Prijimat rany nebo utocit?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod openblast » sob 03. čer, 2006 22:11

openblast napsal:
Co je podle vas dulezitejsi pri souboji:
a) spise prijimat rany ruznymi bloky a tak protivnika donutit udelat chybu
b) vyhybat se ranam a potom zkusit zautocit z dalky
c) hned ze zacatku hodne utocit, ohromit tak utocnika
d) dostat se co nejbliz k utocnikovi a zautocit
e) vzit nohy na ramena

ja by som vsadil na ine veci:
-zabranit knokautu v prvej faze utoku
-zabranit strate rovnovahy
-rozbit superovu liniu a prejst do klinca
-udrzat kontrolu v klinci
-rozbijat superov u rovnovahu v klinci
-knokautovat supera

Dobre sa nad tym zamysli.
-

Asi robis muay thai, ze??? Neviem, ci sa ti podari dostat tak lahko nejakeho bitkara do klinca, ked bude metat a rozhadzovat na vsetky strany. Na druhej strane, ked uz ho tam dostanes, tak je to dost dobre

to Skateordie::
OK.to vsetko zavisi iba od typu hodnot a trebningu ,kt.preferujes.necvicim thai box,to je dost skresleny nazor co maju ludia,ze ked hovorime o klinci hned nas napadne thai box.

zober si wrestlerov,ci ludi zo submission grapling,klinc je jedna cast ich treningu a teda ak hovorim o klinci,tak mam na mysli tento priestor ako celok a thaibox nie je jedina skupina ,kt.sa na nu zameriava..

vacsinou je pre mnohych ludi problem prejst do klinca,tzv.rozbit liniu ,ale ak pouzijes "tie spravne prostriedky" tak to ide pomerne jednoducho a bez vacsej ujmy na zdravi:)

tvoj super sa meta a rozhadzuje,to je spravne,on sa bude snazit urobit cokolvek,aby zabezpecil fungovanie tych najprioritnejsich veci:drzanie rovnovahy,pozicie tela,dobitie superovych dolezitych bodov-kontrolovat hlavu,resp.boky plus ruku,ale to je i tvojim cielom,takze ide o to ako zameras svoj trening a ver tomu ,ze vysledky sa dostavia velmi rychlo;)

jednou z priorit je trenovat tak,aby super kontroval,kladol odpor a ak je pod tlakom bude sa spravat prirodzene,to znamena,bede sa prejavovat prirodzenymi reakciami:napr.thai box chalani reaguju v prvom rade ,ak hovorime o klinci kontrolou hlavy ,ale castokrat zabudaju na branenie linie tela,preto su velmi lahkouchopitelni a atakovatelni na stre tela,nehovoriac o tom ak maju na tele odev a de facto sa daju lahko zlozit na zem ,kde zapas s nimi je omnoho jednoduchsi

to znamena,ze problem,kt.sa tu riesi sa da vyriesit.sleduj PRIRODZENE superove reakcie ked je on aj ty pod tlakom a dozvies sa viac;)

mimoc
openblast
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » ned 04. čer, 2006 10:51

tohle je uplna blbost. uvidis ze az se nekde budes prat skutecne, na ulici tak neexistuje moznost vykrejvat rany nebo je hned rozdavat. Vykrejvat rany je nesmysl to nedokaze nikdo - jestli teda myslis ze na tebe nekdo rozjede kombinaci 5-6 uderu. Musis je hned rozdat, nejlepe jeste pred tim nez na tebe ten potencionalni utocnik zautoci.Nebo kdyz uvidis ze se naprahuje. A kdyz se ti to nepovede tak je to o tom kdo bude mit tu ranu stasnejsi.

z tech bodu cos napasl rovnou skrtni acko, to je proste nesmysl a ten zbytek - to zalezi na situaci. ja ti rovnou reknu ze jestli mas treba 70 kilo tak muzes bejt mistr sveta v boxu ale az na tebe zautoci nejakej 120kg rusak tak ti nezbyde, pokavad chces prestat se zdravou kuzi co nejrychlejc utikat a volat o pomoc..

zajmavy je treba tohle precti si to

http://www.boxclub.cz/stanislav_tiser.htm

"V minulosti si rád zašel na fotbal, fandil Slavii a Viktorce ®ižkov. V současné době se už na stadion bojí jít. Ví, že by tam mohl narazit na skiny a přes dobrou trénovanost by při svém drobném vzrůstu neměl proti jejich přesile šanci."

nekomu tohle zjisteni trva dyl nekdo na to prijde rychle.. realita neni film.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » ned 04. čer, 2006 18:04

zajímavé příspěvky, rád bych upozornil, že žádná univerzální rada neexistuje a je na člověku samotném aby vzniklou situaci "na ulici" vyhodnotil a potom nějakým (podle něj nejvhodnějším způsobem) řešil. je asi jednoduché zaůtočit jako první na opilého bezdomovce který vás slovně uráží a o to jednodušší je mu ukopnout hlavu hbitým a tolik opakovaným highkickem z vašeho BU. jiná situace je při přepadení,únosu a pod. proto říci že jako první útočit a zasadit mu takové a takové údery je dost scestná rada. možná by bylo dobré si přečíst i o zákonech ČR (vim že pro někoho nenáviděné, ale chovat se podle nich musí všichni) o definici: útok,útočník,nutná obrana a něco málo o zákonech čr. svoje poznatky jsem vložil na http://www.volny.cz/krav-maga/seb.htm setkal jsem se s lidmi co v BU vynikali :arrow: na ulici útočníka převálcovali a pak je právník v soudní síni srazil k zemi na kolena. Které BU vás učí jak se chovat když útočníka zabijete,zmrzačíte a pod..? je dobré při BU přemýšlet, jak s obranou tak útokem,ale hlavně před použitím vašich dovedností :idea: co se týká obrany nebo útoku, doporučil bych nějaké sportovní závody v BU , s rostoucími počty zápasu si osvojíte taktiku boje naučíte se útočit i bránit se. každý kdo je v ringu a bojuje neznamená že u toho nepřemýšlí, a bezhlavě nemlátí kolem sebe. i v plnokontaktních závodech existuje taktika. zkušenosti z takovýchto zápasu jsou k nezaplacení a nejdou jednoznačně napsat ,chce si to vyzkoušet :idea:
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » ned 04. čer, 2006 19:13

nemluvim o bezdomovcich. to o prvni rane plati na vsechny a vsude. ono to totiz cely je o jedny- prvni rane. ten kdo ji dostane nez se vzpamatuje tak jich má deset na každym oku.

spousta lidí si tady neuvědomuje že ani špičkovej zapasník se na ulici nedokáže spolehlivě ubránit . řikám, kdo v dnešní době cvičí bu proto aby se uránil je cvok - civilisti. protože na popelník, nůž, pistol nebo 4 na jednoho tě nepřipraví nic a já se tady nad různejma názorama a systémama který tvrděj opak hodně často upřímně směju.

BU ti dává jen falešněj pocit bezpečí. a v podstatě je to o tom samym ať něco cvičíš nebo ne - dokážeš zmlátit jen slabší protivníky. pokavad nejseš člověk typu Oyama nebo jemu podobní kterejm se na celym světě dovede postavit lidí co se dá na prstu jedný ruky spočítat, je hodně velká šance že padneš na většího, těžšího a silnějšího protivníka. a to můžeš bejt třeba borec z K-1. Řikám realita neni film, kniha, názor, technika.. A nic než realita tě na ní nepřipraví.A jakýkoli kecání o realitě nemá smysl.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod stengan » ned 04. čer, 2006 19:27

Stím plně souhlasím.Stengan :twisted:
Kdo jinému jánu kopá příjde si na docela slušný peníze.
stengan
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Skateordie » ned 04. čer, 2006 21:51

Low píše:nemluvim o bezdomovcich. to o prvni rane plati na vsechny a vsude. ono to totiz cely je o jedny- prvni rane. ten kdo ji dostane nez se vzpamatuje tak jich má deset na každym oku.

spousta lidí si tady neuvědomuje že ani špičkovej zapasník se na ulici nedokáže spolehlivě ubránit . řikám, kdo v dnešní době cvičí bu proto aby se uránil je cvok - civilisti. protože na popelník, nůž, pistol nebo 4 na jednoho tě nepřipraví nic a já se tady nad různejma názorama a systémama který tvrděj opak hodně často upřímně směju.

BU ti dává jen falešněj pocit bezpečí. a v podstatě je to o tom samym ať něco cvičíš nebo ne - dokážeš zmlátit jen slabší protivníky. pokavad nejseš člověk typu Oyama nebo jemu podobní kterejm se na celym světě dovede postavit lidí co se dá na prstu jedný ruky spočítat, je hodně velká šance že padneš na většího, těžšího a silnějšího protivníka. a to můžeš bejt třeba borec z K-1. Řikám realita neni film, kniha, názor, technika.. A nic než realita tě na ní nepřipraví.A jakýkoli kecání o realitě nemá smysl.

Po tomto prispevku asi prestanem cvicit. Teraz vazne. Preco by som sa nemal dokazat ubranit proti 100kg hovadu??? Len to reba trochu vediet a rozmyslat pri tom. Moj kamarat ma 175cm a je to bitkar ako hovado. Proste 100 hovada sa mu podarilo zlozit. Jasne, ze ked zacal konflikt, tak mu nepovedal pod na ferovku. Proste mu je... taku facku za ucho, ze chlap po prvej padol. Len musis vediet bojovat neferovo. Tvarit sa, ze ja nic, ja muzikant a zrazu mu spravit z vajec omeletu. Takto sa da vyhrat na ulici, jasne, ze v ringu nie.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » ned 04. čer, 2006 21:52

tak si to zkus a poznas. pokavad mas 70kg a proti tobe si stoupne 100kg poulicni bitkar tak nemas sanci at cvicis co cvicis a muzes bejt dobrej jak chces.smaozrejme muzes mit stesti. ale i tak on je ve vyhode..

on ring do toho vazne nepatri. takovej priklad. takovej bopp sapp ac je v k-1 k smichu by , byl li by patricne nasranej, prevalcoval na ulici kohokoliv z k-1 jak parni valec.. a to klidne v dobe kdy nemel na kontu jedinej zapas.problem by mel leda tak z akebonem a choiem. hadej proc.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pon 05. čer, 2006 7:24

Low píše:tak si to zkus a poznas. pokavad mas 70kg a proti tobe si stoupne 100kg poulicni bitkar tak nemas sanci at cvicis co cvicis a muzes bejt dobrej jak chces.smaozrejme muzes mit stesti. ale i tak on je ve vyhode..

on ring do toho vazne nepatri. takovej priklad. takovej bopp sapp ac je v k-1 k smichu by , byl li by patricne nasranej, prevalcoval na ulici kohokoliv z k-1 jak parni valec.. a to klidne v dobe kdy nemel na kontu jedinej zapas.problem by mel leda tak z akebonem a choiem. hadej proc.

V 90 procentech případů je to tak jak říkáš.
Dnes se ale čím dál tím víc lidí věnuje plnému kontaktu. A 80 kilový chlapík dokáže knockoutovat v podstatě kohokoli.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » pon 05. čer, 2006 7:59

Podla mna je to stale o tom vediet ako na to. Aj vyha aj vyska moze byt nebyhoda. Nehovorim, ze ja som dajaky mega borec, ale proste podla mna to ide.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » pon 05. čer, 2006 8:00

re: nemluvim o bezdomovcich. to o prvni rane plati na vsechny a vsude. ono to totiz cely je o jedny- prvni rane. ten kdo ji dostane nez se vzpamatuje tak jich má deset na každym oku.
spousta lidí si tady neuvědomuje že ani špičkovej zapasník se na ulici nedokáže spolehlivě ubránit

musím na to reagovat... no vidíš mě se něco podobného stalo, přepadli mě čtyři chlapi a nebyl jsem ten co začal, shytal jsem první ránu ale hned jich pár rozdal, o hlavu většímu chlapovi jsem (pro tebe oblíbeným lowkickem) zlomil nohu, druhému žebro a třetímu nos a sanici, čtvrtý utekl, po tomhle střetu: když jsem se pral s jedním a ostatní do mě mlátili zezadu jsem taky nevypadal nejlíp,ale snad mě zápasy v ThaiBoxu (respektive kategorie B kdo se měl ptal v čem jsem závodil)připravili na to že mi nikdo nepomůže, protože spousta lidí tam jen tupě čučela, stát se to může komukoliv a ozhodně bych něco takového nikomu nepřál střed s holými lebkami a jejich okovanými botami. neumim si představit kdybych nedělal ThaiBox nebo BU, jak bych dopadl, nikdy nemůže nikdo říct jak to zkončí, ten chlap co mě první mlátil byl o hlavu větší než já a měl přes 100kg rozhodně, kdybych se měl řídit podle zdejších rad tak bych to měl asi předem prohraný, ale BU/BS tě učí i něco jiného... a to i BOJOVAT i když víš že soupeř je zkušenější a silnější. piště si tady co chcete, a radte si taky co chcete, je to diskuze, ale já se do podobné situace dostal a i když jsem byl závodník v BS tak jsem se z ní vyhrabal, ne každý dělá ThaiBox nebo jiné plnokontakt. BU, myslim si.. nebo jsem měl na sebeobranu před tou "zkušeností" uplně jiný pohled... a kdo to nezažije tak to nemůže posoudit a poradit... neberte to špatně, ale je to hodně negativní zkušenost i když jsem to přežil a ty tři odvážela sanitka s PČR , nikdy bych se do takovéhle situace nechtěl znovu dostat a nikomu bych to nepřál. žádná univerzální rada neexistuje a kdo se do takovéhle situace dostal, tak tomu rozumí. Měl jsem co dělat potom i s právníky, proto ten odkaz na zákony ČR. .... bojujte jak umíte..... byla to jen moje zkušenost a po ní jsem přehodnotil svoje cvičení BU a od té doby cvičím uplně jinak.[/i]
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pon 05. čer, 2006 8:37

Známý cvičí cca 20 let shotokan. Měří 170 cm. Nedávno ho přepadli čtyři skini. Všichni byli větší než on. On ty plešouny prostě rozbil a jediné co je zachránilo byla projíždějící hlídka PČR.
Takže musím připustit, že na velikosti občas nezáleží. On byl sice "malej ale šikovnej".
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pon 05. čer, 2006 8:53

fakt píše:Známý cvičí cca 20 let shotokan. Měří 170 cm. Nedávno ho přepadli čtyři skini. Všichni byli větší než on. On ty plešouny prostě rozbil a jediné co je zachránilo byla projíždějící hlídka PČR....

... která ho od nich musela postupně odtrhnout :D :D :D
No, buď byl dobrej nebo skini úplně našrot.
Se skiny je totiž jeden problém: mnozí z nich jsou na rvačky zvyklí - i na ty prohraný. A to může být někdy víc, než xx let čehokoliv v tělocvičně.
Další problém s nimi je ten, že jsou dost vymaštění na to, aby konflikt vyhledali, vyvolali a šli do něj. Někdy to dělají úplně bez rozmyslu, protože to snad patří k jejich filosofii. Po mě takhle vyjel v mé oblíbené hospůdce snad 16letej kluk. Muskle z posilovny namakaný, ale jinak asi o 25 kilo lehčí a o pár čísel menší. Snědl bych ho po večeři, ale měl odvahu a vůli se rvát. Kdyby ho ostatní spoluskini v nějakém záchvatu inteligence nepřesvědčili, že se na to má vykašlat, bůhví, jak by to dopadlo...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » pon 05. čer, 2006 10:55

to Ondra: Zaujimave. Ako si prehodnotil svoje cvicenie? Co si zmenil? Celkom by ma to zaujimalo. Aj ja som po jednej neprijemnej skusenosti trochu zmenil nazory a aj cvicenie.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pon 05. čer, 2006 11:50

Během tréninku odcvičím pár sestav. Někdy 50 a někdy 150, přesně to však nepočítám. Čím déle cvičím, tím méně pozornější jsem a prostě se jen hýbu a ztrácím v čase i prostoru. Pokud jdu cvičit po předchozí zkušenosti z ulice, jsem 100% přítomný v každé sestavě a pohybu. Sestavy cvičím jako základ na začátku tréninku. Jednou za čas pořadí otočím a cvičím je po pytli nebo sparingu. Zvlášť po pytli mám ze cvičení dobrý pocit. Lépe funguje pružina v těle. Prostě jen stlačím a ona sama vystřelí.

Těm, které můj příspěvek nezajímá se omlouvám. Nechci Vás zdržovat od jinak plodné diskuse.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » pon 05. čer, 2006 12:08

fakt píše:Během tréninku odcvičím pár sestav. Někdy 50 a někdy 150, přesně to však nepočítám. Čím déle cvičím, tím méně pozornější jsem a prostě se jen hýbu a ztrácím v čase i prostoru. Pokud jdu cvičit po předchozí zkušenosti z ulice, jsem 100% přítomný v každé sestavě a pohybu. Sestavy cvičím jako základ na začátku tréninku. Jednou za čas pořadí otočím a cvičím je po pytli nebo sparingu. Zvlášť po pytli mám ze cvičení dobrý pocit. Lépe funguje pružina v těle. Prostě jen stlačím a ona sama vystřelí.

Těm, které můj příspěvek nezajímá se omlouvám. Nechci Vás zdržovat od jinak plodné diskuse.

Zaujimave. Ja by som asi pri formach zaspal. Mna to dost nebavi. To je dost 50-150. To ti kolko trva??? Co cvicis???
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pon 05. čer, 2006 12:30

50 sestav asi hodinu +-.
Cvičím wushu.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pon 05. čer, 2006 13:17

ondra: zajmavy. asi ses rvac od prirody.

jen mimo misu. "B" v MT je s chranicema nebo ne?
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moshe » pon 05. čer, 2006 14:27

Ondra píše:... Měl jsem co dělat potom i s právníky, proto ten odkaz na zákony ČR. .... bojujte jak umíte..... byla to jen moje zkušenost a po ní jsem přehodnotil svoje cvičení BU a od té doby cvičím uplně jinak.

Ahoj Ondro,
to je zajímavá zkušenost. Asi bylo pak spousta dokazování, že šlo o nutnou obranu a že jsi ty sám nenapadl ty čtyři chlápky jako první. Už chápu, proč máš u sebe na webu info o paragrafech. Řekl bych, že toto spousta lidí tady na webu podceňuje.
Stejně jako Skateordie mě zajímá poučení, které jsi učinil z této akce. Jak jsi cvičil před a jak cvičíš po tom zlomu. Může to být pro nás ostatní inspirující, prosím pokud můžeš napiš podrobnosti.
Moshe
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Ondra » pon 05. čer, 2006 14:35

:) to nejsem, nerad se peru a ani tehdy bych se nepral, kdyby ti čtyři nekopali do kluka na zemi a zastal jsem se ho a pak se to začalo mlít...jinak jak ted cvičim jinak? rozhodně si nepočitám minutový kola při tréningu jako na zápasy v ThaiBoxu, snažim se cvičit i boje na zemi a z některých stylů jako KravMaga,Tukong, jsem se snažil převzít něco víc.. ale jak už tady mnozí psali, tuším že jako první Low nebo kdo přesně, nic tajného tam není, jde pouze o jiný sled technik, i když osobnosti v každém stylu at už p.E.Yanilov, Narvia ,nebo p.Baek, S.S.Kim rozhodně stojí za to poznat osobně , ale myslím že i tady v čr je řada skvělých osobností na postu instroktorů BU , každý je něčím zajímavý a neopakovatelný. to stejné patří i bojovníkům rlzných stylů :idea:
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » pon 05. čer, 2006 15:02

ahoj Moshe, zdravim tě :idea: jinak co se týká paragrafů... v tom byl další boj, to už asi nepatří do oblasti BU, protože at už to postihne sebelepšího bojovníka, pak se utká na bit.poli, které nezná a jde pro něj o neznámý boj, který asi sám nemůže vyhrát. jsou to právě ty různé paragrafy a výslechy svědků. myslím že někde už to tady proběhlo kdo má jaké zkušensoti se sebeobrannou a probírala se situace kdy přepadli toho klenotníka jestli se jednalo o nutnou sebeobrannu. ale neni o co stát, naštěstí se v mém případě nestalo nikomu nic špatného protože jak se budu cítit dál mě nenaučí žádné BU ani BS , učíš se v military stylech jak někomu zlomit vaz, ale ne už to co bude dělat těch 10let v kriminále..? asi pak přijde brzy na to že se měl chovat uplně jinak, bohužel paragrafy tu jsou , raději tu svoji zkušenost tady nebudu rozmazávat, neni čim se chlubit a vytahovat nepřál bych to nikomu... rozhodně to nebyl žádný akční film s J.C Van Dammem a nebo s Texas Rangers kde jich přeperou deset se smopalama :D . mě bohatě stačili tyhle a taky jsem schytal pár nepříjemných ran, sebeobrana je i prevence a to myslim že psal tady Jendis jak si lehnul na zem a tim tu situaci vyřešil uplně jinak než rvačkou :idea: vim že to tak nejde pokaždé,ale je na každém z nás aby vzniklou situaci vyhodnotil a podle ní se zachoval jestli první ptočit nebo se bránit každý má pud sebezáchovy a svůj rozum.
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně