kettlebells

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pm » sob 14. srp, 2010 18:52

NOKT píše:Můj dotaz bude silně OT, ale nechtělo se mi zakládat kvůli jednomu dotazu celý threat(d?), ale myslím, že se to sem hodí nejlépe.

Jedná se tyhle stránky http://www.sport-fitness-advisor.com/plyometric.html
Je to defakto jedna z prvních věcí co jsem o plyometrii našel, dost mě to zajímá a zajímalo by mě jestli s těmito stránkami má někdo zkušenost? Nerad bych si do tréninkovýho programu natahal kraviny, co mi jen ublíží. Dík :)

pokud Te to zajima, zalozil bych novy thread, samozrejme ze je tam presah, ale plyometricka cviceni, to je obor sam pro sebe
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » sob 14. srp, 2010 18:54

to RUNAR: Pokusim se take zodpovedet, ackoliv jsi se ptal hlavne PM ;-)

Jsem (bohuzel) telesny typ, ktery se na cinku jen podiva a nabira svalovou hmotu. Takze sveho casu, kdy jsem chodil do posilovny trikrat tydne a zvedal cinky (jednorucky a velke cinky), protoze stroje mi nejak od prirozeni ;-) nesedly, jsem zakratko vypadal tak, ze jsem uvazoval aj o soutezeni. Nicmene nastesti zvitezil zdravy rozum (a take to, ze se mnou ostatni hovorili jak s Massa Bobem) a ja zase shodil diky behani a plavani (a komplet vynechani posilky). Pak jsem objevil 300 workout Steva Maxwella a jak jsem to tu uz psal - neco jsem zase nabral, ale nahoru sla hlavne sila a pritom jsem zustal relativne rychlej (ja nikdy nebyl extra rychlej, proto pisu "relativne") a ohebnej - napriklad sklopky, premety hodim kdykoliv a kdekoliv. Do toho jsem pridal prave kettles, protoze uz brzo budu mit Advanced level pod 30 minut a pak budu hledat neco noveho (nejzhavejsi kandidat je TacFit od Scotta Sonnona). Nicmene kettles jsou o rozvoji sily, vybusnosti a co je dulezite, nestane se z tebe "tupoun", pokud necvicis jak powerlifter (tedy 1-3 opakovani se 40-tkou) Jedu ted s 18tkou Maxwelluv kettlebell workout a nestezuju si. Jsem na 90 kilech vahy a chci se dostat na 85-87 kilo a tam to drzet.
Nedokazu presne vysvetlit proc po jednoruckach jsem rostl jak po bobulich a po kettles ne. Mozna to dokaze pm. Pocet opakovani jedu nekdy 10-12 jindy do mrtva...jak se mi chce a jak si potrebuju vycistit hlavu. Me to funguje. Zkus to. Kup si jeden dva kousky, zacvic s tim a uvidis. Tak velka investice to zase neni. Vyse uvedena diskuse je pouze v teoreticke rovine. Bez do toho, bobre :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » sob 14. srp, 2010 22:33

Makoto:
Konečně konkrétní odpověď , neptal jsem se vůbec pm, ptal jsem se takhle:

"Mám takový dotaz na místní znalce tohoto náčiní." a ozval se pm :D.

Mně se metoda více opakování v silovým tréninku taky dost osvědčila.Nedovedu si totiž představit jet jednoruč nevyváženej cvik s vahou na 1-3 opakování.
Souhlas že kettlebell je skvělej nástroj, co má právem svoje místo v bu/bs gymech.

Měj se fajn.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » ned 15. srp, 2010 9:49

Makoto: cviceni je v nabirani jen jednim z dilku skladanky, genetika a strava hraji casto prim. jinak samozrejme rozdil je rozhodne v TUT - time under tension, ktery je v nabirani stejne dulezity, ne-li dulezitejsi nez pocet opakovani a serie. kettlebells maji navic to, co bezne cviceni s velkou cinkou jednoruckama nemaji - balisticky aspekt, specificky mix kardia a sily, etc. etc. pokud jedes se submaximalni vahou workout jako Maxwellův KB 300, neni divu ze tomu je tak jak pises :-) pro metabolismus to i v nasledujicich dnech, kdy kb nejedes, dela divy.

jinak, s kb se da samozrejme nabrat, tj. cvicit pro hypertrofii, ale vetsina lidi ke kb prave od bodybuilderskych treninku utika - cil je funkcni sila (jeji ruzne typy), forma vzdy nasleduje funkci. takze opet - nezalezi jen co clovek cvici, ale jak, promennych je x. jinak jen na okraj, jsme rozhodne presvedceny, ze 1-3 (5) opakovani s maximalni vahou maji v nekterych fazich cyklu kb treninku rozhodne svoje misto, cviky jednoruc bez debaty, plus - coz delam malo lidi, cviky jednonoz (zkus si treba pressy na jedne noze ;-) ). nejen ze je to potrebne, ale nutne. v bu/bs a snad vsech sportech, jakoz i beznych cinnostech, funguje telo unilateralne, ne bilateralne, a jakykoliv trenink to musi reflektovat.

zdravi
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 06. zář, 2010 9:59

otazocka - aky je presny dovod nutnosti oddychu po cviceni s kettlom v polohe lezmo na bruchu, opierajuc sa o lakte? instruktor to aj spominal, ale bol som taky vypeceny z cvicenia, ze mi polovica vykladu usla... poprosim miestnych odbornikov na nadobicko o fundovanu odpoved, ak je to mozne :)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 06. zář, 2010 11:57

davam prostor ostatnim odbornikum :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 06. zář, 2010 12:13

cohen píše:otazocka - aky je presny dovod nutnosti oddychu po cviceni s kettlom v polohe lezmo na bruchu, opierajuc sa o lakte? instruktor to aj spominal, ale bol som taky vypeceny z cvicenia, ze mi polovica vykladu usla... poprosim miestnych odbornikov na nadobicko o fundovanu odpoved, ak je to mozne :)

Ja to zkusim - pokud je to tedy to, co si myslim ;-)

Poloha lezmo na brise tak, ze se dotykas jen lokty a spickami bot, dle meho nazoru nepatri zrovna mezi relaxacni pozice, jelikoz se jedna o dalsi procviceni hluboko ulozenych svalu, ktere stabilizuji celou kostru. Podobna stabilizacni cviceni lze videt u cviceni na mici, kruhach, s medicinbalem, apod. Pokud toto cviceni cvicis dobre, pak zaznamenas velky pokrok nejen v pripade cviku s kettles zvanem Turek.
Na stabilizacni cviceni se ted hodne zamerujeme, protoze je videt, ze studenti bezhlave cvici kliky, sklapovacky a drepy a maji pocit, ze to ke kondicce staci....bohuzel ne.

Snad myslime stejnou polohu...
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 06. zář, 2010 12:26

Jardo, myslim ze mysli neco jineho (ne "plank", ketry si dobre popsal)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 06. zář, 2010 14:34

ano, myslel som nieco ine - oddychovu polohu po cviceni s kettlom, ked lezis na bruchu, ale trup nadvihnes vzopretim sa na laktoch.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 07. zář, 2010 9:21

pani ucitelka: "nikdo nevi"?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 07. zář, 2010 10:28

maly dezko: "trosku si zamavaju s tu gulu zeleznu a potom by sa len po zemi valali, jak na kupalisku, flakaci..." :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 07. zář, 2010 10:40

:-)

cohen: kdyz jedes treba swingy, cleany, snatche a deadlifty, hrozi flexe patere (předklon v bederni pateri). i kdyz si to clovek hlida, muze mu to po x opakovanich (treba u swingu, cleanu a snatchu) zacit ulitavat. proto se obecne doporucuje dat si pred temito cviky par zaklonu (extenze), po dokonceni techto cviku taktez, a v pauzach (kdyz uz se srdicko vratilo do normalu) odpocivat v pozici co si vyse popsal. obecne, flexe v bederni pateri no good, extenze - v techto a podobnych cvicich ok (cvici dneska jeste nekdo vubec most?). takze tak :-)

z tohoto duvodu je rada pripravnych/doplnkovych cviku zamerena a) na stabilizaci bederni patere (ani flexe, ani extenze, zvyseni vnitrobrisniho tlaku, zahrnuti "svalu prdelnich", strecovani hamstringu etc. etc.) a extenzi (vyse uvedeny cvik, kobra/pes z jogy ci jak se to jmen, strecovani pritahovacu kycli)

pro info o kettlebells sleduj www.kb5.cz , uz brzy tam bude nejake info, kompletni system cviceni s kb, jak se rika "from zero to hero" :-)

-----

jinak

http://www.youtube.com/watch?v=snfN0YGmTLU
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 07. zář, 2010 10:59

vdaka moc za zmysluplne info.
mosty, resp. mostovanie cez hlavu robim v prestavkach pomedzi sklapacky a ine cviky na brucho, pomaha to.
bol som si zacvicit s chalanmi z kettlebell.sk, vychytali mi nejake chyby, pohoda... je lepsie, ked ma clovek niektore veci napisane, aby sa k nim mohol neskor vratit.
a vela zdaru so strankou
8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 07. zář, 2010 11:00

jeden z kluku z SK je certifikovany RKC, takze dobra volba, kluci jsou navic v pohode
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 01. říj, 2010 13:26

helemese, swing, clean a dalsi cviky v tradicnich japonskych bojovych umenich, hmm:-) (samozrejme jsem nepochyboval, ze se tam cvici, to jen tak naokraj)

http://www.youtube.com/watch?v=3K_GTWB3Arc

http://www.youtube.com/watch?v=ixS2v0fTYaM

par swingu, cleanu a pressu v TCBU

http://www.youtube.com/watch?v=ttNqXm1tP1I

typek cvici ng jou kyun, styl z Fukginu (Fujianu), "bily" jerab" je jeho soucasti, verim ze ovlivnil JBU

aneb kettlebells a cviky s nima neni nic co by tu uz davno nebylo, ze

cvicit se da s ledascim, tady je sandbag powerclean

http://www.youtube.com/watch?v=wP45hl_Fpqg
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » sob 02. říj, 2010 10:19

hele, PC, ses to ty nebo Tvuj bracha? :-)

http://www.tacfitcommando.com/blog/kb_origin

btw. dobrej cvik
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » sob 02. říj, 2010 13:15

pm: však já netvrdím a nikdy jsem netvrdil že cleany aj. nefungujou.
To tvrdí kettlelogika :D , že to potom nebude s vrškem spolupracovat, já si myslím a mám prakticky ověřenej pravej opak.

-při chození po horách mi letos kolikrát s báglem na zádech uklouzla noha na velkých kamenech a co se nestalo?Nohy, jádro a vršek spolupracovali na jedničku a pokaždý jsem udržel stabilitu.

- na houpačce na urampě 14m nad hladinou v zatopeným lomu, jsme se PŮL DNE, houpali a skákali do vody, při zhoupnutí velký přetížení, držel jsem mých 92 kg a musel mít skrčený nohy abych si je nevomlátil o spodek urampy. Zase jádro a nohy a vršek spolupracoval jak ve Švajcu.

- plavání v rozbouřeným oceánu a lezení na útes z velkých vln, opět stabilita. jádro, nohy a vršek v pohodě.

Nikomu podobný aktivity nedoporučuju anžto je to vo držku a velký zranění, dokladuju jen jako praktickej příklad.

Za mě můžu říct, že se mi cvičení s kettlama líbí, nemusím akorát demegogický reklamy, ketrý tvrdí nesmysly o jiných systémech.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » sob 02. říj, 2010 15:12

proc jsme to sem postnul - abych ukazal, ze cleany a snatche byly odjakziva soucasti treninku bojovych umeni, v Cine (muj svet) i v Japonsku (Tvuj svet). proc? proto ze jsou pro bu neprinosne? jaka je tohle logika?

je super ze mas tolik "nacleanovano" (s kb, jednoruckama nebo velkou cinkou?) jestli ti tam vsak nespolupracuje spodek, stred a vrsek, tak bud vubec nevim, jak to delas (ono to totiz tak nejak dost dobre nejde), anebo pod pojmem "clean" chapeme kazdy neco jineho... stejne jako pod pojmem "kulturistika"/"bodybuilding"

pro spas sem chtel dat dloooouhy seznam svalu (spodek, stred, vrsek), ktere pracuji pri cleanu ve vsech fazich tohoto cviku, bude-li zajem, muzu to sem postnout; seznam u takovyho snatche je jeste delsi - muzeme pak srovnat s jakymkoliv obrazkem na stroji, o kterych psal PC

jinak please "demagogickou" kritiku bodybuildingu nehazej na moji hlavu, krome samotnych kulturistu "prinos" bodybuildingu pro konkretni sporty kritizuji vsichni, ja nejsem ani puvodce ani vudce tohoto obrozeneckeho "hnuti". obecne jen respekt komukoliv kdo maka. debata je vsak o prinosnosti metody a) b) nebo c) pro cinnost x) y) nebo z) - a jsou cviceni absolutne neprinosna ba skodliva, mizive prinosna, nic moc prinosna, celkem prinosna a hodne prinosna, stejne tak jako nastroje (stroje, velka cinka, jednorucky, cviceni s vlastni vahou, kettlebells, sandbags, kruhy/TRX, hafo tradicnich nastroju typu vyse... ).

za historky diky, ale ty vypovidaji o konkretnim cloveku, konkretnich situacich, ne o konkretni metode a jejich vysledcich. plati totiz ze nekteri jsou namakany navzdory tomu jak trenujou, ne jak trenujou - sky is the limit. jinak ze bych sem postnul taky par historek z prazdnin?...ne radeji ne, vetsina z nich je nepublikovatelnejch :-D

shodneme se v to ze se neshodneme, ja bych u toho zustal, jak jsem psal, udelej seminar "bodybuilding pro bu/bs", a ja moc rad prijdu se neco noveho naucit - spousta kluku (spicek v tom ci onom - real fight, sportovni boj, kondicni priprava, zdravi... ) zde z fora nam dala hafo uzitecnejch typu, za coz jen diky

zdravi
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 19. lis, 2010 15:55

pracovní a zkušební verze stránek o kettlebells a silovém/kondičním tréninku obecně (cvičení s vlastní vahou, TRX, sandbags...)

http://www.kb5.cz/

zkušební :-)

již brzy více sekcí, info o kurzech, cvičení, systému kb5, programech etc. etc.!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » pát 19. lis, 2010 18:52

pm píše:pracovní a zkušební verze stránek o kettlebells a silovém/kondičním tréninku obecně (cvičení s vlastní vahou, TRX, sandbags...)

http://www.kb5.cz/

zkušební :-)

již brzy více sekcí, info o kurzech, cvičení, systému kb5, programech etc. etc.!

super :!: zétra v hokně pořádně proštuduju 8)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně