madmax píše:DrGlock píše:Třeba u nás cvičíme jen základní dovednosti a techniky. Všechno ostatní je jen složité, hůře použitelné a pro sebeobranu zbytečné. Ale ber to z pohledu že cvičíme kvůli sebeobraně, né kvůli stylu.
Poslouchej, zajimalo by me, co si tak predstavujes pod slovy "vsechno ostatni". Muzes trochu objasnit? A pripadne take, proc je to pro sebeobranu zbytecne?
Trochu jsem o tom pokecal s kámošem a rozhodl jsem se, že sem o tom něco napíšu. Tohle už je příklad ze sebeobrany, jak ji cvičíme...
Vždy je třeba se útočníka zbavit, abych mohl bezpečně utéct. Jedna z dobrých možností je dostat ho na zem, protože než se zvedne, stihnu uběhnout pár desítek metrů. Umím spoustu klasických hodů a podmetů ala Judo a vzhledem k tomu, že je používám i na závodech, tak si myslím, že je umím používat prakticky. Ale na sebeobranu jsou tyhle hody úplně k ničemu. Jsou zbytečně složité (správný postoj, načasování, úchop, vychýlení) a jejich učení trvá moc dlouho. Jsou to prostě moc pokročilé techniky, hrozně nespolehlivé a proti těžšímu a silnějšímu soupeři prakticky nepoužitelné. V sebeobraně to řešíme mnohem jednodušeji podle pravidla "Když máš hlavu, máš chlapa." Celá technika spočívá v tom, nějak chytit útočníka za hlavu a otočit ji, zaklonit a strhnout ho na zem.
Problém je, když se padesátikilová slečna snaží otočit hlavu namakanýmu osmdesátikilovýmu borcovi, kterej prakticky nemá krk a když zatne, tak s ním maj problémy i silní chlapi. (Představa jakýchkoliv hodů mi v takových případech připadá velmi humorná.) Naštěstí nás příroda dostatečně vybavila. Většinou stačí útočníka chytit a točit za vlasy, ale né každý je má. Dají využít uši, hlavně když je třeba hlavu potočit, aby se dostala na obličej. A když se dostane na obličej, už to jde samo. Když mu při otáčení začne nehty trhat kus tváře, povolí. Může mu narvat prsty do očí a sebesilnější krk povolí, stejně tak mu může narvat prsty za škraň a jestli nechce mít úsměv doslova od ucha k uchu, taktéž povolí. A existuje i jiná metoda, jak mu to znepříjemnit tak, že ho nezajímá nic jiného, než dostat vaše ruce ze svého obličeje, ale o tom třeba někdy jindy.
Je to to nejjednodužší, na co jsme zatím přišli a funguje to. Použitelně se to dá natrénovat za pár desítek minut. Podle mě základní technika, teda spíše dovednost, protože na tom není nic technickýho. A narozdíl od hodů to stejně dobře funguje kdekoliv a kdykoliv, třeba když na mě útočník sedí na zemi a já ho potřebuju ze sebe sundat, když sedí na někom jiném, když někoho jiného kope na zemi... prostě "Když máš hlavu, máš chlapa.".
Tohle je podle mě rozdíl mezi základníma dovednostma (jednoduché strhnutí za hlavu) a pokročilýma technikama (technicky náročné hody). A když to jde univerzálně řešit strhnutím za hlavu, není už potřeba trénovat ty hody a podmety.