Low píše:patrik: a to že ostatní aikidisti maj k cvičení jinej přístup znamená že jejich aikido je účinější? Těžko..
šmarja Lowe, mluvíme tu o etiketě, osobně jsem o účinnosti nenapsal ani slovo...
Patrik
Low píše:patrik: a to že ostatní aikidisti maj k cvičení jinej přístup znamená že jejich aikido je účinější? Těžko..
rbr: smysl to má ale ten poznáš až když do tebe někdo začne takhle mlátit
já jsem třeba kyokushin začal cvičit právě pro to že si nikdo nebral servítky a z prvního tréninku jsem přišel zbitej jak pes.. proto tam asi chodí tak málo lidí:)
ale přesto to nemá nic společnýho s honěnim ega.. podívej se na MT, tam nikdo nefilozofuje nad tvrdostí tréninku ,prostě to k tomu patří.. a jak vidět prospívá jim to..
tohle co je na tom videu co jsem sem dal si dovolim říct že vydrží každej člověk, bez toho aby něco cvičil.. a je to jen o překonání bolesti, což se mi zdá má dobrej vliv na posílení vůle..
Low píše:fukki: já vim že je to posilování prsou.. vidim v tom úplně stejnej význam jako když se mlátíme nebo kopeme do břicha.. zkus a zamiluješ si to
co třeba význam : vydrž nebo vzdej?
Low píše:patrik: jo v pořádku ale pro mě je to jedno s druhym.
Low píše:Patrik: ale pro mě je to skutečně totéž, etiketa sama o sobě je pro mě nic ... A myslim že v čechách pro každýho člověka co se něco chce naučit.. nejsem z těch co pijou v dojo zelený čaje a praktikujou čajový obřady aby si pak když zkusej použít něco z toho co se mimoto naučej za techniku sami zlámali ruce..
Hele Lowe, číňani možná vychrtlý, ale ČÍŇANKY, koukni na to, tahle by se ti líbila:Low píše:Patrik: ale pro mě je to skutečně totéž, etiketa sama o sobě je pro mě nic ... A myslim že v čechách pro každýho člověka co se něco chce naučit.. nejsem z těch co pijou v dojo zelený čaje a praktikujou čajový obřady aby si pak když zkusej použít něco z toho co se mimoto naučej za techniku sami zlámali ruce..
Pavela: nevim co to má s čínou společnýho, ti vychrtlí čínani by to nevydrželi
Ralph píše:Jestli je škola tradiční, tak by tam měla fungovat patřičná etiketa
![]()
Je to na přístupu jednotlivých cvičenců jak dát najevo úctu.
Vcelku dost lidí to tu odsuzuje, ale já sám bych například chtěl více proniknout do těchto "tajů", zvyků o kterých běžný evropan nemá ani páru a může se je naučit hlavně od svého Sifu! Mám tím teď namysli např. posezení se Sifu u oběda či večeře, ( v čajovně,....). Sebemenší pohyb může být Číňanem brán jako urážku, nebo třeba projev úcty atd.
Je toho spousta!
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků