od Miro » pon 16. říj, 2006 15:11
Ahoj Pavel,
- je taijiquan, jak je dneska majoritne prezentovan, bojove umeni nebo esotericka orientalni hokus pokus gymnastika ("ver, cvic a jednou za moc a moc let Ti to bude fungovat, podivej se na Yang Chenfu nebo Chen Fake, to byli borci bla bla bla")
V prvom rade, v tejto teme existuje nesulad v dvoch zakladnych veciach:
1. v chapani toho, co je bojove umenie
2. v rozdieloch medzi bojovymi umeniami v Cine a v Cechach (na Zapade).
Mozno by si to zasluzilo samostatny thread, iste by bol nemenej "rozpravkovy". Napriklad by ma zaujimalo, preco na Zapade ma wu protiklad "orientalni hokus pokus gymnastika", kym v Cine wu ma protiklad wen (civilna oblast) - a obzvlast, preco ti stari cinski majstri tak vehementne zdoraznovali wen wu he yi = wen (opak bojoveho) a bojove su jedno...
muj osobni nazor:
- kdo cvici gymnastiku, at neprezentuje svoji skolu jako "bojove umeni" - krome sebeklamu je to i podvod na zaky skoly
Ale niekto moze rovnako dobre povedat, ze kto cvici sparring a fighting, nech oznaci svoju skolu za skolu sebaobrany, nie za skolu bojovych umeni, pretoze bojove umenia su daleko viac - kto vyhlasuje sebaobranu za bojove umenia, podvadza tiez.
- v naproste vetsine pripadu se u nas i jinde ve svete (vcetne Ciny) taijiquan a velka cast jinych cinskych systemu (vcetne naseho, tj. Hung Kyun) vyucuje jako gymnastika - bez nacviku "dovednosti" a "pouziti". puvodni linie a presnost "formy" je bez teto metodologie z bojoveho hlediska naprosto k nicemu
Mas pravdu, ale tomu tak bolo vzdy, bojove umenia nikdy neboli vyhradne iba o boji - vzdy to bolo aj performance art, healing art a kadeco ine, napriklad snaha posilnit narod Ciny takmer spartakiadnym sposobom a la Jingwumen, kedze Cina bola "chorou castou Azie".
vnimam tuto diskuzi jako snahu o demytizaci cinskych bojovych umeni, ktere jsou dnes vsim moznym jen ne bojovymi umenimi. nepopiram tim radu jinych prednosti, ktere jejich cviceni prinasi (zdravi, kultura, duchovni rozvoj), ale k dosazeni techto prednosti jsou i jine, specializovanejsi cesty (joga, studium sinologie, chozeni do kostela ci meditace).
Tieto specializovanejsie cesty v skutocnosti v Cine castokrat prakticky neexistovali (neboli dostupne) a ich funkciu preberali prave bojove umenia. Spominas tiez "zdravi, kultura, duchovni rozvoj": Moj grandmaster zacal s bojovymi umeniami, lebo bol chore decko a rodina ho dala do vychovy ucitelovi bojovych umeni, aby vobec prezil. Moj master zacal s bojovymi umeniami, lebo pochadzal z chudobnej rodiny a bojove umenia boli jedinou kulturou, ktora bola dostupna zadarmo. A ja som zacal s bojovymi umeniami prave kvoli duchovnemu rozvoju. Ani jeden z nas nezacal studium kvoli fighting a sparring, co vsak ani v najmensom neznamena, ze by sme paste ci dlane nevedeli pouzivat...
nic proti taijiquan, potkal jsem lidi, co jej umi zatracene dore pouzit (byt musim dodat, ze v naproste vetsine pripadu pred tim cvicili nejaky Shaolin), ale problem dneska je mudrovani, schovavani se za originalni, rodinne linie, ciny mrtvych mistru a klasicke spisy, a v praxi samotne skutek utek. anzto jsem pragmatik, zajima me taijiquan dnes, ted a tady, a jeho prakticky vyznam na x rovinach, metodologie nacviku, pouziti etc., a tesim se na prispevky vsech, kteri k tomu maji co rici - z pozice osobni praxe, ne papouskovane teorie. pripravuji druhy a treti dil clanku o cinskych BOJOVYCH umenich pro tento sever, z me stranky vice tam.
Trafil si klinec po hlavicke. Problem je mudrovanie - namyslanie si, ze ja tomu rozumiem, ze moj Shaolin, karate ci wingchun je takisto vnutorny styl, ze ked niekto necvici tak ako ja, cvici to spatne atd. - proste mudrovanie o taijiquan bez toho, aby dotycni debateri taijiquan nazaj seriozne cvicili.
Xiexie,
na Tvoj prispevok sa da odpovedat len jedno: bud je Tvoj ucitel daleko mudrejsi ako vsetci ti stari majstri, ktori pisali o pohybe qi, napriklad v klasickych textoch o taijiquan, ze qi ma byt nasmerovana do dantian, co sa da formulovat aj ako vytvaranie qi v dantian (stari majstri asi nevedeli, ze qi je vsade - a taktiez sa zrejme nedovtipili, ze bez nej by neboli zivi, ze?), alebo proste vobec nerozumie tomu, o com ti stari majstri hovorili. Co myslis, ktora moznost je spravna?
SiuLouFu,
prave prednedavnom vysla v Cine knizka pod nazvom Zhen shuo Huo Yuanjia - nazov je mozne prelozit ako "Pravdive rozpravanie o Huo Yuanjia". Ocividne tato knizka vysla so zamerom vykreslit situaciu v dotycnom filme, biografii Huo Yuanjia, kompletne inak, ako bolo prezentovane vo filme. Zozen si ju. Je to taka popularna studia o Jingwumen a o jeho cvicebnych aktivitach. Budes musiet skonstatovat, ze prezentacia bojovych umeni tak, ako to robil Jingwumen, bola (citujem Ta) "lziva, zavadejici, nepresna a vytvari obrovskou mystifikaci a pohadku o bojovych umenich".
Hosi,
preco uz nenechate tento thread zapadnut do zabudnutia? Nikto z tych, ktori tu otvorene vystupuju proti taijiquan, ho necvici, nerozumie mu, dane vyroky na adresu taijiquan su absolutne nekvalifikovane, co je velmi jasne vidiet z toho, co sa tu debatuje a akym sposobom... Preco nezacnete debatovat o niecom, comu naozaj rozumiete?
Ja si napriklad tiez osobne myslim, ze povazovat wingchun za vnutorny styl je absolutny nezmysel - a nielen myslim, som o tom presvedceny, je to naprosto samozrejme a Pavela v tomto ohlade nevie o taijiquan dostatocne vela, ked oznacuje wingchun za taijiquan juhu - ale sam wingchun necvicim a tak sa do toho nepustam, pretoze som proste nekvalifikovany, hoci by som tiez mohol natarat blbosti o obdobnej praci s rukami a kadeco...
Ywan,
otazka pre Teba: dokedy este nechas svojich studentov ociernovat ine styly bojovych umeni, ked je ocividne, ze o nich nemaju ani paru? Ak aj mozno existuje par uletenych skol taijiquan, povazujem za nepripustne generalizovat a zovseobecnovat dane charakteristiky sposobom, ze prezentacia taijiquan u nas je lziva a podobne. Je to tak, ako keby som zovseobecnoval zo skol, ktore u nas cvicia Leung Tingove (ci nejaaku inu skolu) wingchun na prezentaciu wingchun u nas obecne... Alebo ako keby som zovseobecnoval z par Tvojich ziakov na prezentaciu Tvojej osoby...
Bolo by vhodne, keby sa tu niekto ospravedlnil a moderator nasledne uzavrel tento thread.
Dakujem.
Miro