Základní dovednosti!

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod NIK » ned 05. lis, 2006 14:44

ukropcany píše:4NIK - vyvinuté svalstvo sa nerovná dobrej kondícii, viď kulturisti... to, že číňania nebehajú neznamená, že by im to nepomohlo... :idea: Beh je základná aktivita pre každý jeden šport (okrem šachu) a nie je to náhoda... nebehaj keď sa Ti nechce, pri sparingu Ti to ale bude chýbať, ver mi...

Zásadně neběhám a neklikuju a nedřepuju.Když sem řekl že je to pro mne zbytečný tak je to prostě zbytečný a i kdyby mi to řikal Tyson že melu blbosti tak budu stejně pořád tvrdit to svý :wink: :lol: :lol: :lol:

Takže asi tak.
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » ned 05. lis, 2006 14:48

Hyperboreus píše:
ukropcany píše:4NIK - vyvinuté svalstvo sa nerovná dobrej kondícii, viď kulturisti... to, že číňania nebehajú neznamená, že by im to nepomohlo... :idea: Beh je základná aktivita pre každý jeden šport (okrem šachu) a nie je to náhoda... nebehaj keď sa Ti nechce, pri sparingu Ti to ale bude chýbať, ver mi...

Jako by mi z duše mluvil.Souhlas 100%. :)

Ty tady ještě k tomu mluvíš o sportu-ale já nedělám sport...Tak proč bych měl pane bože běhat :?:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » ned 05. lis, 2006 14:49

marvin píše:ukr.

Nik == drbko Littlearts => skoda o niecom s nim debatovat ...

to len aby si sa nesnazil mu nieco vysvetlovat ... skoda energie ...

Správně :!: :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » ned 05. lis, 2006 14:53

JRup píše:Dík všem za účast. Jsem rád, že se to v mnohých školách u nás systematicky pěstuje. Není to však pravidlem. Přiznám se, že jsem dříve ji ben gong opomíjel a podle toho to taky vypadalo... V posledních letech se na dovednosti více zaměřuji ať už se jedná o qigong, protahování páteře, šlach, stání v postojích nebo třeba chůzi v horách.

TO PM: Kolik času na tréninku strávíte v postojích? (máš tam jaat ma/zhang zhuang)

TO Fakt: Ty tam máš švihadlo – boxérská klasika. Mě však zaujal ten medicimbal. Jak s tím trénujete?

NIK píše: Co se týče té techniky-já myslim že i nácvik techniky může být výbornou fyzickou průpravou-ono když třeba cvičíš naplno 2 hodiny soubor nějakých technik(po "našem"- sestavu)tak se taky slušně zapotíš a nemusíš ztrácet čas během atd ne??? :roll:

Fyzickou průpravou ano, ale je otázkou, jestli pouze sestava dokáže v současném fyzicky zdegenrovaném člověku vypěstovat tu správnou sílu, stabilitu postojů, spojení těla atd. V sestavě je příliš pohybů a další otázkou ještě je kolik dohromady cvičíš sestav nebo dokonce stylů… Pokud se však soustředíš jen na základní principy fungování těla, tak můžeš mnohem cíleněji procvičovat to, k čemu by ses sestavou možná dopracoval, ale za 10ti násobek času.

Dělají se někde kliky? Nebojíte se zatuhnutí?

J.

V sestavách je víc než si myslíte :idea:
Někteří mistři dokonce i tvrdí že není třeba vůbec spárovat,ale stačí jen cvičit sestavy-mě konkrétně to říkal Sifu Hušek a také se o tom zmiňuje tuším Chen Wei Ming ve své knize. :idea:-radši to ale dohledám a ten text sem přesně vypíšu-ale až za měsíc-až se mi ozve Publicista Pavela.

Zatim všichni ZDAR!!!-Aneb Bye Bye Pepsi Cola
:wink: :lol: :lol: :lol: :!:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emanuele » ned 05. lis, 2006 16:14

NIK řekl:

Někteří mistři dokonce i tvrdí že není třeba vůbec spárovat,ale stačí jen cvičit sestavy

:?: :?: :?:
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Matti » ned 05. lis, 2006 16:45

zorro píše:som z východného slovenska, kedysi tu učil wing chun Prochotský pozná ho niekto a čo jeho wing chun

tento clovek nevie o wing chun nic. ucil sa z kniziek a video a klamal kade chodil, dlhsie ho hladala policia, rozpraval kto vsetko ho ucil a stacilo sa opytat a nikto ho vtedy nepoznal, ale tiez si myslim ze tento clovek do tejto temy nepatri, ale ked som videl otazku nedalo mi odpovedat, atd...
Matti
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 05. lis, 2006 17:09

madmax píše:
DrGlock píše:Den... týden... měsíc... záleží, kolik hodin denně trénuješ 8) Ale jde o to, že vůbec není třeba cvičit ty další kopy, protože v "Kopni a uteč Jitsu" ten jeden pro sebeobranu stačí. A i když se naučíš i ty ostatní, na ulici dokážeš použít stejně jen ty jednoduché, takže většinou stejně kopneš do koulí a utečeš.

Ale když cvičíš tradiční "Kopni a uteč Jitsu" tvůj mistr ti bude tvrdit, že se musíš naučit všechny kopy a že je to práce aspoň na deset let. A bude tě to učit tak blbě, že se to dřív jak za deset nenaučíš. A taky musíš dělat zkoušky a získávat ty barevný pásy kolem pasu. A když se naučíš všechny ty kopy, získáš růžovej pás s hvězdičkama a budeš mistr. Ale na ulici stejně použiješ jen ten kop do koulí, protože to je základ...

A potom na ulici potkas nekoho, kdo uz nekdy slysel o tajne technice "kop do kouli" a bude se umet pro ni branit. Pak najednou zjistis, ze bys potreboval i dalsi techniku.
Mimochodem, tva paralela je velmi zajimava, jenom bys ji mohl dotahnout do konce, s tema 10lety uz to trochu prehanis.

Jojo, ale psal jsem že je to zjednodušený příklad na imaginárním bojovém umění. Samozřejmě necvičím jen kop mezi nohy a nemyslím si, že tím vyřeším vše :lol:

Kdybych to měl dotáhnout do konce, musel bych se opřít o konkrétní dovednosti, co cvičíme a ty tu nemusím každýmu vykecávat.

S těma deseti rokama a růžovým páskem sem se nechal unést 8)
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » ned 05. lis, 2006 20:23

JRup píše:Dík všem za účast. Jsem rád, že se to v mnohých školách u nás systematicky pěstuje. Není to však pravidlem. Přiznám se, že jsem dříve ji ben gong opomíjel a podle toho to taky vypadalo... V posledních letech se na dovednosti více zaměřuji ať už se jedná o qigong, protahování páteře, šlach, stání v postojích nebo třeba chůzi v horách.

TO PM: Kolik času na tréninku strávíte v postojích? (máš tam jaat ma/zhang zhuang)

TO Fakt: Ty tam máš švihadlo – boxérská klasika. Mě však zaujal ten medicimbal. Jak s tím trénujete?

J.

Buď zdráv

Medicimbal používáme na posilování. Většinou ve dvojici hážeme v postoji a potom při chůzy ve vyšším postoji. Skladba podobná jako při úderu. Lokty a ramena nízko. Důležitý je záměr. Kam se podívám, tam to musí doletět. Ze sto hodů stokrát, jinak cvičím dál(vždy tedy cvičím dál). Dalším cvikem jsou hody podobné autovému vhazování. Nejde o dosaženou vzdálenost, ale o protažený hrudník. Potom cvičíme leh-sedy. Když jdeme nahoru hodíme, dolů zase chytám. K těm postojům se vyjádřím taky. Na tréninku na ně není čas a navíc je pokládám za cvičení vnitřní a třesoucí se soused mi na soustředění nepřidá.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Základní dovednosti!

Příspěvekod DrGlock » pon 06. lis, 2006 14:23

madmax píše:
DrGlock píše:Třeba u nás cvičíme jen základní dovednosti a techniky. Všechno ostatní je jen složité, hůře použitelné a pro sebeobranu zbytečné. Ale ber to z pohledu že cvičíme kvůli sebeobraně, né kvůli stylu.

Poslouchej, zajimalo by me, co si tak predstavujes pod slovy "vsechno ostatni". Muzes trochu objasnit? A pripadne take, proc je to pro sebeobranu zbytecne?

Trochu jsem o tom pokecal s kámošem a rozhodl jsem se, že sem o tom něco napíšu. Tohle už je příklad ze sebeobrany, jak ji cvičíme...

Vždy je třeba se útočníka zbavit, abych mohl bezpečně utéct. Jedna z dobrých možností je dostat ho na zem, protože než se zvedne, stihnu uběhnout pár desítek metrů. Umím spoustu klasických hodů a podmetů ala Judo a vzhledem k tomu, že je používám i na závodech, tak si myslím, že je umím používat prakticky. Ale na sebeobranu jsou tyhle hody úplně k ničemu. Jsou zbytečně složité (správný postoj, načasování, úchop, vychýlení) a jejich učení trvá moc dlouho. Jsou to prostě moc pokročilé techniky, hrozně nespolehlivé a proti těžšímu a silnějšímu soupeři prakticky nepoužitelné. V sebeobraně to řešíme mnohem jednodušeji podle pravidla "Když máš hlavu, máš chlapa." Celá technika spočívá v tom, nějak chytit útočníka za hlavu a otočit ji, zaklonit a strhnout ho na zem.

Problém je, když se padesátikilová slečna snaží otočit hlavu namakanýmu osmdesátikilovýmu borcovi, kterej prakticky nemá krk a když zatne, tak s ním maj problémy i silní chlapi. (Představa jakýchkoliv hodů mi v takových případech připadá velmi humorná.) Naštěstí nás příroda dostatečně vybavila. Většinou stačí útočníka chytit a točit za vlasy, ale né každý je má. Dají využít uši, hlavně když je třeba hlavu potočit, aby se dostala na obličej. A když se dostane na obličej, už to jde samo. Když mu při otáčení začne nehty trhat kus tváře, povolí. Může mu narvat prsty do očí a sebesilnější krk povolí, stejně tak mu může narvat prsty za škraň a jestli nechce mít úsměv doslova od ucha k uchu, taktéž povolí. A existuje i jiná metoda, jak mu to znepříjemnit tak, že ho nezajímá nic jiného, než dostat vaše ruce ze svého obličeje, ale o tom třeba někdy jindy.

Je to to nejjednodužší, na co jsme zatím přišli a funguje to. Použitelně se to dá natrénovat za pár desítek minut. Podle mě základní technika, teda spíše dovednost, protože na tom není nic technickýho. A narozdíl od hodů to stejně dobře funguje kdekoliv a kdykoliv, třeba když na mě útočník sedí na zemi a já ho potřebuju ze sebe sundat, když sedí na někom jiném, když někoho jiného kope na zemi... prostě "Když máš hlavu, máš chlapa.".

Tohle je podle mě rozdíl mezi základníma dovednostma (jednoduché strhnutí za hlavu) a pokročilýma technikama (technicky náročné hody). A když to jde univerzálně řešit strhnutím za hlavu, není už potřeba trénovat ty hody a podmety.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » pon 06. lis, 2006 14:50

NIK píše:V sestavách je víc než si myslíte :idea:
Někteří mistři dokonce i tvrdí že není třeba vůbec spárovat,ale stačí jen cvičit sestavy-mě konkrétně to říkal Sifu Hušek a také se o tom zmiňuje tuším Chen Wei Ming ve své knize. :idea:-radši to ale dohledám a ten text sem přesně vypíšu-ale až za měsíc-až se mi ozve Publicista Pavela.

Tady se trochu rozcházíme. Téma je "základní dovednosti", ne sparring jako takový. Někteří mistři jsou šprýmaři nebo jsi je špatně pochopil. Vždyť i základní postoje a mabu jsou také základní dovednosti a to myslím cvičí každý, kdo to myslí alespoň trochu vážně. Tuším, že Chen Wei Ming hovoří o cvičení ve dvojici a pokud není partner, tak Ti nezbývá než cvičit sám a pilovat základní sestavy sám. To je, ale až alternativní řešení. Jinak v sestavách je toho skutečně mnoho. Problém je v tom, že pokud tvým nástrojem bude pouze sestava, tak to potrvá opravdu dlouho...
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » úte 07. lis, 2006 3:22

NIK píše:V sestavách je víc než si myslíte :idea:

Rád bych věděl, kdo z vás tří je větší hlupák. Jestli Chen Wei Ming když to píše do knihy, Sifu Hušek když to tvrdí, nebo ty když tomu věříš :roll:

Já tvrdím, že jeden dobrej sparring ti dá víc, než jeden rok cvičení sestav. Tohle si zapamatuj a tím se řiď. A můžeš říkat, že ti to řekl ©ikan Sifon Dr. Glock :-)
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emanuele » úte 07. lis, 2006 7:29

Dr.Glock řekl:

Já tvrdím, že jeden dobrej sparring ti dá víc, než jeden rok cvičení sestav. Tohle si zapamatuj a tím se řiď. A můžeš říkat, že ti to řekl ©ikan Sifon Dr. Glock

A já tvrdím že jeden dobrej sparring ti dá něco úplně jinýho než jedna dobrá sestava
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » úte 07. lis, 2006 9:21

Sestava je jako dobrá učebnice. Můžeš z ní čerpat na začátku a stejně tak z ní můžeš čerpat za mnoho let.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » úte 07. lis, 2006 10:40

fakt píše:Sestava je jako dobrá učebnice. Můžeš z ní čerpat na začátku a stejně tak z ní můžeš čerpat za mnoho let.

Souhlas. Pak bych rád přidal podotázku do fóra.

Proč se cvičí základní dovednosti v BU?
Proč je cvičíte a co Vám to dává?

Dík, JRup.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod henk » úte 07. lis, 2006 12:15

JRup - budiz tedy ,pristoupim na tvoji hru a budu predstirat ,ze tebou polozena otazka neni opravdu hloupa a odpovim : zakladni dovednosti v bojovem umeni se procvicuji proto ,aby se rozvijely a skrze tento rozvoj se cvicenec postupne dostal z urovne zakladni pres uroven "remeslneho zvladani" na uroven umeni.Prestoze nam ruzni pomatenci tvrdi ,ze to neni potreba ,bez dovednosti jako jsou koordinace,stabilita ,ruzne sily ,flexibilita ,rychlost,vybusnost atd. to proste nepujde.
Cvicim je protoze mi umoznuji cilene dovednosti rozvijet a davaji mi ten rozvoj.

No a ted mi rekni uprimne - myslels ty otazky vazne?
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod JRup » úte 07. lis, 2006 12:52

henk píše:No a ted mi rekni uprimne - myslels ty otazky vazne?

Díky za odpověď. Jak by řekl Standa Grossů - myslel jsem to upřímně a vážně. Ale ta otázka je tak položená z toho důvodu, protože někdo si může myslet, že stačí cvičit sestavy nebou jenom bouchat. To je až "vyšší dívčí". Záměrem bylo, aby se lidé praktikující ji ben gong vyjádřili k tomu proč a jak se to cvičí v jejich škole a k čemu je to pro ně dobré. I to může být pro začátečníka vodítkem při výběru školy a učitele.
Sám základní dovednosti cvičím i při běžných situacích kdykoliv přes den!

J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 08. lis, 2006 10:00

JRup píše:Sám základní dovednosti cvičím i při běžných situacích kdykoliv přes den!

J.

Ano to je velice důležité. Doma , v práci, na cestě. Z těchto tří míst může člověk cvičit celé sestavy s bídou doma. Ale na všech těchto místech může cvičit základní dovednosti. Do nich řadím i vybrané části sestav (a tady prosím o pomoc při názvosloví PM), které se v JBU nazývají kihon.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 08. lis, 2006 10:27

fakt píše:(...)vybrané části sestav (a tady prosím o pomoc při názvosloví PM), které se v JBU nazývají kihon.

Já vím, že za takovýhle posty zrovna nejsem populární, ale popravdě nesoutěžím tu o titul Miss sympatie :)

Tak to není - kihon není část sestav. Kihon (基本) je prostě základ, což může znamenat v JPN BU spoustu věcí... třeba to, jak se chodí, jak se stojí, jak se drží zbraň... anebo to může být třeba základní (definovaná) technika, může to být metoda výuky a mimochodem může být v sestavách něco jako kihon. Obvykle se říká se, že katy jsou složené z technik kihonu, ale je to mnohem složitější. U nás třeba technik "kihon" těch definovaných je velmi málo, oproti tomu, kolik pohybů je v sestavách (to je hnusný slovo). Ale kihon ve smyslu "správné držení" "správné kroky" je všude a furt...

Většinou se s lidma s tradičních JPN BU shodneme na tom, že kihon není základ, ale podstata :)

Patrik

P.S.
Proboha, já už zase píšu... srry
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 08. lis, 2006 11:39

patrik píše:
fakt píše:(...)vybrané části sestav (a tady prosím o pomoc při názvosloví PM), které se v JBU nazývají kihon.

Já vím, že za takovýhle posty zrovna nejsem populární, ale popravdě nesoutěžím tu o titul Miss sympatie :)

Tak to není - kihon není část sestav. Kihon (基本) je prostě základ, což může znamenat v JPN BU spoustu věcí... třeba to, jak se chodí, jak se stojí, jak se drží zbraň... anebo to může být třeba základní (definovaná) technika, může to být metoda výuky a mimochodem může být v sestavách něco jako kihon. Obvykle se říká se, že katy jsou složené z technik kihonu, ale je to mnohem složitější. U nás třeba technik "kihon" těch definovaných je velmi málo, oproti tomu, kolik pohybů je v sestavách (to je hnusný slovo). Ale kihon ve smyslu "správné držení" "správné kroky" je všude a furt...

Většinou se s lidma s tradičních JPN BU shodneme na tom, že kihon není základ, ale podstata :)

Patrik

P.S.
Proboha, já už zase píšu... srry

presne tak, 基本 = jap. kihon = kant. gei bun = mand. ji ben. naprosto vystizne receno - ne zaklad, ale podstata, esence.

jen pis patriku, ja jsem v Tvojem fanklubu :D
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 08. lis, 2006 12:34

Děkuji pánové za oba příspěvky. Stejně tak děkuji JRup za otevření tématu, které se po dlouhé době týká cvičení.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně