Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pavela » čtv 12. říj, 2006 4:37

Základní poučka taijiquan opakující se ve všech historických spisech je gang Rou Xiang Ji 刚柔相济, tedy přibližně tvrdé a jemné,"táhlé"(nevim jak to přeložit, "měkké" je špatně) vzájemně v sobě. Tedy je jasné, že Taijiquan se nedá cvičit pouze"jemně" ale musí v jemnosti obsahovat tvrdost a naopak.A hlavně není statický ale stále se proměňující(i když třeba v případě vrcholného umění TJQ je vnější pohyb nepatrný) . Vždyť přímo ten taoistický znak, podle kterého byl Taijiquan striktně vytvořen ty přeměny napovídá. Proto mistři taijiquanu tak dobře bojovali, protože neustále vše měníli, sílu na nesílu, tvrdost na měkkost, všechno na "nic" atd... To je základ taijiquan. Taijiquan není dán formou ale obsahem. a změny, to je to co odlišuje vnitřní styly od Shaolin stylu. změny taiji, změny osmi bagua symbolů nebo proměny a překonávání pěti prvků. Je to totéž. A k těm rukavicím a otloukání, v TJQ jsou ruce to poslední, čím se pere. Nejdřív vede myšlenka, ta vede Čchi(a´t už si pod tím představujeme okoli) , čchi vede sílu a síla vede tělo skrze boky. Ruce a nohy jsou to poslední. Proč si myslím, že je wingchun příbuzný styl s TJQ a vnitřními styly vůbec? to co nazývají kolegové od Yiwana tuší chisao(lepící ruce) není nic jiného než přeměna pozitivního v negativní a naopak, stejně jako v TJQ a dalších vnitřních stylech.Ono kolikrát taky záleží na jménu. můžeme to nazvat tajemným názvem a může to být přitom docela prostá a jednoduchá věc. Já si nemyslím, že bychom měli říkat, že tyhle věci jsou pohádky a že jediné co má smysl je bušit do pytle či do stromu(i když i to je nedílní součást vnitřních stylů, i když spíše do stromů, protože většina prostých žáků BU v Číně nemá prachy na pytel...) . Protože jednak stromy a pytle nežijí, neuhýbají a nereagují a jednak pokud popřeme čchi, překonávání tvrdosti měkkostí, proměny taiji a celou tuhle teorii, tak tím popíráme vlastní základ BU a můžeme to zahodit a jít metodou bum prásk :lol: , podle ruského filmu, ty mi dáš pěstí, já ti dam pěstí a kdo to vydrží vyhrál... Já se tady v Číně potkávam s lidma, kteří dělají TJQ, kteří mají tělo měkké jak děťátko a čím větší sílu použijete, tím tvrdší jsou. A když se rozmáchnete a praštíte je vší silou kterou jste schopni vyvinout, tak si urazíte o něj ruku. Tyhle "pohádky" jsou prostě vysoká škola, na kterou možná nemáme ale proto jí nemůžeme popírat či se o to aspoň pokoušet.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 12. říj, 2006 4:47

Obrázek jeeeeehehe, už to umím taky...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 12. říj, 2006 7:45

defendu píše:4sun
Ano máš pravdu i mně to přijde naprosto neskutečné :lol: Dost dobře si nedovedu něco podobného představit proti reálnému,agresivnímu útoku :wink: .
Mám dotaz :Kdo je to u tebe "dobrý bojovník",jaké kvality,znalosti nebo vlastnosti by dle tebe měl mít?
Předem dík za odpověď

Čím agresivnější útok, tím lépe to funguje. Fakt.
:idea: To že si člověk ani neumí představit, jak to funguje, to neznamená, že to není možné!
Ovšem ze zkušenosti vím, jak těžké je být agresivní, když víš, jak to funguje. To je možná to, o čem se říká mít respekt nebo strach. Víš ono zas moc lidí, kteří umí při reálném útoku neublížit, asi moc nebude. Tohle ale je doměnka to jsem nezažil - naštěstí.
Každopádně tu možnost ublížení jsem citíl velmi reálně, a to hlavně pro to, že má síla tehdy byla rovna nule a já nebyl schopen použít své ruce k obraně. Tím nemyslím ale sílu takovou, jakou pěstují vnější styly, ta mi právě nebyla nic platná protože vždycky tam, kde sem ji potřeboval, tak tam zrovna mrcha nebyla. Kdežto vnitřní sila je všude, vyplňuje celé tělo. Pak už je to jednodušší, ale zase třeba chybí technika, jak to využít. Takže pořád je co cvičit.
Co se týká té prázdnoty, tak pokud nemáš do čeho zaútočit, je to velmi těžké. A jak píše Pavela oni navíc umí střídat měkkost s tvrdostí, takže nejdřív se někam propadneš a potom si už s tebou může dělat, co chce. Nejčastěji se směje. :-)

A dobrý bojovník?
:idea: "Mít se pořád líp než ti druzí a využít to pro ty, co se mají hůř."
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 12. říj, 2006 10:05

Saros píše:
luen píše:
1) ... okna jsou pouze holej system (což znamená, že s pouhejma oknama bys ani tento příspěvek neposlal a na monitoru bys viděl tak tři ikonky jako např "koš" ...

Tak o této části věty bych se docela hádal.. to je zase pro změnu taková pohádka z IT :lol: :roll:

Obrázek Je to trochu off topic, ale nemuzu si pomoc:

Smrt woknou$um, Linux rulez! Obrázek

Ale uz mlcim ... :lol: Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 12. říj, 2006 10:08

romantimpl píše:to SiuLouFu:
Dík za vyčerpávající odpověď

Neni zac :wink:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 12. říj, 2006 10:19

JRup píše:Siu L.,

souhlas. Konečně z Tebe vyšlo co jsi měl dávno na jazyku (jsi nesmělý, že?). Základní dovednosti se opomíjí. To je i moje zkušenost. Myslím, že na začátku studia jsou podstatnější, než-li samotný systém včetně sestav a měla by se jim věnovat náležitá pozornost. Stejně tvrdím, že pokud člověk neočekává pouze bojové schopnosti, ale bere Taijiquan jako kompletní systém, tak je to běh na mnohem delší trať než si mnozí představují. Samozřejmou součástí je však i jibengong (základní dovednosti).

JRup.

Jsem nesmely ale lecim se ... Obrázek
  Ale jinak s Tebou take souhlasim Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 12. říj, 2006 10:33

4 pavela

Jen "drobny" dotatek k Tvemu prispevku o Tai Ji Quan v Cine. Je sice pekne, ze to starym mistrum v parku funguje, ale tady se diskutuje o stavu Tai Ji Quan u nas. Jen tak pro zajimavost - prevzato z http://www.taiji.cz/:

Týden cvičení a relaxace v Jizerských horách
  22.09.2006

Tchaj-ťi čchüan je uměním vycházejícím z harmonie přírody. Klid v pohybu a pocit souznění s věčnými pricipy života. Zastavme se na chvíli a udělejme nekolik kroků do našeho středu...

Po sedm dní budeme společným cvičením Tchaj-ťi nacházet střípky nás samotných...

Obrázek Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 12. říj, 2006 13:36

SiuLouFu píše: 4 pavela

Jen "drobny" dotatek k Tvemu prispevku o Tai Ji Quan v Cine. Je sice pekne, ze to starym mistrum v parku funguje, ale tady se diskutuje o stavu Tai Ji Quan u nas. Jen tak pro zajimavost - prevzato z http://www.taiji.cz/:

22.09.2006

Tchaj-ťi čchüan je uměním vycházejícím z harmonie přírody. Klid v pohybu a pocit souznění s věčnými pricipy života. Zastavme se na chvíli a udělejme nekolik kroků do našeho středu...

Po sedm dní budeme společným cvičením Tchaj-ťi nacházet střípky nás samotných...

Obrázek Obrázek

Počkéééj, to už je proti minulosti docela slušnej posun, aspoň tomu neřikaj Tajči :? Jinak samozřejmě když čtu podobný věci tak takyObrázek a Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 12. říj, 2006 14:57

4 sun
  Dekuji za obsahly komentar  :D Obrázek Z Tveho komentare je patrne, ze se na nekterych vecech shodneme  Obrázek  a na nektere budeme mit i nadale zcela rozdilne nazoryObrázek Ocenuji to, ze jsi se dokazal pouze jako jediny zastupce Tai Ji Quan skol (ze vsech cvicencu tohoto stylu, kteri jsou zaregistrovani zde na BU) vyjadrit k tomuto tematu a ze jsi byl (a verim, ze nadale i budes) ochoten na toto tema diskutovat Obrázek Doufam, ze se vyjadri i ostatni clenove BU, kteri tento styl u nas cvici Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » čtv 12. říj, 2006 16:01

Yiquan - http://www.yiquan.pl/engclips013.html
Hmm tak tímhle se prezentuje všeobecně známý jako ten snad nejvnitřnější styl, by mě zajímalo kde se u nás takhle třeba cvičí to taiji? To jen poláci chápou wo co go? :)
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » čtv 12. říj, 2006 17:27

pavela píše:

22.09.2006

Obrázek Obrázek

Počkéééj, to už je proti minulosti docela slušnej posun, aspoň tomu neřikaj Tajči :? Jinak samozřejmě když čtu podobný věci tak takyObrázek a Obrázek

To je ještě prd.Nedávno sem viděl náborový leták do Taoistického centra.Sou všude :!: 8O 8O 8O Také chci splynout s vesmírem.Kašlu na cvičení.Du tam :lol: :lol: :lol:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » čtv 12. říj, 2006 18:29

Harutomo_Yasumizu píše:Yiquan - http://www.yiquan.pl/engclips013.html
Hmm tak tímhle se prezentuje všeobecně známý jako ten snad nejvnitřnější styl, by mě zajímalo kde se u nás takhle třeba cvičí to taiji? To jen poláci chápou wo co go? :)

Tohel už vypadá vcelku slušně :)
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » čtv 12. říj, 2006 20:06

Ale koukám že to u nás cvičej v Brně - http://www.yiquan.pl/engclips012.html
Není tu na fóru někdo od nich? ®e by třeba něco přihodil :)
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 13. říj, 2006 3:46

NIK píše:
pavela píše:

22.09.2006

Obrázek Obrázek

To je ještě prd.Nedávno sem viděl náborový leták do Taoistického centra.Sou všude :!: 8O 8O 8O Také chci splynout s vesmírem.Kašlu na cvičení.Du tam :lol: :lol: :lol:
Jak napsal Hašek v povídce Abstinentní večírek:" Já tam pudu a vožeru se jim tam jako prase" ... ObrázekObrázekObrázekObrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 13. říj, 2006 4:08

Yiquan je pouze ořezaný Xingyiquan. Z původního stylu zůstal zhanzhuang, qigong a sparring. Mě se osobně líbí víc kompletní styl, i když lidi v Pekingu který to uměl se perou hodně dobře, pořád tomu něco chybí... Jinak si z toho kluci Polský udělali pěknou holírnu na prachy hehe, že bych se vrátil a začal to taky v Evropě učit???...Obrázek
no néééé, já jenom, že ty komédie co ti hoši tam ukazují umim taky a eště se při tom můžu dloubat v nose a drandit fóglaObrázek Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pát 13. říj, 2006 7:32

Ale tak víš co, bez ohledu na jejich techniku a finanční stránku, jašně že to můžeš umět drtivě líp, mě prostě zaujalo to, že to není ten klasický papírák co cvičí věčně pomalu sám jen dokola formu a nic jinýho neumí. Na netu sem nikde zatím neviděl takhle natočený různý části tréninku.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pát 13. říj, 2006 9:39

Harutomo_Yasumizu píše:Ale tak víš co, bez ohledu na jejich techniku a finanční stránku, jašně že to můžeš umět drtivě líp, mě prostě zaujalo to, že to není ten klasický papírák co cvičí věčně pomalu sám jen dokola formu a nic jinýho neumí. Na netu sem nikde zatím neviděl takhle natočený různý části tréninku.

ObrázekObrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 13. říj, 2006 10:48

Harutomo_Yasumizu píše:Ale tak víš co, bez ohledu na jejich techniku a finanční stránku, jašně že to můžeš umět drtivě líp, mě prostě zaujalo to, že to není ten klasický papírák co cvičí věčně pomalu sám jen dokola formu a nic jinýho neumí. Na netu sem nikde zatím neviděl takhle natočený různý části tréninku.
No neee, podívej, to co je na těch videíčkách, zejména na tom brněnskym je právě to, jak to nemá vypadat. Lidi který nemaji ani špetku základů tam jaksi "spárují" jestli se tak dá nazvat to poskakování a "kočkování". Takže soudruzi, tudy ne. Lian Quan Bu Lian Gong, dao lao yi chang kong. Cvičit pěst a necvičit gong, k stáru hromada prázdnoty(lidově prd). Nejdřív je nutný mít základy a umět to perfektně stínově (jednotlivě i ve dvojicích) a pak se dá pouštět do volného sparringu. Jinak dojde buď k nulovému výsledku, v horším případě ke zranění.Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » pát 13. říj, 2006 10:58

podle mě je problém vnitřních stylů (speciálně taiji), že 90% lidí začne cvičit aby se protáhli po práci a ne pro dosažení boj. schopností a podle toho taky cvičí. Zbývajících 10% po roce zjistí, že neustojí človíčka, který stejně intenzivně cvičil např. box, MT a proto začnou cvičit např. WCH :)

Ještě bych rád zmínil jeden bullshit: taiji se cvičí jen pomalu :wink:
R
p.s. to že někdo cvičí jen pro protažení není špatně, ale je potom chyba se prezentovat jako expert na boj
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod guad » pát 13. říj, 2006 11:19

mane si vzpominam, ze na letosnim tai chi dnu v sokole v riegrovych sadech vystupovala nejaka brnenska skola. nezaregistroval jsem, co cvicili za styl (nejaky "vnitrni"?), pamatuji se jen, ze se odkazovali na sveho ucitele ve vidni... nicmene to, co predvedli, vypadalo z meho laickeho pohledu, "pouzitelne"...
guad
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně