"reálný" boj

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod diablik » pon 17. dub, 2006 17:12

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:12, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod keishi » úte 18. dub, 2006 15:58

Jů - se to tady tedy pěkně rozjelo. Musím se omluvit - nestíhám to zde navštěvovat příliš, neboť trénovat a připravovat tréninky je třeba, rovněž zaměstnavatel chce po mně nějaké výkony :? a pes dlouhé procházky.
Tak zkusím reagovat na nějaké předchozí příspěvky, ale předesílám, že nemám žádný patent na rozum, nechci nikomu nutit svůj názor a jen píšu, jak to cítím, nebo k čemu jsem se po letech dobral (i tak to nemusí být správně ), neboť - podobně jak píše Ukropcany - jsem jen trapný teoretik a amatér, který se v soukromém životě nemusel na ulici již řadu let prát (pomineme-li práci - tam jsem se občas žduchal“ do loňska).

Diabliku - slovenština se mi líbí, je libozvučná, ale moc jí nerozumím - leč nabral jsem z tvého příspěvku pocit, že mi vykáš - doufám že se pletu (já měl za to, že si tu všichni tykají).
Máš pravdu, že hrozí-li boj proti skupině, tak nějaké chytání je kontraproduktivní - s tím s tebou naprosto souhlasím - boj proti skupině je velmi specifický a je lepší se mu vyhnout za každou (rozumnou) cenu. Když je ale útočník jeden, tak troufám si tvrdit, že je pád na zem nevyhnutelný. Jinak já netvrdil, že kolena a lokty se používají na zemi (i když to lze), já měl na mysli ten klinč, tam je to v pohodě (aspoň pro nás - koleno prý umíme použít i z nemožných pozic, což mi říkalo pár lidí, se kterými jsem cvičil. Na druhou stranu jsem si vůbec nepamatoval, že jsem na nich nějaké koleno použil - přitom vyčteno mi to bylo. Asi stárnu ... :cry: )
Jinak neboj, fotbalů a hokejů, ač je nesnáším, jsem si užil dost v práci, takže vím, jak tam ty bitky vypadají. To co popisuješ, je jak se perou amatéři - sám jsi napsal něco o laickém boxování. Nevím proč bych měl s někým laicky boxovat - to že si chce boxovat on, je jeho problém, já se zařídím podle sebe a použiju si něco vhodnějšího. Jinak to, že je něco uveřejněno někde na netu, samozřejmě neznamená, že to funguje. Když půjdeš do konfliktu s pocitem, že nějakou ránu překousneš, je to o něčem jiném, než když tam půjdeš předem pokálený z toho, že by si někdo mohl dovolit tě bouchnout :D .

Ukropcany - asi záleží na člověkovi. Já se teda určitě lépe trefím loktem, než nohou, i když trénujeme obojí. Nejsi ty taekwonďák? :wink:

Naio, nevím jak jinde (kecám, vím, ale nebudu některé pomlouvat :D ), tak v našem JJ věnujeme atemi-waze (úderům, kopům, tlakům na citl. místa) velkou pozornost (možná větší, než si zaslouží). I když samozřejmě ne tak velkou, jako ti, co mají atemi-wazu jako jedinou náplň svého bujutsu. Je pravda, že pro nás je důležitější dobré navolnění, než smrtelný úder (teoreticky čím déle cvičíš JJ, tím bys měl umět méně ublížit útočníkovi, který tě chce i zabít, prakticky jak vy k my, tak my k vy :wink: ). Pokusím se odpovědět na tvoje otázky, ale opět podotýkám, že si nedělám patent na to, řešíme-li to správně.
Ten „fullmount“ (vidíš, ani jsem nevěděl, že existuje takový angl. název - díky) samozřejmě nějakým způsobem řešit umíme - resp. se řešit snažíme (vždy jsem se divil, když jsem v bedně viděl, jak někdo někoho tak mlátí hlava nehlava a ten se nechá mydlit), musel bych ti to asi ukázat - jde o speciální mostování doplněné s prácí těla a samozřejmě krytem. Obyčejný most nepomůže - situaci nijak neřeší a jen se člověk vysílí. Obecně se vždy divím a nechápu, že se do toho někdo vůbec nechá dostat - existuje jednoduché pravidlo, kdy se točit na záda a kdy na břicho (lepší je ale osobní pocit), nicméně aby na mně někdo bez všech skrupulí sedl, to se fakt vidí jen v televizi. Asi to sledujete víc - stalo se někdy, že by „ten dole“ byl judista, nebo zápasník? O tom bych dost pochyboval - čekal bych tam právě toho boxera, nebo karatistu, nebo tak něco - nechat se takto uvěznit může jen ten, kdo má málo zkušeností s bojem na zemi. Jinak vše nacvičujeme nejdřív pomalu až nám to jde, tak bojovou rychlostí (nenecháme se přece urážet nějakým pomalým a jemným úderem :lol: ), nicméně jak jsem už předeslal - máme se rádi a když „ten nahoře“ cítí, že to „ten dole“ pohnojil, tak samozřejmě - jde-li to - údery zbrzdí nebo odkloní, aby s ním „ten dole“ ještě někdy cvičil. Toť k nácviku. Při boji si naši všechno klidně mohou zkusit naplno, to už je jeich věc, což někteří činí, ale ještě se za dobu existence oddílu (od roku 1989) u pokročilých nestalo, aby někdo „fullmount“ uplatnil.
Co se týká té krochny, tak tu taky nemáme vyzkoušenou v reálu - jen pomocí vodní pistolky (kdo je mokrý, je mrtvý) a realistické plynovky ráže 9mm. Umíme to jen, je-li útočník v dosahu. Sice máme tucha, co by šlo dělat, stál-li by dál, ale víme, že to může špatně dopadnout (kdysi na mně jeden trouba vytáhl krochnu a stál 3 m ode mně - nezmohl jsem se na nic, byl tak daleko, že bych akci nestihl a tak blízko, že by se 100% trefil, navíc jsem byl s holkou - naštěstí nevystřelil). Počítáme s tím, že útočník vždy vystřelí, když zahájíme akci, snažíme se tedy hlaveň směřovat do bezpečného prostoru, v nouzi na útočníka. Počítáme i se zpětným chodem závěru a štěrbinou u revolveru. Mimo odklonu krochny uhýbáme i tělem. Dost dobré se jeví např. lehce modifikované kote-gaeši, kote-gatame provedené úderem a pod. Nicméně nedávno jsem si koupil knihu o Krav Maga, kde mě šokovaly odzbrojovačky, když se krochna chytí přímo za závěr. Zdálo se mi to zcestné - závěr při pohybu vzad mě zraní, výšleh plynů popálí a nastane u mně podmíněný reflex se stažením ruky (krochnu tedy nijak neblokuju a jsem jasný). Ale kolegové tvrdí, že prý to funguje (když je člověk natolik drsňák, že ho skřípnutí kůže ruky do okénka vyhazovače nábojnic a žhavé plyny zanechají chladným, neboť ví, že mu jde o život a na malá zranění nebere zřetel) a má to výhodu oproti našim technikám, že už nenatáhne druhý náboj (nemá-li revolver jako já ). Duševně se připravuju to vyzkoušet v praxi, ale měkkáčsky se přiznávám, že přinejmenším poprvé si vezmu dobré rukavice :oops: . Takže dám pak vědět, není-li to lepší než to, co jsme cvičili doteď. Jinak obecně - nerad bych to někdy zkoušel v reálu, i když mnohem raději, než proti noži holýma rukama. Ať už to bude více či méně fungovat, důležité je být na to aspoň nějak připraven, jinak ústí hlavně může být v dnešní pochybné době to poslední, co člověk uvidí 8O .
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Toman » úte 18. dub, 2006 20:33

keishi:

Dovolil bych si na tebe reagovat. Asi máš dlouholetou zkušenost (nejspíš delší než já), ale ohledně fullmountu (pokud mluvíme o mount position neboli "vítězná pozice") myslím si určitě došlo k nějakému nedorozumnění. Protože pokud je borec jenom trochu dobrý tak se uplatní a jeho pozice je o poznání výhodnější než toho co leží na znak (minimálně z důvodu toho že na soupeře pořádně nedosáhne). Samozřejmě že existuje řada způsobu jak se z něj dostat (včetně šikmého mostování spojeného s únikem pánví). Ale z tvého textu jsem vyrozumněl že o něm hovoříš skoro jako o nevýhodnější pozici a s tím já rozhodně nesouhlasím.

PS. A věř tomu že v bedně ten co se nechá mlátit (jak píšeš že ses mu divil) to určitě nedělá proto, že se mu to líbí :D
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

2 Toman

Příspěvekod Panda » úte 18. dub, 2006 21:01

Já ti newím, když mě někdo dostane do vítězného (full mout? ) tak to pro mě většinou končí špatně...dokonce myslím že se to i tak v MMa boduje ale to bych si vymýšlel , že fullmount se bere jako mínus...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 18. dub, 2006 21:14

To Keishi:

Docela me dostavaji tve sahodlouhe odpovedi. Ale jen tak dal urcite si radsi prectu to co pises nez vecne dohady o nicem. Dam ti radu, ty techniky s chcenim zaveru funguji. Mame to vyzkousene a zaver ti ruku nezrani. Mam to i na videu co jsme nataceli, neni problem to udrzet jednou rukou. Tak to bez problémů zkus a budes prekvapeny ze je to OK. V te knizce je par dobrych veci ale jako u vsech taky dost kravin, ale ten zaver je v pohode. A dalsi vec kdyz pohnes zaverem malinko dozadu (cca 3 mm) tak krochna nevystreli protoze se ji zablokuje udernik, ale to asi vis. Ne ze by to byl cil ale kdyz po ni chytnes tak se to obcas povede samo.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » úte 18. dub, 2006 22:13

a vážně si myslíte že až na vás někdo tu bouchačku vytáhne seberete mu jí ? to snad né.. když tě bude chtít oddělat neudělá to z metru a když okrást tak to riziko za pár kaček přece nestojí
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » úte 18. dub, 2006 22:31

No normálně bych souhlasil ale viděl jsem pár real videí ( z ameeriky :) kde čenoušci opravdu z metru ani ne nejdřív sáhodlouze mířili a vyecávali se připadně dělali buhví co než dotyčného chudáka skutečně zastřelili...asi vliv televize, ale bylo to tak, zkusím to najítz a postnout...i když radši ne bylo to dost hnusný...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » stř 19. dub, 2006 6:05

Lowe: No jo ale vycházej z toho, že nejprve tě nikdo oddělat nechce. Pistoleiro tě chce použitím zbraně přinutit k nějaké poslušnosti. Ale máš pravdu v tom že když tě bude chtít zastřelit tak se mu to nejspíš povede, ale proti vrahům ještě nikdo sebeobranu nevymyslel.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 19. dub, 2006 7:47

LOW: Jasně máš pravdu, když tě někdo bude chtít zastřelit tak to udělá. Ale kdyby mu to třeba nevyšlo napoprvé nebo jsi ho odhalil tak aspoň narozíl od tebe vím jak se chová krochna když po ní sáhneš. Jinak když se to dobře naplánuje tak tě borec sundá i kartáčkem na zuby:)
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 19. dub, 2006 7:50

Panda píše:No normálně bych souhlasil ale viděl jsem pár real videí ( z ameeriky :) kde čenoušci opravdu z metru ani ne nejdřív sáhodlouze mířili a vyecávali se připadně dělali buhví co než dotyčného chudáka skutečně zastřelili...asi vliv televize, ale bylo to tak, zkusím to najítz a postnout...i když radši ne bylo to dost hnusný...

Urcite to uploadni. Byva to dobry zdroj informaci..
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod keishi » stř 19. dub, 2006 16:54

Tomane, tak to jsme si fakt špatně rozuměli - určitě nepokládám pozici na zádech za výhodnější, než pozici toho co na něm sedí. Já chtěl jen nastínit, že nechat se uvrtat do této pozice (myslím toho dole), znamená totální neznalost boje na zemi. A taky jsem chtěl naznačit, že vždy jde situace řešit, když víš jak na to. Někteří v té televizi vypadají, že to neví. Takže bych věřil Pandovi, že je to i špatně bodováno - nechat se uvést do fullmountu nesvědčí o kvalitách bojovníka. Nepopírám, že může nastat taková konstelace, že se to někdy stane i třeba mně. Ale aspoň vím, co dělat a o něco se pokusím.
Jinak podle jedné z teorií psychologie (původce x pěšák) jsou dva typy lidí. Jedni se spokojí s tvrzením, že něco nejde, nebo se to tak aspoň nikdy nedělalo, druzí do toho budou šťourat tak dlouho, dokud nevymyslí řešení. Jedni se vezou, druzí jim prošlapávají cestu. Bojovník, co se nechce jen spokojit s tím, co mu říká mistr, by měl být ten, co prošlapává. Nesmím si říct : „Na boxera, nebo toho, kdo mně dostal do fullmountu, nebo toho, kdo je o půl metru větší a 50 kg těžší, nemám.“ Musím si naopak neustále říkat: „Vždycky na něj mám.“ Když to dotyčný vycítí, tak to pak ani třeba nemusíme zkoušet :wink: . Aspoň teda nebiju-li se jen ze sportu.

Naio, to víš, já chtěl být spisovatelem, místo toho však dělám jiné kraviny :D . Díky za radu, jsem rozhodnut to zkusit, jen co si vzpomenu vzít krochnu na trénink. Bude-li to fungovat s tou plynovkou, která je přesná kopie Coltu Gaverment (nevím, píšu-li to dobře), tak to pak zkusím na střelnici i s čezetou. U revolveru se bojím, že štěrbinou by mě to popálilo a já instinktivně stáhl ruku zpět. To nevím, jestli budu bez rukavic zkoušet :oops: . Každopádně úchop v oblasti zadní části bubnu by byl bezpečnější z hlediska spalin, ale ne bezpečnější z hlediska odebrání zbraně. A s tím kartáčkem na zuby máš recht :idea: . Jinak v té knížce byly zajímavé obrany proti útočníkovi držícímu granát - to byla pro mně novinka. Jestli to ale funguje, nevím. Každopádně je lepší se o něco pokusit, když víme, že sebevražední atentátníci tě živého asi nepropustí.

Low, každý prostředek dobrý a než se nechat zastřelit, tak mu tu krochnu radši zkusím vzít - štěstí přeje připraveným, kdo je připraven, není zaskočen a tak všelijak podobně :lol: . Určitě bych nestál jak měkké „I“. Víš, trénink dělá mistra, takže trénuješ-li to pár let, povést by se to mohlo. 8)
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod diablik » stř 19. dub, 2006 21:09

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:16, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 19. dub, 2006 21:31

To Keishi: S tim revolverem to neni problem. Taky mame vykouseno :) Ucitis jen tlak z te sterbiny mezi valsem a hlavni. Ale nepali to je to jen takovy "zajimavy" pocit. A trochu ti to udela cerou carku na ruce. Klidne to zkus, ale at se ti nikdo nediva do hlavne.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 19. dub, 2006 21:35

diablik píše:pokial ma kutocnik kwer obtiahnut s nabojom v komore a je pripraveny na vsetko a drzikwera u tela,tak obrana je skoro nemozna...len naivka alebo psychopat si misli nieco ine...co myslite,preco je tolko mrtvych v ghetach v amerike,kde si moze zadovazit kwer kazdy,lebo pistolet urobi robotu za vas aj bez patricneho vycviku :twisted:

Jane zase souhlasim. Ale je dobre to cvicit i kdyz je to v realu jasna sebevrazda. Neboj mame toho nacviceno tolik ze mam pred zbrani daleko vetsi respekt nez ostatni nestrelci. To je podobne jako z nozem. Kdyz pominu ze se to v 90% pripadu cvici naprosto naivne tak je dobre si to vyzkouset. Protoze ty nebudes ten kdo si zvoli zbran. A i kdyz souper jede jak sici stroj tak to musis zkusit nebo tam zustanes. Nejde to ale musis bojovat....
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » čtv 20. dub, 2006 7:51

Keishi:

Nevím moc nechápu tvůj pohled na věc. "Nechat se dostat do mountu nesvědčí o kvalitách bojovníka :?: 8O "

To mužu rovněž říct že nesvědčí o kvalitách boxera to že mu projde direkt na hlavu....Jenže takovýhle věci se holt stávaj a pokud spáruješ tak víš že se tomu nevyhneš. Ale nic ... dostávám se už do vod do kterých jsem se pouštět nechtěl....

PS. Můžu se zeptat jaký styl boje cvičíš?

Zdar a sílu
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod S474N » pát 21. dub, 2006 10:10

diablik píše:pokial ma kutocnik kwer obtiahnut s nabojom v komore a je pripraveny na vsetko a drzikwera u tela,tak obrana je skoro nemozna...len naivka alebo psychopat si misli nieco ine...co myslite,preco je tolko mrtvych v ghetach v amerike,kde si moze zadovazit kwer kazdy,lebo pistolet urobi robotu za vas aj bez patricneho vycviku :twisted:

Presne jak pises, staci mit zbran v drzeni dole u pasu a chtel bych videt tady ty Seagaly, Rambace a podobne drsnaky, co zvladnou :roll:

Ja osobne bych se tedy do zadnych akci nepoustel a velmi rad bych splnil, o co by me dotycny mirici "pozadal".
-=:: Lepší být souzen jedním, než nesen čtyřmi ::=-

Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku ."
S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nihara » pát 21. dub, 2006 14:44

keishi píše:Víš, trénink dělá mistra, takže trénuješ-li to pár let, povést by se to mohlo.

Jasný stručný veselý! Keishi dík :-)
nihara
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod keishi » pát 21. dub, 2006 16:15

Diabliku (a taky potažmo i S474N), je pravda, že trefit mně můžou, ale já budu klidně radši - jak píšeš - naivka i psychopat, než abych se nechal jen tak odpravit jak ovce. Díky svému povolání (pistole je jeden z mých hlavních pracovních nástrojů :wink: ) vím, že trefit něco, co se hýbe, není jednoduché - určitá šance na přežití tu tedy je. Když se musí hýbat i střelec, tak něco trefit je víceméně náhoda, a to i zblízka. A nechápu, co je to teď za módu argumentovat s nějakým držením krochny u těla. :? Vždycky se jednou za čas objeví nějaké nepodložené tvrzení, jako toto. Zrovna před 14 dny mi totéž tvrdil jeden karatista, když jsem u nich vedl tzv. výměnný trénink. Požádal jsem ho, ať si tedy dá krochnu jak myslí a naše technika fungovala úplně stejně. Nehledě na to, že když jsme se kdysi učili střílet od pasu na vzdálenost pouhých dvou metrů, tak mezi námi byli tací, co se vůbec (!) netrefili. Já nepopírám, že tě ten druhý může zabít, bude-li mít štěstí. Stejně tak můžeš mít ale štěstí i ty - důležité je nezačít kadit, když ještě nesedíš na prkénku :D .

Naio, působíš důvěryhodně, leč internet je anonymní a pokud s tím popálením kecáš, tak nevím, koho mám jít pak zdrbat :lol: . Moje soukr. KingCobra (S474N - v tvojí oblíbené ráži :wink: ), mně občas při výstřelu přes štěrbinu „štípne“, je to lehce snesitelné, ale není to z bezprostřední blízkosti.
Jinak jsi to napsal pěkně - nezbývá mi, než se s tím ztotožnit.

Tomane, už jsem to tu někde psal, cvičím jiu-jitsu :wink: (neplést s německým ju-jitsu) a necvičíme jen kombinace - i se pereme, a to v podstatě bez omezení. Jinak máš pravdu, nikdy neříkej nikdy. Ale kdyby na mně někdy někdo takhle sedl, tak se budu pýřit až do konce života. :oops:

Niharo, já díky :wink: .

Tak ať se vám taky všem daří.
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod severin » pát 21. dub, 2006 18:05

severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 22. dub, 2006 13:29

S474N píše:

Presne jak pises, staci mit zbran v drzeni dole u pasu a chtel bych videt tady ty Seagaly, Rambace a podobne drsnaky, co zvladnou :roll:

Ja osobne bych se tedy do zadnych akci nepoustel a velmi rad bych splnil, o co by me dotycny mirici "pozadal".

Naprosto souhlasim. Ale... Když zkoušíš odzbrojení protivníka tak aspoň líp ochráníš vlastní zbraň. A potom kdyby na tebe někdo zamířil pistolí a řekl ať se otočíš. Uděláš to? Jen se tak ptám. Jinak na www.specnaz.cz píše jeden borec jak komusi vzal pistoli. Tak si to pohledejte. Já už nevím kde to je....
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně