Technické stupně v bojových uměních

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Marx » čtv 01. črc, 2004 19:06

Fireball píše:Zaujímavosťou je, že titul majstra šermu bolo získať veľmi ťažko. Uchádzač musel ovládať aj geometriu, ktorá tvorila podstatnú časť španielského šermu a tiež filozófiu, morálne zásady a teologické poučky.

Aha tak proto kdyz se mi dostala do rukou kopie nejakeho stareho manuscriptu o sermu (nevim jestli francouzsky nebo spanelsky)...ale zarazili me tam vsechny ty geometricky obrazce (samy trojuhelniky, ctverce, mnohouhelniky, polygony..) dokonce i kdyz jsem se na to ptal "znalcu" z historickeho sermu tak me sice neco vysvetlili ale pak dodali ze tak 90% z toho vubec nevi co to je....takze pokud by si mi to mohl trochu lehce nastinit k cemu jsou tam ty geometricke obrazce!!! :?:
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » čtv 01. črc, 2004 20:48

To je matematika a geometrie přenesená do umění války :lol: :lol: :lol: Jde o to,že máš každý pohyb pečlivě nadrilován......pohybuješ se po vektorech,kružnici,v trojůhelníku....přesně vypočítané pohyby!!!!!!Proto jsou tam ty obrazce,ukazují,co máš dělat a jak(píšu dosti zjednodušeně,sám tu školu nepraktikuju-i když bych rád-mé znalosti jsou pouze v teoretické rovině)

©panělská škola je strašně těžká,nedává moc prostoru pro osobní improvizaci-vše děláš :!: přesně :!: tak,jak ses to učil.

Víc můžeme kdyžtak popovídat ve fóru šerm :wink: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Reply

Příspěvekod Anonymní » čtv 01. črc, 2004 21:01

Miro, thanks for bringing it up. To je ta druha cast Kung-Fu (tradicniho Wu Shu) ktera vetsine, te ktera nestuduje starou cinskou klasickou literaturu naprosto unikne. Bez znalosti techto "zakladu" muze byt uceni od tradicnich mistru pernym oriskem a pak je velmi snadne privect Kung-Fu (Wu Shu) na uroven spartakiady nebo v dnesnim mysleni na uroven "Brake Dancing". Viz: Extreme MA. Bez pochopeni Confucianskeho vlivu na TCBU vztah mezi Sifu a studentem je na urovni "trener-student". Pis vic prosim te. Libi se mi to. Mozna, ze si z toho ostatni taky neco pozitivniho odnesou. JH
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 02. črc, 2004 9:27

2Miro...

Tady je zajímavá podobnost s tím co znám z klasických japonských škol... učíš se postupně a stejně tak dostáváš nějaký stupně (ne kjú a dany)...

A konkrétně klasické džódó má první sadu technik omote... a poslední okuden. Oku se často vysvětluje jako uvnitř oproti omote (povrch)... Mno a můj učitel to často přirovnává k místnosti, která je jenom pro ty nejbližší...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » stř 07. črc, 2004 7:23

ad Miro - ešte by som možno doplnil, že žiaci sa mohli časom stať, samozrejme pri správnom vzťahu k shifu-ovi, aj "guanmen dizi", teda žiakmi za zatvorenými dverami, čo znamenalo, že dostali od majstra plnú dôveru a aj bežne nevyučované veci a zvyčajne sa stávali priamymi nasledovníkmi školy či štýlu...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » stř 21. črc, 2004 14:54

Kdysi, kdesi jsem četl, že dávno, dávno existoval jen jeden pásek - bílý, který se nepral. Časem, potem, špínou při praktikování venku tmavnul čím dál tím více, až se zrodil černý pás. Ze žáka se stal Mistr...

P.S. BL řekl: "Pásek je vhodný akorát na to, aby ti nespadly kalhoty"
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 21. črc, 2004 15:03

Sennin píše:

...ale nijak mu nevadilo slavnoste prevzit cestny cerny pasek od Jhone Rhee... Navic jsem v nejake jeho biografii nasel neco i o cernem pasku v judo, atd... :wink:
Mam i jeho fotografii v kimonu s cernym paskem.
no nic, Bruce je svatej tak ho nechame spat.
yw :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 21. črc, 2004 15:08

Sennin píše:

...taky me napada ze i svaty Bruce mel technicke stupne, rozdaval licence a diplomy... :wink:
I kdyz se tomu branim jak muzu, uznavam, ze ono to smysl ma - a to jak pro zaka (motivace a vedomi "kde si stojim") tak pro instruktora ( vi kdo je kde bez dlouheho vyptavani se co se dotycny uz naucil aby vedel co s nim muze zacit delat...)
cest
yw
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » stř 21. črc, 2004 16:45

Zdravím Tě Yiwane,

toho BL jsem tam dal jako doušku :) ...samozřejmě, že měl nějaké technické stupně, kdesi a kdysi jsem měl přesný výčet. Taky na naléhání svých přátel zavedl systém stupňů v JKD, který se dodnes používá.

Můj osobní názor je, že pokud je systém hodnocení zaveden, pak jím lze hodnotit jen a pouze technickou dovednost, nikoliv to, jestli je ten "dan" nebo onen "dan" Mistrem (s velkým M)...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 21. črc, 2004 16:46

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:52, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » stř 21. črc, 2004 17:18

To Pucmaz:
No, myslím si, že to byl docela zajímavý systém. O moc přehlednější než dvacet barevných pásků, navíc u některých stylů ještě s přidaným šrafováním...
Chtěl jsem tím naznačit, že systém ®ák - Mistr je pro mě přijatelnější - žák se stále učí, dokud se nestane mistrem. 20 let má "bílý" pásek, který mu tmavne...až jednoho dne "zčerná" a z žáka je mistr! Bez žádných "mezistupňů".
...takhle jsem tu větu kdysi dávno pochopil.

Jo, a vůbec mi to romantické nepřipadá - spíše docela reálné!!!

P.S. Diskuzní fóra jsou od toho, aby člověk mohl svobodně sdělit svůj názor. A pokud někdo někoho nazývá za jeho názor "troubou" pak mu asi chybí notná dávka tolerance a ještě větší dávka inteligence.
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 21. črc, 2004 19:11

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 15:43, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » čtv 22. črc, 2004 4:35

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:51, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 22. črc, 2004 5:38

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 15:44, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » čtv 22. črc, 2004 7:01

Sumisticke mawashi (opasek) je zalezitost ciste ritualni a pouziva se jen naturnaji, nebo exhibicich. Pri cviceni nebo jindy se mawashi nenosi, navic barva je libovolna... a mimochodem, sumo je nejstarsi japonske boj. umeni :wink:
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 26. črc, 2004 9:18

Sennin píše:Kdysi, kdesi jsem četl, že dávno, dávno existoval jen jeden pásek - bílý, který se nepral. Časem, potem, špínou při praktikování venku tmavnul čím dál tím více, až se zrodil černý pás. Ze žáka se stal Mistr...

Mno nevím... pásky byly různé... prošívané barevnými vzory... Dodnes se používají například v kjúdó nebo iaidó... Pásek (jeho barva) není úplně totéž jako technický stupeň...

Sennin píše:P.S. BL řekl: "Pásek je vhodný akorát na to, aby ti nespadly kalhoty"

Nemáte někdo nějaké duchaplné citáty od Terence Hilla? Ten se ve filmech taky docela slušně pral...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Technické stupně v bojových uměních

Příspěvekod patrik » pon 26. črc, 2004 9:29

Úvodní dotaz nebyl o barvě pásku, ale o technických stupních... to že se v moderních (některých) BU používá X různých barev, nijak nesouvisí s tím, že všechna (?) BU používají nějaké stupně a systém technického růstu...

patrik píše:Jakou hodnotu mají podle Vašeho názoru technické stupně?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » pon 26. črc, 2004 13:46

No ak si žiak uvedomuje, že aký má technický stupeň, a teda že vie na čom má pracovať a čo zdokonaľovať, tak technické stupne sú len prínosom. ®iaľ kopec ľudí má tieto hodnoty úplne iné a cvičia len preto aby dosiahli "čierný opasok" :roll:

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » úte 27. črc, 2004 6:35

patrik píše:Úvodní dotaz nebyl o barvě pásku, ale o technických stupních... to že se v moderních (některých) BU používá X různých barev, nijak nesouvisí s tím, že všechna (?) BU používají nějaké stupně a systém technického růstu...

patrik píše:Jakou hodnotu mají podle Vašeho názoru technické stupně?

Patrik

Pokud je mi známo, tak právě barva pásku (popř. jiné barevné označení na jiné části cvičebního oděvu) označuje dosažený technický stupeň.

Už sám název "technický stupeň" napovídá, že se jedná o znalosti v oblasti techniky, což by mělo vylučovat označení mistrovství jako takového.

Pro názornost: červený diplom s titulem Ing. neznamená, že je ten člověk skutečný odborník a plně uznávaná autorita ve svém oboru...to se ukáže až praxí a dalšími získanými znalostmi...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 27. črc, 2004 6:44

Sennin píše:Pokud je mi známo, tak právě barva pásku (popř. jiné barevné označení na jiné části cvičebního oděvu) označuje dosažený technický stupeň.

Mno a to dokazuje, že Ti zdaleka není známo všechno... stejně jako to neznám všechno já.

V některých BU (už jsem to v tomhle fóru psal) se pásky nepoužívají vůbec (kendó), jinde není standardizovaná jakákoliv barva (někde iaidó, určitě kjúdó, sumó např...), v některých jsou barvy dvě (aikidó) nebo tři (klasické džó)... v dalších to může být odlišné oblečení (hakama, barva cvičebních oděvů... apod.)

Ve všech těchto BU se stupně skládají a udělují... ale s barvou pásku to nemusí vždy souviset...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně