Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: .

Příspěvekod Jendis » pon 16. říj, 2006 17:16

luen píše:Když pominu takové ty momentální úlety některých naivků, tak jedna z největších pohádek v poslední době byla ... a stále je "CHAP SAU" Obrázek

mně by celkem zajímalo,co na téma "CHAP SAU" řekl(či napsal) p.Uglow p.Mackovi????Vím,e tu proběhla hodně emotivní diskuze,která byla ukončena omluvou a smírem(což je dobře),nicméně,p.Macek tam psal,že p.Uglowa kontaktoval(myslím-jsem teď línej to hledat)......doufám,že to někdo nevezme jako popichování,opravdu se JEN ptám.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pon 16. říj, 2006 19:01

Neco ke cviceni Taiji u nas. Fandim Sunovi a ostatnim Taijistum, pac si myslim, ze ho tizi mozna stejny veci jako me a snad i plno jinych u nas a neustale narazi na dotazy ohledne vyuziti v boji. Cvicim u mistra Qin Mingtanga skoro osm let v Brne a patrim k jeho nejstarsim zakum. Problemy co vidim ja:

1)drtiva vetsina zajemcu o cviceni taiji, ktere jsem videl nema zajem o skutecny trenink boje se vsim co k tomu patri jako bolest, drina a obcas krev...proste je to nezajima, obcas nejaka paka, tuishou, ale tim to hasne..ti lidi na to proste nejsou, ani fyzicky ani psychicky..tak jaky lapy a boxerky?

2)pokud uz nekdo vydrzi dele, venuje se sestavam a ma na dlouho vystarano, jelikoz v nich hleda porad vic a vic a hlavne zacina chapat..do stadia, kdy cvicenec zacina skutecne chapat co dela, se vetsina z nich vubec nedostane, at z duvodu ze skonci nebo proto, ze nema "bojovou" hlavu a nedochazi mu to..smutnym faktem je mizerna fyzicka, ze me lije kazdej trenal a nekteri nic, cvicim nizky postoje a nekteri to odchodi..v tomhle je kazdej sam za sebe..

3)videl jsem a znam plno lidi co Taiji cvici a skutecne vetsina z nich neni schopna v nejakem boji obstat..nicmene nikoho z nich to netizi, podstatne je pro ne cviceni samotne, fajn lidi, jista komunita stejnych blaznu apod...

4)pokud by se do Taiji hlasili typy lidi jako do boxu a podobnych plnokontaknich stylu,pak by uroven neuveritelne vzrostla..bohuzel se nehlasi a nejspis ani nebudou,jelikoz je jim k smichu..proc?..nechci rozebirat to, ze samotne cviceni neni pro kazdyho a poznamky, ze je to vysoka skola BU jsou na miste, ne kazdej na to ma trpelivost a chce v tom roky plavat...jiste si kazdej odpovite na to, co si vybavi obycejenj clovek pod slovem "TAICI"..Zorka a podobni to tady rozjeli v TV a proto je u nas Taiji vyhradou mudrlantu a "hledacu" vsehomira a ne bojovniku..da se o nem mluvit roky

5)osobne se povazuji za vyjimku, Taiji mam strasne moc rad a zaroven si klidne zasparuju na Thaiboxu nebo s klukama ze Sandy,nerikam vubec ze jsem nejakej Taiji bojovnik, ale snazim se o to, jsem uvolnenejsi, rychlej, bojuju trosku jinak..proste si to davam dohromady a jsem vyjimka, neznam jiny lidi co cvici Taiji a zaroven nemaji problem cvicit treba Sandu..mrzi me to uz par let a tesim se na den, kdy nekoho podobnyho potkam a budu s nim cvicit..

6)Od Mira tady padla poznamka o tom, ze v Cine drtivou vetsinu parkovych taijistu boj nezajima..je to zase jen pro "par" ze statisicu..kolik je Taijistu u nas?..a kolik z nich ma predpoklady ucit se skutecne bojovat?..deset?..nevim..proste hrozne malo..

7)jiste procento lidi od Zhai Hui, Qina a vubec cinskych mistru co ted cvici a videli jak to ma vypadat, bude za par let treba ucit a predavat to dal ostatnim..snad se verejny nazor zlepsi..

8)I.Rzounek,P.Macek...znate myslim Qina docela dobre a pokud jde o bojovani tak myslim vite,co v nem je a jiste jste se ho zeptaly na veci co vas tady zajimaji..jaka byla odpoved?
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pon 16. říj, 2006 19:18

:lol:
Naposledy upravil marvin dne sob 16. pro, 2006 14:45, celkově upraveno 2
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 16. říj, 2006 20:36

Miro píše:Ahoj Pavel,

- je taijiquan, jak je dneska majoritne prezentovan, bojove umeni nebo esotericka orientalni hokus pokus gymnastika ("ver, cvic a jednou za moc a moc let Ti to bude fungovat, podivej se na Yang Chenfu nebo Chen Fake, to byli borci bla bla bla")

V prvom rade, v tejto teme existuje nesulad v dvoch zakladnych veciach:
1. v chapani toho, co je bojove umenie
2. v rozdieloch medzi bojovymi umeniami v Cine a v Cechach (na Zapade).
Mozno by si to zasluzilo samostatny thread, iste by bol nemenej "rozpravkovy". Napriklad by ma zaujimalo, preco na Zapade ma wu protiklad "orientalni hokus pokus gymnastika", kym v Cine wu ma protiklad wen (civilna oblast) - a obzvlast, preco ti stari cinski majstri tak vehementne zdoraznovali wen wu he yi = wen (opak bojoveho) a bojove su jedno...

muj osobni nazor:
- kdo cvici gymnastiku, at neprezentuje svoji skolu jako "bojove umeni" - krome sebeklamu je to i podvod na zaky skoly

Ale niekto moze rovnako dobre povedat, ze kto cvici sparring a fighting, nech oznaci svoju skolu za skolu sebaobrany, nie za skolu bojovych umeni, pretoze bojove umenia su daleko viac - kto vyhlasuje sebaobranu za bojove umenia, podvadza tiez.

- v naproste vetsine pripadu se u nas i jinde ve svete (vcetne Ciny) taijiquan a velka cast jinych cinskych systemu (vcetne naseho, tj. Hung Kyun) vyucuje jako gymnastika - bez nacviku "dovednosti" a "pouziti". puvodni linie a presnost "formy" je bez teto metodologie z bojoveho hlediska naprosto k nicemu

Mas pravdu, ale tomu tak bolo vzdy, bojove umenia nikdy neboli vyhradne iba o boji - vzdy to bolo aj performance art, healing art a kadeco ine, napriklad snaha posilnit narod Ciny takmer spartakiadnym sposobom a la Jingwumen, kedze Cina bola "chorou castou Azie".

vnimam tuto diskuzi jako snahu o demytizaci cinskych bojovych umeni, ktere jsou dnes vsim moznym jen ne bojovymi umenimi. nepopiram tim radu jinych prednosti, ktere jejich cviceni prinasi (zdravi, kultura, duchovni rozvoj), ale k dosazeni techto prednosti jsou i jine, specializovanejsi cesty (joga, studium sinologie, chozeni do kostela ci meditace).

Tieto specializovanejsie cesty v skutocnosti v Cine castokrat prakticky neexistovali (neboli dostupne) a ich funkciu preberali prave bojove umenia. Spominas tiez "zdravi, kultura, duchovni rozvoj": Moj grandmaster zacal s bojovymi umeniami, lebo bol chore decko a rodina ho dala do vychovy ucitelovi bojovych umeni, aby vobec prezil. Moj master zacal s bojovymi umeniami, lebo pochadzal z chudobnej rodiny a bojove umenia boli jedinou kulturou, ktora bola dostupna zadarmo. A ja som zacal s bojovymi umeniami prave kvoli duchovnemu rozvoju. Ani jeden z nas nezacal studium kvoli fighting a sparring, co vsak ani v najmensom neznamena, ze by sme paste ci dlane nevedeli pouzivat...

nic proti taijiquan, potkal jsem lidi, co jej umi zatracene dore pouzit (byt musim dodat, ze v naproste vetsine pripadu pred tim cvicili nejaky Shaolin), ale problem dneska je mudrovani, schovavani se za originalni, rodinne linie, ciny mrtvych mistru a klasicke spisy, a v praxi samotne skutek utek. anzto jsem pragmatik, zajima me taijiquan dnes, ted a tady, a jeho prakticky vyznam na x rovinach, metodologie nacviku, pouziti etc., a tesim se na prispevky vsech, kteri k tomu maji co rici - z pozice osobni praxe, ne papouskovane teorie. pripravuji druhy a treti dil clanku o cinskych BOJOVYCH umenich pro tento sever, z me stranky vice tam.

Trafil si klinec po hlavicke. Problem je mudrovanie - namyslanie si, ze ja tomu rozumiem, ze moj Shaolin, karate ci wingchun je takisto vnutorny styl, ze ked niekto necvici tak ako ja, cvici to spatne atd. - proste mudrovanie o taijiquan bez toho, aby dotycni debateri taijiquan nazaj seriozne cvicili.

ahoj Miro, diky za odpoved a za podnety k rozumne diskuzi.

- protikladem wu (bojovych umeni) neni "hokus pokus orientalni gymnastika" - ta je degeneraci wu. co je to "bojove umeni" - ano, v tom muze byt zakopany pes, ale mam dojem, ze se tato otazka moc problematizuje a intelektualizuje. muj nazor znas, kdyby mi slo ciste jen o bojovy apsekt, cvicim treba MMA, b.u. pro me znamena vice nez jak druhemu rozbit usta, ovsem kdyby mi slo jen an jen o zdravi ci duchovni rozvoj, jdu cvict jogu nebo meditovat.

- sebeobrana vs. bojova umeni: v tom se naprosto shodneme, nevidim rozpor

- nejde mi o primarni motiv, proc cvicit b.u., kazdy ma svuj osobni pribeh, jde mi o to, ze se casto neco oznacuje za neco uplne jineho - gymnastika za b.u. ruzna role c.b.u. v ruznych dobach je mi znama, podobne problemy ktere se diskutuje zde se resili uz za Qi Jiguanga a urcite i drive.

- v Cine preci existovalo a existuje x ciste qigongovych cviceni bez bojoveho aspektu (ba duan jin, wu qin xi, x taoistickych praktik) ci cest duchovniho rozovje (ru jia, dao jia, fo jia...)

taijiquan necvicim, ale mam v taiji kruzich spoustu kamaradu a taiji klasiky (vcetne tech "modernich" - Yang Chenfu, Chen Weiming, Fu Zhongwen, Zhen Manqing... ) si ctu vecer pred spanim. tento system je mi velmi sympaticky, a tak me boli, kdyz vidim, jak degeneruje a je ostatnim b.u. jen k smichu. myslim, ze ani umyslem ostatnich neni tento ci jiny system hanet (pdobne problemy se tykaji i rady jinych c.b.u. ci jinych "tradicnich" systemu"), ale naopak se dozvedet vice o jeho metodice a nalezt nekoho, kdo se mu dle spravne metodiky venuje a komu to "funguje", "chodi".

diky,
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 16. říj, 2006 20:53

Riverman: Qin shifu je vec jedna, jeho taiji zaci vec druha, ok? zkus prosim z vlastni praxe odpovedet na otazky, ktere zde byly polozeny, osm let pod vedenim renomovaneho ucitele, ktery ma know-how a umi je dlouha doba, diky!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 16. říj, 2006 21:02

Jendis píše:
luen píše:Když pominu takové ty momentální úlety některých naivků, tak jedna z největších pohádek v poslední době byla ... a stále je "CHAP SAU" Obrázek

mně by celkem zajímalo,co na téma "CHAP SAU" řekl(či napsal) p.Uglow p.Mackovi????Vím,e tu proběhla hodně emotivní diskuze,která byla ukončena omluvou a smírem(což je dobře),nicméně,p.Macek tam psal,že p.Uglowa kontaktoval(myslím-jsem teď línej to hledat)......doufám,že to někdo nevezme jako popichování,opravdu se JEN ptám.

Jendisi, chces pichat do vosiho hnizda? uz jednou jsem byl rekneme "rozcarovan", kdyz jsem slysel, co se u vas doma povida za pohadky o navsteve jednoho ze zaku Uglow sifu u nas ve skole, takze pozor, ok?!

odpoved Uglow sifu byla v soukrome korespondenci, o tzv. "chap sau" jsem se dozvedel jen to ze onen koncept v taijiquan a Hung kyun existuje, nic vic. pro Tebe samotneho jsem Ti to chtel poslat v SZ, ale nakonec jsem to smazal, posli e-mail zastupci Uglow sifu v CR, Zdenkovi Kurfurstovi, odpoved Uglow sifu jsem mu preposilal, je na nem, zda Ti ji preposle. zadne jednapanipovidala pohadky, ok?

tema je pro me uzavreno, tecka.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 16. říj, 2006 21:26

pm píše:Jendisi, chces pichat do vosiho hnizda? uz jednou jsem byl rekneme "rozcarovan", kdyz jsem slysel, co se u vas doma povida za pohadky o navsteve jednoho ze zaku Uglow sifu u nas ve skole, takze pozor, ok?!

Tak moment...prrrrr......jaký pohádky?????Povídal jsem si se SiuLouFU(to myslím bylo) o TaiChi a zmínil jsem pouze,že jsem slyšel,že u Tebe ve škole od p.Uglowa někdo byl,tak ať se zeptá Tebe...nic víc,nic míň.Takže,co se u "nás doma povídá",to fakt nevím.
O žádné "jednapanípovídala" a o píchání do vosího hnízda nemám zájem,jen jsem se zeptal,když už se to tu zase vytáhlo.Jestli se tím cítíš nějak napaden,je mi líto,ale jde pouze o Tvůj blbej pocit..... :?
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pon 16. říj, 2006 23:25

Miro píše: ... (zkraceno) ...

SiuLouFu,

prave prednedavnom vysla v Cine knizka pod nazvom Zhen shuo Huo Yuanjia - nazov je mozne prelozit ako "Pravdive rozpravanie o Huo Yuanjia". Ocividne tato knizka vysla so zamerom vykreslit situaciu v dotycnom filme, biografii Huo Yuanjia, kompletne inak, ako bolo prezentovane vo filme. Zozen si ju. Je to taka popularna studia o Jingwumen a o jeho cvicebnych aktivitach. Budes musiet skonstatovat, ze prezentacia bojovych umeni tak, ako to robil Jingwumen, bola (citujem Ta) "lziva, zavadejici, nepresna a vytvari obrovskou mystifikaci a pohadku o bojovych umenich".

Hosi,

preco uz nenechate tento thread zapadnut do zabudnutia? Nikto z tych, ktori tu otvorene vystupuju proti taijiquan, ho necvici, nerozumie mu, dane vyroky na adresu taijiquan su absolutne nekvalifikovane, co je velmi jasne vidiet z toho, co sa tu debatuje a akym sposobom... Preco nezacnete debatovat o niecom, comu naozaj rozumiete?
Ja si napriklad tiez osobne myslim, ze povazovat wingchun za vnutorny styl je absolutny nezmysel - a nielen myslim, som o tom presvedceny, je to naprosto samozrejme a Pavela v tomto ohlade nevie o taijiquan dostatocne vela, ked oznacuje wingchun za taijiquan juhu - ale sam wingchun necvicim a tak sa do toho nepustam, pretoze som proste nekvalifikovany, hoci by som tiez mohol natarat blbosti o obdobnej praci s rukami a kadeco...

... (zkraceno) ...

Pavel Macek Sifu me bohuzel opet predesel a napsal v podstate to, co jsem chtel napsat i ja. I nadale bych chtel (i pres Tve prisne, misty az prehnane mentorovani) rici, ze si za svymi nazory, poznatky a zkusenostmi stojim. Uroven mnoha skol Tai Ji Quan u nas je opravdu hrozna a mam za to, ze Ty by si mel byt jeden z prvnich, kdo se k tomuto aspektu cinskych bojovych umeni v Ceske Republice kriticky a konstruktivne vyjadri ...

Opet dekuji za doporucenou literaturu k nedelni kavicce. Bohuzel, zatim neovladam cinstinu natolik plynule, abych byl schopen v tomto jazyce precist knizku. Ale usilovne na tom pracuji ...

Jeste jsem Te chtel pozadat, aby si priste adresoval pripadne pripominky (jako napriklad "Bolo by vhodne, keby sa tu niekto ospravedlnil ...") primo me, nebo luenovi a nevyuzival k tomu narazky zasilane memu Sifu. Za prve se nemame ani ja ani luen za co omlouvat a za druhe muj Sifu Ivan Rzounek urcite sam nejlepe pozna, kdy ma pripadne zakrocit a jakym zpusobem. A pokud se Ti tenhle thread nelibi a chces ho zavrit, tak potom mas fakt smulu - je to jen Tve osobni prani a pouhy dalsi (ne prilis konstruktivni) prispevek do teto diskuze, ktera se bude (doufam) rozvijet v tomto tempu a udanem smeru i nadale ...

Chtel jsem Ti jeste rici, ze stejne (jak Ty uvadis) jako Pavela nevi dostatecne mnoho o Tai Ji Quan, tak Ty nevis dostatecne mnoho o Wing Chun Kuen a tudiz nemuzes dostatecne kvalifikovane posoudit, zda Wing Chun Kuen je a nebo neni "vnitrni" styl Kung Fu. Na rozdil od Tebe, ja jsem se alespon snazil se o Tai Ji Quan dozvedet neco vic, pochopit jeho principy, zaklady, myslenky a metodiku. Ty (jak sam pises) Wing Chun Kuen necvicis a ani o nem nic blizsiho nevis, presto si si ale neodpustil svou narazku a nicim nepodlozene tvrzeni ...

4 Riverman

Ocenuji, ze se konecne zapojil konstruktivnim prispevkem i dalsi adept Tai Ji Quan. Jsem opravdu rad, ze ma nekdo z cvicencu tohoto stylu na metodiku vyuky a pristupu zaku realisticky uhel pohledu. Souhlasim s vetsinou Tvych postrehu k vyuce a k prezentaci Tai Ji Quan u nas.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » úte 17. říj, 2006 2:49

Navrhoval bych, oprostit se od takovejch výroků jako, že je někdo hloupej..., že něco nechápe..., nemůže chápat ... Pak se nestane, že ten neználek, bude toho všeználka mít důvod vyzvat na praktickou konfrontaci (jakéhokoli druhu)!!! A všeználek nebude nucen být HYSTERICKÝ (z oné konfrontace nebo jen z pomyšlení na onu konfrontaci)!!! Myslim to vážně a považuji to za velmi ROZUMNÉ a velice výhodné. Jedna strana (obzvlášt ta co se ráda tváří jako ODU©EVNĚLÁ) nebude mít zbytečně pocit, že ztrácí svou tvář!!!

Miro píše:Ywan,

otazka pre Teba: dokedy este nechas svojich studentov ociernovat ine styly bojovych umeni, ked je ocividne, ze o nich nemaju ani paru? Ak aj mozno existuje par uletenych skol taijiquan, povazujem za nepripustne generalizovat a zovseobecnovat dane charakteristiky sposobom, ze prezentacia taijiquan u nas je lziva a podobne. Je to tak, ako keby som zovseobecnoval zo skol, ktore u nas cvicia Leung Tingove (ci nejaaku inu skolu) wingchun na prezentaciu wingchun u nas obecne... Alebo ako keby som zovseobecnoval z par Tvojich ziakov na prezentaciu Tvojej osoby...
Bolo by vhodne, keby sa tu niekto ospravedlnil a moderator nasledne uzavrel tento thread.
Dakujem.

Miro

Miro - ted jen pro tebe:
Dlouho jsem přemýšlel jestli ti mam napsat SZ a nebo veřejně? Na konec jsem se rozhodl takto a příspěvek jsem upravil, aby se dal veřejně publikovat!!!
Doufam, že je to celé jen nějaké hloupé nedorozumění a doufám, že už přestaneš psát v duchu uraženého obětního beránka. Nikdo ti tu nejde po krku a nikdo netouží po tvém skalpu - a proto bych krotil úplně zbytečné emoce a zachoval bych chladnou hlavu ... Jsi myslím buddhista a těm je vlastní ROZPOU©TĚT své ego ...

... jen pět bodů ...

1) Neočernujeme žádné JINÉ styly BU, ale špatné BU (několikrát to tady padlo) resp. diletantský přístup lidí k BU!!! ®e si to vzal na sebe (ač to tak nikdo nemyslel), je tím, že se nebavíš o kung fu/BU, ale pouze o sobě. Nevím jak mam vysvětlit fakt, že se tady bavíme o BU a ne o tobě ... Prostě se povznes nad to, že když někdo napíše tai ji quan, že tím myslí TEBE Obrázek (pokud v tom neni tvůj záměr a neni to nějaké tajné cvičení)

2) Jak sis všiml..., ona se ta debata zdaleka netýká jen tai ji quanu, ale i dalších stylů např. wing/ving chun/tsun, hung kuen, aikido ... prostě všech BU obecně ... a nikdo kromě tebe to nevztahuje na svou osobu!!!

3) Cintáty typu:"Nemame o nich ani paru ...???" Tomu říkám věcný argument ... Ano mnoho škol BU je opředeno pohádkama!!! Kéž by takových škol bylo pár a jen hrstka ... bohužel..., opak je pravdou, je jich většina a proto má kung fu takovou reputaci - jestli si to nevěděl, tak ti to tímto oznamuji Obrázek Jestli ti ta reputace vyhovuje a vadí ti, že někdo má chut a odvahu to změnit, tak se od toho distancuj a nemusíš se této debaty nijak účastnit - nikdo tě nenutí!!!

4) Budeš se divit, ale obecně je u nás wing chun resp. jeho úroven dost mizerná (v tomto ohledu neni wing chun nijak výjimečný) ... Je totiž také opředen mnoha mýty z říše pohádek ... Myslel jsem, že ty budeš jeden z prvních kdo bude věci kolem BU poctivě uvádět na pravou míru ..., ale to jak se k tomu stavíš, je to tvoje volba a tvuj boj!!!

5) Jestli máš pocit, že toto téma bylo založeno proto, aby tě tady někdo urazil..., tak si špatně vykládáš to, co tady píšeme. Myslím, že ty sám se nepočítáš do kategorie lidí o jejichž nekalích praktikách se zde píše!!! Potom ale neni tvá sebestřednost a egoismus na místě!!! Btw KDO tě tady urazil a ČÍM Obrázek a nakonec bych tě chtěl požádat o tohle:
Když tady s námi celou dobu diskutuješ, polemizuješ ... dojdou ti argumenty nebo chut, tak se pak prosím nedožaduj pomoci sifu I. Rzounka - aby si nás zkrotil, odvolal apod.... To je hodně DĚTINSKÉ a ... "cenzura"! Pořád píšeš o vyzrálosti, širších aspektech chápání BU a vnášíš do toho našeho "primitivního" pohledu duchovní dimense ... Jednej podle toho jak kážeš a nechovej se zbaběle a přízemně - to přeci neni tvá parketa ... ty už si "JINDE" ...

A teď obecně pro všechny:

Několikrát jsem v různých souvislostech psal, že některé dotazy vždy zvednou vlnu hysterie a afektu ... a v ústech zůstane jen hořká pachut Obrázek
Prostá a přímá otázka může v někom vzbuzovat dojem upřímného zájmu a u někoho zas nechut, afekt, hysterii a neadekvátní reakce ...

Jestli někoho dostává do varu to, že se někdo zeptá tak, aby nebylo možné se vykroucet - TAK AT SE DO DISKUZE NEZAPOJUJE!!!
Jestli je někdo, tak nervově labilní, že při čtení těchto dotazů vidí svět rudě, TAK AT TO NEČTE A NENIČÍ SI SVÉ CHATRNÉ ZDRAVÍČKO!!! Toto téma neni určeno všem těm, kteří ještě stále věří na pohádky (a nemají chut a sílu se jich vzdát) a na to, že dárky (bojové dovednosti/schopnosti) nosí JE®Í©EK Obrázek Obrázek Obrázek

Jinak bych se vrátil zpět k tématu: POHÁDKY V BU ... a to obecně u všech stylů ... (nechme ted tai ji quan trochu vydechnout)... Celé to začlo aikidem, pak tai ji quan, tak bych navrhoval další ... aby někdo nezískal pocit, že www.bojovaumeni.cz jde někomu po krku a že se stal obětí globálního spiknutí Obrázek Doufám, že si všichni rozumíme Obrázek
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ly » úte 17. říj, 2006 5:02

Luen a SiuLouFu,

Je fajn, ze sa snazite oddelit zrno od pliev. Problem vidim v tom, ze pristupom, ktory ste tu nadhodili na zaciatku tohoto threadu davate do jedneho vreca/pytla podvodnikov a flakacov s ludmi, ktori poctivo cvicia. Tym, ze jedinym kriteriom, ktore ste schopni uznat je to, ci dotycni sparuju a kopu do lap a ked na treningu nesparuju je to, co robia automaticky hned gymnastika a "mavanie energetickych ciar"....Urcite uznate, ze zosmiesnovanie inych fakt nie je zakladom rozumnej diskusie (o ktoru ako tvrdite vam ide).

Lydia
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ly » úte 17. říj, 2006 5:07

Mnohe otazky, ktore sa tu teraz preberaju uz na tomto fore riesene boli -pre tych, ktorych to zaujima je tu link http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=366&postdays=0&postorder=asc&start=0
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » úte 17. říj, 2006 9:11

ly píše:Luen a SiuLouFu,

Je fajn, ze sa snazite oddelit zrno od pliev. Problem vidim v tom, ze pristupom, ktory ste tu nadhodili na zaciatku tohoto threadu davate do jedneho vreca/pytla podvodnikov a flakacov s ludmi, ktori poctivo cvicia. Tym, ze jedinym kriteriom, ktore ste schopni uznat je to, ci dotycni sparuju a kopu do lap a ked na treningu nesparuju je to, co robia automaticky hned gymnastika a "mavanie energetickych ciar"....Urcite uznate, ze zosmiesnovanie inych fakt nie je zakladom rozumnej diskusie (o ktoru ako tvrdite vam ide).

Lydia

nevim, ale ja takovy dojem ani v nejmensim nemam - to co se tu resi je metodika (zpusob nacviku) a realna aplikovatelnost bojovych umeni; metodika muze byt ruzna, ale cil je tentyz, jedna hora, vice cest. to co je soucasti zakladnich dovednosti v Hung kyun muze byt z hlediska taijiquan spatne a vice versa, kazdy system ma to svou vlastni metodiku, ovsem vedou ke stejnemu cili. to co se tu resi je degenerace, opomijeni ci neznalost teto metodiky, a nulove vysledky po x letech pilneho cviceni. spousta lidi ma od dob Hladika a jemu podobnych alergii na retoriku typu: "musis cvicit hooodne dlouho" ... "to se nenacvicuje ve dvou, jsou to smrtici techniky" ... "nacvik boje je az pro pokrocile zaky" ... "tomu nemuzes rozumet" atd.). v 99% pripadu toti zakryvaji neznalost. podotykam, ze

a) jsme ve foru "bojovaumeni a sporty obecne", ne "relaxace, kondice, zdravi a duchovni rozvoj"

b) to co se tu probira v souvislosti s taijiquan, se tyka i Shaolinquan, Hung kyun, WCH etc., jak v CR, tak v Cine i kdekoliv jinde na svete, osobne si to mohou brat jen ty prislovecne potrefene husy (zduraznuji, ze to nemyslim jak urazku na tvou adresu ly, to je ustalene rceni). c.b.u. potrebuji oddelit zrno od plev jak sul - to oddelovani formou pratelske diskuse na internetu je tou nejmirovejsi formou, za starach dob se problemy a otazky zde prezentovane resili ponekud jednoduseji a prukazneji.

osobne mam pocit, ze cvicenci c.b.u. trpi predevsim tim, ze chteji rovnou ovladat kaligrafii, aniz by se umeli podepsat ci napsat par tahu, znaku ci vetu. postgradualni studium se da preci studovat az po ZS, SS a VS. kazdy stupen, tj. zakladni, stredni i vysokoskolsky, ma svoji takrka okamzitou a praktickou aplikovatelnost - na to, abych si spocital, kolik me bude stat pet housek, nepotrebuju integraly. Cinani rikaji - "tri roky maly uspech, deset let velky uspech", tj. po trech letech uz by zak umet (ne znat, ale umet, ovladat, byt schopem pouzit) "neco", natoz po deseti.

mir vsem, diskuze, ok? Nietzscheovske "kaceni model" muze bolet, ja osobne jsem pro realitu, a ne Matrix (= pohadky, vypravenky, bachorky, slepou viru misto osobni prakticke zkusenosti). spouste novym zajemcum o b.u. to usetri spoustu casu a zklamani v budoucnu.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » úte 17. říj, 2006 9:43

Jak už se tu snažili sdělit jiní, bohužel to asi nikdo neslyšel, bojový aspekt je jen jednou stránkou taiji a v dnešním civilizovaném světě ani ne nejdůležitějším. Věc kterou možná zastánci "tvrdých" stylů nepochopí je, že student taiji může cvičit dobře a přesto neumí bojovat. Cvičit dobře = sun, fajjing (možná se píše jinak).
Pokud se zaměříte na využití taiji k boji tak je nutné kromě samotných sestav, procvičování jednotlivých pohybů, tuishou, nácvik aplikací a samotný sparring. Další věc je střídání rychlosti a síly při cvičení. Fyzička přijde během samotného cvičení. Budou tam i další věci, ale tohle všechno se tu určitě už X* opakovalo.

Ještě jednou pro kolegy taijisty :-) v taiji si každý může najít to co chce stačí jen vůle cvičit a dobrý učitel.

R.
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod fakt » úte 17. říj, 2006 9:52

luen píše:
3) Cintáty typu:"Nemame o nich ani paru ...???" Tomu říkám věcný argument ... Ano mnoho škol BU je opředeno pohádkama!!! Kéž by takových škol bylo pár a jen hrstka ... bohužel..., opak je pravdou, je jich většina a proto má kung fu takovou reputaci - jestli si to nevěděl, tak ti to tímto oznamuji Obrázek Jestli ti ta reputace vyhovuje a vadí ti, že někdo má chut a odvahu to změnit, tak se od toho distancuj a nemusíš se této debaty nijak účastnit - nikdo tě nenutí!!!

No. Co na to říci.
Z důvodu místa necituji celý příspěvek, ale...
Diskusy sleduji od začátku. Neznám osobně Mira, Suna ani Tebe. Jste pro mne cizý osoby a tak Vás na tomto fóru hodnotím dle Vašich příspěvků:

Sun: trpělivý diskutér, který si stojí za svým názorem. Cvičí to co mu předá jeho učitel a o ostatním diskutuje. Obdivuji Tvoji trpělivost při diskusi.

Miro: trpělivý diskutér. Své příspěvky opírá o zkušenosti z dlouhodobého cvičení na Taiwanu. V diskusích působí odborně, většinou smírně a snaší se držet jasného tématu. V poslední době mu došla trpělivost. Toto vnímám od doby, kdy mu bylo doporučeno učit stání v postojích bojovníky z K-1.

Luen: ochotný diskutér. Jako ostříž sleduje svůj záměr. Dle svých příspěvků cvičí už dlouho. Dle neustálých pozvání na čaj-sparring si určitě věří v osobních soubojích. V diskusi velice silný. V případě, že někdo vysloví-vuje jiný názor je pozván na čaj-sparring-praktickou ukázku, anebo obviněn z hysterie.

Tento threat od počátku nepřipomíná diskusi a proto se připojuji k názoru, aby byl uzavřen.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 17. říj, 2006 10:00

Robe - to nikdo nepopira, ale - neni to uz bojove umeni, jen energeticka gymnastika pro zdravi, kondici a dobry pocit, a je lzi je za b.u. vydavat. toto forum, je, jak jsem jiz napsal o "bojovych umenich a sportech obecne"- Tebou vymezene "taiji" ma prostor k debate v sekci "relaxace, kondice, zdravi a duchovni rozvoj". nesouhlasim s tim, ze je potreba to cvicit "jen trochu jinak", a z gymnastiky bude b.u. "tvrde" styly jsou mimochodem dalsi pohadka.

zdar a silu
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 17. říj, 2006 10:35

ly píše:Luen a SiuLouFu,

Je fajn, ze sa snazite oddelit zrno od pliev. Problem vidim v tom, ze pristupom, ktory ste tu nadhodili na zaciatku tohoto threadu davate do jedneho vreca/pytla podvodnikov a flakacov s ludmi, ktori poctivo cvicia.

No, zde bych si s Tebou dovolil nesouhlasit. Nedavam do jednoho pytle podvodniky, flakace a obecne ulitly lidi dohromady a temi, kdo poctive cvici. Jak uz napsal Pavel Macek Sifu a Honza Novak Sifu, tak nam se jedna o metodiku a prezentaci (nebojim se pouzit slovo zneuziti) nekterych bojovych umeni pro neseriozni ucely. Lide, co cvici - napr. sun, Riverman - (i kdyz treba nemaji na nektere veci stejny nazor jako ja, nebo luen) se k tomu vyjadrili a v tomto obecnem smylu s nami souhlasili. Smysl a ucel nasi kritiky byl jiz nekolikrat v teto diskuzi zopakovan ...

ly píše:Tym, ze jedinym kriteriom, ktore ste schopni uznat je to, ci dotycni sparuju a kopu do lap a ked na treningu nesparuju je to, co robia automaticky hned gymnastika a "mavanie energetickych ciar"....Urcite uznate, ze zosmiesnovanie inych fakt nie je zakladom rozumnej diskusie (o ktoru ako tvrdite vam ide).

Lydia

K tomu jsem se jiz nekolikrat take vyjadril - prace s energii (a dalsi aspekty "vnitrnich" stylu) ano, ale jak napsal Pavel Macek Sifu (nebo ja v jinem prirovnani o autoskole) - nejprve je nutne zvladnout zaklady a teprve potom se muzeme poustet do latky pro vysokou skolu (nebo ridice formule jedna). Pokud jsem nekoho zesmesnoval, tak pak ty, co nemaji ani zakladni navyky a dovednosti, a uz se bavi o vedeni Qi a dalsich aspektech. I kdyz neumeji ani smerovat "hrubou" a "obycejnou" fyzickou silu (ktera je alespon podle principu "vnitrnich" systemu ovladatelna snadneji, nez treba Qi) ...
Naposledy upravil SiuLouFu dne čtv 19. říj, 2006 9:20, celkově upraveno 1
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » úte 17. říj, 2006 10:51

Před naším tréninkem jsou shaolini a tak mám občas možnost vidět shifu při jeho výuce. Rozdíl mezi taiji a shaolinem je vidět na první pohled.
Shaolin - velká síla i v přechodech, rychlost, výbušnost.
Taiji - síla není tak patrná, k uvolnění dochází rychle a pak zmizí :)

Hunga i wch mám zafixované jako styly blízké shaolinu tak proto "tvrdé" :)

Tebou vymezene "taiji" ma prostor k debate v sekci "relaxace, kondice, zdravi a duchovni rozvoj". nesouhlasim s tim, ze je potreba to cvicit "jen trochu jinak", a z gymnastiky bude b.u.

Kdyby všichni spolu souhlasili tak by byla nuda :)

zdar a sílu i Tobě
R.[/b]
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod bojovaumeni.cz » úte 17. říj, 2006 11:13

K žádostem o zamčení fora :
Bezdůvodné žádosti o uzamčení jakékoliv diskuze od ublíženě se cítících diskutérů sledujících JINÉ cíle než je diskuze k tématu jsou ignorovány. Diskuse se drží tématu (bojová umění a pohádky v nich), redakce nevidí důvod fórum uzamknout (žádne sprosté osobní invektivy, odbíhání od tématu apod.), má-li někdo komplex z četby zde probíraného tématu, ať se diskuse prosím neúčastní, není to povinné. Prosíme debatéry, aby se i nadále drželi věcné, střízlivé diskuse jako doposavad.
redakce bojovaumeni.cz
bojovaumeni.cz
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » úte 17. říj, 2006 12:01

fakt píše:Luen: ochotný diskutér. Jako ostříž sleduje svůj záměr. Dle svých příspěvků cvičí už dlouho. Dle neustálých pozvání na čaj-sparring si určitě věří v osobních soubojích. V diskusi velice silný. V případě, že někdo vysloví-vuje jiný názor je pozván na čaj-sparring-praktickou ukázku, anebo obviněn z hysterie.

Tento threat od počátku nepřipomíná diskusi a proto se připojuji k názoru, aby byl uzavřen.

Vždyt o nic nejde ... JEN DISKUTUJEME!!! Jaký záměr??? Záměr, že se nedám opít rohlíkem? To, že někoho pozvu na čaj neznamená, že si věřím v osobních soubojích a proto ho zvu!? To pozvání je přátelský akt a padlo tady jen ve vztahu k postojům na vysvětlenou jak jsem to myslel s tou terminologií... Jiný názor mi nevadí - naopak, ale musí to být NÁZOR - ne plácání do vody! Z hysterie obvinuji toho kdo má neadekvátní reakce a snaží se vyhnout přímé otázce např. tím, že překrucuje viz.:

Fakt píše:Myslím, že vím o co Ti jde a tak to tady řeknu:"Uznávám, že Ivan Rzounek dělá tradiční bojové umění. Toto umění cvičí poctivě a umí ho naučit své žáky tak, aby ho mohli použít."
Pokud Ti šlo o jinou osobu např. Jana Nováka, tak si pouze v viz. výše prohoď jména.
Jestli Ti to takhle stačí, tak se měj. Já si jdu zase cvičit to svoje.
, vytrhává z kontextu a pasuje se do role obětního beránka a začne sám sebe ukřižovávat! Což je projev hysterie. Nikdo o takové jednání nestojí ... Je to o BU, ale neni to terapeutický server. Mimochodem tvoje psychoanalýza mi také nějak nezapadá do kontextu tématu, ale prosím ... příště bych ocenil něco k tématu :wink:

Mimochodem je to velmi zajímavá a přínosná diskuze Obrázek
Naposledy upravil luen dne úte 17. říj, 2006 13:59, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hyperboreus » úte 17. říj, 2006 13:44

SiuLouFu:Pokud jsem nekoho zesmesnoval, tak pak ty, co nemaji ani zakladni navyky a dovednosti, a uz se bavi o vedeni Qi a dalsich aspektech. I kdyz neumeji ani smerovat "hrubou" a "obycejnou" fizickou silu (ktera je alespon podle principu "vnitrnich" systemu ovladatelna snadneji, nez treba Qi) ...

Jestli mohu,chci se tě zeptat,co rozumíš pod pojmem"vedení Qi"?
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně