BaRbaK píše:Čau, začal jsem asi přede dvěma měsíci chodit na MT a je to strašně mě to baví, každopádně mě zajímá názor, jestli je dobré přidat ještě jeden styl ke stávajícímu. Na MT chodím dvakrát týdně a ještě bych chtěl přidat dvakrát týdně krav maga, co si o tom myslíte, má to smysl?
Hele, já bych si to na tvým místě zatím nekomplikoval. Děláš MT moc krátce, takže seš zatím začátečník, kterej ještě nemá zautomatizovanou motoriku tohoto stylu a není "vybouchanej", takže by nebylo příliš rozumný přihazovat si k tomu něco dalšího, to si nech radši na později. Pokud máš čas trénovat vícekrát týdně, zkus radši chodit 4x na MT, ať se rychlejš dostaneš na nějakou vyšší úroveň. Případně časem můžeš zkusit MT kombinovat s klasickým boxem, protože MT nemá ty ruce zas až tak vychytaný. No a až budeš časem na MT (nebo boxu) bez problémů trénovat mezi pokročilýma, tak bych tu krav magu zkusil. Podle mýho názoru je to dobrá nadstavba pro trénovaný strikery (boxery, kickboxery a thaiboxery), protože pohyb je tam prakticky identickej. Ovšem netrénovanýmu loserovi, kterej ani neumí pořádně bouchnout, je krav maga k ničemu

Proto to taky vypadá tak žalostně, když zkoušejí na KM spárovat lidi, kteří žádnej pořádnej strikerskej styl nikdy nedělali...

A taky nesmíme zapomenout, že je krav maga a krav maga

Tenhle styl prostě teď frčí, takže mimo regulérních instruktorů do ní bude fušovat i nemálo pseudoučitelů, co jí viděli akorát tak na nějakým DVD, ale sundají si maskovaný kimono z Musada, dají ho do skříně k sukýnce z aikida, satenovýmu pyžámku z kung fu, "streetfighterskýmu" tričku z WT a černýmu kinonu z ninjutsu, pořídí si "zabijácký" tričko s hebrejskýma nápisama, nasadí v obličeji výraz nejzkušenějších instruktorů těch nejzabijáčtějších forem krav magy a KAPAPu a začnou "učit"...
Jinak co se týče zápasnických stylů, tak určitě není od věci si někdy něco takovýho zkusit. Člověk se naučí padat, aniž by si ublížil a vůbec se trochu "otrká", jak to v těhle stylech chodí. Z hlediska sebeobrany to ovšem považuju za okrajovou záležitost. Jít v opravdovým pouličním střetu dobrovolně do boje na zemi je totální hovadina

®e je to nepoužitelný proti více soupeřům najednou, to chápe asi každej. Ale i v boji jeden na jednoho je to obrovský riziko, protože máte omezený periferní vidění, takže budete zakončovat někoho na zemi, zezadu nečekaně přiběhne jeho kámoš a zahraje si s váma fotbal - ledviny, hlava...

A i když ho náhodou uvidíte přibíhat, máte strašně omezený možnosti reagovat, stačí aby vás ten pod váma trochu přidržel a stejně se vezete... A to ani nemluvím o tom, jak je v těsným kontaktu při boji na zemi snadný udělat grapplerovi nějakou z prasáren, který jsou ve sportu pochopitelně zakázaný. Můj názor, stejně jako různých praktiků, kteří se perou v rámci zaměstnání je takovej, že 90% pouličních konfliktů vyřeší ruce.