám vlastní zkušenost. přidáš se? 8)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » čtv 08. lis, 2007 8:51

Díky, ale sokážu si představit účelněji vynaložené peníze a čas, než za takhle bídné představení. Jako vtip dobrý, ale jako životní cesta (a že to tak spousta idealistů určitě bere...) je to spíš k pláči.
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod seanae » čtv 08. lis, 2007 11:22

:D :D :D a co jinyho by melo v tele proudit kdyz ne cchi? z ceho vychazi kime v karate? energie cchi kungu? atd... snad ne ze spevneni svalu :D to beru jako novodoby zvast pro lamy kery verej jen v to co videj, ponevadz si asi myslej ze sou Buh ze vse obsahnou :D :D :D
Ale ok nic proti gustu :wink: vzdyt kung fu je prece moderni umeni :D :D
seanae
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod seanae » čtv 08. lis, 2007 11:24

:idea: to moderni umeni nemyslim vazne jen jako kritiku k dnesnimu pristupu aby se zas nakej aktivista nezacal ozyvat. :roll:
seanae
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod spider » čtv 08. lis, 2007 11:46

seanae píše::D :D :D a co jinyho by melo v tele proudit kdyz ne cchi? z ceho vychazi kime v karate? energie cchi kungu? atd... snad ne ze spevneni svalu :D to beru jako novodoby zvast pro lamy kery verej jen v to co videj, ponevadz si asi myslej ze sou Buh ze vse obsahnou :D :D :D
Ale ok nic proti gustu :wink: vzdyt kung fu je prece moderni umeni :D :D

Ano, nevěřím všemu, co se mi podsouvá, což je mimochodem právě jeden z hlavních znaků lamek.
V mém těle proudí krev (ale ty asi po bouračce požádáš o transfuzi cchi :wink: ), no a kdybych byl v ouzkých, spolehnu se určitě na ty prachsprosté kontrakce svalů, abych pak nemusel ve špitále spekulovat, že ten, co mě tam poslal, měl asi větší ki :lol:
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod MED » čtv 08. lis, 2007 12:45

spider píše:Díky, ale sokážu si představit účelněji vynaložené peníze a čas, než za takhle bídné představení. Jako vtip dobrý, ale jako životní cesta (a že to tak spousta idealistů určitě bere...) je to spíš k pláči.

už se to tu řešilo tak si počti
http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... ght=#59029
MED
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod qBrona » čtv 08. lis, 2007 15:35

spider píše:
qBrona píše: Jistě existovali mistři v Japonsku, kteří tuto mimořádnou energii dokázali použít i na venek, jako způsob boje. :wink:

To je zajímavé, můžeš to prosím trochu rozvést? Co si lze pod takovým bojovým nasazením představit?

"...dosáhl neozbrojený boj vrcholu své složitosti, ptže při něm nedocházelo k žádnému fyzickému kontaktu mezi protivníky a technika i strategie boje se redukovaly do rozměru čisté, nehmotné síly, jež však dokázala slabšího z obou bojovníků rozdrtit." Harrison píše: "slovo Kiai je složeno z ki, což značí mysl, vůli, pohnutky, ducha atd., ..a ai, což je zkrácené zněníslovesa awasu, znamenající spojovat." "zvláštním vektorem této síly - prakticky technika, jíž je tato síla přetlumočena svému cíli je lidský hlas. Proto se jménem kiai většinou označovala specifická metoda boje založená na použití hlasu jako zbraně. Předpokládalo se, že tuto "techniku" ovládají buši vyšších kategorií, časem však někteří bojovníci přivedli užívání kiai k takové dokonalosti, že se stalo samostatným plnoprávným uměním. Vzhledem k důležitosti hlubokého, břišního dýchání a mentální projekce při nasměrování výkřiku koordinovaným směrem existují v učení budžucu náznaky, že nejdokonalejšími učiteli kiai byli mistři zenu. " :wink:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » čtv 08. lis, 2007 16:29

qBrona píše:
"...dosáhl neozbrojený boj vrcholu své složitosti, ptže při něm nedocházelo k žádnému fyzickému kontaktu mezi protivníky a technika i strategie boje se redukovaly do rozměru čisté, nehmotné síly, jež však dokázala slabšího z obou bojovníků rozdrtit." Harrison píše: "slovo Kiai je složeno z ki, což značí mysl, vůli, pohnutky, ducha atd., ..a ai, což je zkrácené zněníslovesa awasu, znamenající spojovat." "zvláštním vektorem této síly - prakticky technika, jíž je tato síla přetlumočena svému cíli je lidský hlas. Proto se jménem kiai většinou označovala specifická metoda boje založená na použití hlasu jako zbraně. Předpokládalo se, že tuto "techniku" ovládají buši vyšších kategorií, časem však někteří bojovníci přivedli užívání kiai k takové dokonalosti, že se stalo samostatným plnoprávným uměním. Vzhledem k důležitosti hlubokého, břišního dýchání a mentální projekce při nasměrování výkřiku koordinovaným směrem existují v učení budžucu náznaky, že nejdokonalejšími učiteli kiai byli mistři zenu. " :wink:

Proste Kabala :lol:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kabala
http://www.etf.cuni.cz/~rehak/publik/kabala
http://astrollogie.net/kabala.html

Ja znam jednoho, "Mistr Holina", ktery cvicil u psychotronika ze saolinu styl kunfu zen ... Mozna mi to nebudete verit, ale je to tak a mam na to cca 40 svedku (ne jehovovych) :lol: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » čtv 08. lis, 2007 18:46

ukropcany píše:Nezabudnem do smrti, keď sme boli v Plzni na aikido :D seminári a trošku sme českých bratov vymačkali že s nami nevedeli pohnúť, na tie ich reči... Ty vole, vy máte ale ki... a to hara... :roll: Normálne som zapochyboval, či predsalen nebudem nejaký ten reinkarnovaný máster zo stredoveku... :wink:

hehehe :lol:
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » pát 09. lis, 2007 17:06

pavela píše:jeehehe, správně podotknul jeden člověk ve smyslu bullshit :lol: Základní otázka pro ty, kdo chtějí "používat" blábláblá "energii" čchi/ki v bojování: Dokážete aby vaše čchi/ki klesla do tantian(hara) ? Když ne, tak je vám celá čchi na nic. :lol: :lol: :lol: Čchi prostě v překladu znamená VZDUCH ,NIKOLIV njaká energie! O čchi hi se nemá mluvit, dokonce se nedá ani "použít" čchi prostě existuje nezávisle a dá se trénovat "nepřímýmy" způsoby. (nazývanými Čchi kung-umění vzduchu) Bláboly jako soustřeď se, pošli energii do ruky a ucítíš že ti brní prsty je blábol, falešná iluze "kungfu energetiků" a a pohádka do filmu. Čchi se dá "ucítit" v JEDINÉM případě, že se člověk posadí do hlubokého mabu(kibadači) soustředí energii do podbřišku, pak ještě níže, zatlačí vší silou a ....promptě "ucítí" čchi nejen samotný adept ale i okolí, doprovázená mohutným zvukovým efektem jako když se trhá prostěradlo! 8O :lol: :lol: :lol:

Promiň, jen abych si to trochu pro sebe ujasnil a nežil v bludu :wink:
Ten pojem čchi, který tady zmiňuješ, že to znamená pouze vzduch - je to ta čchi, která se v transkripci píše qi?
Pokud ano, tak se obávám, že to bude znamenat nejen vzduch, ale i tu energii, která je (pokud se bavíme o qi v souvislosti s člověkem), co já vím, základem tradiční čínské medicíny, o které např. pan Vladimír Ando ve své knize"Klasická čínská medicína" (pětidílné) píše na desítkách až stovkách stránek, a které se někdy také říká v souvislosti s člověkem "vitální, životní energie".
Tuto qi kultivuje(stimuluje, zlepšuje cirkulaci,posiluje...) qigong.
Např. v taijiquan, se qi objevuje v tzv. 6 harmonií (3 vnější a 3 vnitřní), právě u těch vnitřních, které jsou - Xin(srdce,povaha,emoce) má být v harmonii (spojitosti) s Yi(mysl,záměr), Yi(mysl,záměr) má být v harmonii (spojitosti) s Qi, Qi má být v harmonii(spojitosti) s Li-zde to neznamená jen svalová síla, ale síla obecně (někdy se uvádí v této harmonii Qi-Jin).
Dá se také říci, že právě ta poslední harmonie Qi-Li znamená sama o sobě Jin, protože Qi+Li znamená obecnou definici pro Jin.
Takto jsem to pobral a tak to chápu já :wink: :)
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Boris68 » pát 09. lis, 2007 18:14

spider píše:ingwe: máš pravdu, dík moc za tip!
První, co s tímto senseiem vypadlo z vyhledávače, bylo tohle: http://www.youtube.com/watch?v=MQwmBcNxKG0
To se musí opravdu vidět, začínám chápat, proč je aikido tak "populární" :lol:

Hmm tak toto jsem viděl na vlastní oči v Praze. Nevím jak to Yamaue dělá, ale nikoho jiného jsem toto dělat na živo neviděl. Je pravda že když jsem se ho ptal aby to na mě vyzkoušel tak odmítl. Na což má pravo, jinak asi by nedělal nic jiného, a asi nemá zapotřebí všechny přesvědčovat. V každém případe to není Aikido ale Aikidžitsu nebo tak nějak. Myslím že byste před tímhle týpkem všichni stáhli ocas. Respekt
www.wingchunpraha.org

Jednoduchost, přímočarost, ekonomie pohybu, minimální využití fyzické síly, praktičnost.
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod migli » pát 09. lis, 2007 19:36

2 pavela:

ja znam jeste jeden zpusob "citeni" cchi podle tveho kontextu :)
boj na zemi se 100kilovym sparingem po veceri skladajici se z fazoli a uzeneho
:lol: :twisted:

to je pak takova sila cchi, ze se trha kimono a sparing uvolnuje sevreni :lol:

a ani se nemusis soustredit na to, aby ti cchi nekam klesala...
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » pát 09. lis, 2007 23:41

Boris68 píše: Myslím že byste před tímhle týpkem všichni stáhli ocas. Respekt

Všichni ne, já bych si teda před ním rozhodně nic nestahoval :wink:

- Ale vážně, fascinuje mě, kolik lidí je ještě dnes ochotných věřit na pohádky...
Tohle video už tu možná proběhlo, ale je velmi poučné... aneb lehce na cvičišti, těžce na bojišti :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=gEDaCIDvj6I
Varování pro energetiky - sledování tohoto klipu může vážně poškodit vaše Ki!
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » sob 10. lis, 2007 10:04

Janoj: OK a teď řekni, jak to chápeš ?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TF » sob 10. lis, 2007 11:51

spider píše:
Boris68 píše: Myslím že byste před tímhle týpkem všichni stáhli ocas. Respekt

Všichni ne, já bych si teda před ním rozhodně nic nestahoval :wink:

- Ale vážně, fascinuje mě, kolik lidí je ještě dnes ochotných věřit na pohádky...
Tohle video už tu možná proběhlo, ale je velmi poučné... aneb lehce na cvičišti, těžce na bojišti :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=gEDaCIDvj6I
Varování pro energetiky - sledování tohoto klipu může vážně poškodit vaše Ki!

jj nedávno to tu bylo ale myslím že to přesně vystihuje celou tuhle debatu :lol:
TF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » sob 10. lis, 2007 13:56

Mohlo by se zdát, že zastánci existence Ki obhajují neobhajitelné, ale je to možná ještě trošku jinak. Měl jsem hned na začátku přesněji definovat, co si pod Ki představuji. S těmito vágními pojmy je totiž potíž, to máte jako třeba s duší - každý si pod ní představí něco jiného.
Takže maximálně zjednodušeně:
1) Ki jako specifický stav mysli, pocit nebo něco podobně subjektivně vnímaného ... proč ne, když tomu někdo chce říkat zrovna takhle.
2) Ki jako prostředek fyzické manipulace s protivníkem (nejlépe úplně bez kontaktu s ním) = bullshit, o kterém je tohle vlákno...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Atreo » sob 10. lis, 2007 18:52

Jako totální bullshit bych tu "Ki" zase nebral, je to možná stejná "energie" která spojila chemické prvky do buněk (nějak se mi nechce veřit že to bylo typem, 'hele, jádro, pojď ke mě do obalu a jen tak začni fungovat') - sry za tohle 'vědecké' okomentování.

Pokud vím, tak se ale i znalosti lidké anatomie od začátku vyvíjely stejně jako znalosti BU, takže pročby nemohla eistovat? A řekněte mi JEDINÝ důvod proč by to někdo, do by to uměl ovládat, rozhlašoval lidem po světě, těm samým, co kradou, vydírají, ničí přírodu atd. Nepochybuju o tom že ti co do světa řvou "Ovládám Ki, porazím tě jenom Ki, a podobně..." kecají.

Někdo řekl: "Nemožné neexistuje" a já dodávám "...a někteří toho zneužívají."
Atreo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod spider » sob 10. lis, 2007 19:14

Atreo píše:Jako totální bullshit bych tu "Ki" zase nebral, je to možná stejná "energie" která spojila chemické prvky do buněk (nějak se mi nechce veřit že to bylo typem, 'hele, jádro, pojď ke mě do obalu a jen tak začni fungovat') - sry za tohle 'vědecké' okomentování.

Pokud vím, tak se ale i znalosti lidké anatomie od začátku vyvíjely stejně jako znalosti BU, takže pročby nemohla eistovat? A řekněte mi JEDINÝ důvod proč by to někdo, do by to uměl ovládat, rozhlašoval lidem po světě, těm samým, co kradou, vydírají, ničí přírodu atd. Nepochybuju o tom že ti co do světa řvou "Ovládám Ki, porazím tě jenom Ki, a podobně..." kecají.

Někdo řekl: "Nemožné neexistuje" a já dodávám "...a někteří toho zneužívají."

No jo, NEEXISTENCI jakýchkoliv jevů tohoto typu obecně nelze objektivně dokázat, to je možné JEN NAOPAK. Důkazní břemeno tedy leží na bedrech energetiků, ale ti žijí ve svém zvláštním světě, ve kterém si nemusí nic dokazovat 8)
Na uvedeném videu se o to pokusil ten nešťastný starý aiki master, který tomu nejspíš sám uvěřil, ale nějak to nedopadlo :wink: Respektive se ukázalo, že to funguje jen v jeho hlavě a v myslích jeho studentů, naladěných na stejnou vlnu...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod ingwe » sob 10. lis, 2007 19:19

Atreo píše:Jako totální bullshit bych tu "Ki" zase nebral, je to možná stejná "energie" která spojila chemické prvky do buněk (nějak se mi nechce veřit že to bylo typem, 'hele, jádro, pojď ke mě do obalu a jen tak začni fungovat')

teorie koacervátů, která se učí na gymnáziích, mi furt připadá přijatelnější, než že první organismy dala dohromady nějaká tajemná síla :roll: ...

jinak to co píšeš, že lidi, kteří by ki dokázali opravdu použít v boji, by to určitě netroubili do světa, to sem už psal - aspoň tady jsme za jedno :D
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně