spider píše:ingwe: máš pravdu, dík moc za tip!
První, co s tímto senseiem vypadlo z vyhledávače, bylo tohle: http://www.youtube.com/watch?v=MQwmBcNxKG0
To se musí opravdu vidět, začínám chápat, proč je aikido tak "populární"
seanae píše::D![]()
a co jinyho by melo v tele proudit kdyz ne cchi? z ceho vychazi kime v karate? energie cchi kungu? atd... snad ne ze spevneni svalu
to beru jako novodoby zvast pro lamy kery verej jen v to co videj, ponevadz si asi myslej ze sou Buh ze vse obsahnou
![]()
![]()
![]()
Ale ok nic proti gustuvzdyt kung fu je prece moderni umeni
![]()
spider píše:Díky, ale sokážu si představit účelněji vynaložené peníze a čas, než za takhle bídné představení. Jako vtip dobrý, ale jako životní cesta (a že to tak spousta idealistů určitě bere...) je to spíš k pláči.
spider píše:qBrona píše: Jistě existovali mistři v Japonsku, kteří tuto mimořádnou energii dokázali použít i na venek, jako způsob boje.
To je zajímavé, můžeš to prosím trochu rozvést? Co si lze pod takovým bojovým nasazením představit?
qBrona píše:
"...dosáhl neozbrojený boj vrcholu své složitosti, ptže při něm nedocházelo k žádnému fyzickému kontaktu mezi protivníky a technika i strategie boje se redukovaly do rozměru čisté, nehmotné síly, jež však dokázala slabšího z obou bojovníků rozdrtit." Harrison píše: "slovo Kiai je složeno z ki, což značí mysl, vůli, pohnutky, ducha atd., ..a ai, což je zkrácené zněníslovesa awasu, znamenající spojovat." "zvláštním vektorem této síly - prakticky technika, jíž je tato síla přetlumočena svému cíli je lidský hlas. Proto se jménem kiai většinou označovala specifická metoda boje založená na použití hlasu jako zbraně. Předpokládalo se, že tuto "techniku" ovládají buši vyšších kategorií, časem však někteří bojovníci přivedli užívání kiai k takové dokonalosti, že se stalo samostatným plnoprávným uměním. Vzhledem k důležitosti hlubokého, břišního dýchání a mentální projekce při nasměrování výkřiku koordinovaným směrem existují v učení budžucu náznaky, že nejdokonalejšími učiteli kiai byli mistři zenu. "
ukropcany píše:Nezabudnem do smrti, keď sme boli v Plzni na aikidoseminári a trošku sme českých bratov vymačkali že s nami nevedeli pohnúť, na tie ich reči... Ty vole, vy máte ale ki... a to hara...
Normálne som zapochyboval, či predsalen nebudem nejaký ten reinkarnovaný máster zo stredoveku...
pavela píše:jeehehe, správně podotknul jeden člověk ve smyslu bullshitZákladní otázka pro ty, kdo chtějí "používat" blábláblá "energii" čchi/ki v bojování: Dokážete aby vaše čchi/ki klesla do tantian(hara) ? Když ne, tak je vám celá čchi na nic.
![]()
![]()
Čchi prostě v překladu znamená VZDUCH ,NIKOLIV njaká energie! O čchi hi se nemá mluvit, dokonce se nedá ani "použít" čchi prostě existuje nezávisle a dá se trénovat "nepřímýmy" způsoby. (nazývanými Čchi kung-umění vzduchu) Bláboly jako soustřeď se, pošli energii do ruky a ucítíš že ti brní prsty je blábol, falešná iluze "kungfu energetiků" a a pohádka do filmu. Čchi se dá "ucítit" v JEDINÉM případě, že se člověk posadí do hlubokého mabu(kibadači) soustředí energii do podbřišku, pak ještě níže, zatlačí vší silou a ....promptě "ucítí" čchi nejen samotný adept ale i okolí, doprovázená mohutným zvukovým efektem jako když se trhá prostěradlo!
![]()
![]()
![]()
spider píše:ingwe: máš pravdu, dík moc za tip!
První, co s tímto senseiem vypadlo z vyhledávače, bylo tohle: http://www.youtube.com/watch?v=MQwmBcNxKG0
To se musí opravdu vidět, začínám chápat, proč je aikido tak "populární"
Boris68 píše: Myslím že byste před tímhle týpkem všichni stáhli ocas. Respekt
spider píše:Boris68 píše: Myslím že byste před tímhle týpkem všichni stáhli ocas. Respekt
Všichni ne, já bych si teda před ním rozhodně nic nestahoval![]()
- Ale vážně, fascinuje mě, kolik lidí je ještě dnes ochotných věřit na pohádky...
Tohle video už tu možná proběhlo, ale je velmi poučné... aneb lehce na cvičišti, těžce na bojišti![]()
http://www.youtube.com/watch?v=gEDaCIDvj6I
Varování pro energetiky - sledování tohoto klipu může vážně poškodit vaše Ki!
Atreo píše:Jako totální bullshit bych tu "Ki" zase nebral, je to možná stejná "energie" která spojila chemické prvky do buněk (nějak se mi nechce veřit že to bylo typem, 'hele, jádro, pojď ke mě do obalu a jen tak začni fungovat') - sry za tohle 'vědecké' okomentování.
Pokud vím, tak se ale i znalosti lidké anatomie od začátku vyvíjely stejně jako znalosti BU, takže pročby nemohla eistovat? A řekněte mi JEDINÝ důvod proč by to někdo, do by to uměl ovládat, rozhlašoval lidem po světě, těm samým, co kradou, vydírají, ničí přírodu atd. Nepochybuju o tom že ti co do světa řvou "Ovládám Ki, porazím tě jenom Ki, a podobně..." kecají.
Někdo řekl: "Nemožné neexistuje" a já dodávám "...a někteří toho zneužívají."
Atreo píše:Jako totální bullshit bych tu "Ki" zase nebral, je to možná stejná "energie" která spojila chemické prvky do buněk (nějak se mi nechce veřit že to bylo typem, 'hele, jádro, pojď ke mě do obalu a jen tak začni fungovat')
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků