Jů - se to tady tedy pěkně rozjelo. Musím se omluvit - nestíhám to zde navštěvovat příliš, neboť trénovat a připravovat tréninky je třeba, rovněž zaměstnavatel chce po mně nějaké výkony

a pes dlouhé procházky.
Tak zkusím reagovat na nějaké předchozí příspěvky, ale předesílám, že nemám žádný patent na rozum, nechci nikomu nutit svůj názor a jen píšu, jak to cítím, nebo k čemu jsem se po letech dobral (i tak to nemusí být správně ), neboť - podobně jak píše
Ukropcany - jsem jen trapný teoretik a amatér, který se v soukromém životě nemusel na ulici již řadu let prát (pomineme-li práci - tam jsem se občas žduchal“ do loňska).
Diabliku - slovenština se mi líbí, je libozvučná, ale moc jí nerozumím - leč nabral jsem z tvého příspěvku pocit, že mi vykáš - doufám že se pletu (já měl za to, že si tu všichni tykají).
Máš pravdu, že hrozí-li boj proti skupině, tak nějaké chytání je kontraproduktivní - s tím s tebou naprosto souhlasím - boj proti skupině je velmi specifický a je lepší se mu vyhnout za každou (rozumnou) cenu. Když je ale útočník jeden, tak troufám si tvrdit, že je pád na zem nevyhnutelný. Jinak já netvrdil, že kolena a lokty se používají na zemi (i když to lze), já měl na mysli ten klinč, tam je to v pohodě (aspoň pro nás - koleno prý umíme použít i z nemožných pozic, což mi říkalo pár lidí, se kterými jsem cvičil. Na druhou stranu jsem si vůbec nepamatoval, že jsem na nich nějaké koleno použil - přitom vyčteno mi to bylo. Asi stárnu ...

)
Jinak neboj, fotbalů a hokejů, ač je nesnáším, jsem si užil dost v práci, takže vím, jak tam ty bitky vypadají. To co popisuješ, je jak se perou amatéři - sám jsi napsal něco o laickém boxování. Nevím proč bych měl s někým laicky boxovat - to že si chce boxovat on, je jeho problém, já se zařídím podle sebe a použiju si něco vhodnějšího. Jinak to, že je něco uveřejněno někde na netu, samozřejmě neznamená, že to funguje. Když půjdeš do konfliktu s pocitem, že nějakou ránu překousneš, je to o něčem jiném, než když tam půjdeš předem pokálený z toho, že by si někdo mohl dovolit tě bouchnout

.
Ukropcany - asi záleží na člověkovi. Já se teda určitě lépe trefím loktem, než nohou, i když trénujeme obojí. Nejsi ty taekwonďák?
Naio, nevím jak jinde (kecám, vím, ale nebudu některé pomlouvat

), tak v našem JJ věnujeme atemi-waze (úderům, kopům, tlakům na citl. místa) velkou pozornost (možná větší, než si zaslouží). I když samozřejmě ne tak velkou, jako ti, co mají atemi-wazu jako jedinou náplň svého bujutsu. Je pravda, že pro nás je důležitější dobré navolnění, než smrtelný úder (teoreticky čím déle cvičíš JJ, tím bys měl umět méně ublížit útočníkovi, který tě chce i zabít, prakticky jak vy k my, tak my k vy

). Pokusím se odpovědět na tvoje otázky, ale opět podotýkám, že si nedělám patent na to, řešíme-li to správně.
Ten „fullmount“ (vidíš, ani jsem nevěděl, že existuje takový angl. název - díky) samozřejmě nějakým způsobem řešit umíme - resp. se řešit snažíme (vždy jsem se divil, když jsem v bedně viděl, jak někdo někoho tak mlátí hlava nehlava a ten se nechá mydlit), musel bych ti to asi ukázat - jde o speciální mostování doplněné s prácí těla a samozřejmě krytem. Obyčejný most nepomůže - situaci nijak neřeší a jen se člověk vysílí. Obecně se vždy divím a nechápu, že se do toho někdo vůbec nechá dostat - existuje jednoduché pravidlo, kdy se točit na záda a kdy na břicho (lepší je ale osobní pocit), nicméně aby na mně někdo bez všech skrupulí sedl, to se fakt vidí jen v televizi. Asi to sledujete víc - stalo se někdy, že by „ten dole“ byl judista, nebo zápasník? O tom bych dost pochyboval - čekal bych tam právě toho boxera, nebo karatistu, nebo tak něco - nechat se takto uvěznit může jen ten, kdo má málo zkušeností s bojem na zemi. Jinak vše nacvičujeme nejdřív pomalu až nám to jde, tak bojovou rychlostí (nenecháme se přece urážet nějakým pomalým a jemným úderem

), nicméně jak jsem už předeslal - máme se rádi a když „ten nahoře“ cítí, že to „ten dole“ pohnojil, tak samozřejmě - jde-li to - údery zbrzdí nebo odkloní, aby s ním „ten dole“ ještě někdy cvičil. Toť k nácviku. Při boji si naši všechno klidně mohou zkusit naplno, to už je jeich věc, což někteří činí, ale ještě se za dobu existence oddílu (od roku 1989) u pokročilých nestalo, aby někdo „fullmount“ uplatnil.
Co se týká té krochny, tak tu taky nemáme vyzkoušenou v reálu - jen pomocí vodní pistolky (kdo je mokrý, je mrtvý) a realistické plynovky ráže 9mm. Umíme to jen, je-li útočník v dosahu. Sice máme tucha, co by šlo dělat, stál-li by dál, ale víme, že to může špatně dopadnout (kdysi na mně jeden trouba vytáhl krochnu a stál 3 m ode mně - nezmohl jsem se na nic, byl tak daleko, že bych akci nestihl a tak blízko, že by se 100% trefil, navíc jsem byl s holkou - naštěstí nevystřelil). Počítáme s tím, že útočník vždy vystřelí, když zahájíme akci, snažíme se tedy hlaveň směřovat do bezpečného prostoru, v nouzi na útočníka. Počítáme i se zpětným chodem závěru a štěrbinou u revolveru. Mimo odklonu krochny uhýbáme i tělem. Dost dobré se jeví např. lehce modifikované kote-gaeši, kote-gatame provedené úderem a pod. Nicméně nedávno jsem si koupil knihu o Krav Maga, kde mě šokovaly odzbrojovačky, když se krochna chytí přímo za závěr. Zdálo se mi to zcestné - závěr při pohybu vzad mě zraní, výšleh plynů popálí a nastane u mně podmíněný reflex se stažením ruky (krochnu tedy nijak neblokuju a jsem jasný). Ale kolegové tvrdí, že prý to funguje (když je člověk natolik drsňák, že ho skřípnutí kůže ruky do okénka vyhazovače nábojnic a žhavé plyny zanechají chladným, neboť ví, že mu jde o život a na malá zranění nebere zřetel) a má to výhodu oproti našim technikám, že už nenatáhne druhý náboj (nemá-li revolver jako já ). Duševně se připravuju to vyzkoušet v praxi, ale měkkáčsky se přiznávám, že přinejmenším poprvé si vezmu dobré rukavice

. Takže dám pak vědět, není-li to lepší než to, co jsme cvičili doteď. Jinak obecně - nerad bych to někdy zkoušel v reálu, i když mnohem raději, než proti noži holýma rukama. Ať už to bude více či méně fungovat, důležité je být na to aspoň nějak připraven, jinak ústí hlavně může být v dnešní pochybné době to poslední, co člověk uvidí

.