Co je kritériem pro to,aby BU bylo nazýváno BU???

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Kali fitnes čumenda :lol:

Příspěvekod kamiwaza » čtv 25. říj, 2007 19:56

severin píše:Když jsem viděl Kali fitnes,jak tam holky cvičí aerobně s tyčkama,tak jsem se taky zasmál.

Tak ty je chodíš šmírovat :?: Myslel jsem ty tyčky a samotný systém :wink: A typnu si, podle čeho sis tam vybíral holky. Podle toho jak ten klacek drží v ruce, né :?: Hlavně aby to nevyhrál Buff, to už by ses asi moc nesmál na rozdíl ode mě, viď :wink:
S tím tapi - tapi jsem si chtěl jen šplhnout, takovej jsem já. Jedni konvertují z musáda k MA a já to hraji na všechny strany :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 26. říj, 2007 6:55

RBR píše:No začíná se z toho stávat filozofická debata a to není moje parketa, proto raději končím.

RBR
IMHO jsi byl v podstate prvni, kdo tu napsal tak dlouhej filosofickej clanek :lol: (a mozna i posledni). To je furt samej duch, charakter, dusevni rozmer, umelec... :roll:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 26. říj, 2007 8:12

:twisted: :twisted: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 26. říj, 2007 8:25

Panda drsňák píše: když sem ho domlácoval v rohu

No Honzíku vidíš takhle to vždy začíná to jsou ty první vlaštovičky....... :)
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 26. říj, 2007 8:32

Panda píše:když sem ho domlácoval v rohu
No te pero, koukam, ze muzu byt rad, ze jsem vcera nebyl :lol: :twisted:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pon 29. říj, 2007 16:23

Ucrop píše:Moja reč! Pach krvy je droga.

Ayayay :lol: takhle nám na setkání BU.CZ vol.3 nikdo nepříjde :lol:
Naposledy upravil RUNAR dne pon 29. říj, 2007 16:26, celkově upraveno 1
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pon 29. říj, 2007 16:24

Proc ne? :D:D:DD:D: Sadomaso rulezz :D:D
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pon 29. říj, 2007 16:40

:roll:
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » sob 03. lis, 2007 21:29

zm píše:Když už jsme u překladů, tak není nic víc zavádějícího než "martial arts" - "Marsovo umění", nebo chcete-li "Marsova dovednost", což je úplný nesmysl, že. ©el bych, když už, tak na kořen věci. Ostatně co má s tím společného angličtina? Překladem z japonštiny, čínštiny, ... do angličtiny a pak teprve do češtiny můžeme, pokud si nedáme opravdový pozor, dojít k takovým výsledkům, až bychom se divili.

Když už jsme u překladů, než bych vynášel takové závěry, kouknul bych se do slovníku. "Martial" a "Martian" je úplně jiné slovo...
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Co je kritériem pro to,aby BU bylo nazýváno BU???

Příspěvekod DrGlock » sob 03. lis, 2007 21:52

Já bych se rád vrátil k původní otázce, která tu zatím nebyla zcela zodpovězena:

Jendis píše:Vás,jednotlivce,kritériem,abyste ten či jiný styl stále nazývali bojovým uměním???? Je to jen a pouze o použitelnosti toho stylu pro sebeobranu na ulici???

Začali jste tu řešit, co je umění, co není umění, co je sport, apod. Můj názor je, že nelze dělit zvlášť bojová umění a zvlášť bojové sporty. Každá pohybová aktivita je sport a stejně tak je každý sport je umění, ve smyslu perfektního zvládnutí nějakých pohybů.

Ale myslím si že Jendis se chtěl zeptat na něco jiného, a ta správná otázka je: Co je to bojové a co má právo být nazýváno bojové?

A myslím si, že není třeba hledat nějakou složitou odpověď. Bojové je vše, co se cvičí s jediným cílem, a to přežít nebo zvítězit v boji. A vůbec nezáleží na tom, jestli jde o válku, boj na ulici, nebo zápas v ringu. Důležité je, aby tomuto cíli - použitelnosti v boji - byl podřízen celý přístup ke cvičení a aby použitelnost v boji byla neustále ověřována a schopnosti jedince bojovat prověřovány. A to lze zase jedině bojem.

U boje podle pravidel je to jednoduché, tam lze dovednosti ověřit přímo v zápase. Ale pokud se jedná o boj na život a na smrt, v dnešní relativně bezpečné době má/měl jen málokdo tu smůlu, že mohl své dovednosti ověřit v praxi a asi nikdo nemá takovou smůlu, že by měl šanci ověřit si vše co umí. Proto je třeba hledat způsoby a metodiku, jak na tréninku nácvik boje přizpůsobit tak, aby se reakce útočníka i obránce co nejvíce blížily realitě, ale přitom se to obešlo bez vážnějších zranění.

A kdo necvičí s cílem, aby jeho dovednosti byly použitelné v boji, nepodřídí tomu vše a nemá to ověřené v boji, nemůže tvrdit, že to co dělá je bojové nebo použitelné v boji. A to i kdyby dělal úplně stejné pohyby, jako někdo, kdo cvičí jen kvůli boji a má to ověřené v boji, nebo jako někdo, kdo kdysi dávno cvičil jen kvůli boji a měl to ověřené v boji. A tím nechci nikoho urazit, ale kdo věří, že věci co cvičí jsou použitelné v boji jen na základě toho, že to někdo tvrdí a nemá to sám ověřené, je podle mě hlupák.

Vůbec není problém v tom, když někdo cvičí něco, co v boji fungovalo před sto lety, ale dnes už to nefunguje, protože se prostě útočí a bojuje jinak. Nebo když někdo necvičí kvůli tomu, aby uměl bojovat a dejme tomu se bránit, ale cvičí třeba kvůli filozofii, zdraví, východní kultuře, atp. Jen je třeba věci nazývat pravými jmény a netvrdit, že je to bojové a že to funguje v boji, pokud člověk nemá jistotu postavenou na vlastních zkušenostech, že je to pravda.

Na závěr bych dodal jedno přirovnání: "Boj je jako sex. Každý ví, jak se to dělá, každý má zmáknuté ty pohyby, polohy i teorii. Ale kdo to nikdy nezkusil a nezažil, stejně netuší o čem mluví a jak to ve skutečnosti probíhá." Bohužel, ve světě bojových umění je spousta paniců, co si hraje na džigoly.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 03. lis, 2007 22:35

Díky..... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 04. lis, 2007 10:03

DrGlock píše:Vůbec není problém v tom, když někdo cvičí něco, co v boji fungovalo před sto lety, ale dnes už to nefunguje, protože se prostě útočí a bojuje jinak.
heh... takze treba judo, jujutsu (a jeho odnoz jako BJJ), ruzne FMA styly... tohle vsechno je podle tebe dneska uz nepouzitelne? (protoze vse vzniklo pred hodne velkou spoustou let a kdyz to vezmu do dusledku, tak jeste pred 30ti lety se utocilo jinak!). To jsi vazne tak tvrdohlavej maniak, ze nejdriv potrebujes od tech lidi dostat pres cumak, abys jim uveril? Mas to zapotrebi? Uz jsem o takovem i slysel, objizdel kluby BU v republice a vyzyval ucitele na boj na zivot a na smrt :lol:

DrGlock píše: Nebo když někdo necvičí kvůli tomu, aby uměl bojovat a dejme tomu se bránit, ale cvičí třeba kvůli filozofii, zdraví, východní kultuře, atp. Jen je třeba věci nazývat pravými jmény a netvrdit, že je to bojové a že to funguje v boji
Takze kdyz budu chodit treba do Dipenshi, kde delaji jiste pekne a ucinne FMA, ale osobne to nebudu delat proto abych chodil po meste o otevrenou kudlou a cekal na mozne utoky, ale budu to delat proto, abych se zapotil, zacvicil si s fajn lidma, tak podle tebe budu muset tvrdit, ze delam neco, co NEFUNGUJE v boji? No, to by mi ostatni panove z klubu asi podekovali. Vzpamatuj se. Obcas mi prijde, ze z te zaslepenosti meles paty pres devaty.

IMHO ta otazka co ma pravo byt nazyvane bojove je hodne osemetna. Kdyz budu delat neco jen kondicne, tak podle tebe nemam pravo to nazyvat bojovym, pokud se pak ale sejdem a ja ti dam na budku, ziskam tim razem pravo nazyvat to bojove?? :!: To se v tom pak ale teda nevyznam, tak delam bojove, nebo nedelam bojove? A kdyz me to nebude fungovat, ale jinemu klukovi z klubu ano, tak on taky nedela bojove? Nebo oba delame bojove? A takhle by se slo dohadovat porad. Je to nesmysl.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 04. lis, 2007 10:28

Gino píše:
DrGlock píše:Vůbec není problém v tom, když někdo cvičí něco, co v boji fungovalo před sto lety, ale dnes už to nefunguje, protože se prostě útočí a bojuje jinak.

heh... takze treba judo, jujutsu (a jeho odnoz jako BJJ), ruzne FMA styly... tohle vsechno je podle tebe dneska uz nepouzitelne? (protoze vse vzniklo pred hodne velkou spoustou let a kdyz to vezmu do dusledku, tak jeste pred 30ti lety se utocilo jinak!). To jsi vazne tak tvrdohlavej maniak, ze nejdriv potrebujes od tech lidi dostat pres cumak, abys jim uveril? Mas to zapotrebi? Uz jsem o takovem i slysel, objizdel kluby BU v republice a vyzyval ucitele na boj na zivot a na smrt :lol:

mně přijde že tady DrGlock měl na mysli spíš takový ty věci jako kórjů kendžucu/bódžucu/sódžucu/naginata apod.

nehledej v tom hned útok na sebe :wink: myslím že to bylo spíš mířeno na lidi jako jsem já - cvičím s mečem, holí, naginatou, ale jen kata. nemám potřebu zkoušet si to na nějaký dřevárně nebo podobně. čili podle něj nedělám bojové umění. judo, jujutsu a BJJ by si snad z nefunkčnosti nedovolil podezírat 8)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 04. lis, 2007 11:12

ingwe - vim jak to myslis, ale stojim si za tim, ze i tyto sporty a umeni se daji cvicit s jinym cilem, nez je boj. A prave proto postrada Glockuv komentar logiku.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 04. lis, 2007 13:02

Gino-sorry,ale tady se DrGlocka zastanu...Tys jeho citaci vytrhnul z kontextu....Glock se ptá,jak si člověk může být jistý,že umí bojovat,když nikdy nezkusil ani tréninkový boj????
Abych řekl pravdu,trošku mu rozumím.....já se věnuju,jak je tu známo,historickému šermu...tudíž patřím do "stejné kategorie".V podstatě cvičím také pouze "katy"(souboje mají přesně danný scénář) a divadlo pro lidi.
Proto se snažím ale ještě šermovat volně...ne na počítání bodů,ale hrajeme na zasáhy a na "seš mrtvej....už po třetí...."....potom analyzujeme chyby(proč Ti to tam vždycky projde?) a snažíme se z nich poučit.....i v tom tréninkovém duelu mi najednou věci(které tak pěkně a efektně vypadají na vystoupku) nefungují,jsem ztuhlejší(a více na adrenalinu),než obvykle....prostě najednou "bojuju"....je to obyčejný sparring...kterej mne ale,bojově,posune mnohem výše,než kdybych jen soubojoval ve scénářích......
Podobně(laicky...aby z toho nebylo flame...je to jen můj pohled) koukám na BU,kde cvičí jen formou kat....jako krásný scénář pro lidi,ale bojově to až tak nevypovídá(jasně,když něco udělám špatně,tak mi někdo bokenem rozbije hlavu....modřiny a škrábance nosím taky...atd....to já vím)....ale jde o to,že v té katě VÍM,CO PŘIJDE......to ve sparringu a boji nikdy nevím.Mohu si soka přečíst...zkusit ho obelstít......ale v katě,přesně dané,si něco takového dovolit nemohu.Proto si myslím,že takto cvičená BU jsou ochuzená to B v BU.
I když se mi JBU jako umění s naginantou,yari,holí,krátkou holí,přesekávání,poutání.....mušketou,bajonetem a puškou s bajonetem,nesmírně líbí......a jsem velkej fanda kluků,kteří tohle cvičí.....ale ta bojovost se,dle mne,vytrácí.

Přesně(DrGlock) vystihnul,proč jsem to audikto zakládal......debat na tohle téma(co je BU a co není BU) je spousta.....a vždy jsou OT...tak jsem založil,abysme se mohli "virtuálně pohádat".

edit-tak jsem juknul na vedlejší topic o mistrech ..... něco,co jsem tu vyplodil,už napsal Buff v tom topicu...ale...mazat to nebudu.....tady to není... :wink: :oops:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 04. lis, 2007 14:34

Jendis píše:...
Mohu si soka přečíst...zkusit ho obelstít......ale v katě,přesně dané,si něco takového dovolit nemohu.
...

cože??? v katě si nemohu dovolit soupeře obelstít? samozřejmě si nemohu dovolit ho obelstít tak, jak si to nejspíš představuješ ty - neočekávanou technikou nebo podobně "velkou věcí". nicméně stále je tam dost "malých věcí", na kterých ho můžu obelstít. načasování, vzdálenost, psychika... to jen tak na okraj.

ještě tohle: vy co znáte kórjů, které cvičím třeba já a patrik, jen z videí, která jsou většinou natáčená na předváděčkách, zkuste to vzít tak, že na předváděčce se to cvičí trochu jinak než na tréninku. tam není žádoucí, aby kata skončila v půlce, aby jeden druhého majznul přes "nešikovný maso který musí pryč", aby se ti cvičící obelstívali tak jak jsem to napsal vejš, aby ty lidi dělali různý jiný vylomeniny, který se na tréninku při cvičení kat dějou...
berte to tak, že z videí si neuděláte úplný obrázek o tom co cvičíme.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 04. lis, 2007 14:48

ingwe píše:
cože??? v katě si nemohu dovolit soupeře obelstít? samozřejmě si nemohu dovolit ho obelstít tak, jak si to nejspíš představuješ ty - neočekávanou technikou nebo podobně "velkou věcí".

No...a o tom to,dle mne,je...:wink:......chybí mi ten "bojový" aspekt.....

ingwe píše:zkuste to vzít tak, že na předváděčce se to cvičí trochu jinak než na tréninku. tam není žádoucí, aby kata skončila v půlce, aby jeden druhého majznul přes "nešikovný maso který musí pryč", aby se ti cvičící obelstívali tak jak jsem to napsal vejš, aby ty lidi dělali různý jiný vylomeniny, který se na tréninku při cvičení kat dějou...

Tomuhle trošku nerozumím....nebo....nejsem si jist,jestli rozumím přesně... :oops:
Partner při cvičení pořád ví,co bude následovat.....je to tak?Patrik psal,že je možnost různých zakončení...ale pořád jde o přesně stanovené pohyby...je to tak???
Koukám na to z pohledu H©....mám naučené souboje(v několika variantách-mění se třeba zakončení v závislosti na publiku)...přesně dané....koryu necvičím,ale zde,myslím si,že to přirovnání až tak nepokulhává......
Mluvím o tom,že pocity a tělesný stav při VOLNÉM,NENAUČENÉM sparringu se hodně liší.....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 04. lis, 2007 17:48

Sorry Jendis, ale za tim, co jsem napsal Glockovi si PLNE stojim, pokud to padne i na tebe, neda se nic delat.

Krom toho v tom topiku o mistrech, kde se patrik zase zbytecne snazi podobne typy lidi presvedcit, ze i on ma pravo na to sve, jsem napsal take co si myslim.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 04. lis, 2007 19:16

Gino píše:Sorry Jendis, ale za tim, co jsem napsal Glockovi si PLNE stojim, pokud to padne i na tebe, neda se nic delat.

Jasně...v pořádku...nemusíme ouplně ve všem souhlasit..... :wink:

Gino píše:
Krom toho v tom topiku o mistrech, kde se patrik zase zbytecne snazi podobne typy lidi presvedcit, ze i on ma pravo na to sve, jsem napsal take co si myslim.

Ale já přece nikomu žádné právo neupírám..... :wink: Mně se to,co dělají,líbí...... :!: Jen se snažím v tom najít to,co by plně uspokojilo i mne....a když lidé,co to cvičí,tu s námi diskutují,tož se ptám.....protože zatím nic zkoušet nepotřebuju...zatím to,pro mne,vypadá stejně,jako to,co částečně dělám...cvičím něco přesně určeného.....z mého laického pohledu nevidím rozdíl mezi přesné danými pohyby katy a nacvičeným soubojem šermířů pro diváky.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » ned 04. lis, 2007 19:27

Podobně(laicky...aby z toho nebylo flame...je to jen můj pohled) koukám na BU,kde cvičí jen formou kat....jako krásný scénář pro lidi,ale bojově to až tak nevypovídá(jasně,když něco udělám špatně,tak mi někdo bokenem rozbije hlavu....modřiny a škrábance nosím taky...atd....to já vím)....ale jde o to,že v té katě VÍM,CO PŘIJDE......to ve sparringu a boji nikdy nevím.Mohu si soka přečíst...zkusit ho obelstít......ale v katě,přesně dané,si něco takového dovolit nemohu.

Právě to, že vím co příjde.... má svůj smysl, protože tato znalost nám pomáhá odstranit nejdůležitější příčinu neúspěchu v boji a to je .....strach z neznámého, z toho co by mohlo přijít..... Sám si psal jak máš problém vyrovnat se stresem, když nejdeš podle scénáře. Cvičení BU je především o psychice. Ze strachu se rodí chyby a špatné návyky, které se později velmi obtížně odstraňují.
Tím, že vím co příjde se mohu tento strach odhodit a plně soustředit na to jak situaci správně vyřešit (každý systém má svůj způsob), tak mohu získat správný návyk pro reálný střet. Mohu jít do větších detailů více pracovat na konkrétní technice, jejím použití atd. Ćím více studuji BU tím více vidím, že úspěch nebo neúspěch v konfrontaci je závislý na detailech. Jeden malý špatně provedený detail ti dokáže zničit celou akci. Studovat detaily nejde když si pod stresem.
Mám takový pocit, že ti není plně jasný smysl kat a snažíš se jim podstrkovat něco co ti nemůžou splnit. Na trénování feelingu, strategie, taktiky, čtení soupeř atd. slouží jiné prostředky než katy. Jsou to různé formy více či méně řízeného boje. Kata zjenodušeně říká: tuto konkrétní situaci v našem systému řešíme takhle a ty se cvičením katy pouze snažíš ten způsob naučit.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně