Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pm » stř 18. říj, 2006 17:31

zdar a silu, Miro

v rade bodu se budu opakovat, na me prispevky k tematu se neobtezoval nikdo odpovedet, strucne (a slusne):

- jezismarjaaa, proc ta vztahovacnost? neni to zadne krizove tazeni proti taijiquan, tzv. "vnitrnim" stylum, natoz Tobe osobne. jak zde jiz mnohokrat padlo, prohod si v jakemoliv prispevku vyse tajiquan za Hung Kyun, WCH, Shaolin, diskutovane tema se tyka nas vsech. kdyz mi nekdo napise, ze Hung kyun v CR a v zasade i kdekoliv jinde stoji za hovno, nevyskocim prece jak urazena hysterka, neservu ho ze tomu prece nerozumi a nepozadam o uzavreni fora.

- neexistuje prece styl per se, system jako takovy v platonskem slova smyslu. system je tak dobry, jak jsou dobri jeho cvicenci a ucitele. na papire zni krasne mnoha teorie, realny zivot je vsak nekde jinde - stejne tak v telocvicne a pratelskem porovnavani dovednosti funguje vsechno, kdyz vsak dojde na lamani chleba je vsechno jinak.

- posuzovani taijiquan cvicenci jinych stylu: posuzuji se vysledky, ne metodologie. ac neboxuju, nic mi nebrani posoudit, zda se boxer umi "hejbat", zda ma smysl pro distanc, dobre nacasovani, vybusnost, silu atd. proc delat wushu ignoranty z lidi, kteri neumi cinsky, neziji v Cine, nectou klasicke texty atd. - to o jejich prakticke (!) dovednosti a urovni pochopeni napr. mechaniky pohybu, konceptu sily (jin) atd., proste gongfu jako takovem nic nevypovida. muj sifu toho o historii, teorii atd. c.b.u. nevi ani zlomek toho co ja, jeho prakticka, opakuji prakticka dovednost je vsak o sto levelu vyse nez moje. c.b.u. jsou o praxi, ne filosofii a teorii. z cajickare, mudrlanta, lenocha a sraba nikdy bojovnik nebude, z tupeho bijce zdrava silna osobnost spise (shodneme-li se na b.u. jako ceste kultivace osobnosti). proc chteji cvicenci c.b.u byt dnes tam, kde byli mistri minulosti az po letech tvrde driny, casto i po letech plnych nasili a casto i zabijeni? vysledkem je jen a jen parodie, dite, ktere si hraje na moudreho mistra, aniz by se umelo postavit, natoz kopnout ci prastit.

- s Tvoji zkusenosti bych cekal podporu bojoveho aspektu c.b.u. a boj proti degeneraci c.b.u. jako takovych (tj. degeneraci v tupe mlaceni jinych lidi, degenerac v gymastiku, degeneraci v teoreticke mudrlantstvi apod.). - v tomto pripade napr. jasne, prakticke, osobni zkusenosti podlozene vysvetleni metodologie nacviku taijiquan a pouziti tajiquan. co je spatne?

- zaverem - a to je osobni - nechapu Tvoje invektivy proti diskutujicim z MGWWCH, vcetne Ivana Rzounka sifu a Jana Novaka sifu. do puntiku sdilim jejich Nietzscheovske filosofovani s kladivem, tj. snahu snest c.b.u z metafyzickych vysin a teoretickeho idealniho sveta b.u. pohadek zpet na zem. kdyz opominu jejich osobni, mnohaletou a hlubokou zkusenost v c.b.u., lze o nich rict predevsim jedno - nemluvi za ne davno mrtvi mistri, klasicke spisy a teoreticke analyzy, mluvi za ne vysledky a praxe. umis? umis. neumis? neokecas!

pevne doufam, ze se neurazis, Tve prispevky patri k tem z mala, ktere ctu, doufam, ze debata bude pokracovat byt v treba kritickem a polemickem, ale konstruktivnim a vecnem duchu. i s prateli se na necem obcas vice nez neshdneme (moderni wushu, vid, Pavela ;-). se svoji osobni zusenosti k tomu mas rici snad mnohem vic nez "pitomci, zamknout".
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 18. říj, 2006 19:22

ukropcany píše:.. bavím sa vynikajúco (bavíte sa aj vy tak dobre na mojich diskusiách? :P )

ze vahas :twisted:
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 18. říj, 2006 19:34

:D
Naposledy upravil marvin dne sob 16. pro, 2006 14:39, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 18. říj, 2006 23:07

ukropcany píše:4pm - :twisted: :P ...jeden rád poslouží... :twisted:

4marvin - ty zvíře... to si mi vôbec nepovedal... kurňa a ja drepujem činky v posilovni jak drbo a furt mi to nepomáha... :evil: :P :wink:

Po dlouhe dobe jsem se opet v teto diskuzi od srdce zasmal :lol: :P :lol: Diky panove za ftipne odlehceni :wink:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » čtv 19. říj, 2006 9:30

Jenom aby bylo jasno... Takhle toto téma téměř začalo, ale aby bylo jasno, bez nějakého zpochybnování vrátím se na začátek a osvěžím pamět všem uraženým dušičkám Obrázek Obrázek Obrázek

Tato debata pro lidi od MGW začala otázkou na naší pohádku/legendu o wing chun, pak se začalo psát o uzavřenosti, izolovanosti a sebestřednosti některých spolků "přátel dobrého BU" Obrázek
SiuLouFu požádal velmi slušnou a kultivovanou formou o vyjádření :
SiuLouFu píše:Proto se znovu ptam v teto diskuzi, zda je nekdo ochoten ... otevrene a konstruktivne ... Zajimaji me hlavne nazory lidi, co tyto styly cvici ... Rad bych ale chtel tuto diskuzi udrzet na rozumne a ucelne urovni (tzn. mimo jine bez osocovani, urazeni a dalsich nesvaru, ktere se posledni dobou na BU rozmahaji ve velkem) ... ZKRÁCENO

Mirova odpověd :
Miro píše: Problem je, ze nema zmysel sa s Tebou bavit (sorry) ...ZKRÁCENO …

Po této "odpovědi" s tobě vlastním začátkem si ještě dále napsal
Miro píše: Takze o com sa chceme bavit? Chces po mne (resp. po niekom inom), aby sme sa snazili Ta presviedcat o niecom, comu nerozumies a nechces to akceptovat, lebo si zvyknuty na ine? Sorry, nie je to osocovanie ci urazanie Teba, ale co ine Ti napisat ...

Po té jsem polemizoval s Borisem68 a dlouho diskutoval s Playerem o % v postojích (až do strany 13) ... Dále jsem se vyjádřil k jedné, nemístné reklamě od Fakta na naší adresu a teprve na straně 18 jsem se pozastavil nad jedním výrokem od Suna (ohledně
nácviku reálných úderů v sestavě a qigongu) ...
SiuLouFu po několikáté přeformuloval své dotazy tak, aby bylo jasno, na co se ptá i v profesorském klubu vysoké školy kung fu ...
Ty už si tou dobou jel jak vykolejenej vlak. Ač jsi nejdřív zpochybnil toto téma a všem oznámil, že ničemu, co ty víš o kung fu, neporozumí, jelikož nevíme co kung fu vlastně je ...

Dál se v tom hnoji nehodlám hrabat, ale tato rétorika je podle tebe NORMÁLNÍ??? Takhle se ty bavíš s těma hloupejma pozemštanama? Takhle oduševněle píše podle tebe člověk, který má klíče od všech zámků??? Tohle je tvá představa o konstruktivní debatě???

Profesore ty nás tady chceš poučovat o úctě a vštěpování respektu ke každému a zdarma???

Tak ted ti napíšu něco o úctě ... vážím si např. svého sifu I. Rzounka! A prozradím ti proč ... nemanipuluje z lidma,. Na nic si nehraje.Za nic se neschovává a je LIDSKEJ!!! S tvým přístupem nebudeš mít nikdy žádnou úctu, ani kdyby sis jí kupoval - natož zdarma!!! Ty že nejsi egocentrik??? A jakej ... Důvěra, úcta a respekt se nedávají ... tyto vymoženosti se pracně získávají!!! Kdo je rozdává, je hlupák a neví jak s nimi zacházet a naložit!!! Rozdávej si co chceš, ale dávej dobrý pozor, abys nenabízel něco, co sám nemáš!!! Nemam nic slušného co bych ti k tomuto napsal ... ale neodpustím si pár emotivních řádků ...

Tohle je tvá vrcholná představa o BU?: Pan Zhang vyzval pana Chena na suboj... Ahahaha ... u nás se tomu říká jinak - radši to ani nechtěj vědět ... dostal bys další hysterický záchvat ...

Sám jsem ti tady nabídnul "pomocnou ruku", abys kašlal na své postižení vzděláním (které ti evidentně přerostlo na pár životů přes hlavu), sestoupil ze svého nebeského obláčku a bavil se s náma pozemštanama normálně. Abys neustále nedával najevo počet přečtených knížek o kung fu, ale vedl s náma jednoduchou debatu! ®e si o nás myslíš, že nic neumíme a že nás tady spasíš - to už si nám říkal. NEBOJ ... JÁ TĚ NEZKLAMU A PROTO OSVÍCENÍ SI ZA TEBOU ZAJDU OSOBNĚ Obrázek

Původně jsem od tebe chtěl vysvětlit čím a kdo tě tady urazil (přečetl jsem znovu všech 25 stran a nic jsem nenašel), ale jestli chceš abych se ti omluvil za to, že z tvejch citátů klasiků nesedíme všichni na zadku, tak to tě zklamu. Proto abys nás tady mohl ohromovat musíš udělat víc než jen dělat ze sebe experta teoretika a z ostatních blbečky!!!

Mírečku po čínských parcích běháme taky a věř nebo ne, ale 99% lidí tam velmi nadšeně a ochotně vysvětlují a demonstrují své styly a to bez úchylných výmluv na jejich hluboké pochopení něčeho co žádný smrtelník nikdy pochopit nemůže! S mnoha lidmi o kterých právě čteš nebo jednou budeš číst se v Kantonu běžně setkáváme, cvičíme a kamarádíme.

Ty nemáš zájem nic měnit na reputaci kung fu. Tento stav je rájem pro Zorku, Hladíka a další experty co rádi citují klasiky aniž vědí co vlastně říkají. Lidi se tě neptají, protože se tě bojí zeptat - když z nich místo odpovědi budeš dělat pitomce - ale co bys neudělal pro kung fu, VID?!
Máš rád historii, rád z ní čerpáš a rád cituješ ... ona ta historie BU neni jen ta poezie kterou čteš. BU není o cintátech. BU není o tom jak je kdo vyčůranej, ale jak je kdo poctivej a jak poctivě maká.

Záměrně necitujeme z poetických knih, ale mluvíme jasnou řečí, které rozumí všichni naši žáci, laická veřejnost ...atd... nechceme být zajímaví, chceme aby nám bylo rozumět, protože mluvíme k lidem a ne k ufounům.

Ani to nijak neukončím nějakým zdvořilostním blábolem. Prostě jsem zklamanej z toho jak se tady projevuješ a jsme každý jinde, ale stůj si za tím co říkáš. ®ivot už se postará o to, aby tě někdo probral z tvého snu a pokud ne??? ... Buddhisti tomu myslím říkají ©PATNÁ KARMA Obrázek
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 19. říj, 2006 9:47

PC píše:... (zkraceno) ...

A ted jeste k Markovi, Marku tvou snahu jsem pochopil az po ustnim dovysvetleni. Ale predstav si, ze ja jakozto WT laik, se vam tady zacnu posmivat dejme tomu kvuli zakladnimu postoji, ktery mi vzdy pripadal legracni a nechapal jsem ho. Co by se asi stalo? Zmenily by jste postoj? Asi ne vid?... Dostal bych nejspis nekolik pozvanek na caj..... :wink: Ale ja si radsi pockal nechal si to osvetlit od nekoho kompetentniho a pohoda, legracni na pohled mi prijde stale, ale chapu o co jde, alespon esencialne....
Tak pochop, ze tu je lidem proti srsti, kdyz, byt v dobre vire, se jim do toho montujes, navic po netu to jde opravdu spatne vysvetlovat....a i pochopit.

... (zkraceno) ...

Souhlasim s tim, ze nektere veci bez praktickeho predvedeni mohou vyznet v napsane forme jinak, nez byly puvodne zamysleny. Nasledne je jeste nekdo spatne pochopi a je z toho komunikacni problem. Ale sam vis, ze nas puvodni zamer nebyl minen zle. Bohuzel byl spane pochopen a nekterymi lidmi i nasledne prekroucen. Sam si ale videl a vyzkousel, o cem se tu snazime mluvit. Ta prakticka ukazka (alespon myslim) byla jednoznacna :wink:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 19. říj, 2006 9:58

SiuLouFu píše:
PC píše:... (zkraceno) ...

A ted jeste k Markovi, Marku tvou snahu jsem pochopil az po ustnim dovysvetleni. Ale predstav si, ze ja jakozto WT laik, se vam tady zacnu posmivat dejme tomu kvuli zakladnimu postoji, ktery mi vzdy pripadal legracni a nechapal jsem ho. Co by se asi stalo? Zmenily by jste postoj? Asi ne vid?... Dostal bych nejspis nekolik pozvanek na caj..... :wink: Ale ja si radsi pockal nechal si to osvetlit od nekoho kompetentniho a pohoda, legracni na pohled mi prijde stale, ale chapu o co jde, alespon esencialne....
Tak pochop, ze tu je lidem proti srsti, kdyz, byt v dobre vire, se jim do toho montujes, navic po netu to jde opravdu spatne vysvetlovat....a i pochopit.

... (zkraceno) ...

Souhlasim s tim, ze nektere veci bez praktickeho predvedeni mohou vyznet v napsane forme jinak, nez byly puvodne zamysleny. Nasledne je jeste nekdo spatne pochopi a je z toho komunikacni problem. Ale sam vis, ze nas puvodni zamer nebyl minen zle. Bohuzel byl spane pochopen a nekterymi lidmi i nasledne prekroucen. Sam si ale videl a vyzkousel, o cem se tu snazime mluvit. Ta prakticka ukazka (alespon myslim) byla jednoznacna :wink:

Vim, vim, ale uprimne me uz ten zamer tady nejak unika. Prijde mi, ze tady uz je to jen souboj invektiv.

Moje setkani s "ty vis kym" :lol: zacalo nekde jinde... a jeho ucel byl alespon zpocatku taky trochu jiny, a doufam, ze jsem trochu obstal, za danych podminek. 8)

Takze moje otazka ted je pro vsechny, sformulujte mi prosim o co v tomto threadu presne jde do jedne vety....pls :oops:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 19. říj, 2006 10:41

PC píše:Vim, vim, ale uprimne me uz ten zamer tady nejak unika. Prijde mi, ze tady uz je to jen souboj invektiv.

Bohuzel mas pravdu. Ta diskuze se opet odklonila od sveho puvodniho tematu a sklouzla tam, kam se dostat nemela ... :roll:

PC píše:Moje setkani s "ty vis kym" :lol: zacalo nekde jinde... a jeho ucel byl alespon zpocatku taky trochu jiny, a doufam, ze jsem trochu obstal, za danych podminek. 8)

Jo jo, neboj. "Ty vis kdo" z toho setkani mel dobrej pocit. Takze vsechno je v pohode. To, ze se to odehralo v dobe, kdy probiha tahle diskuze, je jen shoda nahod. A ten puvodni zamer vaseho setkani znam :wink: a muzu tedy otevrene prohlasit, ze toto setkani nebylo (vztazeno k teto diskuzi) ucelove ... :)

PC píše:Takze moje otazka ted je pro vsechny, sformulujte mi prosim o co v tomto threadu presne jde do jedne vety....pls :oops:

Ja to jen muzu zopakovat sam za sebe - na strane dve teto diskuze jsem navrhl jedno mozne tema k rozebrani. Navrhl jsem i mozny zpusob smerovani (seznam otazek) teto diskuze. Pouziji slov klasika Jary da Cimrmana, ktera vystihuji soucasny stav: "Napad jiste dobry. Vysledky nebyly dobre ..."
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

odbočím s troškou historie na odlehčení....

Příspěvekod pavela » čtv 19. říj, 2006 11:08

marvin píše:
čchi spouštět dolů
To jasně sděluje všem tedy i těm co taijiquan necvičí, že vůbec první věc ke které se člověk musí docvičit je poznání čchi a k tomu co se tím v taijiquan myslí. Zatím to nikdo nebyl schopen popsat - je to tedy informace získaná na základě zkušeností každého jednotlivého cvičence, na kterou musí přijít sám a se kterou mu nikdo nepomůže, má ovšem cvičení, které k tomu vedou.

dik zaujimave, vdaka tomu som si spomenul - bol som davno na par treningoch, ktore viedol tento http://www.shaolin.org.uk/ cinsky majster ... netusim nakolko je v tom co cvici najlepsi ci najhorsi ...blablablablabla............

ps:
Je z tu pritomnych "cinanov" niekomu ten clovek znamy ? Alebo je to len jeden z miliona cinanov co cvicia b.u. a na zapade su z nich vsetci do radu uneseny ... lebo vedia take, tie "kuzla" co ma na webe ...
Ahoj, mrknul jsem se na tu stránku, jak jsi uvedl. V angličtině tam nic zvláštního není ale ta úvodní čínská stránka mluví za vše.Neznám toho chlapíka osobně ale píše tam čínsky je laický žák šaolinu jménem Shi De Long a je žákem Shi Su Xi (!!!!!!!) to je můj kungfu dědeček, bývalý šaolinský opat který bohužel letos zemřel. (učil a učím se od jeho tří žáků i když na rozdíl od Shi De Long jsem ne laik ale mnichObrázek Je to jednoznačně(Shi Su Xi) nejslavnější šaolinský mnich 20 století a člověk který se společně s mnichem Hai Deng(pozorným dle jména neujde že to původně nebyl mnich z šaolin s´ale kláštera Pai Ma S´ ) na pozvání vlády vrátili do kláštera a začali jeho novodobou historii.(grandmaster Shi Su Xi byl také mj.absolvetem dvou buddhistických vysokých škol,velmi vzdělanýa kulturní člověk) Tito dva mniši se vlastně zasloužili o znovuobnovení slávy ©aolinského kláštera a veškeré tradiční mnišské wušu(záměrně říkám tradiční, tedy to co cvičí mniši za "zavřenými klozetovými dveřmi"Obrázek
,ne to co se ukazuje na exhibicích, je kompletně od nich. Jestli byl někdo v 20 století odborníkem na mnišské wušu, tak to byl právě Shi Su Xi. takže jestli je Shi De Long opravdu jeho žák, tak je bezpochyby opravdu master. Pokud se jedná o Chen Taiji, je žákem Chen Zheng Leie, což jest také známkou nejvyšší kvality. Zeptám se zítra mnicha, jestli ho nezná, když se učili u stejného mistra, měli by. Podle toho co vidím v té čínštině na té skromné stránečce, doporučuji všema deseti... Jenom pro zajímavost ještě fotečku grandmastera Shi Su Xi a můžeme pokračovat v hádkách: Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: odbočím s troškou historie na odlehčení....

Příspěvekod irzounek » čtv 19. říj, 2006 11:16

pavela píše:
Ahoj, mrknul jsem se na tu stránku, jak jsi uvedl. V angličtině tam nic zvláštního není ale ta úvodní čínská stránka mluví za vše.Neznám toho chlapíka osobně ale píše tam čínsky je laický žák šaolinu jménem Shi De Long a je žákem Shi Su Xi (!!!!!!!) to je můj kungfu dědeček, bývalý šaolinský opat který bohužel letos zemřel. (učil a učím se od jeho tří žáků i když na rozdíl od Shi De Long jsem ne laik ale mnichObrázek Je to jednoznačně(Shi Su Xi) nejslavnější šaolinský mnich 20 století a člověk který se společně s mnichem Hai Deng(pozorným dle jména neujde že to původně nebyl mnich z šaolin s´ale kláštera Pai Ma S´ ) na pozvání vlády vrátili do kláštera a začali jeho novodobou historii.(grandmaster Shi Su Xi byl také mj.absolvetem dvou buddhistických vysokých škol,velmi vzdělanýa kulturní člověk) Tito dva mniši se vlastně zasloužili o znovuobnovení slávy ©aolinského kláštera a veškeré tradiční mnišské wušu(záměrně říkám tradiční, tedy to co cvičí mniši za "zavřenými klozetovými dveřmi"Obrázek
,ne to co se ukazuje na exhibicích, je kompletně od nich. Jestli byl někdo v 20 století odborníkem na mnišské wušu, tak to byl právě Shi Su Xi. takže jestli je Shi De Long opravdu jeho žák, tak je bezpochyby opravdu master. Pokud se jedná o Chen Taiji, je žákem Chen Zheng Leie, což jest také známkou nejvyšší kvality. Zeptám se zítra mnicha, jestli ho nezná, když se učili u stejného mistra, měli by. Podle toho co vidím v té čínštině na té skromné stránečce, doporučuji všema deseti... Jenom pro zajímavost ještě fotečku grandmastera Shi Su Xi a můžeme pokračovat v hádkách: Obrázek

Cest,
myslim ze v soucasne dobe rozumni lide pokrocili do konverzace z oci do oci, pripadne pod svym civilnim jmenem v SZ.
nemas tam pavelo nejakou pohadku z shaolinu? me napada "v shaolinu se necvici prave kung fu"
cest.
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » čtv 19. říj, 2006 11:18

pavela píše:...a můžeme pokračovat v hádkách

celkem konstruktivní návrh :wink: :lol:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » čtv 19. říj, 2006 11:37

Aby nedošlo k dalšímu překrucování toho co jsem já nebo SiuLouFu napsal, jak jsem to mysleli ... tak bych navrhoval, aby se tato diskuze posunula dále. Nikdo z nás přeci nemá nic proti tomu, že někdo cvičí jiné BU a ani neni důvod řešit pohnutky takového činu. Celá diskuze byla původně o BU obecně a o pohádkách v BU. Nic víc, nic mín ...

Já se přikláním spíše k Pavelovu přístupu hledání společných základů a nejsem zastáncem vyhranování a odlišování se od všeho a za každou cenu ...

Chtěl jsem se bavit o fámách a to bez rozdílu stylu - jak jsem uvedl v tom našem jich je taky spousty - jako všude jinde Obrázek Nikdo ze zástupců MGW nemá nic proti rehabilitování, ozdravování či jiných rozměrů BU. Také máme v rámci našeho stylu široké spektrum záběru - jako každé čínské kung fu - akorát tomu neděláme takovou propagaci jako jiní, jelikož máme jinou metodologii a hlavně jinou terminologii ... Myslím, že je to napsané jasně a že neni důvodu k překrucování ...

Tot vše z mé strany k posunu této diskuze ... Obrázek
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 19. říj, 2006 11:42

taktez se pripojuju k navrhu vratit se k tematu diskuze a ostatni zalezitosti resit v SZ ci nejlepe osobne.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 19. říj, 2006 11:45

irzounek píše:
nemas tam pavelo nejakou pohadku z shaolinu? me napada "v shaolinu se necvici prave kung fu"
cest.

Tohle mne taky zajímá.
Vyjma pár starých filmů z doby minulé jsem viděl pouze pár foto. Na nich většinou mladý mnich nebo dítě předvádí stoj na hlavě, oběšení, rozštěp a např. trhání kůry ze stromů. Dále jsem viděl na videu vystoupení mnichů. Byla vidět rychlost, ohebnost, gymnastika a lízání rozžhaveného železa. Zajímá mne jaké mají tyto věci zastoupení v běžném tréningu.
Za odpověď děkuji. Fakt
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ly » čtv 19. říj, 2006 12:26

irzounek píše:Cest,
myslim ze v soucasne dobe rozumni lide pokrocili do konverzace z oci do oci, pripadne pod svym civilnim jmenem v SZ.
cest.

Suhlasim.
Luen, SiuLouFu-tiez som si presla oba thready (samoukov aj tento). Vsetky prispevky v nich som citala a citam, v kontexte s ostatnymi prispevkami a kedze nie som telepat (nie, toto v bagua naozaj necvicime :D ) predpokladala som, ze ste ich v tom kontexte aj pisali. OSPRAVEDLNUJEM sa preto, ak som vam omylom priradila vyroky, ktore ste nepovedali, ci ste sa k nim nehlasili a z nich som potom vyvodzovala mylne zavery. Zvysok v SZ.
-------------------
Ad Shi De Long, Marvin, bolo to na Slovensku? A kedy priblizne? Zda sa mi, ze som to meno pomerne nedavno zazrela tuna na fore a jeden kamos sa ma na neho tiez pytal. Dik.
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 19. říj, 2006 13:24

ly píše:Luen, SiuLouFu-tiez som si presla oba thready (samoukov aj tento). Vsetky prispevky v nich som citala a citam, v kontexte s ostatnymi prispevkami a kedze nie som telepat (nie, toto v bagua naozaj necvicime :D ) predpokladala som, ze ste ich v tom kontexte aj pisali. OSPRAVEDLNUJEM sa preto, ak som vam omylom priradila vyroky, ktore ste nepovedali, ci ste sa k nim nehlasili a z nich som potom vyvodzovala mylne zavery. Zvysok v SZ.

OK, no problem :D Od toho diskuze je. Nebral jsem si to osobne :wink: Souhlasim a hura na tema, co tu otevrel muj Sifu a rozvedl fakt. Taky by me to hodne zajimalo :!:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 19. říj, 2006 13:29

Yiwane zdravím, to je opravdu hodně známá pohádka o tom, že co se teď cvičí v ©aolinu není kungfu, je to jenom exhibice atd... Zajímavé ale na té pohádce je hlavně to, kdo jí často vykřikuje do světa. Většinou jsou to školy, které cvičí nějaký druh hladkého kungfu, a aby všem ospravedlnil, proč je to co vyučuje ve své škole TAK moc odlišné od toho co se cvičí v ©aolinu(i mezi žáky s vymytými mozky se občas najde rozumbrada, kterému to může vrtat v hlavě a který se Mistra může zeptat. V té chvíli nastupují pohádky typu, ©aolin je exhibice, pravý odkaz zůstal zachován jenom v tradici naší školy, KUNG FU je v číně mrtvé. Cvičí akorát nějaké tanečky a vůbec to je nějaké pitomé= taneční wušu,zatímco MY cvičíme jediné a pravé KUNG FU. A vůbec, vraťme KUNG FU zpátky do Číny. A jsme zase doma Obrázek jenom k tomu ©aolinu, mniši se učí trochu jiné věci, než běžní studenti ve školách okolo, ryzí mnišské styly jsou třeba Jin Gang Quan(styl buddhova ochránce), Luo Han Quan(styl osvíceného) atd. Také účel je jiný, mniši v ©aolinu se učí proto aby "kultivovali svůj buddhismus" (修佛) a aby dále vedli tradici klášterního wušu. Lidičky v okolních školách (laici či obyčejní žáci) spíše proto, aby po absolvování kurzu mohli vycestovat a vyučovat wušu v zahraničí.(Obrázek tudle jsem viděl v televizi reportáž z jedný šaolinský školy v Deng fangu a ptrali se těch vesnických dětiček proč se to učí, 9 z deseti odpověděli, že chtějí do zahraničí vyučovat wušu a ten desátý, že chce k filmu aby byl jako Jet Li Obrázek Takže opravdu je rozdíl mezi pojetím venku a vevnitř. Ale pozor, stejné je to ve studiu základů, základní dovednosti jsou stejná dřina(ji ben gong) A mám návrh, ať ten kdo říká, že se v ©aolínu necvičí pravé kungfu jde a poví to tam těm mnichům.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 19. říj, 2006 13:36

Tak mě napadá, když jsem se byl naposledy v ©aolínu mrknout za jedním ze svých mistrů Shi De Yuanem, tak mi jeden z jeho žáků ukazoval, jak hozenou jehlou prorazí skleněnou tabuli. Je to kungfu nebo ne? Kdyby to hodil proti člověku, tak ta jehla prolítne hlavou jako kulka z pistole. Mimochodem, ten kdo tvrdí, že šaolin kungfu jsou tanečky nehodící se na bojování mohl by to Shi De Yuanovi povědět, ten je totiž kromě mnišství taky šéftrenérem vojenských speciálů čínský armády a ti to potřebujou na přežití, nikoliv na exhibice. Jeho qinna je naprosto super...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » čtv 19. říj, 2006 14:24

:D
Naposledy upravil marvin dne sob 16. pro, 2006 14:38, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod krovak » čtv 19. říj, 2006 14:29

marvin píše:ly -- bolo to davno myslim, ze oktober 1998, robil taku staz pre aikidakov a doslova sa snazil prehovorit trenera S.K. ;) aby sa vyprdol na aikido, ze on ho nauci cinske umenie. Stevo chodil nalomeny, lebo mali nejaku debatu s praktickou ukazkou a po argumente, ze aikido je lepsie mu ten cinan povedal ze moze doviest aj 10.dan a on mu ukaze, ze nie je ;) chlapik bol velmi priamy - proste sa nesral a hooodne rychli a silny. Ukazal mu prakticky zopar cviceni ako sa hovori z ruky do huby ;0 ) ale bohuzial nenasiel odozvu. Jedine viem, ze robil nejaku predvadzacku cchikungu /neviem ako sa to pise / a celkom to ficalo ... Zopar nadsencov chcelo na zaklade kontaktu s nim rozbehnut nejaku skolu na Slovensku, ale neviem ci to vyslo. Robil nejake masaze a viem, ze Stevo bol dost v prdeli ked si ten cinan za cca 30minut nejakou "zvlastnou" technikou za zavretymi dverami odstranil nadchu ;) ... tolko na pobavenie.

no neviem ci oni, ale nejaka ta skola je "rozbehnuta"
http://www.taiji.sk/
krovak
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně