od Anonymní » úte 04. kvě, 2004 19:21
Ahoj, já cvičím Shotokan a tak nějak se musím trochu ozvat. Možná že jsem udělal chybu, že jsem se teď přiznal co cvičím, protože mi někdy příjde, že lidé kteří cvičí Shotokan jsou prašiví a nestojí za řeč. Tím nemyslím zdejší diskusy, zde to tak do extrému ... zatim ... nedošlo. Ale jisté podcenování zde je.
Ano, já jsem si vědom toho, že shotokan není to "pravé" karate ( původní) .... to je jasné. Původní je Te ( Okinawate ). Ale myslím si, že Funakoshi nebyl žádný blbec a změny které provedl on nebudou výplodem choré mysli. Netvrdím že shotokan je nejlepší apd., ale jen chci říct, že pokuď se mu člověk vážně věnuje tak zjistí že to není žádná slátanina.
Navzdory všemu co říkají o shotokanu jiné styly a směry BU, já cvičím shotokan strašně rád a miluju toto bojové umění. Takže se cítím trochu dotčený, protože otázky typu:" tak nám řekni kolikátý dan má tvůj učitel ... určitě desátý, že?" na mně působí, jako by všichni shotokanisté byli pouze lidé kteří nejdřív ukáží který dan a jaké závody vyhráli a to je vše.
Chci podotknout, že ne všichni shotokan karatisté jsou jen chodící přehlídka danů a diplomů ale že jsou zde i tací kteří to myslí upřímně a v duchu cesty Do. Doufám že nejsem sám.
Je pravda, že čím větší dan máte tím více vás poslouchají, že dana je možno získat nějakou ... podezřelou ... cestou, že ohledně závodů dochází k "politikaření" apd. Toto nejspíš je pravda, sám jsem něco zaslech ( ... někdy z první ruky, někdy z druhé ruky ... ). Je mi to líto že ktomu dochází ale nevinte za to, prosím, Shotokan jako styl takový a neodsuzujte jej. Za to mohou pouze lidé jakožto jednotlivci kteří tak činí, či případně špatné vedení té či které organizace. Ale nemůžou za to techniky jako je Age - uke, či kopy nebo kata Bassai - Dai ( např. ). Dokonce ani ne závody, nebo myšlenka sportu ( myslím tím myšlenka sportu .... ta je dobrá a neříká že se má politikařit apd. ... to zas jen skazili lidé a peníze). ... myslím si že za ten sport a ty závody od vás asi dostanu co proto ...
Karate se má studovat, hledat co je v technikách, co je v lidech a v jejich myslích, duších. Vidím jistou symboliku v tom, že je Funakoshi v drtivé většině na fotografiích prezentován jak sedí v kimonu a vedle a vruce drží jakési spisy a svazky či co( tady nejsem z cela přesný, takže se omlouvám za popis foto).
Bohužel mi připadá, že oě strany sklouzli k posotoji - my jsme jediní a správní - a to jak strana shotokan karatistů tak i strana čínských BU ale i některých jap. boj umění. Považuju to za obrovskou chybu apřipadá mi, že si každé boj. uění hraje na svém písečku a o tom cizím boj umění mluví na svých seminářech a ve svých školách podcenujícím způsobem ale že by si společně a otevřeně pohovořily, to ne. V drtivém případě vidím jak karatisté řeknou :" ... no jo, taichista, nebo co to je ... zase nějaký wushu..." a ostatní cvičenci BU na směr shotokanu :" ... hm, karatista, ty jeho podělaný přímá udery a medaile ... žádná energie a skurvený klouby ... ).
Nevím kterej styl je nelepší, ale ať je to jak chce, já jsem Shotokanista a mám tento styl z celého srdce rád. A rád se dozvídám informace i o jiných boj. uměních, protože se snažím studovat boj. umění v celé jeho šíři, abych mohl porovnávat a mít nějakou znalost o tom co se u nás v shotokanu dělá jinak než jinde a proč to tak je nebo není a opačně proč to dělají inde jinak než u nás, popřípadě co je stejné ( ... zatím mám spíše zkušenosti, že je dost věcí stejný ve všech boj. uměních, pouze se to schovává za jinou formou ... prostě člověk musí být všímavý).
Toto vše je pouze můj osobní názor a způsob jakým chápu Shotokan já.
S pozdravem Shotokanista.