Etiketa

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Fukki » pát 31. bře, 2006 16:48

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 18:38, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sumo » pát 31. bře, 2006 17:11

Fukki no asi vade je inak ale myslim ze teraz uz to nikto nerobi.To by k nim nikto nechodil cvicit.U mna to bolo ako som pisal proste chces nieco uklonis sa a spytas myslim ze to pre nikoho nieje problem.A rozpravta sa moze ale ne vemi vela a nie velmi nahlas :) inak su nejake tresty ale len 20-30 siekenov
Sumo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Gino » pát 31. bře, 2006 18:22

Fukki píše:Jinak se dělaly kliky na kloubech, děti - 20, dospělí - 60. Vzpomínám, že když se jeden, tehdy tak 22 letý žák při KIHON jen poškrábal na břiše. Trenér se ho zeptal, jestli ho svědí bleška a na to mu nasadil asi 20 až 30 (už nevím, možná i víc) Mai Geri na břicho (v teniskách), všiml jsem si, že jeho břicho skončilo s krvavými odřeninami po podrážce :( Vzpomínám i na tresty typu "rány policejní tonfou přes stehno", ale už nevím při čem to bylo.

Jeeeezis ja se tak zasnil. A vis, ze ych do neceho takoveo sel? :) Ja nevim proc, ale me se tahle disciplina libi a 20 Maegeri na bricho a mit pak odreniny... sakra vis jak se clovek zoceli? :) Zadne chudinkovani, ale poradne do tela, kdo odpadne, odpadne... kdo vydrzi, vydrzi. Me by to proste prislo tak "chci studovat tvrdej bojovej styl, musim neco vydrzet". Ale nejde to aplikovat, kdyz zivot klubu zavysi na poctu clenu, no.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » pát 31. bře, 2006 18:54

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 18:38, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » pát 31. bře, 2006 19:39

4Fukki: ono by to dneska hlavně už tak nešlo. Kdyby mi přišel kluk domů s krvavým otiskem podrážky na břichu, tak to dódžó je do měsíce zavřený. Navíc naší kultuře a mentalitě je to asi dost cizí.
Jinak u nás za odchod z dódžó 10 kliků, dělají se už automaticky. Za mluvení jen napomenutí, opakovaně kliky. Co mě štve jsou mobily - za ty taky jen napomenutí a nedivím se, když zvoní i vyšším páskům - třeba i danům.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekara » pát 31. bře, 2006 19:47

když to tady pročítám, tak si připadám jako nějaký exot, když vyžaduji a dodržuji etiketu v dojo Naprosto souhlasím s Patrikem a Picardem.
Není smutnější pohled, než když jsem navštívil trénink nejmenovaného klubu jiu-jitsu a tam si každý štěbetal a odcházel dle "evropských" zvyklostí. Děs a hrůza.
A příklady, kdy někdo zneužívá etiketu k léčení svých mindráků, nemá s etiketou absolutně nic polečného. To je pouze o lidech, jako vše ostatní.
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod romantimpl » pát 31. bře, 2006 22:04

Mírnou úklonu ve stoje nepovažuju za pouze asijskou záležitost a dělám jí, i když se to u nás nemusí. Je to takový "děkuju" bez mluvení, není to ani hrbení se před někým, ani projev podřízenosti.

Etiketa čili zdravit, děkovat, nerušit a vůbec chovat se slušně je jedna věc, ale přejímat cizí rituály, tak jak jsem to zažil v japonském BU, je něco úplně jiného a vždycky mi to přišlo umělé (a to u nás probíhalo vcelku volně).
Moc nesouhlasím s tvrzením, že "kdo dělá japonské BU, měl by to brát se vším všudy". Mě zajímá BU jako funkční záležitost, ne jako kulturní fenomén.

Vojenskej dril mě taky netankuje a to, co popisoval Fukki, zní jako továrna na výrobu zakomplexovanosti. Někdo to výše napsal dobře, vynucená etiketa je naprd.
romantimpl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » sob 01. dub, 2006 4:41

Gino, Fukki, myslíte, že když na vás bude furt někdo řvát, ponižovat vás a dávat vám tresty, že se naučíte víc BU? Já teda nevim, ale Bu je zejména o vlastní vůli cvičit a nikdo nikoho do ničeho nenutí. Kdo se ulejvá, jeho chyba,naučí se prd a dostane na kokos. myslim, že zavádět v dojo principy armády USA(snad i dalších armád) kdy vyšší řve ze vzdálenosti 2 cm nižšímu do xichtu urážky a ten zase řve "ano pane", přispěje k získání bojové dovednosti PRD. K vyučování BU nelze nikoho přinutit, dobrým bojovníkem kung-fu se člověk stane pouze o svojí vůli(už jen proto, že tréning s mistrem je jenom malá část BU, ta podstatná je vlastní soukromé drilování každý den) PS: vzpoměl jsem si, jak jsme za každý pitomý prohřešek museli kdysi na Judu na Spojích běhat "uličkou". Tehdy jsem málo bil probíhajícího potrestanýho kluka, protože to byl můj kamarád a za trest jsem musel proběhnout taky. To nebyli trenéři ale sráči, a kdybych nějakýho potkal dneska, s radostí mu za tu šikanu rozbiju hubu. Přešel jsem tehdy do jiné třídy, naštěstí tam vyučovali lidé jako Kasik a Doležel,kteří učili D®UDO a ne jak vychovat z dětí ZVÍŔATA. Jinak by mi zhnusili džudo navždycky, což se naštěstí nestalo...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 01. dub, 2006 10:47

to je jak naschvál... když mám omezený přístup na síť, tak se tu probírá něco zajímavého... po těch politických debatách a stovkách postů o tom, že vše je na h***, krom Kjokušinu... zdravím Lowa

Jedna věc. Když přijdu na trénink, na seminář... Co asi udělám první? Přijdu k učiteli a starším žákům a zdravím je japonsky v kleče a vztahuju k nim ruce??? Nee... Pozdravím je popovídáme si, jak se vede, jak se maj... a před nebo po tréninku se k nim chovám po našem... což neznamená nezdvořile. Zdvořilost přenášíme i mimo dódžó (sekkai dódžó). Pozdravit, nebo sklopit hlavu mi nedělá problém a mluvit s panem učitelem, který má přes osmdesát bez respektu prostě normální člověk nebude...

Až potom, co vstoupím, a začne trénink, funguje to, co popisujeme jako reihó. Tedy, jak se chovat uvnitř, k lidem, k disciplíně, k nástrojům... a po odchodu?

Zase přirozenost. Respekt, ale žádná servilita. Nebo že bych to zkoušel na (švýcarského) učitele, holandské nebo francouzské spolužáky "japonsky"... A jestliže ten učitel je Japonec, tak snaha se cení. Pokusit se poděkovat v jeho řeči je snad přirozené, i když mi to nejde ;)

Jinak mám pocit, že se tady dělí etiketa na japonskou a čínskou... eee nevím, co popsal roza mi připomíná postupy u nás. A viděl jsem trénink džúdó a připadal jsem si jak na erobiku, nebo v posilce... Každý si dělal, co chtěl.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 01. dub, 2006 10:49

ukropcany píše:4patrik - skúsenností mám viac, aikido bola len posledná z japonských... osobne považujem tento systém v našich končinách za totálne nefunkčný a len opajcnutý a celé je to len hra. Z mojich dnešných trénerov mám ďaleko väčší rešpekt aj bez trieskania sa o zem. Ale súhlasím, že to tak nemusí byť všade...

IMHO moc generalizuješ.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » sob 01. dub, 2006 10:50

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:10, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » sob 01. dub, 2006 11:42

patrik: taky zdravim, máš pravdu co se týče karate tak je u nás jediná moudrá volba kyokushin.. jsem rád že máš stejnej názor :wink:

co se týče etikety tak těžko se dá bez ní učit nějaký japonský bu.. to pak nemusim nosit ani kimono a nadávat technikám japonsky.. u nás se na začátku a na konci pozdravíme, senseie, ducha dojo a to je tak všechno.. správně by se měla ještě citovat přísaha dojo ale.. všichni si tikáme když někdo něco chce říct tak to řekne, když někdo chce jít na záchod tak jde... mluví se normálně, takže nechyběj řeči typu "nekopej do toho jak do pytle sraček" , musíš mu urazit hlavu" atd.. prostě jako všude jinde.. atmosféra je uvolněná a kdyby nebyla tak se na to vyprdnu protože nejsem zědavej na nic co si na něco hraje.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » sob 01. dub, 2006 12:02

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 18:25, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Gino » sob 01. dub, 2006 14:12

Pavela, ukropcany... ja nehajil ty ubohosti z Fukkiho zkusenosti, to je jiste hnus (diky bohu ja se s tim nesetkal).

Ja jen vyzdvihoval disciplinu a tvrdsi pristup. Ze svych zkusenosti mam jen to, ze se me bojovat snazili naucit lidi, kteri se bali trebas jen uhodit. Par treninku s clovekem, ktery se nebal a zmenilo mi to zivot :) Proto jsem psal tu nejdulezitejsi vetu "zadne chudinkovani, ale poradne do tela". Rozumime si? Je rozdil mezi tim, kdyz se k tobe zamerne nekdo chova nekompromisne a neda ti nic jen tak a obycejnym hrubianstvim :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 01. dub, 2006 14:21

Ale abych psal vecne, popisu svou zkusenost.
Vzdy jsem bral jako normalni vec, ze prijdu, poklonim se, pozdravim... zkratka, jak psal patrik, chci/li u nekoho cvicit, musim prijmout jeho pavidla. Svet se nebude tocit kolem me samotneho, nicotneho.

Pak mi ale zase prislo moc, kdyz se clovek jenom nejak blbe podival (z jakehokoli duvodu, ale neumyslne) a sensei to bral uz temer jako urazku a pomalu se s vama ani nebavil a dal vam to znacne najevo.

Tohle vse mi ale dalo hrozne moc a od tech 16ti let, kdy jsem zacinal, mi to opravdu obratilo zivot naruby. Nejen to cviceni, ale i ty zaklady etikety, to, co neni doma, ve skole, ale prave v takove mire jen v dojo.

Na druhou stranu... pak jsem potkal cloveka, kterej si nepotrpel na nic (tak nejak mi to pripomina zkusenost ukropcaneho s jeho nynejsim renerem), ale co se tyce "bojeschopnosti", dal mi uplne nejvic. Ukazal jasne, ze ulice se se mnou srat nebude, jako kamaradi v dojo.

Uplne idealem je pro me clovek, ktery vyzaduje dodrzovani etiky (jakekoli, jsou to jeho pravidla, jeho dojo), ale da mi to, po cem touzim - skutecne znalosti :)
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » sob 01. dub, 2006 14:49

gino:
ja myslim ze o tom cos popsal by se nemelo jen snit, to by mela bejt samozrejmost a prave proto ze neni tak to vsude vypada tak jak vypada.

taky mam rad kdyz to boli :wink: ponevadz kdyz to vydrzis mas dobrej pocit.

tohle je muj sen

http://www.karatedogojuryu.ch/video/practice.mpg
http://www.karatedogojuryu.ch/video/practice3.mpg :twisted:
http://www.karatedogojuryu.ch/video/practicemaj.mpg
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » sob 01. dub, 2006 15:01

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 19:57, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 02. dub, 2006 3:52

Hodím otázku do placu, když už jsme u toho: Setkali jste se někdy s mazáctvím, šikanou, případně arogancí či nafoukaností trenéra-mistra-asiata, nebo je to spíš výsadou našich milých Čechů(němců atd...)???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 02. dub, 2006 14:05

marvin píše:patrik ... ono je to extrem - to co sa robi v dojo kde chodil ukr. cvicit nema s etiketou vela spolocneho. Je to onania jedneho zakoplexovaneho vojacika.

Přesně tak, o tom mluvím.
Slyšel jsem o tom, jak to chodilo v dódžó, kde jste cvičili s Ukrpočánym a tohle nemá s japonským BU dnes nic společnýho. Takže bych to nezobecňoval. Schválně se poptej ostatních aikidistů, jestli jsou u nich takový postupy, kterýste zažili spolu ;)

2low
Ne, Tvůj názor nesdílím... ani na karate, ani na nic jiného.

Pavela
Ne, u Japonců jsem nezažil, ale slyšel a dostal potvrzeno, že i tam je to možné... u Čecha jsem to viděl.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » ned 02. dub, 2006 14:29

patrik: a to že ostatní aikidisti maj k cvičení jinej přístup znamená že jejich aikido je účinější? Těžko.. :lol:
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně