Co cvicit v Liberci?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Jian » sob 04. srp, 2007 16:28

kik: poslys, ja i Madmax jsme psali v prvni rade o historii - nikoliv o tom ze jsou v capoeire dulezite noze (v pritomnem case), protoze jak jsme oba rovnez podotykali, tak soucasna capoeira je uz dle nas dost o necem jinem nez kdysi. Kdyby ses napred podival na ten jeho puvodni prispevek, tak tam najdes i odkazy na prislusne prameny ze kterych kdo cerpa, kuprikladu tento link: http://www.redmarcial.com.ar/informes/capoeira.htm
a nemusel se tu na to ptat znovu. Jestli ti dela problem spanelstina a nestaci ti ten Madmaxuv souhrn, jiste se tu najde nekdo kdo ti toho prelozi vic.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » sob 04. srp, 2007 17:25

hoj díky za doporučení já si říkal ,že ta kniha je taková ......však víš. Připadá mi to jako by to napsal nějaký člověk ,který vyzkoušel pár BU a smotal to dohromady a vydal knihu.

Ja bych rekl, ze jsi to odhadl pomerne presne :lol:

Naštěstí ji mám jen z knihovny ,kdybych si ji koupil tak bych byl určitě hodně naštvaný za vyhozené peníze. Řekni mi teda odkud teda pochází to tvrzení ,že v cap. jsou důležité nože atd. pochybuji ,že by si to vymyslel.

Ja osobne jsem nikde takove tvrzeni necetl, a to jsem toho o capoeire precetl hodne. Prvni a jediny zdroj, ktery to uvadi, je ta vyse uvedena spanelska (?!?!) stranka. Pripada mi to spis jako ucelove(=zaujmout ctenare) vymyslena pohadka - neco jako kdyz v kungfu nekdo tvrdi, ze cvici styl, kterej se naucil od taoistickeho poustevnika a kterej je tak tajnej, ze ho nikdo jinej nezna...Uz ten nazev "capoeira, tecnicas ocultas" o necem svedci.

A co se tyce tech konkretnich vyvodu, napriklad ze pri technikach meli noze na nohach...to uz je bullshit jako hrom. Je to hloupost na tolika ruznych urovnich, ze to nema snad ani smysl rozebirat.

Zkratka a dobre - je treba se smirit s tim, ze capoeiriste bojovali stejne jako jakekoliv jine BU. A pokud si v takove situaci nedovedeme predstavit dnesni capoeiru, tak se nevymlouvejme na "noze na nohach" a spise se zamysleme nad tim, co je spatne s nasi predstavou o capoeire!
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » úte 07. srp, 2007 1:18

Jian píše:kik: poslys, ja i Madmax jsme psali v prvni rade o historii - nikoliv o tom ze jsou v capoeire dulezite noze (v pritomnem case), protoze jak jsme oba rovnez podotykali, tak soucasna capoeira je uz dle nas dost o necem jinem nez kdysi. Kdyby ses napred podival na ten jeho puvodni prispevek, tak tam najdes i odkazy na prislusne prameny ze kterych kdo cerpa, kuprikladu tento link: http://www.redmarcial.com.ar/informes/capoeira.htm
a nemusel se tu na to ptat znovu. Jestli ti dela problem spanelstina a nestaci ti ten Madmaxuv souhrn, jiste se tu najde nekdo kdo ti toho prelozi vic.

možná to je špatně ,že dnešní cap. je už o něčem jiném a že se z toho vytratily původní principy tak možná tím pádem už je to fakt jen tanec a nemá smysl se o tom dál bavit.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » úte 07. srp, 2007 9:54

kik píše:možná to je špatnì ,že dnešní cap. je už o nìèem jiném a že se z toho vytratily pùvodní principy tak možná tím pádem už je to fakt jen tanec a nemá smysl se o tom dál bavit.

Kiku, kdyby tomu tak skutecne bylo, tak by opravdu nemelo smysl se o tom bavit a me osobne by ani nenapadlo s takovou kravinou jako je capoeira ztracet cas - tance patri na diskoteky a na narodopisne slavnosti.

Fakt je ten, ze kazde BU ma svoje obdobi rozkvetu a upadku, a capoeira je momentalne v tom upadkovem. Na druhou stranu, ona "dnesni capoeira" co je "o necem jinem" je modni zalezitost poslednich max 30 let. Takze to neni nic neodvratneho - chce to jenom lidi, kteri budou vyhledavat puvodni prameny Capoeiry a nenechaji si nacpat to, co je momentalne modni. (Takovi lide jsou mimochodem jako sul potreba vsude, ne jenom v capoeire).

Kde by bylo napr. kungfu, kdyby lide znali jen Ving Tsun, Hladiky a McDoja?

Takze si nenech nakecat, ze capoeira je "o necem jinem" - o necem jinem je jenom pro lidi, kteri chteji, aby byla o necem jinem!
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » stř 08. srp, 2007 14:25

4dmc jo souhlasím s tebou je potřeba se vrátit na začátek já jsem jen reagoval na to co napsal jian ,že dnešní cap je už o něčem jiném a to se mi taky nelíbilo ,když si to někdo přetvoří a tím pádem to úplně zdegraduje. Jinak pokud si přečteš ten příspěvek od madmaxe na str.1 tak tam nepíše ,že nože nebyly připevněné na nohách ,ale byly za zády a ty pohyby byly jen k zmatení soupeře jak se díváš tady na ten názor?Mi to připadně už realnější hm Jinak jsem slyšel názor k těm oblečkům 8) že prý jsou bílé proto ,že dobrý capoerista se pozná podle toho ,že je čistý ,že vlastně v cap.se nesmí dotknout jiná část těla než ruka a noha země je to pravda nebo to je jen další mýtus?
Naposledy upravil kik dne čtv 09. srp, 2007 10:33, celkově upraveno 2
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Quan-Chi » stř 08. srp, 2007 17:55

hlava se taky dotknout muze :o) Jinak je to pravda, pri "hre" se dotyk jinou nez "povolenou" casti povazuje svym zpusobem jako "prohra". Sledujes protivnikoho teziste, polohu, a snazis se ho ruznejma "fintickama" dostat do polohy, kdy ti k jeho "porazeni" bude stacit co nejmene namahy, pak uz staci jen tuknout (anebo dokonce jen naznacit), protivnik se lekne a spadne klidne i sam.

V tom vsem je urcite prostor pro diskusi (DMC?), "styl" angola prilis nestudujem...
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DMC » čtv 09. srp, 2007 9:57

kik: No capoeiriste nosili noze a britvy ruzne, udajne napr. i v lemu klobouku atd., nicmene jako PROSTREDEK PRO SEBEOBRANU. Tj. schovavani noze za zady nebylo nic, s cim by capoeira stala a padala. Naopak, capoeiriste byli obavani pro sve techniky boje beze zbrane, a udajne byli schopni neozbrojeni obstat i proti portugalskym adeptum "jogo-de-pau" (boje s dlouhou holi).

Jak jsem rikal, cele jadro tehle otazky je spatne postavene - proc fantazirovat o slozitych taktikach schovavani noze kamkoliv, kdyz capoeira mela tolik efektivnich technik boje beze zbrane?
To ze nekteri capoeiristi umeli pouzivat britvu, macetu nebo hul je bez diskuze, ale capoeira neni a nebyla system boje s nozem.

Co se oblecku tyce - predevsim neni pravda, ze by "capoeiriste nosili bile oblecky". Capoeiriste do urcite doby nosili, co je napadlo, capoeira se hrala v normalnim obleceni, v saku a klobouku. To az od obdobi akademizace zacala jakasi snaha o "standardizaci", ale i dnes najdes capoeiristy, kteri hraji v cem chteji! A navic, i u tech oficialnich uniforem, "pulka" capoeiry (angola) ma oficialni uniformu - zlute tricko a modre kalhoty! Tolik k bile barve.

To o "cistym obleceni" je spis takova capoeiristicka pohadka, aby se nejak motivovali novacci. Videl jsem capoeiristy v roda sedat pri technikach na zadek atd. Stejne tak v Capoeira Regional bylo zakazane nebo prinejmensim "nedoporucene" pokladat na zem hlavu atd.

Ke vsem temhle mytum - musis si uvedomit, ze capoeira nema zadne centrum, zadny ridici organ; takze kdyz si nekde usmysli, ze dulezitou casti capoeiry je napr. tancovat odzemek, budou to kricet dost nahlas, a dost lidi se toho chyti, tak se pak budes moct docist, ze "tradicni soucasti capoeiry je odzemek, ktery se capoeiristi naucili od ceskych pristehovalcu v Brazilii"...[/b]
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PetrVotava » pát 10. srp, 2007 16:44

Ahoj nevim možná ste si to už vyřešili, nečet sem vše.
Já viděl dokument kde mistr Capoeiry ukazoval jak se používá Capoeira v boji a mě to přišlo bojoví až až.
To jak tady někdo napsal že BU tomu říkaj jen Capoeiristi mi připomíná jednoho kickboxera, když se šel mrknout na člověka, co cvičil Tai Ji a smál se a řikal,,Tohle je BU? Ne Ne, to je tanec." Je to asi člověk co tomu nerozumí. 8O
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kik » pát 10. srp, 2007 16:53

PetrVotava píše:Ahoj nevim možná ste si to už vyřešili, nečet sem vše.
Já viděl dokument kde mistr Capoeiry ukazoval jak se používá Capoeira v boji a mě to přišlo bojoví až až.
To jak tady někdo napsal že BU tomu říkaj jen Capoeiristi mi připomíná jednoho kickboxera, když se šel mrknout na člověka, co cvičil Tai Ji a smál se a řikal,,Tohle je BU? Ne Ne, to je tanec." Je to asi člověk co tomu nerozumí. 8O

jo no neznalost je kámen úrazu všeho proto není důležité jen cvičit ,ale zajímat se o vše o historii,filosofii..(zas ale at to není naopak at se nestanou z lidí jen kecálci)jinak ta bojová forma a použití cap.by mě zajímala.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PetrVotava » pát 10. srp, 2007 17:59

no co si pamatuju tak ten chlápek řikal že v tomhle BU sou i zvířecí styly nebo techniky nebo tak nějak.Jestli si pamatuju tak snad tygr, opice, želva...a hejbal se podle těch zvířat ale asi bych nepoznal jaký to je zvíře kdyby to neřek
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kik » pát 10. srp, 2007 18:31

PetrVotava píše:no co si pamatuju tak ten chlápek řikal že v tomhle BU sou i zvířecí styly nebo techniky nebo tak nějak.Jestli si pamatuju tak snad tygr, opice, želva...a hejbal se podle těch zvířat ale asi bych nepoznal jaký to je zvíře kdyby to neřek

jo no ten styl želvy by mě zajímal jak dělá želva jingu :lol: ty ,ale tygr nežije v Brazilii tak jak by se dostal do cap.To bude asi jen výmysl toho chlapa ne?
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PetrVotava » pát 10. srp, 2007 18:47

jéééé tak já nevim no, sem řikal, že nevim přesně.Prostě dělal zvířecí styly.stejně jako má třeba Wushu.
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Quan-Chi » pát 10. srp, 2007 19:30

Rika se tomu, alespon u nas, "Amazonas" ... je to jen forma hry, ktera se hraje v Rode. Tohle opravdu neni pro boj, ale je to pekelne zabavne ;-)
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kik » sob 11. srp, 2007 18:13

Quan-Chi píše:Rika se tomu, alespon u nas, "Amazonas" ... je to jen forma hry, ktera se hraje v Rode. Tohle opravdu neni pro boj, ale je to pekelne zabavne ;-)

tak tomu nerozumím to nemá jako nějaký bojový podtext ? Tak proč to tam je?
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Quan-Chi » sob 11. srp, 2007 18:24

podtext mozna, text ale urcite ne ;-)

jako ze nepujdes po ulici a pred souperem nezacnes delat jezevcika, osla anebo vopici ;-)
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kik » sob 11. srp, 2007 19:11

Quan-Chi píše:podtext mozna, text ale urcite ne ;-)

jako ze nepujdes po ulici a pred souperem nezacnes delat jezevcika, osla anebo vopici ;-)

ok tak ted mi odpověz normálně.V číně jsou zvířecí styly a je to normálně BU takže to je blbost co jsi napsal.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » sob 11. srp, 2007 21:01

kik píše:

ok tak ted mi odpověz normálně.V číně jsou zvířecí styly a je to normálně BU takže to je blbost co jsi napsal.

Kiku neni ... vyhledej si to tady :wink: Uz se to tu resilo nekolikrat 8)
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pon 13. srp, 2007 10:24

kik píše:

Jestli chces - odpovim ti ja. "Odzemek" - staci? :-)

Neboli: Jakykoliv "zvireci styly" v capoeire jsou zalezitost nedavna a tykajici se pouze nekterych asociaci/stylu.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

.-)

Příspěvekod kumori » stř 15. srp, 2007 6:43

co se týká knih o BU/BS vycházejících v ČR, tak pokud se chce někdo VELMI DOBŘE POBAVIT a poplakat zárověň (bohužel), tak doporučuji díla senseje zakladatele první a jediné profesionálně vedené školy sebeobrany v ČR pana Ing.Aloise Konečného Ph.D., soudního znalce v oblasti sebeobrany etc. (viz jeho stránky).Jen tak náhodou jsem na jeho dílo natrefil v antikvariátu a dvě knihy jsem si koupil-CESTA SAMURAJE a SLOVNÍK SEBEOBRANY JI-JITSU, podtrženo sečteno je to slepenec zábavy, fikce a pomatení-vřele doporučuji, autor se vyjadřuje ke všem a ke všemu v oblasti BU/BS, samozřejmě fundovaně....

určitě by stejně fundovaně a objektivně zrecenzoval i capoeiru...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Quan-Chi » stř 15. srp, 2007 23:50

Nechapu co je na tom blbost? To ze "podstaou" nejakeho umeni /stylu jsou "zvireci styly" neznamena ze tomu tak je i v capoeire. Capoeira obsahuje hodne ruznych "her", od zvirat az po fight. Drive (mozna i ted, nemam zkusenost) se nektere tyhle hry "hraji" o penize, a rozhodne je nevyrava ten s vic saltama, nebo lepsi napodobitel kozla ;-)
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně