od pavela » pát 20. říj, 2006 5:10
Krovak, na ty slovenský stránce je to špatně, ten Shi De Long neni MNICH ale su jia(laik) to znamená, že se učil KF v šaolinu či přilehlých oblastech ale ne buddhismus. Ptal jsem se dneska mnicha jestli ho nezná a povídal že ne, že žáků laiků 31 generace je spousta a hodně z nich se jenom poklonilo Shi Su Xi ale neučili se přímo s ním. Ale pokud má jméno "De" tak je jistě dobrý,současný opat Yong Xin je v hierarchii až pod "De" a "Xing" v šaolinu se učilo hodně Su Jia a hodně jich také naopak v ©aolinu vyučovalo či reprezentovalo(jak třeba Qin Ming Tang) Muj mistr Shi De Shui je jeden z nejvyšších mnichů (jeden z prvních generace "De") a spolu s grandmasterem Su Xi obnovovali ©aolin jako takový v 80tých letech vůbec. Generace slavných mnichů "De" a žáku Su Xi například Shi De Shui,Shi De Yu, Shi De Yang, Shi De Ding,Shi De Chao, Shi De Yuan, Shi De Zhou atd... Mnich: já jsem to ale vysvětloval, někteří, třeba MNI¦I v šaolinu(ale i třeba v mém druhém "domovském" klášteře Da Xiang Guo Si) cvičí kvůli meditaci, někteří hlavně laici kvůli tomu aby se naučíli prát a naprostá většina laiků, nebo prostě obyčejných žáků, proto, aby byli absolventi slavného šaolinu, což jim pomůže vydělat prachy, třeba v zahraničí. Hodně lidí chce také k filmu. A spousta lidí studuje třeba kvůli zdraví, nebo třeba jenom čchanový buddhismus. Každý podle svého...(můj mistr Shi De Shui je třeba jeden z nejvýznamějších buddhistických malířů dneška a to byl zakladatel vůbec první oficiální wušu-školy v Zhengzhou, v době kdy po kulturní revoluci cvičilo šaolin wušu v Zhengzhou pět a půl lidí. BU se nemusí primárně studovat za účelem praní ale to neznamená, že se dotyčný neumí prát, to je základní požadavek,jinak by to nebylo BU)