Zranenia klbov

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod fakt » čtv 16. úno, 2006 8:17

Zigi píše:Chtěl jsem se zeptat na vaše zkušenosti s bušením do pytle. Myslíte že jet s pytlovkama a šetřit si klouby prstů nebo např. jen s bandážema a poamlinku polehoučku si ty klouby "vytvrzovat"?. Mám pytel už nějakou dobu, ale když jsem před časem zkoušel jet jen třeba s těma bandážema, měl jsem pak v kloubech na rukách mizerný pocit při pohybu, časté křupání, otekly apod. Nerad bych si udělal nějaké zranění nebo to odnesl na stará kolena. Tak sem s vašimi zkušenostmi :wink:

Záleží na tom, jak trénuješ. Jestli cvičíš jako boxer, ptej se boxera atd..
Osobně cvičím na pytli s pískem. Důležité je pro mě uvolnění tak, aby se úder nevracel zpět do těla. Zkouším celou svoji váhu vtisknout do pytle. Asi jako když skočíš z nuseláku a celou svoji váhu předáš do chodníku. Dále cvičím na malém pískovém pytli (cca velikost hlavy) údery skrz. Zase pamatuji na uvolnění, aby to neodnášely klouby ruky, zápěstí, lokte, ramena, páteř, kyčle, kolena a kotníky.
Zdraví především
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Zigi » čtv 16. úno, 2006 8:47

2fakt: Každá rada dobrá, za to dík :wink:

Ale mě by spíše zajímal vliv na klouby prstů při bušení do pytle bez pytlovek, jak jsem psal. Prostě jak jsem jel bez nich, tak jsem pak měl potíže jako opuchliny na kloubech, při sevření ruky bolest a "skřípání" v kloubu.... Ale možná jsem na to jen šel jako začátečník moc zhurta, newim..
Zigi
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod RBR » čtv 16. úno, 2006 10:35

Low píše:záleží jak to blokuješ.. my neblokujem v kumite tvrdýma blokama, jako třeba sotouke že ti pak upadne ruka ale prostě jen odkloníš dráhu, na to neni potřeba žádná síla a ani modřiny z toho nejsou. některý styly si na tom založili živnost, sabaki - úkroky, ale shotokan se mi zdá moc přímočarej tam na to neni prostor. mae geri neblokujeme předloktím jako normální gedan barai ale dlaní - zase, jen ho odkloníš - kopneš pravou maegeri, tak já ustoupim doleva a pravou rukou tu nohu jen svezu a ona se sama odkloní. žádný tvrdý bloky.

Tvrdé bloky jsou v tzv. shotokanu až poslední možnost. Prostě záchranná brzda, když už všechny ostatní možnosti prochrápeš. Prvořadé je nedovolit soupeři spustit akci, pak následují měkké bloky a nakonec jsou tvrdé bloky. Záleží na timingu. Pravda je, že tak 95% lidí (včetně mě) většinou první dvě možnosti prochrápe a pak vše musí řešit úhybem nebo tvrdým blokem.
Další věcí je správně provedený tvrdý blok. V ČR je možná tak 10 lidí , který jej opravdu umí, správně provést, ale to je téma na jinou debatu.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » čtv 16. úno, 2006 11:10

RBR píše:...Prvořadé je nedovolit soupeři spustit akci, pak následují měkké bloky ...RBR

Omlouvám se, že tady tahám rozumy, ale můžeš to prosím nějak rozvést pro začátečníka - třeba na nějaké konkrétní technice (úderu) - jak mu zabránit a jak ho vykrýt měkkou technikou? Já znám jenom ty tvrdé (u konkrétního krytu je to způsob provedení - není tam např. to odsunutí otevřenou dlaní - prostě v shotokanu ta techika krytu vypadá takto), ale při sparringu to dělám pudově "měkce" (než bych zůstal stát jako trubka a kryl např. maegeri pomocí gedan barai, tak kousek uhnu a tu nohu odstrčím - jak to popisoval Low).
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 11:25

graver: mi prostě tohle nepooužíváme, jako normální soto,uchi,age,gedan barai v technice cvičíme ale to je jen dráha ruky a pohyb těla. v zápase se blokuje jinak, představ si že máš dvě ruce před sebou u brady a uchi uke je jen mavnuti směrem ven, soto směrem dovnitř, gedan půlkruk směrem dolu a age mávnutí nad hlavou. všechny fungujou na tom principu že nic nezastavujou ale jen odkláněj.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 16. úno, 2006 11:50

Zigi píše:2fakt: Každá rada dobrá, za to dík :wink:

Ale mě by spíše zajímal vliv na klouby prstů při bušení do pytle bez pytlovek, jak jsem psal. Prostě jak jsem jel bez nich, tak jsem pak měl potíže jako opuchliny na kloubech, při sevření ruky bolest a "skřípání" v kloubu.... Ale možná jsem na to jen šel jako začátečník moc zhurta, newim..

Nenech nadšení zvítězit nad pocitem. Každý úder by se měl prožít. Tupým mlácením vnitřní složky nedosáhneš.
Co se týče doby cvičení na pytli - nevím. Můj učitel na pytli dávno necvičí.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 16. úno, 2006 12:13

graver píše:
RBR píše:...Prvořadé je nedovolit soupeři spustit akci, pak následují měkké bloky ...RBR

Omlouvám se, že tady tahám rozumy, ale můžeš to prosím nějak rozvést pro začátečníka - třeba na nějaké konkrétní technice (úderu) - jak mu zabránit a jak ho vykrýt měkkou technikou? Já znám jenom ty tvrdé (u konkrétního krytu je to způsob provedení - není tam např. to odsunutí otevřenou dlaní - prostě v shotokanu ta techika krytu vypadá takto), ale při sparringu to dělám pudově "měkce" (než bych zůstal stát jako trubka a kryl např. maegeri pomocí gedan barai, tak kousek uhnu a tu nohu odstrčím - jak to popisoval Low).

Někde už jsme to téma naťukli. Takže teorie vypadá asi tak:
1. cílem každého karaťáka je kake-no-sen, tzn. přibližně toto: agresor pomyslí na to, že chce provést nějakou akci, ale fyzicky ještě nezačal. Obránce jej sestřeli dříve než spustí vlastní akci, říkáme tomu chycení v myšlence
2. následuje kake waza - soupeř již spustil fyzickou akci a přichází kontra od obráce. Je to myšleno zhruba tak, že agresor jde např. do nápřahu a tu dobu je kontrován
3.pak je tai-no-sen - tady je to asi tak: vlastní úder agresor již začal, ale je teprve na začátku akce, takže ještě nemá velkou sílu. Proto můžeš použit měkký blok, což je v podstatě svedení úderu stranou.
4.končí to tzv. go-no-sen, který dělíme na uke waza a amashi waza, tady už je úder na konci těsně před kime. Už má zhruba 80% síly, takže smetení jej už neodkloní. Musíš použít tvrdý blok. To velmi zjednodušeně to znamená úder do končetiny. Tady jde hlavně o to vyvolat šok organismu. Přerušit tok myšlenek a připravit si "půdu" pro kontr.

Je třeba si uvědomit, že se pohybujeme ve velmi krátkém časovém okamžiku a nelze si plánovat, teď ho chytím v čase např. tai-no-sen atd. Prostě se spustí akce a ty nějak reaguješ a podle toho jak "zachrápeš" se to vyvine. Čim máš lepší feeling, tím dříve reaguješ a tím máš větší šanci ukončit akci dříve než soupeř rozvine svou agresy to podoby nějakého fyzického útoku. Teoreticky by ti mělo stačit celý život trénovat jen cuki a feeling s timingem a tím vyřešíš vše :lol: To je oblast snů realita je jinde.

RBR

PS: předem se omlouvám za chyby v japonském názvosloví
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 12:27

rbr: zda se mi ze to vidis moc slozite. nekdo me chce prastit

a)tak vyuziju toho ze jsem trenovanej clovek a prastim ho driv nebo pouziju kontra, treba ho odkopnu maegeri, to staci uder zaznamenat pozdejc

b)zblokuju/uhnu a kontruju
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 12:45

proste blok(uhyb)- kontra nebo jen utok - podle situace a podle toho ceho chci dosahnout

priklad muzu zaslat na mail, asi 1mb
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 16. úno, 2006 14:34

Low píše:rbr: zda se mi ze to vidis moc slozite.

Nikoli, to je do detailu rozebrané co tě za situace může v sebeobrané akci potkat. Je to jen teorie. V praxi nikoho nebude zajímat jestli si borce dostal v čase kake-no-sen nebo go-no-sen. Počítá se pouze výsledek. Je to jen pomůcka pro lepší orientaci v nácviku BÚ.
Pak ještě následuje strategie boje bojovníka x bojovníkovi. O tom zas někdy jindy.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » čtv 16. úno, 2006 15:13

Low píše:proste blok(uhyb)- kontra nebo jen utok - podle situace a podle toho ceho chci dosahnout

Kdybys mohl, tak graver@centrum.cz

díky
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 16. úno, 2006 15:56

Low píše:proste blok(uhyb)- kontra nebo jen utok - podle situace a podle toho ceho chci dosahnout

Mohl bys to poslat na cairor@seznam.cz. Rád se mrknu na vaše pojetí metodiky.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 15:58

posílám to - je to jen ukazka toho jak si to predstavuju já - začne prvním pohybem (protože já si skoro ani neumim představit situaci kdy bych byl agresor já) , zblokuješ(uhneš) a už ho libovolně zpracuješ .

těch možností je spousta , spousta možností bloků, úhybů úderů a kopů ale ten princip je všude stejnej.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

lalaaa

Příspěvekod Lin-Shit » pát 17. úno, 2006 14:15

Pri blokovani toho maegeri si dajte hlavne pozor na vase zapastie. musite ho mat poriadne zafixovane a zpevnene(nie ako ja lafo). inak mozete prist k neprijemnemu zraneniu.dalsiu chybu som urobil v rom, ze som to blokoval prilis "kolmo" alebo "zvrchu"...mal som to potiahnut viac z boku aj ked v tej rychlosti jednas skor reflexivne ze :? ...mier
Lin-Shit
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Low » pát 17. úno, 2006 14:28

zalezi jak blokujes.. klidne s uvolnenym zapestim, problem je ze se neblokuje zapestim
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: lalaaa

Příspěvekod RBR » pát 17. úno, 2006 16:34

Lin-Shit píše:Pri blokovani toho maegeri si dajte hlavne pozor na vase zapastie. musite ho mat poriadne zafixovane a zpevnene(nie ako ja lafo). inak mozete prist k neprijemnemu zraneniu.dalsiu chybu som urobil v rom, ze som to blokoval prilis "kolmo" alebo "zvrchu"...mal som to potiahnut viac z boku aj ked v tej rychlosti jednas skor reflexivne ze :? ...mier

Chyba je jinde. ©patný timing. Kryt si použil pozdě.

BR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lin-Shit » pát 17. úno, 2006 18:39

Tak to je dost mozne ze kryt som pouzil neskoro ale mat pritom uvolnene zapestie sa mi zda z hladiska "bezpecnosti" bloku mierne alibisticke. Pretoze keby som mal to zapastie zatnute tak mi ho len tak lahko neohne do krajnej polohy. ale to len z hladiska ze ten blok nevyde...nehadam sa ze ci ma byt to zapastie uvolnene pri dobrom prevedeni bloku. a viem ze sa to neblokuje zapastim ale pri realnom pouziti technik nie vzdy vsetko vyde ako ma....
Lin-Shit
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Low » pát 17. úno, 2006 20:03

lin- jak sem rek muzes blokovat gedan barai i dlani
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 20. úno, 2006 17:13

Snooorri píše:Jak to víš??

long time no see - tak zeptal si se? :twisted:
pm