Vnitřní síla ki :-)

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Atreo » ned 11. lis, 2007 9:50

ingwe píše:
Atreo píše:Jako totální bullshit bych tu "Ki" zase nebral, je to možná stejná "energie" která spojila chemické prvky do buněk (nějak se mi nechce veřit že to bylo typem, 'hele, jádro, pojď ke mě do obalu a jen tak začni fungovat')

teorie koacervátů, která se učí na gymnáziích, mi furt připadá přijatelnější, než že první organismy dala dohromady nějaká tajemná síla :roll: ...

jinak to co píšeš, že lidi, kteří by ki dokázali opravdu použít v boji, by to určitě netroubili do světa, to sem už psal - aspoň tady jsme za jedno :D

No, já bych neřekl nějaká 'temná síla', spiš bych řekl že to mohla byý energie elektrická, nebo ta co tvoří 'kulový blesk' - to vlastně nikdo nepopsal. Na esoteriku nevěřím, všechno má nějaký přirozený smysl...

Jinak díky za souhlas s inteligencí potenciálních uživatelů 'ki' :arrow: :arrow: :mrgreen:
Atreo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod DrGlock » pon 12. lis, 2007 0:02

Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » pon 12. lis, 2007 8:55

DrGlock píše:Koukněte na tohle: http://www.youtube.com/watch?v=H5NwRfMJgOQ

moc pěkný :lol: doufám že s tím ten pán vystupuje, jinak přichází o spoustu peněz :lol:
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » pon 12. lis, 2007 11:47

pavela píše:Janoj: OK a teď řekni, jak to chápeš ?

Pavelo,
začnu s vlastní qi v těle. To, že proudí qi v lidském těle např. po tzv.hlavních drahách(meridiánech) je zřejmé z výsledků akupunktury, která je na ovlivňování qi pomocí vpichu jehly založena. Také je dobré vědět, že se tato qi chová v těle tak trochu jako bioelektřina, proto také v místech akupunkturních bodů(dutin) se dá naměřit „elektrikářským“ způsobem jiný odpor (byl na tom kdysi založen přístroj od firmy TESLA, který se jmenoval STIMUL 3 a daly se tím hledat ty body). Já osobně někdy používám akupresuru – hlavně v čekárně u zubního lékaře, kde tlakem na body na ukazováčku u nehtu, tě to vrtání potom skutečně méně bolí. :wink:
Ale asi spíše se ptáš na ty 3 vnitřní harmonie v taijiquan.
XIN-viděl jsem kromě významu SRDCE také význam MYSL s upřesněním EMOCIÁLNÍ MYSL. Takže XIN podle mého porozumnění funguje na základě povahy daného jedince(vzteklý,mírný,odvážný,bojácný…), ale i momentálního emociálního stavu.
YI – zde jsem viděl hlavně význam MYSL, ale také ZÁMĚR a někdy také ROZUMOVÁ MYSL(myšlenky, které budou realizovány). V taijiquan tuto harmonii XIN-YI chápu tak, že XIN bych měl nejdříve zvládnout tak, že bych měl nejdříve tzv.“sklidnit hormony“ :) tj. neměl bych přistupovat k praxi, hned těsně po tom,kdy mě třeba někdo vytočí, nebo mě něco rozruší-třeba nějaké hezká holka na ulici, :wink: :) ale i nějaká obava (i třeba taková, že mě někdo někde v parku uvidí dělat pohyby, které vůbec nepřipomínají fotbal a jiné znamé pohybové činnosti) :) . Proto je třeba tyto emoce zklidnit a nechat je tzv. vypráznit ze své mysli.
Právě takto připravená XIN je schopna pak podporovat a být v harmonii s YI. Také YI bych měl nechat zklidnit a „vyprázdnit“, aby mohla fungovat dobře jako ZÁMĚR a pro vedení pohybu (takže vyprázdnit od myšlenek typu – co jsem ještě dnes nestačil udělat, co budu dělat zítra, proč jsem to nebo ono neudělal lépe…. K tomu vypráznění slouží v taijiquan např.postoj WU-«I, který zaujmeme jako první, když cvičíme formu(sestavu) – je na začátku a na konci každé sestavy, bez ohledu na styly. V něm je chvilku čas se zklidnit a vypráznit mysl (proto také postoj PRÁZDNOTY, NEVYDĚLENOSTI a JEDNOTY) než nastane stav TCHAJ-«I (pohyb, změny, jin-jang).
Pro harmonii YI-QI je myslím důležité věřit tomu, že YI VEDE QI. V tom já vidím základní pochopení, kdy když se vrátím k té akupunkuteře, kde ovliňuji tok qi vpichem jehly, tak pomocí qigong (tj. i praxí taijiquan),také dokáži tuto cirkulaci ovlivnit, aby qi dobře protékala – pod heslem:“kde to teče, tam to žije“. Takže uvolněnou a soustředěnou myslí se zaměřit na to, „co právě dělám“ a v případě YI a taijiquan také na to, „co ve velice krátké době udělám“ mě umožní harmonii a podporu cirkulace QI v těle.
Pro harmonii QI-LI je podle mě důležité si uvědomit, že QI jako životní energie v lidském těle, dokáže vitalizovat nejen lidské orgány, ale také svaly a pohybový aparát obecně a tím také zefektivnit jejich činnost. Takže pak dochází prakticky k prolínání těch harmonii tzn., když je klidná a soustředěná-koncentrovaná YI (mysl,záměr) pak dobře vede QI a ta dokáže dobře fungovat jako podpora svalové síly a tím pohybu. I v běžném životě dokáže člověk udělat věci efektivněji, když se na ně soustředí.
Rád v těchto souvislostech uvádím jeden takový pokus, se kterým jsme si hráli ještě jako kluci a hrozně jsme byli překvapeni, že jsme najednou tak silní. Podstatou je, že 4 lidé se snaží zvednout pátého, který sedí na židli (čím je těžši, tím je to lepší). Ti čtyři ho zvedají za pomocí obou rukou s propletenými prsty (jen ukazováčky jsou natažené), které opřou každý na svém místě(do každé podkolenní jamky a podpažní jamky) a současně zvedají toho sedícího. První pokus je bez zvláštního soustředění, ale za to ten druhý je až po té, co jeden ze zvedajících to řídí, tak , že řekně, že další zvednutí bude až po tom až pomalu napočítá do tří, při tom počítání mají všichni ti čtyři zvedající dlaně položené na hlavně toho zvedaného(možná by měla stačit i jedna dlaň). No a tato finta pro soustředění mysli na to co udělám znamená větší zvednutí toho sedícího.
Ještě k JIN, která znamená v lidském těle sílu obecně. Ta v sobě obsahuje QI a LI – řekněme jejich poměr. Podle toho jejich poměru v daném pohybu se také někdy rozlišuje tzv.tvrdý jin, kde je ten poměr hodně přikloněn k LI a tzv. měkký jin, kde je v tom poměru hodně QI. No a když si to dám trochu více dohromady s tím, že qi lépe cirkuluje, když ty „hadice“-meridiány, nejsou tak zaškrcovány svalovým napětí, pak si myslím, že celkem chápu, proč např.mistr Jang Čengfu zdůrazňoval uvolnění (pro pochopení je podle mě dobré si, ale uvědomit, že synonymen pro uvolnění je také třeba slovo „klesnutí“) a také jsem díky tomu více přístupnější snažit se pochopit, co se děje, když praktikuje taijiquan např. takový mistr, jakým určitě je třeba profesor Fang Ning.
Viz např. zde

http://www.youtube.com/watch?v=B6Rz4J_ZwiM

Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pe25tr » pon 12. lis, 2007 12:32

Pekne ho odstrcil. Proc musi ten odstrcenej jeste trikrat/ctyrikrat pozadu poskocit?
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » pon 12. lis, 2007 13:45

pe25tr píše:

Pekne ho odstrcil. Proc musi ten odstrcenej jeste trikrat/ctyrikrat pozadu poskocit?

protože to má ve scénáři? :wink:
ftip. důležitý je, že když za těmahle lidma přijde někdo, kdo chce jako důkaz předvedení techniky na něm, odmítnou ho. slepá ulička, není o čem debatovat.
až se tu objeví někdo, kdo to zažil na vlastní kůži, bude 8)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » pon 12. lis, 2007 13:50

pe25tr píše:

Všimněte si, že vždy než skokana zasáhne božská síla Ki vyslaná otylým masterem (kterému zřejmě dělá problémy ovládnout vlastní apetit, natož cokoliv jiného), tak pokrčí nohy ... jako kdyby se chystal k odrazu. Proč asi?
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod spider » pon 12. lis, 2007 14:10

Tenhle topic jsem založil proto, abych zjistil, jestli jsem sám, komu vadí tenhle balast a opar tajemna, který se bohužel vznáší kolem mnoha východních BU.
Japonská i čínská BU mám rád, líbí se mi a nevadí mi, že se při jejich cvičení vychází z daného kulturního rámce. Koneckonců i např. ono klanění se, přísná hierarchie a disciplina, to vše pomáhá nastolit atmosféru v dojo a možná i větší vzájemnou úctu. ©lo by to asi i jinak, ale proč ne..?
Jenže jakmile se začne mlžit s různými dogmaty, náboženstvím, tajemnem, záhadnými silami, stává se z toho cirkus. Těmhle věcem podle mých zkušeností stejně nejčastěji podléhají mladí, slabí a často i trochu zakomplexovaní, ale ne hloupí idealisté, kteří chtějí zoufale něčemu věřit a tohle je v jejich očích asi dostatečně alternativní :roll:
A podle zákona nabídky a poptávky se prostě musí na scéně objevit i nějaký "master", který jejich očekávání v tomto ohledu naplní...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod sun » pon 12. lis, 2007 14:59

spider píše:Všimněte si, že vždy než skokana zasáhne božská síla Ki vyslaná otylým masterem (kterému zřejmě dělá problémy ovládnout vlastní apetit, natož cokoliv jiného), tak pokrčí nohy ... jako kdyby se chystal k odrazu. Proč asi?

No, že se profesor Fang Ning přejídá je pravda. Nikdy jsem nedokázal sníst to co on. :-)
Ovšem to, co je demonstrováno na tomto videu, je síla, respektive její uvolnění, tzv. Fajin. Nikoliv Qi nebo Ki. V teorii k tomuhle je možné se dozvědět, že při cvičení se postupuje od velkého kruhu k malému až k žádnému. Tedy odhození se napřed provádí pomocí velkého kruhového pohybu, který se procvičováním zmenšuje až po určité době se docvičíme ke schopnosti odhodit, aniž by byl potřeba dělat vnější pohyb a taky tento vnitřní kruhový pohyb udělat v jakékoliv části těla. Což právě mistr Fang Ning předvádí. A jak on uvádí právě pro tuto shopnost (dovednost), kdy je odhození provedeno jakoby bez pohybu, označuje se Taijiquan vnitřní bojový styl. Není v tom žádná mystika, ale pouze dril a dřina.

více o tom třeba zde:
http://www.thefutureprocess.com/iai/art ... sion1.html
nebo:
http://www.taijizlin.cz/texty/fangcz.htm

Samozřejmě ti, kteří potřebují nějak tyto videa laicky vysvětlit, hledají nějaké jiné vysvětlení ať už magií s qi nebo kouzelnickým trikem. Vzhledem k tomu, že pro laika je nemožné rozlišit trik od opravdové dovednosti, je zde samozřejmě hodně těch, kteří se uchylují k různým trikům a pak se v tom fakt nedá vyznat. To ovšem neznamená, že by se k tomu měl člověk chovat přezíravně. Třeba to může motivovat se o tom dozvědět více. Problém ovšem je, že se o tom nedá dozvědět čtěním nebo diskutováním, ale pouze vhodným dlouhodobým cvičením.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » pon 12. lis, 2007 15:25

sun píše:Ovšem to, co je demonstrováno na tomto videu, je síla, respektive její uvolnění, tzv. Fajin. Nikoliv Qi nebo Ki. V teorii k tomuhle je možné se dozvědět, že při cvičení se postupuje od velkého kruhu k malému až k žádnému. Tedy odhození se napřed provádí pomocí velkého kruhového pohybu, který se procvičováním zmenšuje až po určité době se docvičíme ke schopnosti odhodit, aniž by byl potřeba dělat vnější pohyb a taky tento vnitřní kruhový pohyb udělat v jakékoliv části těla. Což právě mistr Fang Ning předvádí.

Ahoj, no to je všechno hezký, ale proč teda ten skokan před každým "odhozením" pokrčuje nohy? Já vím, z napjatých nohou se špatně ke skoku odráží, že ano...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod qBrona » pon 12. lis, 2007 16:04

Lidi to jsou tak dlouhé texty, že se mi to fakt nexce číst :lol:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod sun » pon 12. lis, 2007 16:43

spider píše:Ahoj, no to je všechno hezký, ale proč teda ten skokan před každým "odhozením" pokrčuje nohy? Já vím, z napjatých nohou se špatně ke skoku odráží, že ano...

Určitě. Jak říkáš, z napjatých nohou se blbě odráží. Tak si prostě mysli, že se odráží a tím to pro tebe končí. Já si to nemyslím, tak cvičím, abych se o tom něco dozvěděl.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » pon 12. lis, 2007 16:56

sun píše:
spider píše:Ahoj, no to je všechno hezký, ale proč teda ten skokan před každým "odhozením" pokrčuje nohy? Já vím, z napjatých nohou se špatně ke skoku odráží, že ano...

Určitě. Jak říkáš, z napjatých nohou se blbě odráží. Tak si prostě mysli, že se odráží a tím to pro tebe končí. Já si to nemyslím, tak cvičím, abych se o tom něco dozvěděl.

V pohodě, chlape. Nepřímo jsi naznačil, že jde o věc víry ... a máš pravdu, nic ve zlém :wink: Já si budu dál žít v reálném světě, kde platí fyzikální zákony, no a ty ... když budeš dost dlouho cvičit, třeba tě jednou taky mistr naučí hopsat pozpátku...
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod sun » pon 12. lis, 2007 18:21

spider píše:V pohodě, chlape. Nepřímo jsi naznačil, že jde o věc víry ... a máš pravdu, nic ve zlém :wink: Já si budu dál žít v reálném světě, kde platí fyzikální zákony, no a ty ... když budeš dost dlouho cvičit, třeba tě jednou taky mistr naučí hopsat pozpátku...

Jasně, už se na to hopsání bez toho, aniž by se partner pohnul, těším :-)
Zatím samozřejmě u toho děláme pohyby a velké. Takže když partner odskočí nebo je odhozen, vypadá to celkem normálně, prostě se dostal do problému a musí to nějak řešit. Je to jednoduché na pochopení.
Ale když jsem naposledy cvičit třeba s tímto mistrem a i když bych chtěl odskočit a celkem jsem se o to pokoušel, tak to nešlo. Nejdřív je potřeba ho tou sílou najít, opřít se o něj a pak tedy být odhozen nebo jak říkáš odskočit. Jenže není to tak jednoduché, jak když to čteš. A vypadá ještě směšněji, pořád se jej člověk snaží aspoň dotknout a zatlačit a on tam nejednou není a tak člověk pořád padá nebo se dostává do takových pozic v kterých žádnou sílu nemá. A to už na pochopení jednoduché není.
Je toho prostě hodně,co předchází tomu, než se člověk to odskakování naučí :-)
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » pon 12. lis, 2007 19:06

Já náhodou na KI věřím.

Tedy pokud KI znamená Killer Instinct :x
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » pon 12. lis, 2007 19:25

sun: Sice tomu pořád nerozumím, ani co by se za nehet vešlo, ale z tvého klidného a rozumného projevu je znát, že to máš v hlavě srovnané, takže si z předmětu tvé víry nebudu dělat legraci.
Jedno bych ale rád věděl? k čemu taková cvičení slouží, co si od nich slibujete? Proč děláte zrovna tohle, a ne třeba něco jiného (nechci napsat přímo použitelnějšího)?
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Fireball » pon 12. lis, 2007 20:21

spider píše:sun: Sice tomu pořád nerozumím, ani co by se za nehet vešlo, ale z tvého klidného a rozumného projevu je znát, že to máš v hlavě srovnané, takže si z předmětu tvé víry nebudu dělat legraci.
Jedno bych ale rád věděl? k čemu taková cvičení slouží, co si od nich slibujete? Proč děláte zrovna tohle, a ne třeba něco jiného (nechci napsat přímo použitelnějšího)?

Zdar.

Myslím, že sa to necvičí práve kvôli tomuto. Toto je len jeden z vedľajších výsledkov.
Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » úte 13. lis, 2007 8:40

spider píše:sun: Sice tomu pořád nerozumím, ani co by se za nehet vešlo, ale z tvého klidného a rozumného projevu je znát, že to máš v hlavě srovnané, takže si z předmětu tvé víry nebudu dělat legraci.

Co máš z toho, já tomu taky nerozumím. :-)
Myslím si, že zrovna tohle je pouze demonstrace sily, o jakou v Taijiquan jde, nic víc. V BU je třeba mít kromě bojového ducha taky rychlost, techniku a sílu. A tohle je prostě ukázka síly. Aby ji byl někdo schopen v boji využít, musí umět i ty další věci.
Jinak k tomu, aby člověk mohl zatlačit nebo odskočit musí samozřejmě kolena pokrčit. Jak jsem psal, laik těžko pozná, zda se jedná o odskočení nebo o odhození. A o to v podstatě žákovi jde, nebýt zraněn a přitom neodskočit dříve. Taky si musíme uvědomit, že se jedná o velmi rychle uvolnění síly, žák pokud na to bude vědomě čekat, tak ten okamžik není schopen poznat.
Na tomhle videu je to snad zřejmější:
http://www.taijizlin.cz/video/vc5.avi
(Když kliknu na ten odkaz, tak mi to nejede, ale když soubor stáhnu k sobě, tak to jede.)
Jinak v Taijiquan se cvičí hodně takových cvičení, o kterých většína tzv. bojovníku bude tvrdit, že jsou nepoužitelná. :-)
Ale z toho názoru si nic nedělel, já si z tebe taky nebudu dělat srandu, tím vývojem si projde každý. :-)
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » úte 13. lis, 2007 10:04

ingwe píše:protože to má ve scénáři? :wink:
ftip. důležitý je, že když za těmahle lidma přijde někdo, kdo chce jako důkaz předvedení techniky na něm, odmítnou ho. slepá ulička, není o čem debatovat.
až se tu objeví někdo, kdo to zažil na vlastní kůži, bude 8)

Problém je, že tady ti to nikdo neukáže, protože to tady neumí (pokud jsem nekoho opoměl, tak mě opravte).
Když za těmahle lidma přijede někdo do číny, předvedou to komukoliv.
Pokud by o to člověk hodně stál najdou se i takový, který by přijeli udělat i seminář, ale to by určitě stálo dost peněz, který by nikdo z místních kybiců nebyl ochotenej zaplatit.

Dělám docela dlouho xingyi, což je taky vnitřní styl a na řeči o mystický energii jsem alergickej, ale blbý kecy lidí co o tom hovno vědi, v životě viděli jen nějakýho poblouzněnce a video na youtube mě docela iritujou :evil:
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » úte 13. lis, 2007 10:11

spider píše:Všimněte si, že vždy než skokana zasáhne božská síla Ki vyslaná otylým masterem (kterému zřejmě dělá problémy ovládnout vlastní apetit, natož cokoliv jiného), tak pokrčí nohy ... jako kdyby se chystal k odrazu. Proč asi?

Jestli jsem dobře rozuměl, tak na tom videu říkali, že je mu 82 let.
Jestli v jeho věku budu mít jen problém s apetitem, budu to považovat za skutečný úspěch.
Zkusil jsi někdy odstrčit někoho s rovnýma nohama? A pokud ve chvíli kdy tlačíš do nějaké překážky, vyrazí ještě ta překážká proti tobě, tak se prostě odrazíš.
Blbě se to vysvětluje, tak doufám, je to pochopitelný :roll:
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně