Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod cohen » čtv 16. čer, 2011 12:08

Makoto píše: Neni to zase "rocket science" ;-)

to povedz mojim noham :D 8)
vdaka za rady.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » čtv 16. čer, 2011 20:29

Gdesi je tady link na film The striking truth s GSP. Tušim, že na koncu, je záběr, jak GSP s Loiseauem běžijó kolem řeky ha GSP běží, mám ten pocit, "podle ucropova" videa ha David jak sme zvyklí 8)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Chrobi » pát 17. čer, 2011 6:56

Ucrop: Dík. Nevim, jestli je to snahou toho běžce nebo automatický, ale jde tam hezky vidět, jak se mu napřímí bedra, když běží přes přednoží a ne patu.
Makoto: Koukám na to a vidím, že noha před tělo jde, asi ne tolik, prsty se o terén opřou, odrazí, ale ne tolik jako v písku.
Snad to chytám.
Díky ;o)
Takhle to dopadá, když se běhá s botama http://www.youtube.com/watch?v=U7XW9CUh ... re=related
Ještěže můžu aspoň bajkovat, jinak bych byl smutnej :o)
Chrobi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod reccol » úte 21. čer, 2011 14:47

Jak je mozny, ze me z behani nebolej lejtka ani chodidla, ale jakoby holene?
Btw vcera sem koupil a precet Born tu run a ta knizka je tak strasne motivujici, ze sem mel sto chuti jit ven a ustvat nejakou antilopu :lol:
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod levakbob » stř 22. čer, 2011 8:45

Mě bolely holeně, když jsem při běhu moc "dupal" - se supervytuněnýma podrážkama na běžeckých botách se skoro nedalo běhat jinak než přes paty a z toho mě bolely holeně. Změnil jsem boty - obyč tenká podrážka a změnil způsob běhu víc přes špičky a za chvíli to přestalo...
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 22. čer, 2011 9:06

http://www.bezeckaskola.cz/clanek-1024- ... -proc.html

Vyzkoušejte fivefingers.....já sice neběhám,ale reference a zpětná vazba od lidí,kteří ano, jsou gut. A už mlčím :)
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 22. čer, 2011 12:10

Tak se podívejme i na jiné výzkumy a názory:
"Běh přes paty je jednoznačně šetrnější vůči pohybovému aparátu"
http://www.behy.cz/clanek/1196-reci-cisel-pres-patu-nebo-spicku
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Chrobi » stř 22. čer, 2011 13:02

Líbí se mi, že se to běhání na boso nebere tak zaslepeně pozitivně, ale k článku si myslím, že síla působící na podložku a na klenbu může bejt i nepřímo úměrná síle působící ve vyšších segmentech.Například i protože běh přes patu (a většina lidí tak i chodí) eliminuje možnost, aby klenba byla tlumícím prvkem, tak jak se její funkce často popisuje. Bohužel běh na boso nemám vyzkoušenej, takže jsem jen teoretik.
Chrobi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pec » stř 22. čer, 2011 13:48

Ten závěr - při dopadu přes patu působí na pohybový aparát menší síla než přes špičku - je, podle mého názoru, blbě interpretovaný... rány, které dostane auto přes tlumiče, bych nechtěl dostávat poloviční rovnou do podlahy.
A nevidím tam ten obrázek a slovní popis taky neřekne, jakou zkušenost měl testovací běžec s došlapem přes špičku...
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 22. čer, 2011 14:13

Nevim kolegové, jen jsem si chtěl najít i nějaký jiný info, narovinu říkám že na tohle nejsem žádnej expert a běhám úplně normálně a techniku běhu neřeším, mám běžecký boty, ty si obuju a běžím.
Klíďo si vyzkouším i běh přes špičku, klidně i mokasíny a sandále ale vemte v potaz že oni neváží tolik kg jako my, maj od malička jinej pohyb a jinou genetiku.Co je pro jednoho dobrý může bejt pro druhýho špatně.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 22. čer, 2011 14:43

http://www.sportsscientists.com/2008/04/running-technique-footstrike.html

http://dailyrunningtips.com/marathon-running/elite-runners-footstrike-pattern-how-they-land/

Foot-Strike:
Heel Stretches the calf muscles. Less stress on calf muscles and Achilles tendon. Contributes to over-striding, slower running, and poorer form.

Midfoot:
Better shock absorption due to a bent-leg. Less stress on calf muscles, Achilles tendon, IT band than toe-strike. More stress on the calf muscles and Achilles tendon.

Toe: Less stress on knees and ankles. Reduced stride. Contributes to better form, and faster running. Keeps calf muscle contracted, contributing to shin splints, Achilles tendinitis, and muscle pulls.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pec » stř 22. čer, 2011 14:49

z toho výzkumu v Japonsku: "there was a higher percentage of midfoot strikers in the first 50 runners " ... jestli tomu dobře rozumím, tak se ti, kteří šli přes střed chodidla s větším procentem umístili mezi prvními 50.
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 22. čer, 2011 16:01

Je to možný, vim o tom celkem nic.Třeba se opravdu ukáže z nějakých dlouhodobých výzkumů že je běh přes špičku nebo střed chodidla nejen rychlejší ale i celkově zdravější.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » stř 22. čer, 2011 16:29

levakbob: Tenky podrazky mam, pres spicky beham, holene bolej - nechapu :)
RUNAR: Pocitove - jak zacnu behat pres patu, uplne cejtim ty narazy na kolena a kycle... nechapu, jak sem tak moh nekdy behat :-)
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 22. čer, 2011 16:59

Jasně, proto se běhá v těch botech s odpružením.Nejsem tady v opozici, dopad přes špičku náraz mnohonásobně líp odpružuje, ale zas dostávaj záběr šlachy a svaly.Jak říkám v tomhle směru nejsem žádnej expert a nevim co je zdravější jestli špička, střed nohy, nebo přes patu v kvalitních běžeckých botách, jen mě rozesmálo jak se experti a odborníci a studie zase liší.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » stř 22. čer, 2011 17:04

No jenze ty boty nepotrebujes... Teda ne primarne ty odpruzeny. A cejtim to i v profi botkach :wink:
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Moshe » stř 22. čer, 2011 17:37

Casri je pochopitelně součástí businessu kolem sportu. Můžete se u nich nechat změřit od hlavy k patě a samozřejmě vám mohou doporučit použití těch cool vložek do bot, které náhodou sami prodávají... :D
Moshe
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » stř 22. čer, 2011 17:58

RUNAR píše:Jasně, proto se běhá v těch botech s odpružením.Nejsem tady v opozici, dopad přes špičku náraz mnohonásobně líp odpružuje, ale zas dostávaj záběr šlachy a svaly.Jak říkám v tomhle směru nejsem žádnej expert a nevim co je zdravější jestli špička, střed nohy, nebo přes patu v kvalitních běžeckých botách, jen mě rozesmálo jak se experti a odborníci a studie zase liší.

Z vlastni zkusenosti vim, ze zabrat dostavaji svaly, ktere jsi drive nemusel pouzivat (a proto tak pekelne boli). Ale po relativne kratke dobe spravne svaly posili a beha se jedna radost. Ja uz jsem po tech x kilometrech, co mam nabehano ve Vibramech pres spicku, presvedceny, ze tohle je daleko zdravejsi (absolutne zadne bolesti kloubu v porovnani s predchozim stylem behani...a to ted beham nesrovnatelne delsi trasy). Na ty radoby vedecke studie se vykasli - zkus sam a uvidis. Jak psal Ukrop...takovych studii bylo a jeste bude....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 23. čer, 2011 10:08

makoto: vcera som zase nevedel, co so sebou, tak som odcvicil zhyby, brucho, bulgarian squats s 20kg kettlom a zakoncil to 10km behom v 30stupnovej horucave, okolo pol siestej slniecko este pekne palilo, tak som namocil siltovku, lizol si soli, nadrulal sa vody a sup do toho pekla.

sustredil som sa na techniku - prvy krat som si zacal uvedomovat pracu bokov, drzanie a uvolnenost celeho tela az do dopadu nohy na zem a musim povedat, ze som citil po dobehnuti achilovku ovela menej ako obycajne. celkovo som zaregistroval pozitivnu zmenu pohyboveho vzorca, aj ked priznavam, ze okolo 8 kilometra som mal trosku krizu a na chvilu upadol do starych kolaji... ale prekonal som to a pohodicka :D

naboso sa mi nechcelo, mal som pocit, ze ten rozpaleny asfalt mi neurobi dobre :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » čtv 23. čer, 2011 10:41

Makoto: ok, nejsem rozhodně vůbec žádnej odpůrce běhání přes špičku v indiánský obuvy nebo v pětiprsťácích, třeba je opravdu mnohonásobně zdravější.Jen jsem postnul názory odjinud.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně