Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Lada » pát 06. říj, 2006 12:05

gnu píše:
Mno.
Dovoluji si zde zpochybnit nazor:
Cím menší plochou se útočí tím lepší účinek

Proc ?
Protoze vetsi plocha nadela pri dopadu vice skody.
Castecne mas pravdu, ale neni to 100%.
Vetsi(a hlavne tvrdsi) plocha - ted myslim tu pest
ma take VELMI ZNACNY UCINEK, pri spravnem pouziti !!!
Pozor na takovehle vyroky. Pak to vypada, ze nad urcite techniky neni a ze jsou desne efektivni.
Vsechno co se v minulosti v praxi osvedcilo a pouzijes to spravne,
tak byva efektivni.
Je jedno jestli je to pest, nebo prsty....jendou to je pest a za 3 minuty prsty.
NEMOHU SOUHLASIT s tak radikalne vyslovenym nazorem, ze
Cím menší plochou se útočí tím lepší účinek.

Hups já to nemyslel nijak radikálně :oops: a už vůbec né že nad tyto techniky není a že jsou nejlepší to určitě ne....jestli to tak vyznělo tak se omlouvám, jen jsem chtěl poukázal na to že se dají použít a oponoval xavierovu názoru. „K cemu mi je uder prsty - nema silu, neverim, ze by ho nekdo dokazal opravdu v realu pouzit aby byl k necemu a navic proc tohle cvicit, kdyz pest je proste pest... (ja vim, je to do jiste miry relativni) „
Chtěl jsem poukázat na to že se dají použít a to s tou plochou bylo myšleno fyzikálně, takže když si to přebereme do reálu tak je možno vyvinout prstem dostatečnou sílu aby to mělo razantní účinek jelikož ta síla působí na velmi malou plochu (samo za předpokaldu dobrého umístení a s tím že si člověk neublíží), kdežto pěst se roznese na mnohem větší plochu i když se mlátí dvěma klouby tedy samo většinou dle místa dopadu úderu.
Navíc jsem primárně vyjmenoval místa kde zrovna moc síly člověk nepotřebuje a dají se spíše využít když je člověk v boji už trocha v úzkých, při držení atp….

No snad už je to srozumitelnější
PS: já preferuji spíše ty pěsti
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Pohádky v karate

Příspěvekod Jendis » pát 06. říj, 2006 12:39

luen píše:....... ale hlavně kvůli schopnosti se v boji pohybovat ...

Na tohle si vždycky vzpomenu,když se na tréninku snažím zvládat pohybovat se v tomhle :arrow:

http://kazi.webz.cz/serm/k/fabris.cs.htm
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pát 06. říj, 2006 12:40

sun píše:Jo hoši, to asi půjde dost těžko, s tím si holt musím pomoct sám a to i s pomocí taijiquan a ne vás.
Když jsem letos lezl na Priečné sedlo v Tatrách - poprvé v životě, tak jsem fakt místama měl strach a taky se bojím, aby se mým blízkým něco nepříjemného nestalo a taky se bojím, že někomu něco nepříjemného můžu způsobit i já a pak se bojím, že v kritické situaci selžu - myslím morálně, ne že se mi nepostaví :D
Takže vidíte, že mé důvody proč cvičím taijiquan, jsou trochu někde jinde než jsou vaše důvody, proč cvičíte to vaše BU. Mrzí mne, že vám to musím říkat takhle polopatě, ale vyzkoušel jsem snad vše, co se dalo.

Mam to tedy chapat tak, ze Tai Ji Quan cvicis jako relaxacne-terapeuticke cviceni? Z duvodu odstraneni stresu, posileni sebevedomi, zbaveni se obav, atd.? Pokud ano, tak to beru a uz to nebudu komentovat. Upozornim vsak, ze v takovem pripade nelze o takovem cviceni hovorit jako o bojovem umeni. Muzeme spise mluvit o terapeutickym cvicenim (tak rikajic obdoba holotropniho dychani, kineziologie, atd). Pak bych tomu pripadne i zmenil nazev z Tai Ji Quan na Tai Ji Relax.

Byl bych nerad, aby tento muj prispevek vyznel vysmesne. To rozhodne ne. Jen jsem chtel zduraznit, ze pokud Tai Ji Quan (ci jine BU) cvicime bez ohledu na jeho primarni zamer - boj, tak to jiz nelze oznacit za bojove umeni. A to je pro me jadro celeho problemu.

Pokud se ve svem nazoru mylim, tak me, prosim, oprav.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Pohádky v karate

Příspěvekod luen » pát 06. říj, 2006 13:31

Jendis píše:Na tohle si vždycky vzpomenu,když se na tréninku snažím zvládat pohybovat se v tomhle :arrow:

jj je to dřina, aby to nevypadalo nějak takhle Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 06. říj, 2006 13:43

No von si každej může cvičit bojový umění z jdůvodu, kterej se mu hodí, někdo se chce umět prát, někdo chce bejt zdravej a někdo chce aby mu to dobře fungovalo. Problém je v tom, že důvod proč se to cvičí nemění nic na tom, JAK se to cvičí. protože všechny tyhle účinky to má jenom když e to cvičí správně a ten způsob je jenom jeden. Takže jestli se chce někdo umět prát nebo třeba bejt dobrej v posteli, musí to cvičit stejně. Jestli někdo bude svičit taiji pro relaxaci a bude zkroucenej jako paragraf(viz třeba združení taoistického taiji) a bude to flinkat lážo plážo, tak si stejně moc nevyrelaxuje, spíš si pokazí zdraví... PS Luen, ty procenta samozřejmě nikdo neměří, nemyslel jem to absolutně,je to od oka, prostě třeba san qi bu má přibližně 70% váhu na jedný noze . Pochopitelně měřit kopy úhloměrem, jak se to tradovalo o nějakých taekwondistech (nebo měření úhloměrem fotek Yang Chenfu aby se to cvičilo stejně, což jsem taky slyšel) je blbost. Jinak postoje HLAVNÉ statické (Zhanzhuang) jsou velmi prospěšná věc i pro dospělé, zesiluje to nohy :lol:
Naposledy upravil pavela dne pát 06. říj, 2006 13:45, celkově upraveno 1
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 06. říj, 2006 13:45

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 18:53, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 06. říj, 2006 14:10

pavela píše:Jinak postoje HLAVNÉ statické (Zhanzhuang) jsou velmi prospěšná věc i pro dospělé, zesiluje to nohy :lol:

Zhan Zhuang cvičíme (to víš moc dobře), ale to je z jiného soudku a na tohle se Player neptal Obrázek

Prostě nejsem zastáncem styl boje "Golem" asi takto Obrázek On také pohyb je to, co především generuje sílu, rychlost atd... Ale já myslím, že si rozumíme Obrázek
Naposledy upravil luen dne pát 06. říj, 2006 14:37, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 06. říj, 2006 14:36

4pucmaz: to jsme se nějak minuli. To neměla být polemika s tvým názorem nebo výzva k flame, ale jen můj humble opinion. Prostě jsem chtěl vyjádřit svůj názor, že chápaní zdvořilosti je v Japonsku poněkud odlišné (ty říkáš, že je nebo že není?). V žádném případě nezastávám názor, že Japonci mají ubohou mentalitu - poukázání na odlišnost kultur snad není snižováním jedné z nich. A rasismus/diskriminaci do toho netahej - nemyslím, že by z mýho postu něco takovýho vyplývalo.
A že se Japonci uráží v duchu tradic - sorry, ale to je tak překroucený, že tě z toho musí bolet ruce.
Prostě mám pocit (možná nesprávný), že Japonec je mnohem víc deformován a svázán pravidly v tom smyslu, že má zábrany vůbec někomu sdělit svůj negativní názor na něj, zatímco ne-Japonec s tím takový problém nemá a dokáže třeba zvolit vhodnou formu.
Příklad: kdysi jsem dělal na projektu v mezinárodním týmu, kde byl i Japonec. Měli jsme tam kolegu, který podělal, na co se podíval - líný, blbý, neschopný a uřvaný. Když došlo na lámání chleba, my jsme mu (i jeho nadřízeným) to řekli (relativně slušně), zatímco Japonec opustil místnost a raději v dobré víře začal spřádat intriky u managementu, aby toho blba dostal od válu. Když jsme se ho potom ptali, proč takto, tak nám vysvětlil, že se za nás a náš rozhovor s kolegou styděl a že v Japonsku by takto nikdo nejednal. Donekonečna tomu blbovi opakoval, jak je skvělý a jak mu to jde a současně ho ohazoval u šéfstva. Nebyl to zbabělec ani krysa - prostě byl tak vychován.

Jak říkám, jen můj pohled. Určitě to opraví někdo, kdo v JPN žije/byl a ví o tom víc.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 06. říj, 2006 14:38

Luen : me slo jen o to, jak cloveku, ktery nikdy nic necvicil rozumne vysvetlis, ze je v tenhle moment vetsina vahy na predni noze, napriklad.Nemyslim si, ze uvedeni procent je spatne, je to prave jako na te ZS, procenta snad pochopil kazdy, takze i ten zacatecnik v BU snad lepe pochopi, ze kdyz mu reknes, ze dejme tomu tech 70 procent vahy je na predni noze, ze tu vahu na ni presune, protoze vi, ze 70 procent je vic jak polovina;)

"V praktickém použití vypadají postoje jinak než při nácviku postojů/pozic "

..s tim samozrejme souhlasim, ale abych umel pouzivat spravne ty vyssi, praktictejsi postoje, musim se naucit chodit v nizkych, u kterych si uvedomim sve teziste apod., je tak?

"jestli tím míníš hloubku postojů, tak tady záleží na tom jakou potřebuješ vygenerovat sílu ... což se mění dle situace"

..ano myslel sem tim jak ty rikas hloubku a opet souhlasim, ze se to odvyji od momentalniho pozadavku, jak k sile, tak k rychlosti.

"Postoje nejsou JEN kvůli posilování, ale hlavně kvůli schopnosti se v boji pohybovat ... "

..opet souhlasim, ale opet musim podotknout, ze nelze perfektne zvladnout bojove postoje bez dokonaleho zvladnuti postoju zakladnich, nizkych, na kterych si vziju koordinaci tela, sve teziste atd, jiz se opakuji.

Asi to oba myslime stejne, jen to kazdy podavame trosku jinak...a to prosim pekne mluvime stejnou reci...to sou veci;)

PS: nechci tu pusobit za nejakeho drice nizkych postoju, vubec ne, zas nepotrebuju mit steheni svaly jako slon, ale ze zkusenosti vim, ze kdyz se podceni, nebo nedusledne nacvici zakladni postoje, tak pak jsou v pokrocilejsich fazich cviceni jaksi jiste mezery a zpetne se to vsechno projevi a negativne vraci.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 06. říj, 2006 14:39

SiuLouFu píše:
sun píše:Jo hoši, to asi půjde dost těžko, s tím si holt musím pomoct sám a to i s pomocí taijiquan a ne vás.
Když jsem letos lezl na Priečné sedlo v Tatrách - poprvé v životě, tak jsem fakt místama měl strach a taky se bojím, aby se mým blízkým něco nepříjemného nestalo a taky se bojím, že někomu něco nepříjemného můžu způsobit i já a pak se bojím, že v kritické situaci selžu - myslím morálně, ne že se mi nepostaví :D
Takže vidíte, že mé důvody proč cvičím taijiquan, jsou trochu někde jinde než jsou vaše důvody, proč cvičíte to vaše BU. Mrzí mne, že vám to musím říkat takhle polopatě, ale vyzkoušel jsem snad vše, co se dalo.

Mam to tedy chapat tak, ze Tai Ji Quan cvicis jako relaxacne-terapeuticke cviceni? Z duvodu odstraneni stresu, posileni sebevedomi, zbaveni se obav, atd.? Pokud ano, tak to beru a uz to nebudu komentovat. Upozornim vsak, ze v takovem pripade nelze o takovem cviceni hovorit jako o bojovem umeni. Muzeme spise mluvit o terapeutickym cvicenim (tak rikajic obdoba holotropniho dychani, kineziologie, atd). Pak bych tomu pripadne i zmenil nazev z Tai Ji Quan na Tai Ji Relax.

Byl bych nerad, aby tento muj prispevek vyznel vysmesne. To rozhodne ne. Jen jsem chtel zduraznit, ze pokud Tai Ji Quan (ci jine BU) cvicime bez ohledu na jeho primarni zamer - boj, tak to jiz nelze oznacit za bojove umeni. A to je pro me jadro celeho problemu.

Pokud se ve svem nazoru mylim, tak me, prosim, oprav.

Ne nezní to výsměšně, pro mne ale trochu směšně, nezlob se. Řekl jsi, že si nastuduješ to, čím se já řídím, tedy instrukce našeho mistra. Máš ten dojem že se tam mluví jen o relaxu? Opravdu jsi z toho ten dojem získal? Nebo mám v každém příspěvku opakovat cvičím pro to a teď vypsat cca 100 bodů, ale taky pro tohle a teď bude následovat, co mne zrovna napadlo???
Na čem se snažím mne pořád nachytat? Nerozumím tomu, a kromě toho ty víš prd, co je primární záměr studia taijiquan.
Jak napsal pavela primární je cvičit správně.
A správně je to takhle: 1.Mít mistra, 2. Cvičit s max. úsilím, hodně a pravidelně, 3. mít zákl. předpoklady.
Nikde se neříká, že se musí taijiquan cvičit primárně jako bojové umění. A PROČ? (a teď buď prosím velmi pozorný, ať mne zase neobviníš.)
Protože taijiquan je bojové umění a jinak se cvičit ani nedá.
Dá se cvičit jenom špatně nebo dobře.
Takže pokud bys mne chtěl přesvědčovat, že to co dělám, dělám blbě, tak mi dej vědět třeba, že jsem si vybral špatného mistra tedy, že mám špatné instrukce nebo že cvičím málo a tedy že se nikam neprocvičím nebo jsem absolutní nemehlo a dement a jako takový jsem nemohl ani splnit ty dvě podmínky předtím. To bych bral, ale ty napadáš něco nebo tedy jak ty říkáš diskutuješ, o něčem o čem nemáš ani páru dokonce ani atom páry, dokonce ani ň. Howk. Diskutuj prosím o wing-chun ne o taijiquan, to ti fakt nejde. A nebo začni cvičit - splň první tři podmínky a za pět, deset let se můžem pobavit. O.K. :wink:
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » pát 06. říj, 2006 16:21

player píše:ale abych umel pouzivat spravne ty vyssi, praktictejsi postoje, musim se naucit chodit v nizkych, u kterych si uvedomim sve teziste apod., je tak?

Obrázek To je to, o čem jsem psal hned v prvních příspěvcích - používáme jinou terminologii - jazyk s tím nesouvisí Obrázek :!:

Akorád bych poupravil to, že praktické postoje jsou ty vyšší a nepraktické ty nižší ... příklad: zápasník "leze" pod soupeře a sníží své težiště, tak nízko aby se pod něj dostal ... neznamená to ovšem, že použil nepraktickej postoj ... ba naopak

Většinou když někdo (nejde jen o postoje resp. práci nohou), něco používá bezhlavě = jde o chybu! Proto jsem upozornoval na to, že nejde o to, zda ten či onen postoj, ale o to, zda z něj bude možné generovat sílu, další pohyb, dostatečně rychle atd... to je to, k čemu má směřovat práce (chceš-li) "postojů"! Ale nejde o to papouškovat nějaké pozy bez ladu a skladu ... jak to často vidíme Obrázek
To, co uděláš musí do toho momentu/situace jakoby sednout a pasovat - jinak ač to bylo podle všeho dobře provedeno - je to chyba!!! Myslím, že už si rozumíme Obrázek
tak bych postoje nechal stát Obrázek
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » pát 06. říj, 2006 16:42

4Pucmaz
®iješ v JPN,dokážeš to,takže prakticky nemá smysl s tebou o čemkoliv diskutovat-už tě maj :lol:
Někomu se nelíbilo,jak jsem se tu vyjádřil o jap. mentalitě-jeho problém.Můžu jen říci,že tolik hlouposti,ignorance,arogance,zbabělosti a až nepříčetné poslušnosti,jako v naší fabrice jen tak nenajdete (mezi japky samozřejmě).Ovšem je možné,že nám poslali to nejhorší co mají :lol: ,ale v okolních jap. firmách (v Plzni jich je mraky) je situace údajně stejná,i když ne tak hrozná jako u nás :cry:
Máš-li zájem si o tom popsat gravere pošli mi SZ,rád si vyleju srdéčko :wink: :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 06. říj, 2006 16:53

Luen : "příklad: zápasník "leze" pod soupeře a sníží své težiště, tak nízko aby se pod něj dostal ... neznamená to ovšem, že použil nepraktickej postoj ... ba naopak "

...takhle jak to rikas opet samozrejme musim souhlasit, nemam namitek;)

"To, co uděláš musí do toho momentu/situace jakoby sednout a pasovat - jinak ač to bylo podle všeho dobře provedeno - je to chyba!!! Myslím, že už si rozumíme"

...rozumime;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 06. říj, 2006 18:13

4defendu: s vámi chlapi je potíž :x Pucmaz si to vykládá tak, že plivu na Japonce a dělá ze mně rasistu, ty zase tak, že souhlasím s tím, za co je máš ty :wink:
No, jednou jsem to vysvětlil, tak si to nějak přeberte. Samozřejmě budu rád, když tu pustíte pár historek apod., protože mě to zajímá.
Jinak jestli děláš s Japonci, tak klidně věř tomu, že sem neposlali svou elitu - možná spíš za trest :lol: To totiž není problém jen japonských expatů - mohl bych vykládat...

btw: pokud jde o ty pracovní zvyklosti, tak je to jako s tou nevraživostí vůči řidičům - pražákům. Oni v Práglu jinak jezdit nemůžou (já taky ne, když tam jsem), jen většinou nedokážou změnit styl tam, kde už to není potřeba. Já jsem se divil pracovní morálce Japonců, Němců, Američanů, Poláků, Indů, ©panělů, Romů... a oni zase té mé. Obdivoval jsem loajalitu k firmě, dokud jsem nezjistil, že je to jen servilnost a snaha se zviditelnit. Odsuzoval jsem neochotu jiných věnovat se problému, když to (imho) bylo potřeba, než jsem zjistil, že je to pud sebezáchovy, pokud dotyčný nechtěl padnout vysílením - umění včas vypnout.
Ty jako Čech vnímáš (jistě aspoň zčásti oprávněně) chovnání Japonců v české firmě negativně (já taky), Pucmaz tam žije a možná se mu už podařilo je pochopit. V domácím prostředí se prostě jinak chovat nemůžeš, v cizím se kolikrát nedokážeš přizpůsobit. A pokud bych něco japoncům vyčítal, tak právě tohle - ve srovnání s jinými naprosto atrofovaná schopnost a ochota pochopit ostatní. Gaidžin zůstane gaidžinem, kdyby se posral...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » pát 06. říj, 2006 18:40

4graver
Nejsem idiot gravere,pochopil jsem dobře jak jsi to myslel a že se mnou nesouhlasíš :wink: Psal si,že tě zajímá vše co se týče jap. ment.,tak jsem ti jen nabídl ten můj pohled a mou zkušenost.
Takže potíž je jen v tom chlape,že jsi to co jsem napsal,nepochopil.Toť vše.
Opravdu nemám zapotřebí úzkostlivě hledat někoho kdo se mnou souhlasí :wink: :!:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 06. říj, 2006 19:05

defendu píše:4graver
Nejsem idiot gravere,pochopil jsem dobře jak jsi to myslel a že se mnou nesouhlasíš :wink: Psal si,že tě zajímá vše co se týče jap. ment.,tak jsem ti jen nabídl ten můj pohled a mou zkušenost.
Takže potíž je jen v tom chlape,že jsi to co jsem napsal,nepochopil.Toť vše.
Opravdu nemám zapotřebí úzkostlivě hledat někoho kdo se mnou souhlasí :wink: :!:

No jo, koukám, že se tahle diskuse zvrhla pinkání předrážděnými reakcemi. Nikdo přece netvrdí že jsi idiot a nevím, co bych na tvém postu měl (ne)pochopit - vždyť je úplně jasný :wink:
A to, že se tu doprošuju nějakých historek ze života, nechápej jako snahu (ne)souhlasit s tvým nebo jiným názorem - co bych z toho měl?
Ano, psal jsem, že mě to zajímá a jsem rád, že mi nabízíš svůj pohled. Já ho přijmu jako infomaci - díky.
Jak praví zdejší klasik - serme na ego :D :D
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » pát 06. říj, 2006 21:05

Máš pravdu serme na ego,ego těch druhých samozřejmě :lol: :lol:
Ne teď vážně,hoďme tuto debatu (myslím o japkách) k ledu,nemá to smysl.Ať si každý kdo má zájem zkusí u nich dělat,pak pozná jejich skutečnou tvář.Myslím tim skutečnou jap. firmu,kde je celé vedení jejich,tvůj šéf je japko a ty máš pod sebou alespoň takových padesát lidí (převážně romů,bývalých trestanců,asociálů,cizinců z východu apod.),neb nikdo jiný u nich práci dělníka nevezme.Nikdo se nemusí bát,že by u nich práci nesehnal,fluktuace je u jejich firem pro běžného smrtelníka nepředstavitelná :x
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 07. říj, 2006 3:18

Luen, jasně že si rozumíme a jak sem dáváš ty skvělý smajlíky, já chci taky???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » sob 07. říj, 2006 3:25

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:50, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » sob 07. říj, 2006 7:21

Pro Luen-Já sem pouze narážel na to že si psal že není něco v pořádku když někdo cvičí po dlouhý čas pro začátek pouze postoje atd.Přesně jak si psal-záleží na každém učiteli co své žáky učí.Ať si učí každý jak chce a jak uzná za vhodné.Ty to třeba vnímáš tak že "něco není v pořádku" a jiní to považují za důležité.Takový je život.Jo jinak Sun Lu tang zas tak dlouho mrtvý není.

Podle mě to byl těžkej frajer-lidi o jeho učení stály tak moc že byli schopni kuli tomu stát tři roky v san Ti Shi... :wink:

Prostě byl třída-žádná šlapka která by někomu dělala baviče. Pokud se žák chtěl něco naučit tak to musel dát dostatečně najevo-typická tradice některých škol.®ádný-naučim tě třeba padesát sestav-hlavně plať...Tim na nikoho nenarážim.Jen můj skromný pohled :wink:

Jo jinak -taky by mě zajímalo kde bereš tak hustý smajlíky???Sou fakt super :P :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně