SHAOLIN VS ULTIMATE

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Mufiozo » pát 26. led, 2007 9:32

děkuji za poslední odpovědi..ty mě aspoň někam posouvají :wink:
Mufiozo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod lucifer66 » pát 26. led, 2007 17:22

pawela
fiha... hm... tak priamo zdroj... tak co si myslis o takom porovnavani sil? ved podla mna ma to efekt... ukazat to ze co sa trenuje je k niecomu, a nedavat falosnu iluziu tak sem tam , dokazat funcnost svojho trenovania, napr zakladatel bjj , to dokazoval kde len mohol, a zapasil skym kolvek, aj vo svojom vysokom veku, tak o ucinnosti v praxi bjj vobec nepochybujem, ale napr so saolinom mam pochybnosti... jednak poznam to iba z dosluchu a tych ceremonialnych videii... robite vobec niekedy nieco take ako realne boje a tak?
:evil: :evil: :evil:
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod La-jia » pát 26. led, 2007 21:13

Hele lucifere66 tady ale nejde o to co si myslíme my, ale o to co si myslí asiati. A to je ten velikej rozdíl. Oni prostě nemaj potřebu si funkčnost dokazovat. Oni trénujou tak aby to funkční bylo. Co se týče šaolínů tak sem za jedno taky s pavelou, vono je sakra velkej rozdíl mezi mnichem a absolventem škol v Deng Fengu. Když už mluvíš o tom ju-jutsu - v Japonsku se s s tim taky nechodí do klece, a v Brazílii jim to funguje. Je to prostě národnostní rozdíl, jiné hodnoty. Vono když se zajímáš o nějaký asijský BU je potřeba se taky trochu zajímat o jejich filozofii, pak třeba pochopíš. Mě to taky trvalo docela dlouho.
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod lucifer66 » sob 27. led, 2007 7:59

lajla - no ale to je chyba... pdla mna ked je to bojove umenie tak by sa malo aj niekedy otestovat v boji, taky je moj nazor... a nebudem cvicit nieco co si realne nemozem overit, ja som pragmatik, cize ja si prve preskumam ciel ku ktoremu dana vec dovedie, a potom sa budem venovat danej veci...
a inac sa mi vidi ze bjj je trochu odlisnejsie od klasickeho jj, tam sa mi vidi ze zakladatel bol menej fyzicky zdatny ci ako a chodil pozerat na treningy , kde na zaklade toho si vyvinul svoj vlastny sposop,(alebo tak nejak tusim ze tu je aj niekde clanok otom)... potom je to tak ze dokaze minotauro porazit sappa a pod :D... ale ok je to bezpredmetne...
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod La-jia » sob 27. led, 2007 8:16

No a v tom sou prostě asiati jiní. Systém jejich tréninku je taky většinou jinej - já například v Číně nepodkal nikoho kdo by mě neřekl nic o boji na ulici, na férofku sem byl drzej a furt se ptal, proč se dělá tohle a tadyto a všichni mě hned ukazovali aplikace - zkoušeli sme to na sobě a nakonec z toho byly docela fajn fightingový cvičení. To je možná další rozdíl mezi asií a ostatním světem. Nepodkal sem nikoho, kdo by mě řekl cvič a letama uvidíš. Oni prostě nic netajej. Možná sem měl na tohle štěstí. Oni asiati totiž necvičej kvůli nějakejm úspěchům. Ale nedivím se tvým reakcím vono to je fakt dost těžký pochopit, prostě jiná mentalita. O tom BJJ zase tolik nevím, ale když to JJ maj v názvu tak mě to logicky napadlo. Proč se to teda nemenuje třeba Brasilian ultimte grapling nebo fighting, když je to tak odlišný od tý původní verze??
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Toman » sob 27. led, 2007 11:12

La-jia píše:O tom BJJ zase tolik nevím, ale když to JJ maj v názvu tak mě to logicky napadlo. Proč se to teda nemenuje třeba Brasilian ultimte grapling nebo fighting, když je to tak odlišný od tý původní verze??

Ja trochu něco málo o tom vím, ale netuším proč se to nejmenuje Brasilian ultimte grapling nebo fighting ono se vlastně také přesně neví proč to Maeda vůbec pojmenoval jiu jitsu když se spíš jedná o modifikované Judo :D
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 27. led, 2007 16:49

Lucifer66, čti co píše La jia a pochopíš. Jinak mniši, který se věnujou BU (některý taky ne, studují pouze Buddhismus nebo léčení, 3 základní priority kláštera jsou Buddhismus , BU a léčení) samozřejmě trénují BU, pravé šaolinské bojové umění není o kilometrech sestav ale hlavně o základech (ji ben gong) ©aolin mnišská škola má vypracovanou poměrně složitou soustavu sparringových sestav a různých otloukání, chytání, páčení přehozů, podmetů atdatd... Kluci v Dang Fangu cvičí většinou sportovní sanda(s bambulema na rukou a helmama, proto to třeba Yiwanovi připadá tak strašný, oni ještě nic neumí a už do sebe buší...) mniši v ©aolinu naopak tradičně, bez chráničů, s důrazem na předešlé zvládnutí základů, a s mnohem větší škálou technik, tak aby se jejich BU rozvíjelo harmonicky a nezamrzlo někde u spodního háku.Tak aby v té sestavičce, která je většinou jednoduchá věděli, jak použít každá i sebemenší pohyb a aby uměli automaticky odvozovat z jednoho pohybu spoustu variant. (kungfu znamená taky přes neustálé opakování jednoduchého pohybu, najít v něm celou vědu) A taky tak, aby byl dotyčný schopen najít na každou techniku protitechniku. To je stránka teoretická, v praxi je pak nutné používat navíc hlavu a umět bleskově kombinovat, na to má někdo talent, nekdo ne(já :lol: ) Jinak ještě maličkost, v číně je mnoho klášterů, kde je BU na přinejmenším stejné úrovni jako v ©aolinu(třeba můj druhý domovský klášter Da Xiang Guo Si v Kaifangu, můj mistr je opat Xin Guang) , ©aolin je pouze nejslavnější. Ještě pro zajímavost, v roce 75 v šaolinu žil pouze jediný mnich, pozdější opat Su Xi,můj kungfu dědeček, všichni současní mniši jsou jeho pokračovatelé a on učil většinu lidí tradiční mnišské styly. Většina dalšího kungfu se vrátila do kláštěra od "lidu obecného" a spousta sestav, které předvádí reprezentační tým, jako kudlanky opice, opilci, pocházejí z Wušu škol a jsou divácky atraktivní. kdyby předváděli mnišské styly, nikoho by to asi nenadchlo, protože BU pro praxi není žádná atraktivní show...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 27. led, 2007 17:48

Díky za zajímavé informace.No mně právě prijde tady trosku odvážný tvrzení plno lidí podcenovat či shazovat něco co funguje stovky let a argumentovat tím ,že se nechteji poměřovat. Ono kung fu je samo o sobě dostatečne proveřené samou historí číny. Rebelie proti čchingum,opiové války,válka s japonskem,rudý vs čankajšek,potom ruzné boje mezi klany a tak dál. Pro zastupce BS je to alibismus ,ale ono to prostě nejde poměřit v ringu.To by opravdu musel být boj na život a na smrt. A co jsem viděl na you tube ruzný souboje ultimat ci grapling vs tradicní Bu.Tak mi prijde ,že ten zastupce BU bud byl amater nebo zámerně nevyužil principi toho svého stylu.Viz souboj brazilské jiu jitsu vs kung fu.Ten kung fu se proste nechal lechce chytit jako nic.Preci kdybych šel na souboj s graplerem,tak budu takový utok čekat
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod La-jia » sob 27. led, 2007 17:59

Jde jen o jedno: ténovat tak aby to fungovalo. Tzn. , že když se naučím novou techniku tak jí driluju proti různejm soupeřům a zjistím tim pak s jakejma různejma odchylkama funguje a postupně zařazuju do sparingu. Ale tohle se dělá snad v každym BU/BS, nebo snad ne??? Pozor klíčová neni sestava, ale nácvik ve dvojici.
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod rizek » sob 27. led, 2007 18:06

Diky pavelovi a jeikobovi za smysluplne vysvetleni, na proti tomu nemuzu souhlasit s jeikobem-Ty si fakt myslis ze by nekdo zamerne nevyuzil, to co mu jeho umeni nabizi? Vyhrat chce snad kazdej, ne, A ze by ze sebe schvalne delal vola o tom dost pochybuju. Grapler byl proste lepsi, ten kungfista evidentne nevidel ktera bije :D .
rizek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod La-jia » sob 27. led, 2007 18:11

Ne styl, ale člověk se stává hrdinou.
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 27. led, 2007 18:23

rizek píše:Diky pavelovi a jeikobovi za smysluplne vysvetleni, na proti tomu nemuzu souhlasit s jeikobem-Ty si fakt myslis ze by nekdo zamerne nevyuzil, to co mu jeho umeni nabizi? Vyhrat chce snad kazdej, ne, A ze by ze sebe schvalne delal vola o tom dost pochybuju. Grapler byl proste lepsi, ten kungfista evidentne nevidel ktera bije :D .

http://www.youtube.com/watch?v=1eoRlhQYACw

Mně treba u tohodle videa nejde do hlavy co ten karatista delal?proč proti tomu graplerovi takhle vybehl?nesnížil postoj a nevyčkávál?nepokusil se treba o podmet ashi barai?ci něco ale tohle si myslím bud udelal schválne nebo je to jouda pak nevím proč má ten černej pásek?
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 27. led, 2007 18:32

A tady je to samý akorát že to je cvičenec kung fu.Kdybych šel na sparring s judistou zapasníkem,tak proti němu prostě takhle nevybíhám ,zakorenim se do postoje bokem a ukaž se graplere a jakmile se pokusí o něco už jí bude mít.Tak že z těhle videjí usuzuju jedno bud ti lidé jsou začatečníci či schválně navlečený do munduru a v tom ppřípadě je to fraška nebo se nechali porazit a v tom případe je to taky fraška

http://www.youtube.com/watch?v=Ef57iN7hL4s
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Libor » sob 27. led, 2007 19:01

jeikob píše:A tady je to samý akorát že to je cvičenec kung fu.Kdybych šel na sparring s judistou zapasníkem,tak proti němu prostě takhle nevybíhám ,zakorenim se do postoje bokem a ukaž se graplere a jakmile se pokusí o něco už jí bude mít.Tak že z těhle videjí usuzuju jedno bud ti lidé jsou začatečníci či schválně navlečený do munduru a v tom ppřípadě je to fraška nebo se nechali porazit a v tom případe je to taky fraška

Myslis,ze ten karatista vedel,ze ma taku smrtiacu ranu,ze jeho utok neprezije nikto a nechcel zahubit mladeho talentovaneho BJJ a preto sa nechal zlozit a tym mu daroval zivot.No,preco nie,znie to logicky.
Kde su tie casy,ked som onemel od uzasu pred clovekom s ciernym opaskom :roll:
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 27. led, 2007 19:12

Libor píše:
jeikob píše:A tady je to samý akorát že to je cvičenec kung fu.Kdybych šel na sparring s judistou zapasníkem,tak proti němu prostě takhle nevybíhám ,zakorenim se do postoje bokem a ukaž se graplere a jakmile se pokusí o něco už jí bude mít.Tak že z těhle videjí usuzuju jedno bud ti lidé jsou začatečníci či schválně navlečený do munduru a v tom ppřípadě je to fraška nebo se nechali porazit a v tom případe je to taky fraška

Myslis,ze ten karatista vedel,ze ma taku smrtiacu ranu,ze jeho utok neprezije nikto a nechcel zahubit mladeho talentovaneho BJJ a preto sa nechal zlozit a tym mu daroval zivot.No,preco nie,znie to logicky.
Kde su tie casy,ked som onemel od uzasu pred clovekom s ciernym opaskom :roll:

Pokud vlastní černý pás ,tak bych rekl že jeho uder bude velmi rychlej a velmi tvrdej.Nebo proč takhle vyběhnul.preci kdyby se zakorenil v obyčejným zenkucu tak ten grapler už bude mít problém jednak se dostat k uchytu a za druhý vyvést z rovnováhy.Já poute argumentuju tím co vydím a co si pamatuju z pěti let cvičení karate.®adnou mystiku v tom nehledám a pravě proto myslím ,že to nelze poměřit bojem ,který má určité i když velmi benevolentní pravidla
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lucifer66 » sob 27. led, 2007 19:16

jeikob
ono to bude asi tym ze ked pride na lamanie chleba tak je to uplne ine ako na treningoch, a neviem myslim si ze ani ti pocas takeho fajtu by si toho vela nenapremyslal, isiel by si do toho instinktivne, vyuzil by si tak len malo toho co mas len najlepsie natrenovane az tak ze to robis takmer reflexivne, v zapase, i v boji,aj vo vojne je to uplne inak ako teoria... tam ide jeden proti druhemu a koniec... neni casu na rozpravu :D
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod lucifer66 » sob 27. led, 2007 19:24

jeikob
inac velmy pekne zapasi :)... cista technika... ten kunfu asi ho siel kopnut , a ta paka bola pekna na ruku :), ked bol nazemi ten kufu tak sa podla mna namiesto tych pichani palcov do supera ci co to robil, mohol snazit aspon o uderi... ale to je fuk... ako hovorite ide o cloveka, hlavne ze ... ale necham tak , ked je to bu tak ide o boj... ked chcete pravidla, hrajte sach :D
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod La-jia » sob 27. led, 2007 20:15

Na obou snímkách je krásně vidět, jakou udělali bojovníci chybu. Pouštěl sem si snad stokrát nástupy po tom co co to odmáv rozhodčí. Všimněte si že do tak nebezpečnýho soupeře jako je grapler nastupjou oba joudové s rukama dole. Každej začátečník ví, že když má někdo ruce dole tak si s nim může dělat co chce. Nechápu. Kung-fu (hrozný) nějakej imitátor brůklího přihopsá s rukama u pasu kopne round kick a myslí si, že soupeř odletí jako ve filmu. Od tohodle rádoby kung-fu maniaka se distancuji, ten by dostal na držku i u nás a to sme oddíl, kterej trénuje v upravený garáži. Karaťák byl taky pěknej vůl (asi si myslel, že García přijme pravidla kumite), a přiskáče k soupeři takřka v pozoru. Hnus!
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Libor » sob 27. led, 2007 20:16

Som si isty,ze ten karatista na vsetko to,co pises myslel,a kym premyslal tak ten BaJaJa sa proste na neho hodil a nasadil mu paku.
Asi bude v roznych kluboch rozna uroven,niektorí ziaci idu na skusky na opasok rychlo a potom to je taketo rychlokvasne.A tiez su kluby,kde sa za paskovanie neplati,su kluby kde platis malo,a su take,kde platis dost,trener ti potom rad da opasok ked mu zasuchoces bankovkami pod nosom,dostanes opasok,on ma radost,ty mas radost,vsetci su stastní.
Som videl vselijake opasky na vselijakych ludoch.
Dnes cvicim v teplakoch,roztrhanych trickach a bosý,ako Cenkovej deti,a je mi fajn.Ale mozno ma to raz pochyti,vezmem uspory a pobezim do TESCA kupit si za 170 SK novy cierny opasok,a to budem potom frajer 8)
Imidz je na nic.
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » sob 27. led, 2007 20:22

jeikob:
Ono se takhle pekne komentuje od klavesnice ale pravda je trochu kosatejsi. Neni vubec jednoduche se uspesne branit takovym takedownum. MMA borci bojující taktikou sprawl ´n brawl (CroCop, Lidell, ...) to cvici do zblbnutí. Jedina moznost jak se jim naucit branit je cvicit je (s lidmi kteří je umí tzn. zápasníci :-)). Nepochybuju vubec o tom ze ti lide mohou byt spicky ale pokud jim vnutis (resp. nechaji si ho vnutit) jiny styl boje jdou ke dnu, stejne jako pokud grappler zacne boxovat. Klidne si tyhle veci muzes prijit vyzkouset k nam na trenink. Ja cvicim BJJ cca rok a pul ty cvicis karate 5 let a jsem ochoten dat s tebou pratelsky cross-sparring.

Btw: Taky jsem delal karate shotokan 3 roky a muzu ti rici ze "zakorenit" v zenkucudaci rozhodne nemusi znamenat problemy pro grapplera jak se dostat k uchytu. 8)
Naposledy upravil Toman dne sob 27. led, 2007 20:26, celkově upraveno 2
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně