Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod ly » pon 16. říj, 2006 12:21

Osobne v qi tiez nevidim nic mystickeho. Na druhej strane, treba odlisovat to, ze qi v tele normalne mame a to, ze sa da nejakym sposobom ovladat a pouzit v boji (na liecenie, dopln podla potreby). Asi ako ked cloviecik malinky nedokaze kontrolovat cikanie, tiez moze iba s uzasom pozorovat, co sa to s nim deje. Najprv iba zcasu na cas pozoruje mokro v plienke. Potom si spoji nejake podivne pocity s faktom, ze je mokro v plienke a po dalsom case zisti, ako na to a je velky borec, ked zadrzi kym dobehne na nocnik.
Povedala by som, ze vacsina sucasnych praktikantov (vratane mna) momentalne len "pozoruje mokro v plienkach". :D Ale na ich schopnostiach ovplyvnit danu situaciu vobec nic nezmeni fakt, ci budu pri tom"sediet so stiahnutymi gatami na nocniku" alebo nie. :?

Co mi unika, je ucel tohoto threadu. Samozrejme, je smutne, ked niekto po desiatich rokoch cvicenia nevie dat a prijat ranu a je nespravne ked si niekto supne na stranku TJQ "ucinna sebaobrana". Ucinna mozno, ale u borca, ktory uz ma svoje odcurane 8) . Ale uprimne, je tolko literatury, kde sa vravi o zapeklitostiach boja TJQ, ze sa snad ani nenajde clovek, ktory by isiel do nejakeho klubu cvicit s tym, ze po dvoch-troch rokoch bude bojovat TJQ :roll: .
Naposledy upravil ly dne pon 16. říj, 2006 13:34, celkově upraveno 1
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Cchi

Příspěvekod Hyperboreus » pon 16. říj, 2006 12:22

Cchi je soucasti kazdeho z nas- rodime se s cchi a neda se fungovat bez ni, da se pouze ovlivnovat, kultivovat nebo vycerpavat.

Úplně přesně řečeno.Naprostý souhlas.Osobně ověřeno každým z nás.
:) :) :) 8)
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » pon 16. říj, 2006 12:38

pm píše:je taijiquan, jak je dneska majoritne prezentovan, bojove umeni nebo esotericka orientalni hokus pokus gymnastika ("ver, cvic a jednou za moc a moc let Ti to bude fungovat, podivej se na Yang Chenfu nebo Chen Fake, to byli borci bla bla bla")

kdyby nebylo taijiquan prezentováno jako bojové umění, tak bys ani o tom teď nediskutoval ne? A když je to bojové umění, tak jak jej prezentovat jinak? Proč by měl člověk lhát?
10 či 15 let není zas tak moc na zvládnutí principů tohoto bojového umění. Atlet, plavec, hokejista, nebo tenista atd. potřebuje taky podobnou dobu, aby se z něho stal vynikající sportovec. Proč by to mělo být u taijiquan jinak?
Jestli by všeobecně platilo,že u bojových sportů (tedy nikoliv umění), je to jinak, pak by se jednalo zřejmě o činnost podstatně jednodušší než jiné sporty, a také že ti zkušenější odcházejí velice rychle a přepoštějí své místo těm,co sportují takto kratší dobu.

pm píše:- pokud bojove umeni, jaka je metodologie nacviku - dnes, ted a tady, ne pred sto lety nebo v klasickych spisech?

Nevím, jaká byla metodika před sto lety, tedy můžu opravdu popsat tu dnešní. Ale je to určitě velmi podobné té vaší metodice.

1.Individuální trénink - sestavy beze zbraní a se zbraněmi, drily bez i se zbraněmi pro rozvoj rychlosti, síly, kordinace, techniky pak stání v pozicích, qigong.

2.Cvičení s partenerem - různé druhy cvičení s partnerem pro rozvoj síly, rychlosti, vnímání, timingu. atd. atd. Zahrnuje i volný boj.

Chybí mi tam něco?

pm píše:- kdo je ochoten tuto metodologii schopen misto odvolavani se na davno mrtve mistry ci klasicke texty to predvest, ukazat, vysvetlit? (a nemuse to byt zrovna bitka ci vyzyvaci souboj)

Myslím si že schopen je své cvičení předvést každý, otázka je jestli je ochoten. Vzhledem k tomu, že cvičím i s ostatními lidmi a nejen sám, tak s tím nemám problém, oni vidí a sem tam i cítí :D, jak na tom jsem.Ovšem co bych vzhledem k úrovni na které cvičím, já byl schopen ukázat těm co taijiquan necvičí?. Ze sestavy se nic moc nedovíš, ze stání v postojích, to asi taky nebude to, co bys chtěl vidět. Partnerské cvičení vy nějaké děláte, my děláme zase jiné.
Ale určitě se to dá ukázat. Jen mi není jasné proč. Totiž když bys chtěl cvičit taijiquan, tak to prostě uděláš, ale tak jak většina dáváš pořád stejné otázky a mé odpovědi vám, pro mne z pochopitelných důvodů, nestačí.
Já mám totiž proti vám velkou výhodu. Vy znáte ze zkušenosti jen to svoje, jenže já si zažil jak to vaše, tedy jsem pořád jenom spároval, bouchal do pytle atd. ale i ten druhý způsob. Taky jsem měl názor, že cchi má přeci každý, tak co o tom mluvit. Ano, taky jsem říkal, že mluvit o cchi je ezoterika a pohádka a vůbec jsem nerozuměl tomu, co se tím vlastně v taijiquan a nejen tam, myslí. My jsem přeci moc chtěli dělat "pořádné BU". Naštěstí se to nějak zlomilo a opustil jsem něco na čem jsem lpěl, takže mé názory teď mohou vycházet z jiných zkušeností, než máte vy. Toť vše.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hyperboreus » pon 16. říj, 2006 12:58

pro Sun:jenže Cchi má opravdu každý člověk....to není pohádka...jenže ne každý s ním umí.... 8)
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » pon 16. říj, 2006 13:09

Hyperboreus píše:pro Sun:jenže Cchi má opravdu každý člověk....to není pohádka...jenže ne každý s ním umí.... 8)

Samozřejmě, jenže neustálým cvičením lze vypěstovat něco o čem se píše jako o cchi v souvislosti v taijiquan nebo obecně v souvislosti s BU. Tehdy člověk začne rozumět těm poučkám, kterým předtím nerozuměl, je mu prostě všechno jasnější a srozumitelnější. To když má "jen" tu "přirozenou" cchi, tak pořád netuší. Nemá zpětnou vazbu, je to všechno těžší, pak je to jakoby jednodušší, ale i tak je ještě hodně věcí co se musí vyřešit. Tam už mé zkušenosti nesahají, snad časem.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » pon 16. říj, 2006 13:41

Fukki píše:Tohle je vážne strašný thread :D

©koda, že už nikdo dál nerozvinul tady někým zmíněnou pohádku dělení stylů na vnější a vnitřní ;)

Můj osobní pocit totiž je, že v tom "vnějším gungfu" co cvičím je nějak nezdrávo moc "vnitřních" aspektů :lol:

A ještě přidám další oblíbenou "bajku" :D
Obecně lze říci, že tradičními bojovými uměními jsou nazývány ty styly, které se dnes snaží předávat svým žákům totéž, co bylo cvičeno již před několika stovkami, resp. tisíci lety. Typickým příkladem tradičních stylů je Wushu, resp. většina jeho stylů (styl opilce, styl kudlanky nábožné, Tao pěti zvířat, apod.). Tyto styly umřely na tradici a staly se mrtvými exhibicemi tisíce let starých technik. Z praktického hlediska jsou velice obtížně použitelné v reálné situaci, neboť nejsou modernizovány a tudíž neznají a neaplikují moderní trendy reálného boje. Jejich hodnota spočívá především v dokonalosti pohybu a souhry. Většinou se jedná o styly, které jsou ze 75% cvičeny pomocí sestav a trénink technik a konfrontace s protivníkem je aplikována (pokud vůbec) ve zbylém zlomku času.
Vedle většiny stylů Wushu do této skupiny patří i Aikidó a většina jeho modifikací (Aiki-jutsu, Aikibudó, Daito-ryú), stejně jako některé styly Karate (typicky Shotokan) či Kendó.

:roll: :lol: :roll:

Ta citace mne zaujala.To ze sebe vyblil kdo????? :roll: 8O
To sou těžký zvratky :!:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pon 16. říj, 2006 13:54

sun píše:... (zkraceno) ...

Ale určitě se to dá ukázat. Jen mi není jasné proč. Totiž když bys chtěl cvičit taijiquan, tak to prostě uděláš, ale tak jak většina dáváš pořád stejné otázky a mé odpovědi vám, pro mne z pochopitelných důvodů, nestačí.
Já mám totiž proti vám velkou výhodu. Vy znáte ze zkušenosti jen to svoje, jenže já si zažil jak to vaše, tedy jsem pořád jenom spároval, bouchal do pytle atd. ale i ten druhý způsob. Taky jsem měl názor, že cchi má přeci každý, tak co o tom mluvit. Ano, taky jsem říkal, že mluvit o cchi je ezoterika a pohádka a vůbec jsem nerozuměl tomu, co se tím vlastně v taijiquan a nejen tam, myslí. My jsem přeci moc chtěli dělat "pořádné BU". Naštěstí se to nějak zlomilo a opustil jsem něco na čem jsem lpěl, takže mé názory teď mohou vycházet z jiných zkušeností, než máte vy. Toť vše.

Obrázek
  Hmm, tady bych si dovolil oponovat. Delas velmi rychle vseobecne zavery, bez toho, aby si si doplnil ci upresnil informace predem, nez neco napises. Jak muzes vedet, jake zkusenosti (a znalosti) maji lide pisici do teto diskuze? Co kdyz maji zkusenosti podobne jako Ty, nebo dokonce cvici nejaky styl, ktery obsahuje obdobnou praci s Qi, jako Tai Ji Quan? Pripustme na chvili, ze mame moznost srovnavat podobne (pomeritelne)? Duvody pro tuto diskuzi zde byly jiz nekolikrat zopakovany. Par prispevku nazpet je Pavel Macek Sifu ze sveho uhlu pohledu preformuloval znovu. Ja s jeho formulaci a zavery plne souhlasim. Dalsi komentar ohledne pohadky o Qi pridala xiexie. K tomu take nemam co rici a plne souhlasim ...

Obrázek

Abych se porad neopakoval - tak bych chtel za sebe jeste jednou zduraznit, ze prezentace Tai Ji Quan je u nas lziva, zavadejici, nepresna a vytvari obrovskou mystifikaci a pohadku o bojovych umenich. Takoveto pohadky pak postihuji nasledne vsechny styly Kung Fu a ubiraji jim na serioznosti. Mam za to, ze Tai Ji Quan vytvoril clovek (ale mozna se pletu) - s jednou hlavou, dvema rukama a dvema nohama. Neni proto nutne kolem toho delat pohadku (ci mysteria), ze pouze lide osviceni, mimoradni, bez umyslu bojovat, predem danych charakterovych vlastnosti a ja nevim, cim vsim jeste, mohou dosahnout nejhlubsiho tajemstvi Tai Ji Quan (a dalsich "vnitrnich" stylu). Je to system vytvoreny clovekem pro cloveka a tudiz opet pochopitelny clovekem. System vytvoreny jako bojove umeni. Zadna pohadka. A na pohadky je (alespon drtiva vetsina) lidi (nejen) zde na BU jiz velka ...

Obrázek
Naposledy upravil SiuLouFu dne pon 16. říj, 2006 14:30, celkově upraveno 1
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » pon 16. říj, 2006 13:57

Siu Lou Fu pošlu ti SZ.Tohle už začíná být Top secret :wink: :lol: 8)
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pon 16. říj, 2006 14:23

SiuLouFu píše:Abych se porad neopakoval - tak bych chtel za sebe jeste jednou zduraznit, ze prezentace Tai Ji Quan je u nas lziva, zavadejici, nepresna a vytvari obrovskou mystifikaci a pohadku o bojovych umenich. Takoveto pohadky pak postihuji nasledne vsechny styly Kung Fu a ubiraji jim na serioznosti.

Nevím, podle čeho tak usuzuješ. Z mých příspěvků asi ne. Já jasně říkám, že je taijiquan je velká dřina, že v taijiquan se musí zvládnout pořádně základy než se začne dělat něco pokročilejšího, že je třeba cvičit pod vedením kvalifikovaného učitele. Tímhle tím snad degraduji nějaký jiný styl.? To snad ne. To by mě bylo moc líto.
Mám spíše pocit, že se sami degradují ti lidé, kteří vykládají, že takhle ne, že je potřeba zařadit jiný způsob tréninku aj. Ale za to prostě já nemůžu, já se snažím o osvětu seč můžu, vždyť to vidíš, je to boj.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

pohadky v BU

Příspěvekod mnich » pon 16. říj, 2006 14:34

Dong Wu-dekuji za odpoved.Sin gi, thai ti,pakua jsem vydel.Co se thai ti tejka suohlasim ze to je vysoka skola BU.Proc to nasim taicistum nefunguje?Snad ze dvou duvodu-jednak ze priprava zde trva dlouho,druhak ze to mohou cvicit spatne.Proto mne prijde divne kdyz slysim ze jang lu chan ucil gardu cinskeho cisare.Otazka zni jestli to nebyla cestna funkce.Umim si predstvit radu vojaku jak cvici sing i ale thai ti no nevim?
mnich
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: pohadky v BU

Příspěvekod pavela » pon 16. říj, 2006 14:43

mnich píše:Dong Wu-dekuji za odpoved.Sin gi, thai ti,pakua jsem vydel.Co se thai ti tejka suohlasim ze to je vysoka skola BU.Proc to nasim taicistum nefunguje?Snad ze dvou duvodu-jednak ze priprava zde trva dlouho,druhak ze to mohou cvicit spatne.Proto mne prijde divne kdyz slysim ze jang lu chan ucil gardu cinskeho cisare.Otazka zni jestli to nebyla cestna funkce.Umim si predstvit radu vojaku jak cvici sing i ale thai ti no nevim?
Proč???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 16. říj, 2006 14:47

nic proti taijiquan, potkal jsem lidi, co jej umi zatracene dore pouzit (byt musim dodat, ze v naproste vetsine pripadu pred tim cvicili nejaky Shaolin), no to je v pořádku, Taijiquan je jenom vyšší stupeň šaolin gongfu :lol: Ještě něco, myslím, že by bylo dobré připomenout význam slova Čchi气。 V překladu to znamená "vzduch", nic víc, nic míň...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pon 16. říj, 2006 14:59

sun píše:Nevím, podle čeho tak usuzuješ. Z mých příspěvků asi ne. Já jasně říkám, že je taijiquan je velká dřina, že v taijiquan se musí zvládnout pořádně základy než se začne dělat něco pokročilejšího, že je třeba cvičit pod vedením kvalifikovaného učitele. Tímhle tím snad degraduji nějaký jiný styl.? To snad ne. To by mě bylo moc líto.

S timhle s Tebou na 100% souhlasim. Mel jsem na mysli ty pohadky, co se kolem Tai Ji Quan porad tradujou a najdes je na temer vsech nasich webovych strankach (a v knizkach) o Tai Ji Quan. V podstate je tam vzdy (nespravne) zdurazneno uvolneni, Qi, energeticke a zdravotni aspekty tohoto systemu. Ja tyto aspekty nepopiram a vim, ze jsou realne a funguji. Ale je to, jako vyzdvihovat na uvodni webove strance autoskoly aspekty rizeni vozu formule jedna. Nikde tam nenajdes, ze je nejprve nutne zvladnout "hrube" zaklady, naucit se pouzivat telo, smerovat silu a pak (po absolvovani zakladniho ridicskeho kurzu a ziskani ridicskeho opravneni) teprve zacit mluvit o praci s energii a dalsich "vnitrnich" aspektech systemu (rizeni formule jedna). Na tuto reklamu se nasledne chyti individua, co v tom vidi prave jen tu energi, magii, ezoteriku a terapeutickou metodu reseni svych problemu. Pokud ale nezvladnou zaklady, nemaji na cem stavet a nemuzou nasledne delat onu "vyssi divci" ...

sun píše:Mám spíše pocit, že se sami degradují ti lidé, kteří vykládají, že takhle ne, že je potřeba zařadit jiný způsob tréninku aj. Ale za to prostě já nemůžu, já se snažím o osvětu seč můžu, vždyť to vidíš, je to boj.

A ja to uz nekolikrat ocenil. Podle me si ale vyjimka v tom mori bordelu. Snazis se to delat jinak (i kdyz muzu s Tebou v necem polemizovat a nesouhlasit, ale to je spis na SZ ci pokec u caje) a mas alespon uvazovani, co te drzi pri zemi. Nekteri adepti Tai Ji Quan jsou uplne jinde a navic hodne, radi a casto o tom mluvi, pisi a podobne. A to je ten nejvetsi problem. Cim mensi praktik, tim vetsi snilek a pisatel. Misto aby cvicil, tak o tom dal a vydatneji siri bludy, lzi a nesmysly ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pon 16. říj, 2006 15:11

Ahoj Pavel,

- je taijiquan, jak je dneska majoritne prezentovan, bojove umeni nebo esotericka orientalni hokus pokus gymnastika ("ver, cvic a jednou za moc a moc let Ti to bude fungovat, podivej se na Yang Chenfu nebo Chen Fake, to byli borci bla bla bla")

V prvom rade, v tejto teme existuje nesulad v dvoch zakladnych veciach:
1. v chapani toho, co je bojove umenie
2. v rozdieloch medzi bojovymi umeniami v Cine a v Cechach (na Zapade).
Mozno by si to zasluzilo samostatny thread, iste by bol nemenej "rozpravkovy". Napriklad by ma zaujimalo, preco na Zapade ma wu protiklad "orientalni hokus pokus gymnastika", kym v Cine wu ma protiklad wen (civilna oblast) - a obzvlast, preco ti stari cinski majstri tak vehementne zdoraznovali wen wu he yi = wen (opak bojoveho) a bojove su jedno...

muj osobni nazor:
- kdo cvici gymnastiku, at neprezentuje svoji skolu jako "bojove umeni" - krome sebeklamu je to i podvod na zaky skoly

Ale niekto moze rovnako dobre povedat, ze kto cvici sparring a fighting, nech oznaci svoju skolu za skolu sebaobrany, nie za skolu bojovych umeni, pretoze bojove umenia su daleko viac - kto vyhlasuje sebaobranu za bojove umenia, podvadza tiez.

- v naproste vetsine pripadu se u nas i jinde ve svete (vcetne Ciny) taijiquan a velka cast jinych cinskych systemu (vcetne naseho, tj. Hung Kyun) vyucuje jako gymnastika - bez nacviku "dovednosti" a "pouziti". puvodni linie a presnost "formy" je bez teto metodologie z bojoveho hlediska naprosto k nicemu

Mas pravdu, ale tomu tak bolo vzdy, bojove umenia nikdy neboli vyhradne iba o boji - vzdy to bolo aj performance art, healing art a kadeco ine, napriklad snaha posilnit narod Ciny takmer spartakiadnym sposobom a la Jingwumen, kedze Cina bola "chorou castou Azie".

vnimam tuto diskuzi jako snahu o demytizaci cinskych bojovych umeni, ktere jsou dnes vsim moznym jen ne bojovymi umenimi. nepopiram tim radu jinych prednosti, ktere jejich cviceni prinasi (zdravi, kultura, duchovni rozvoj), ale k dosazeni techto prednosti jsou i jine, specializovanejsi cesty (joga, studium sinologie, chozeni do kostela ci meditace).

Tieto specializovanejsie cesty v skutocnosti v Cine castokrat prakticky neexistovali (neboli dostupne) a ich funkciu preberali prave bojove umenia. Spominas tiez "zdravi, kultura, duchovni rozvoj": Moj grandmaster zacal s bojovymi umeniami, lebo bol chore decko a rodina ho dala do vychovy ucitelovi bojovych umeni, aby vobec prezil. Moj master zacal s bojovymi umeniami, lebo pochadzal z chudobnej rodiny a bojove umenia boli jedinou kulturou, ktora bola dostupna zadarmo. A ja som zacal s bojovymi umeniami prave kvoli duchovnemu rozvoju. Ani jeden z nas nezacal studium kvoli fighting a sparring, co vsak ani v najmensom neznamena, ze by sme paste ci dlane nevedeli pouzivat...

nic proti taijiquan, potkal jsem lidi, co jej umi zatracene dore pouzit (byt musim dodat, ze v naproste vetsine pripadu pred tim cvicili nejaky Shaolin), ale problem dneska je mudrovani, schovavani se za originalni, rodinne linie, ciny mrtvych mistru a klasicke spisy, a v praxi samotne skutek utek. anzto jsem pragmatik, zajima me taijiquan dnes, ted a tady, a jeho prakticky vyznam na x rovinach, metodologie nacviku, pouziti etc., a tesim se na prispevky vsech, kteri k tomu maji co rici - z pozice osobni praxe, ne papouskovane teorie. pripravuji druhy a treti dil clanku o cinskych BOJOVYCH umenich pro tento sever, z me stranky vice tam.

Trafil si klinec po hlavicke. Problem je mudrovanie - namyslanie si, ze ja tomu rozumiem, ze moj Shaolin, karate ci wingchun je takisto vnutorny styl, ze ked niekto necvici tak ako ja, cvici to spatne atd. - proste mudrovanie o taijiquan bez toho, aby dotycni debateri taijiquan nazaj seriozne cvicili.

Xiexie,

na Tvoj prispevok sa da odpovedat len jedno: bud je Tvoj ucitel daleko mudrejsi ako vsetci ti stari majstri, ktori pisali o pohybe qi, napriklad v klasickych textoch o taijiquan, ze qi ma byt nasmerovana do dantian, co sa da formulovat aj ako vytvaranie qi v dantian (stari majstri asi nevedeli, ze qi je vsade - a taktiez sa zrejme nedovtipili, ze bez nej by neboli zivi, ze?), alebo proste vobec nerozumie tomu, o com ti stari majstri hovorili. Co myslis, ktora moznost je spravna?

SiuLouFu,

prave prednedavnom vysla v Cine knizka pod nazvom Zhen shuo Huo Yuanjia - nazov je mozne prelozit ako "Pravdive rozpravanie o Huo Yuanjia". Ocividne tato knizka vysla so zamerom vykreslit situaciu v dotycnom filme, biografii Huo Yuanjia, kompletne inak, ako bolo prezentovane vo filme. Zozen si ju. Je to taka popularna studia o Jingwumen a o jeho cvicebnych aktivitach. Budes musiet skonstatovat, ze prezentacia bojovych umeni tak, ako to robil Jingwumen, bola (citujem Ta) "lziva, zavadejici, nepresna a vytvari obrovskou mystifikaci a pohadku o bojovych umenich".

Hosi,

preco uz nenechate tento thread zapadnut do zabudnutia? Nikto z tych, ktori tu otvorene vystupuju proti taijiquan, ho necvici, nerozumie mu, dane vyroky na adresu taijiquan su absolutne nekvalifikovane, co je velmi jasne vidiet z toho, co sa tu debatuje a akym sposobom... Preco nezacnete debatovat o niecom, comu naozaj rozumiete?
Ja si napriklad tiez osobne myslim, ze povazovat wingchun za vnutorny styl je absolutny nezmysel - a nielen myslim, som o tom presvedceny, je to naprosto samozrejme a Pavela v tomto ohlade nevie o taijiquan dostatocne vela, ked oznacuje wingchun za taijiquan juhu - ale sam wingchun necvicim a tak sa do toho nepustam, pretoze som proste nekvalifikovany, hoci by som tiez mohol natarat blbosti o obdobnej praci s rukami a kadeco...

Ywan,

otazka pre Teba: dokedy este nechas svojich studentov ociernovat ine styly bojovych umeni, ked je ocividne, ze o nich nemaju ani paru? Ak aj mozno existuje par uletenych skol taijiquan, povazujem za nepripustne generalizovat a zovseobecnovat dane charakteristiky sposobom, ze prezentacia taijiquan u nas je lziva a podobne. Je to tak, ako keby som zovseobecnoval zo skol, ktore u nas cvicia Leung Tingove (ci nejaaku inu skolu) wingchun na prezentaciu wingchun u nas obecne... Alebo ako keby som zovseobecnoval z par Tvojich ziakov na prezentaciu Tvojej osoby...
Bolo by vhodne, keby sa tu niekto ospravedlnil a moderator nasledne uzavrel tento thread.
Dakujem.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » pon 16. říj, 2006 15:41

Xiexie,

na Tvoj prispevok sa da odpovedat len jedno: bud je Tvoj ucitel daleko mudrejsi ako vsetci ti stari majstri, ktori pisali o pohybe qi, napriklad v klasickych textoch o taijiquan, ze qi ma byt nasmerovana do dantian, co sa da formulovat aj ako vytvaranie qi v dantian (stari majstri asi nevedeli, ze qi je vsade - a taktiez sa zrejme nedovtipili, ze bez nej by neboli zivi, ze?), alebo proste vobec nerozumie tomu, o com ti stari majstri hovorili. Co myslis, ktora moznost je spravna?

Mily Miro,

Podivej se, jsi trosicku chytlavy na detaily a nektere pak prehlizis. Moje reakce byla pouze na vetu, pokud se nemylim Suna, ktery napsal, ze cchi se musi vytvorit. Ja nerikam, ze stari mistri nevedli o cem mluvi, ba naopak, ale proc delat z cchi nejake mysterium. To co se s cchi da delat potom,kdyz ji mas, to uz je neco jineho a o tom jsem nerekla ani popel, ani Popelka. Prirovnala bych to k zrnicku hrachu, kdyz uz ta Popelka :wink: , proste muzes mit zrnicko a to ti vydrzi na cely zivot a nebo s tim zrnickem neco udelas, napriklad ho zasadis a budes jako v pohadce o Kouzelne Fazoli a vyroste ti cosi, co bude to, o cem mluvili ti stari mistri. Kdyz vis, jak veci pouzivat, tak je to vsechno "easy". Takze asi takhle. A zazvonil zvonec a pohadky je konec.
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 16. říj, 2006 15:48

sun píše:kdyby nebylo taijiquan prezentováno jako bojové umění, tak bys ani o tom teď nediskutoval ne? A když je to bojové umění, tak jak jej prezentovat jinak? Proč by měl člověk lhát?
10 či 15 let není zas tak moc na zvládnutí principů tohoto bojového umění. Atlet, plavec, hokejista, nebo tenista atd. potřebuje taky podobnou dobu, aby se z něho stal vynikající sportovec. Proč by to mělo být u taijiquan jinak?
Jestli by všeobecně platilo,že u bojových sportů (tedy nikoliv umění), je to jinak, pak by se jednalo zřejmě o činnost podstatně jednodušší než jiné sporty, a také že ti zkušenější odcházejí velice rychle a přepoštějí své místo těm,co sportují takto kratší dobu.

prave proto, ze ja i rada ostatnich na tomto foru si mysli, ze taijiquan je bojove umenim se vede tato debata. otazkou ale stale zustava, kde se tak vyucuje a kdo jej tak cvici.

jinak spatne prirovnani, atlet, plavec i hokejista jsou jsou schopni to co delaji prakticky pouzit jiz za par tydnu ci mesicu. to, z je potreba neco cvicit 10-15 let, aby ti to tak nejak fungovalo, je pohadka z ust tech, kteri nevi jak na to. spravna metoda, dobry ucitel, dobry zak, cas a usili (gungfu). tedy nesouhlasim. castym argumentem byva, ze kupr. boxer behem prvnich let bude mit prevahu nad cvicencem c.b.u., ovsem po par letech se to zlomi a bude to naopak. osobne si myslim, ze prumerny boxer z nijak slavneho klubu bude mit jednoznacnou prevahu nad prumernym cvicencem z bezne gf skoly, jedno jestli budou cvicit 5, 10 ci vice let (ostatni aspekty "uzavorkovavam").

sun píše:Nevím, jaká byla metodika před sto lety, tedy můžu opravdu popsat tu dnešní. Ale je to určitě velmi podobné té vaší metodice.

1.Individuální trénink - sestavy beze zbraní a se zbraněmi, drily bez i se zbraněmi pro rozvoj rychlosti, síly, kordinace, techniky pak stání v pozicích, qigong.

2.Cvičení s partenerem - různé druhy cvičení s partnerem pro rozvoj síly, rychlosti, vnímání, timingu. atd. atd. Zahrnuje i volný boj.

Chybí mi tam něco?

dobre, tak kde je chyba? pokud nemuzes predvest, popis - jaka jsou cviceni na rozvoj sily, rychlosti, timingu, jak nacvicujete volny boj. neptam e proto, ze chci stourat, ale ze me to skutecne zajima.

sun píše:Myslím si že schopen je své cvičení předvést každý, otázka je jestli je ochoten. Vzhledem k tomu, že cvičím i s ostatními lidmi a nejen sám, tak s tím nemám problém, oni vidí a sem tam i cítí :D, jak na tom jsem.Ovšem co bych vzhledem k úrovni na které cvičím, já byl schopen ukázat těm co taijiquan necvičí?. Ze sestavy se nic moc nedovíš, ze stání v postojích, to asi taky nebude to, co bys chtěl vidět. Partnerské cvičení vy nějaké děláte, my děláme zase jiné.

prostredky ruzne, cil stejny. proc by nemohl cvicenec taijiquan porovnat sve dovednosti s cvicencem Hung Kyun, boxerem nebo zapasnikem?

jinak nevim jake jsou Tvoje osobni zkusenosti, kdyz snizujes ty me. myslis si ze nemame v Hung Kyun heigung (qigong)? ze jsem nikdy necvicil tuishou, s lidmi jak z Chenu, Yangu, yiquanu, chi sau s lidma z WCH, a to jak v CR tak v Hongkongu a Cine?

promin, porad pocit, ze odpovedi je stale jen "verim", ne "vim", natoz "umim".

diky za odpovedi, peace
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » pon 16. říj, 2006 15:53

Miro píše:
Ywan,

otazka pre Teba: dokedy este nechas svojich studentov ociernovat ine styly bojovych umeni, ked je ocividne, ze o nich nemaju ani paru? Ak aj mozno existuje par uletenych skol taijiquan, povazujem za nepripustne generalizovat a zovseobecnovat dane charakteristiky sposobom, ze prezentacia taijiquan u nas je lziva a podobne. Je to tak, ako keby som zovseobecnoval zo skol, ktore u nas cvicia Leung Tingove (ci nejaaku inu skolu) wingchun na prezentaciu wingchun u nas obecne... Alebo ako keby som zovseobecnoval z par Tvojich ziakov na prezentaciu Tvojej osoby...
Bolo by vhodne, keby sa tu niekto ospravedlnil a moderator nasledne uzavrel tento thread.
Dakujem.

Miro

Cest Miro,
1. v me skole jsou lide dospeli - premysli a jednaji s rozmyslem, nejsem a nechci byt jejich "kontrolorem" pri psani nejakych prispevku do nejakeho internetoveho fora (uz proto ne, ze tu panuje nejaka duvera). Hlidam svoje dve deti, az budou dospeli, nebudu ani je...

2. az budou "ociernovat ine styly bojovych umeni", zeptam se jich proc, kdyz to neni soucasti nasich predstav o kungfu komunite a vyjadrim svuj nesouhlas - az se to stane.

3. promin, ale : "Ak aj mozno existuje par uletenych skol taijiquan" povazuji za nepresnou formulaci. Mel jsi napsat : "Ak aj mozno existuje par neuletenych skol taijiquan" (bavime se myslim o skolach v CR) ...

pro uzavreni threadu nevidim duvod ...
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pon 16. říj, 2006 16:16

Ywan,

vdaka za nazor. Osobne tento thread povazujem za extremne neferovy a som velmi, velmi prekvapeny, ze takuto jasnu a jednoznacnu vec nevidis.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » pon 16. říj, 2006 16:19

2pm 10-15 let je samozrejme pohadka a zadny dobry ucitel ti to nerekne.

Cviceni taiji se da prirovnat k chuzi do schodu" bud jdes nahoru nebo stojis na miste a nebo jdes dolu.

Neni mozne stat 9let na miste a myslet ze 10. rok zacnu litat.

R.
p.s. přesto se mi o tom někdy zdá :oops:
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Miro » pon 16. říj, 2006 16:27

Mila Xiexie,

Podivej se, jsi trosicku chytlavy na detaily a nektere pak prehlizis. Moje reakce byla pouze na vetu, pokud se nemylim Suna, ktery napsal, ze cchi se musi vytvorit.

Pozri sa, si trosicku chytlava na detaily a niektore potom prehliadas. Nemala si sa chytit na onen Sunov detail, ktory napisal, ze qi sa musi vytvorit a mohla si si domysliet ci pochopit z celkoveho kontextu Sunovho prispevku, ako to mysli.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně