pavela píše:Janoj: OK a teď řekni, jak to chápeš ?
Pavelo,
začnu s vlastní qi v těle. To, že proudí qi v lidském těle např. po tzv.hlavních drahách(meridiánech) je zřejmé z výsledků akupunktury, která je na ovlivňování qi pomocí vpichu jehly založena. Také je dobré vědět, že se tato qi chová v těle tak trochu jako bioelektřina, proto také v místech akupunkturních bodů(dutin) se dá naměřit „elektrikářským“ způsobem jiný odpor (byl na tom kdysi založen přístroj od firmy TESLA, který se jmenoval STIMUL 3 a daly se tím hledat ty body). Já osobně někdy používám akupresuru – hlavně v čekárně u zubního lékaře, kde tlakem na body na ukazováčku u nehtu, tě to vrtání potom skutečně méně bolí.
Ale asi spíše se ptáš na ty 3 vnitřní harmonie v taijiquan.
XIN-viděl jsem kromě významu SRDCE také význam MYSL s upřesněním EMOCIÁLNÍ MYSL. Takže XIN podle mého porozumnění funguje na základě povahy daného jedince(vzteklý,mírný,odvážný,bojácný…), ale i momentálního emociálního stavu.
YI – zde jsem viděl hlavně význam MYSL, ale také ZÁMĚR a někdy také ROZUMOVÁ MYSL(myšlenky, které budou realizovány). V taijiquan tuto harmonii XIN-YI chápu tak, že XIN bych měl nejdříve zvládnout tak, že bych měl nejdříve tzv.“sklidnit hormony“

tj. neměl bych přistupovat k praxi, hned těsně po tom,kdy mě třeba někdo vytočí, nebo mě něco rozruší-třeba nějaké hezká holka na ulici,

ale i nějaká obava (i třeba taková, že mě někdo někde v parku uvidí dělat pohyby, které vůbec nepřipomínají fotbal a jiné znamé pohybové činnosti)

. Proto je třeba tyto emoce zklidnit a nechat je tzv. vypráznit ze své mysli.
Právě takto připravená XIN je schopna pak podporovat a být v harmonii s YI. Také YI bych měl nechat zklidnit a „vyprázdnit“, aby mohla fungovat dobře jako ZÁMĚR a pro vedení pohybu (takže vyprázdnit od myšlenek typu – co jsem ještě dnes nestačil udělat, co budu dělat zítra, proč jsem to nebo ono neudělal lépe…. K tomu vypráznění slouží v taijiquan např.postoj WU-«I, který zaujmeme jako první, když cvičíme formu(sestavu) – je na začátku a na konci každé sestavy, bez ohledu na styly. V něm je chvilku čas se zklidnit a vypráznit mysl (proto také postoj PRÁZDNOTY, NEVYDĚLENOSTI a JEDNOTY) než nastane stav TCHAJ-«I (pohyb, změny, jin-jang).
Pro harmonii YI-QI je myslím důležité věřit tomu, že YI VEDE QI. V tom já vidím základní pochopení, kdy když se vrátím k té akupunkuteře, kde ovliňuji tok qi vpichem jehly, tak pomocí qigong (tj. i praxí taijiquan),také dokáži tuto cirkulaci ovlivnit, aby qi dobře protékala – pod heslem:“kde to teče, tam to žije“. Takže uvolněnou a soustředěnou myslí se zaměřit na to, „co právě dělám“ a v případě YI a taijiquan také na to, „co ve velice krátké době udělám“ mě umožní harmonii a podporu cirkulace QI v těle.
Pro harmonii QI-LI je podle mě důležité si uvědomit, že QI jako životní energie v lidském těle, dokáže vitalizovat nejen lidské orgány, ale také svaly a pohybový aparát obecně a tím také zefektivnit jejich činnost. Takže pak dochází prakticky k prolínání těch harmonii tzn., když je klidná a soustředěná-koncentrovaná YI (mysl,záměr) pak dobře vede QI a ta dokáže dobře fungovat jako podpora svalové síly a tím pohybu. I v běžném životě dokáže člověk udělat věci efektivněji, když se na ně soustředí.
Rád v těchto souvislostech uvádím jeden takový pokus, se kterým jsme si hráli ještě jako kluci a hrozně jsme byli překvapeni, že jsme najednou tak silní. Podstatou je, že 4 lidé se snaží zvednout pátého, který sedí na židli (čím je těžši, tím je to lepší). Ti čtyři ho zvedají za pomocí obou rukou s propletenými prsty (jen ukazováčky jsou natažené), které opřou každý na svém místě(do každé podkolenní jamky a podpažní jamky) a současně zvedají toho sedícího. První pokus je bez zvláštního soustředění, ale za to ten druhý je až po té, co jeden ze zvedajících to řídí, tak , že řekně, že další zvednutí bude až po tom až pomalu napočítá do tří, při tom počítání mají všichni ti čtyři zvedající dlaně položené na hlavně toho zvedaného(možná by měla stačit i jedna dlaň). No a tato finta pro soustředění mysli na to co udělám znamená větší zvednutí toho sedícího.
Ještě k JIN, která znamená v lidském těle sílu obecně. Ta v sobě obsahuje QI a LI – řekněme jejich poměr. Podle toho jejich poměru v daném pohybu se také někdy rozlišuje tzv.tvrdý jin, kde je ten poměr hodně přikloněn k LI a tzv. měkký jin, kde je v tom poměru hodně QI. No a když si to dám trochu více dohromady s tím, že qi lépe cirkuluje, když ty „hadice“-meridiány, nejsou tak zaškrcovány svalovým napětí, pak si myslím, že celkem chápu, proč např.mistr Jang Čengfu zdůrazňoval uvolnění (pro pochopení je podle mě dobré si, ale uvědomit, že synonymen pro uvolnění je také třeba slovo „klesnutí“) a také jsem díky tomu více přístupnější snažit se pochopit, co se děje, když praktikuje taijiquan např. takový mistr, jakým určitě je třeba profesor Fang Ning.
Viz např. zde
http://www.youtube.com/watch?v=B6Rz4J_ZwiM
Janoj