"reálný" boj

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod NAIA » čtv 06. dub, 2006 11:10

Low píše:naia: jojo.. jen to ukazuje ze bojovnik v postoji neni zdaleka tak bezbranej(pokud ho ovlada..), ani v ultimatech ( o ulici se bavit nema cenu tam je boj na zemi pasé)

Tak to je jasné. ®e to že děláš boj na zemi neznamená že každého dostaneš na zem a vyhraješ. Ale na ulici se hodí, ale jen někdy.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » čtv 06. dub, 2006 12:08

Já vždycky říkám když je někdo tak dobrej že ho na zem nikdo nikdy nedostane tak proč ne, ale já nikoho takového neznám, pro nás ostatní smrtelníky se vyplatí o zemi něco vědět :wink:
Jinak Low, boj na zemi je taky docela fajn co se týče tréningových důvodů, je to sqělý doplněk který protáhne svaly uplně jinak a jiným způsobem, nezatracoval bych ho, jak si sám říkal cvičíme i pro zdraví a v tom případě je univerzalita zdravější než úzká specializace.
My si ho npříklad dáváme s kamarádem po treningu vždycky když cítíme že nejsme tak uplně unavení, stačí 5 minut a všechny zbylé síly jsou fuč :lol:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 06. dub, 2006 12:22

"je to sqělý doplněk který protáhne svaly uplně jinak a jiným způsobem, nezatracoval bych ho, jak si sám říkal cvičíme i pro zdraví a v tom případě je univerzalita zdravější než úzká specializace. "

jojo ja vim taky lidi co to cvičej mívaj páru jak bejk.vlastně je to jedinej pro mě rozumnej důvod proč ho cvičit:)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 06. dub, 2006 18:05

Low... tohle nema cenu :) Snazil jsem se ti jen poskytnout trochu jinej nahled proto, aby ses nad nim zamyslel... protoze jsi az moc presvedcen o tom svem. Je uplne jedno, kdo ma pravdu, pac o pravde to neni... ulice je tak trochu spis i o stesti a nahode, ale byt upjaty k necemu je nebezpecne. Koncim, ale snazil jsem se :))

Naia... nestavim boj na zem pred nic, nedogmatuji ho. Ostatne muj postoj pochopis z toho, co jsem psal vyse Lowovi.

Low... jeste neco, az se potkas s krizi, kdekoli, s kymkoli... poznas, ze premyra tlachani o tom, ce je dobre a co neni je vazne k nicemu.

Pekny den
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod keishi » pát 14. dub, 2006 16:33

Kruciš, pár dní jsem tu nebyl a tady taková debata :roll: . Trochu mi ujel vlak, tak se omlouvám, že budu reagovat na příspěvky ještě z předchozí stránky.

Chlapi, co si pořád myslíte, že na ulici vyhrajou jedině ti, co ovládají pouze údery (a že nic dalšího není potřeba) - tyhle spory jsou staré mnoho let. Teď jsem v tomhle smyslu odpovídal i jednomu váženému kolegovi na intranetu, tak to prsknu i sem, ať se nemusím opakovat. Je to můj názor a zkušenost, kterou nikomu nevnucuji, tak mně nebijte :wink: .

Je správné, že si obhajujete své bojové umění - člověk si má stát za svým. Co se týká různých bujutsu, které využívají na sebeobranu jen údery a kopy (obecně budu mluvit o vyzdvihovaném boxu, byť nemám na mysli jen klasický box, ale i ty další něco-boxy), tak připouštím, že by mohl proti laikovi docela dobře fungovat. Snad by mohl fungovat i proti nějakému adeptu jiného boj. umění, pokud ten box ovládáš lépe, než on svůj volený styl. Ale jinak na rozdíl od některých názorů a při vší úctě k boxerům (rozhodně bych tedy nechtěl dostat od boxera pěkně „sednutou“ pecku do palice) je box pro „uliční“ sebeobranu naprosto nejméně vhodný ze všech bojových umění. (To víte - každý si chválí to svoje :wink: ).
Já jsem z bojovými uměními začal v podstatě před 32 lety - v šesti mně teta přivedla do juda. Pak jsem to na pár let přerušil, pak jsem se dal na karate, znovu na judo, na sebeobranu, jiujitsu, aikido. Z hlediska sebeobrany jsem nicméně začal bojová umění vnímat mnohem později - až tak po roce 1982. Ale pamatuju si, že již tehdy jsme vedli řeči typu: „Nejlépe je pro boj na ulici vybaven boxer, ten je zvyklý rány snášet i rozdávat“. Až po čase jsem zjistil, že to není pravda, že po první ráně lehne málokdo (vlastní zkušenosti - párkrát jsem do palice dostal a bolelo to jaxwiňa, ale až po boji - milosrdný adrenalin mi v první fázi tu bolest otupil :) ). Box jako sebeobranu je možno použít spíš jen na ty, kteří se sesypou už při představě, že by mohli dostat ránu. Chlapi, co uznáváte jen klasický box, řekněte mi, jak vám jde boxování, když jste v klinči? Když je klinč řádný, tak moc asi ne. Zkušený bojovník jde boxerovi hned na tělo, tedy do něčeho podobného klinči. Názor, že si boxer k tělu nikoho nepustí, je zastaralý a překonaný. „Vstupů“ do boxera máme celou řadu. A že se jde dostat i divoce boxujícímu boxerovi bez problémů na tělo dokazují sami boxeři - když ti horší dostávají mlatu, chytají toho lepšího sami do klinče. A klinč je naše nadzemské království. Z toho jde dělat věcí. Doménou úderů v JJ jsou kolena a lokty, ty jdou používat i v klinči (no vida, já místo domény www.jiujitsu.cz jsem si mohl pořídit doménu www.kolenalokty.cz ), ale naprosto nejdokonalejší je spadnout s ním na zem. Zem je naše pozemské království. A jak jsou na tom boxeři na zemi? Dle doložených statistik (autoři ©pička - Novák) 80% pouličních zápasů končí pádem obou na zem. A co když boxera někdo kopne? Zvládají boxeři obranu proti kopům? Ty jsou na ulici snad od laiků ještě častější, než údery. Mají boxeři zpracovanou metodiku co dělat, když leží na zemi a je do nich kopáno? My tedy ano. A co když na boxera někdo vytáhne krochnu? Bude jeho direkt proti namířené krochně, či bodajícímu noži úspěšný? A když bude útočníků několik - učí se boxer, jak v takové situaci postupovat? My to máme docela zmáknuté. Když jsem u boje proti skupině, tam je největší průkak se nechat chytit. Umí se boxeři vyprostit proti úchopu?
Je pravda, že zvyk na rány je pro boxera ohromná výhoda. Ale to není jen u nich. My se na tréninku pereme téměř reálně - dá rozum, že se ale nikoho nesnažíme zabít silným úderem do hlavy, takže mu tu hlavu spíš jen „lízneme“, aby si uvědomil, že ji má nekrytou. Nějaká pravidla, že je něco zakázáno, nepoužíváme. Je pravda, že to moc oddílů JJ nedělá - vlastně pokud vím, tak ti, co se kromě nás rovněž perou, mají propracovaný jakýsi pochybně složitý systém pravidel. U nás musíš čekat od soupeře úplně všechno - je tedy lepší na nic nečekat a jít do klinče, abys mu zabránil aspoň v těch úderech a kopech (boj u nás na tréninku vypadá zhruba takhle: „úklona, jeden až dva kopy obvykle mezi nohy, vstup do klinče s nějakým tím úderem, v klinči nějaké ty lokty, hlavičky, kolena, pád na zem, další hlavička či loket, doškrcení, nebo dopáčení - záleží samozřejmě na tom, jak je kdo z bojujících zkušený).
Když jsem naše JJ založil, tak žádný systém, kde by se (byť nesoutěžně) prali lidé všemi prostředky neexistoval. V jiných oddílech podobného typu si vždy řekli: „Teď jedem boj jen karate. A teď jedem jen judo“. Všichni mě zrazovali od rvaní se laicky řečeno - judo+ karate dohromady. No a funguje nám to roky a nalézáme podobnost v různých zahraničních ultimátních zápasech (o těch jsme tehdy nic nevěděli). Já vymýšlím různé handycapové situace a dám boj, když předtím ostatním řeknu: „Jeden může jen údery a kopy, druhý vše kromě úderů a kopů“ Hádejte, kdo v drtivé většině vyhraje? Prozradím to malé tajemství - ten co nesmí bouchat (ale chce to samozřejmě cvik).
Mám kámoše boxery, někteří jako vyhazovači mně pouštěli zdarma do zdejšího rockáče (před tím viděli naše vystoupení na jedné diskotéce a tak si mně zapamatovali). Jsou dobří, mám je rád, ale už tam nepracujou. A proč? Protože konflikty řešili několika údery. Po několika trestních oznámeních byli vyhozeni. Ještě jsem ale neslyšel, že by někdo podal tr. oznámení na někoho, kdo ho vyvedl z lokálu v páce, nebo kravatě.
Jiný kámoš mi říkal, že u nich na tréninku boxu mají tak namakané úderové kombinace - třeba i o pěti akcích - kde se předpokládá, že prvních pár ran vykryješ, ale ty poslední tě dostanou, protože jsi rozhozen. Požádal jsem ho, ať je použije na mně. Hned po prvním úderu jsem ho měl v klinči a z pečlivě nacvičené kombinace již nešly zbylé prvky použít.
To jsem se rozjel, že?. Ale nechci si boxery nějak znepřátelit - berte to, že je to jen, jak to vidím já. Jen jsem chtěl naznačit, že bych byl opatrnější označovat něco, kde jsou jen údery (a popř. i kopy) jako nejlepší sebeobrana na ulici. Ale nic ve zlém - každý je dobrý v tom, co umí líp, než ten druhý.
Jinak nedávno jsem si koupil knihu „Box“ od Filipa Miňovského a velice příjemně mně překvapila, musel jsem si k lepšímu opravit svůj názor na box, už v něm nevidím jen bezduché mlácení, ale disciplínu, srovnatelnou s jinými bojovými uměními. Ten Miňovský je očividně Pan trenér a napsal to fakt dobře i z jiných hledisek, než jen z toho úderového :wink: .
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod diablik » pát 14. dub, 2006 17:30

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:13, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » pát 14. dub, 2006 17:45

..pokial nema clovek najete bomby v rukach,klince su mu k nicomu...ruky zacinaju boj a aj ho povacsinou ukoncuju...na nete je hafo streetfightov,niektore fakt humus,doma mam cele cdcko so streetom a na 99 % vyhravaju ti co maju silnejsie a agresivnejsie bomby...a povacsinou ten co prvy trafi a good sadne aj je vitazom...ked by som si mal zvolit vycvik na ulici tak volim jednoznacne box v kombinacii s greckorimskym zapasenim-ruky a strhy :twisted: :twisted:
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » pát 14. dub, 2006 17:53

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:13, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Stokrys » pát 14. dub, 2006 18:32

Tak sice ste shlidli spousty MB videi z boju na ulici, ale uprime kolik lidi na tech videich neco umi ? Dyt tam ve vetsine pripadu jenom zmatene machaj rukama, je jasny ze od nich zadny uzasny finty neuvidite. Z tehle videii bych urcite neusuzoval co je pri boji vhodny a co ne.
Stokrys
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » pát 14. dub, 2006 18:38

ukropcany: lokty jsou vysoka skola bu ?kdyz si nekdo na ulici nekryje hlavu a neudrzuje distanc tak jako v ringu tak tezko.. a uz sem k tem streetfightum psal ze jsou to vsechno amateri kteri se nevenuji zadnemu bu, proto je tezko napadne nejaky kop. prave spis o tech kopech bych rekl ze je to vysoka skola ..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » sob 15. dub, 2006 8:34

Low píše:ukropcany: lokty jsou vysoka skola bu ?kdyz si nekdo na ulici nekryje hlavu a neudrzuje distanc tak jako v ringu tak tezko.. a uz sem k tem streetfightum psal ze jsou to vsechno amateri kteri se nevenuji zadnemu bu, proto je tezko napadne nejaky kop. prave spis o tech kopech bych rekl ze je to vysoka skola ..

Pripajam sa. Vediet v pravej chvili dobre kopnut (tak aby ta super pri kope nezhodil a aby mu ten kop aj nieco spravil) je umenie.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TRIOBO » sob 15. dub, 2006 14:38

Rychi píše:No podle me je rozdil, kdyz jde proti tobe 120kilovy boxer nez nejaky kungfista, at uz delas jakekoli bu.

urcite je to rozdiel , ale iba co sa podvedomia tyka...
Tym ze cvics BU (zalezi samozrejme ake), programujes svoje telo k urcitym navikom....ako ked sa male deti ucia chodit a pod...
Teraz napriklad nad tym ako kracas nerozmyslas...mas to v podvedomi...
DObre BU je zalozene na takomto principe a už je len otazne v akej situacii ta chyti 120 kg boxer...
Keby mi išlo o život čo by asi aj išlo :( tak by som robil uplne nieco ine ako keby ma chytil 15 rocny borec co ma plne ruky vody :lol: :lol: :lol:

netreba si hne dpodvedome mysliet ze ke ma 120 kg ze je vitaz.. :!:
skor by som myslel ze jeho nevyhoda..... pravda je z keby ma trafil asi je koniec....

Ale trafí ma?...
TRIOBO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod TRIOBO » sob 15. dub, 2006 14:44

diablik píše:..pokial nema clovek najete bomby v rukach,klince su mu k nicomu...ruky zacinaju boj a aj ho povacsinou ukoncuju...na nete je hafo streetfightov,niektore fakt humus,doma mam cele cdcko so streetom a na 99 % vyhravaju ti co maju silnejsie a agresivnejsie bomby...a povacsinou ten co prvy trafi a good sadne aj je vitazom...ked by som si mal zvolit vycvik na ulici tak volim jednoznacne box v kombinacii s greckorimskym zapasenim-ruky a strhy :twisted: :twisted:

nesuhlas... existuje BU ktore prave to ze sa super odokryje velmi efektivne vyuziva - to je na margo BOXU (netvrdim tym ze je zly...)

a co sa zapasenia tyka, hadzat sa niekomu po nohach može vyst v 90% .... ale, akonahle nekontrolujes lakte je koniec (samozrejme ked sa bavime o trenovanom cloveku a dobrom BU) :roll:
TRIOBO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod diablik » sob 15. dub, 2006 15:33

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:14, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 15. dub, 2006 16:46

Už to tu někdo psal, ale jít vždy na zem může být dost ošemetná záležitost. Protože nechci po tom co jsem se dostal se soupeřem na zem zjistit že má u stolu kámoše a ti mu jdou na pomoc. Proto bych ten box radši pořádně cvičil.
Nevím jestli je toto příklad jj co cvičí Keishi ale většině lidí co ho cvičí právě chybí dobrá znalost kopů a úderů protože je berou jen jako "navolnění" právě než půjdou na zem nebo do páky. No podle toho co psal že se jen "hladí" aby věděli jestli se odkryli......
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 15. dub, 2006 17:04

Pro Keishiho:
jen pro mou inforaci chtěl bych se zeptat několik dotazů. Bez vedlejších úmyslů. Jen by mě zajímlo pár věcí co jsi psal v tom dlouhém příspěvku.

1) jak řešíte fullmount (soupeř na tobě sedí) a soupeřovy údery z něj. Máte to vyzkoušené na plný kontakt?
2) psal jsi i že máte zmáklou obranu proti pistoli. Můžes ve zkratce napsat něco málo o ní? Kam odkláníte zbraň atp....

klidně popiš i konkrétní techniku (dlouhé příspěvky ti problém nedělají).
Dík za odpovědi. Docela mě to zajímá a vypadáže bys o tom mohl neco vědět.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TRIOBO » ned 16. dub, 2006 18:53

diablik píše:nesuhlas... existuje BU ktore prave to ze sa super odokryje velmi efektivne vyuziva - to je na margo BOXU (netvrdim tym ze je zly...)-AHA A KTORE JT JE,AK SMIEM VEDIET.V TEJ RYCHLOSTI TO AJ FINGUJE?????

a co sa zapasenia tyka, hadzat sa niekomu po nohach može vyst v 90% .... ale, akonahle nekontrolujes lakte je koniec (samozrejme ked sa bavime o trenovanom cloveku a dobrom BU) :roll:
- TY ASI NEMAS VELMI PONATIA,CO TO VLASTNE JE GRECKORIMSKY ZAPAS??? PO NOHACH IDU VOLNOSTYLIARI A NIE GRETACI,TI UTOCIA A HADZU OD PASA VYSSIE...MAJU BRUTALNE KLINCE A HODY..TOTAL KLINCOVACKY K ZEMI...TAKZE PRV NES NIECO TREPNES,TAK SI TO NASTUDUJ A OVER :twisted: :twisted:[/quote]

nebudem sa tu prekarat ci som videl zapasnika alebo nevidel a studovat drobnosti ci ma chyti za nohy alebo pas (kazdopadne vydim ze mas z nich evidentny strach)....ale principialne je jasne ze ked ide po tebe zapasnik a chyti ta oboma rukami , znamena to že on ma ruky zamestnane a ty volne...je to zlomok sekundy ja viem...ale to stačí... :wink: je niekolko velmi ucinnych technik, ktrore by som použil v pripade nutnej obrany a bolo by mi jedno čo mu urobim... (pokial by ma napadol prvy)

- a ešte jeden doležity poznatok Zapasenie je šport - šport ma obmedzenia - ide o to aby športovec vyhral na sutazi

- bojove umenie neni šport - ide o to aby bojovnik prežil

to je na margo toho mojo trepania :wink: ...
TRIOBO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod diablik » ned 16. dub, 2006 23:06

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:16, celkově upraveno 2
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » ned 16. dub, 2006 23:20

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:12, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TRIOBO » ned 16. dub, 2006 23:29

...hmmm :? kto povedal ze robim 2 roky TKD ? to je jedno.... ja sa nechcem a nebudem hadat kto je lepsi..lebo je to hlupost...

ked uz ide o to cvicenie robim BU dost aktivne uz 9ty rok...

nieze by som tym chcel naznacovat ze som nejaky king alebo co .... ale uz nejaku tu skusenost mam a co je hlavne v BU som sa dostal tak daleko, kam sa vacsina ludi nedostane (myslim tym hlavne chapanie a myslenie,principy a pod...)

ako som uz spominal neviem v ktroej diskusii to bolo....cvicenim BU si programujes pohyby a navyky svojho tela... to su zakladne principy,... jednoducha fyzika, ktora funguje...

je tam velmi vela faktorov ktore bezny clovke (ktory necvici BU) nepochopi a preto moze sklznut do podobnych nazorov ako mas ty (nic v zlom). Pretoze z toho co hovoris by potom zapasenie bolo "najlepsie" a v podstate vsetci co cvicia nejake BU automaticky prehraju pokial sa idu natahovat so zapasnikom.CHYBA priatelu....BOJOVY UMELCI ako si ich ty nazval nemaju tipicke keci že vedia zabit jednou ranou...to je skutocnost...neviem kolko realnych bojov si videl...je mozne ze viac nez dost....ale kolky kudia z tych ktorych si videl sa bit na ulici robili nejake BU? Vacsinou je to len bezradne sapanie rukami sacanie a buchanie hlava nehlava... :lol: :lol: :lol:
Ten kto robi dobre BU dodžuje niekolko zasad...ako su dištanc,centralna linia, priame kontry, male kruhove pohyby pre pasivne bloky a co je hlavne navodzuje si potrebnu situaciu a pod....urcite si taketo veci nepočul...hmmmm :cry:
Samozrejme nechem tym kingovat iba ti chcem zdravo oponovat a vyviest ta z toho mylneho nazoru ze je to take jednoduche, niekoho chytit a hodit o zem alebo beton.....mozno tak 15 rocneho tipka plneho Creatinu ktory cvici dve hodiny denne pred telkou ked pozera bojovy film... :lol: :lol: :lol:
Bracho nech sa dari. čus.
TRIOBO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně